Tuorein sisältö

Shogun 1-5: lihaasyövien heteromiesten perusnormaali kärpäsenpaskapulu

11.06.2024 klo 19.40 | Luettu: 600 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 5:
Broken to the Fist


Kamera zoomaa tykillä räjäytettyihin ruhoihin, kun Disney+ varoittaa tekstillä, että nyt kannattaa jättää jakso katsomatta, jos maanjäristyksiin liittyvä kuvasto järkyttää. En osaa päättää, tehostaako farssin makua tämä, vai olisiko lopun luonnonkatastrofi vaikuttanut "katso, orava" -tyyppiseltä harhautukselta, jos se olisi yllättänyt.

Jakso ei ole huono, mutta jakso on kyseenalaisin tähän mennessä. Olen kuvaillut sarjaa hömpäksi ja silti vaivatta kunnioittanut keskeisiä jännitteitä, mutta jakson oma, kulttuurieroihin liittyvä tarinan kaari ja avainkohtaus valuvat epämääräisiksi.

Valkoinen pelastaja Blackthorne ripustaa mökkinsä etuoveen pulun, jotta se mädäntyisi kärpästen paskoessa siihen. Olen kuullut mm. surströmmingistä, mutta se meni ohi, mitä hän säätää. En ymmärrä sitäkään, mitä tämä kaksi sanaa japania osaava mies yrittää ilmaista, kun hän uhkailee kuolemalla henkilökuntaansa, jos puluun kosketaan. Lopussa hän sitten kehtaa järkyttyä, kun hysteerinen henkilökunta ylireagoi. Ettekö tajua, että uhkailin rennolla äänensävyllä?!

Välissä nähdään sinänsä kiinnostava kohtaus, joka asiayhteydestä johtuen asettuu osaksi näkemääni ongelmaa. Blackthorne ja tulkki Mariko ehtivät paneskella juuri ennen kuin Marikon aviomies palasi kuolleista. Nyt mieskin muuttaa Blackthornen kotiin. Hervotonta? Illalliskohtaus alkaa hömppänä, kun jäykkä samurai nimittelee Blackthornea apinaksi, jolloin Blackthorne ryhtyy mittailemaan kul-... kulhojen kokoa, mikä johtaa ryyppäyskisaan.

Kiitettävän itsevarmasti sarja pyrkii siirtymään tästä vakavaan naisten aseman ja kulttuurin kommentoimiseen, mutta näin falskiutta. Blackthorne on puhdas, viihteellinen Han Solo, joka mm. yrittää sönköttää, että toki naisia pidetään omaisuutena Englannissakin tähän maailmanaikaan, mutta hänen mielestään se tehdään siellä sivistyneemmin. Juuri tällaisista syistä tällaisia hahmoja saa solvata valkoisiksi pelastajiksi.


Keskiarvo 5 jakson jälkeen:


< Jakso 1-4 --- Jakso 1-6 >

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Tässä on Mökkitie Re... Nakkeja pannaan taas... >

Keskustelut (1 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova