Tuorein sisältö

Kirjalähde: Kata Kärkkäinen koki nimensä muuttuneen karikatyyriksi - päätyi epätavalliseen ratkaisuun

01.10.2023 klo 00.02 | Luettu: 826 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Eveliina Talvitien kirjassa "Kata" (Like Kustannus) käydään läpi Kata Kärkkäisen vaiherikkaan elämän yksityiskohtia.

Playboy-menneisyys on leimannut Kata Kärkkäisen kaikkea myöhempää toimintaa, tavalla tai toisella. Kirjailijan uran uskottavuus oli usein uhattuna Playboy-Katan mielikuvan johdosta. Kata haki kolmen kaunokirjallisen teoksen jälkeen Suomen Kirjailijaliiton jäsenyyttä - tullakseen vain hylätyksi.

"Tammikuussa 2009 kirjailija valitteli Iltalehdelle hakeneensa kirjalliseen työskentelyynsä kolmea eri apurahaa mutta jääneensä tyhjin käsin. Syyksi hän arvioi menneisyyttään, jonka takia häntä edelleen karsastettiin kirjallisuuspiireissä.

'Maksan loppuelämäni siitä, että olen Kata Kärkkäinen ja tullut aikoinaan julkisuuteen mallin työn kautta', hän tilitti
".

Kata jatkoi yhteistyötään Markus Selinin kanssa - nyt Vares-elokuvien parissa. Kata käsikirjoittaisi Selinin Solar Filmsin työstämät Vares-leffat. "Vit*ttaa, kun nää kirjat on niin mieskeskeisiä", turhautui Kata ja teki muutoksia. Lopulta Katan ja Selinin välille keskeytyi riitaa, kun ohjaajaksi valittu Anders Engström halusi leffoihin runsaasti Amerikkaa. Lopulta Katan osuus laimeni kolmanneksi käsikirjoittajaksi.

"-Kärkkäinen. Miten ärsyttävä, ruma nimi. Ihan liikaa r-kirjaimia ja konsonantteja, Kata pohti loikoillessaan Kivikummun vierashuoneen sängyllä. Sinne hänellä oli tapana vetäytyä hetkinä, joina halusi vain olla.

Hän ei enää tunnistanut nimestä itseään, ei ollut varmaan koskaan tunnistanut. Pelkkä nimen sanominenkin tuotti vaikeuksia. 'Kata Kärkkäisestä' oli muovautunut harkitsemattomien tempausten ja vääristelevien lehtijuttujen takia karikatyyri.

Juuri sillä hetkellä, vierashuoneen sängyllä loikoillessa, ajatus yhtäkkiä paukahti päähän: hän vaihtaisi sukunimekseen äidin tyttönimen, joka samalla kunnioitti rakkaan isosedän Aarnen muistoa. Etunimenä hän alkaisi käyttää Katan sijasta Katariinaa, joka oli ollut myös isän isoäidin nimi. Seuraavan kirjan kirjoittajaksi ei enää painettaisi Kata Kärkkäistä.

Ilta-Sanomien haastattelussa hän kertoi, että haluaa jättää taakseen entisen elämänsä. 'Minä jatkan elämääni Katariina Sourina, kun taas Kata Kärkkäinen saa jatkaa omia seikkailujaan bittiavaruudessa'
".

Lainatut kohdat ovat Eveliina Talvitien kirjasta "Kata" (Like Kustannus).



V2.fi | J.A. Kaunisto
< Succession 30/39: Mi... Motörheadin Lemmy ol... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova