Tuorein sisältö

Suuret urheilutapahtumat houkuttelevat laittomien lähetysten pariin - näin suuresta ongelmasta on kyse

14.06.2024 klo 00.07 | Luettu: 537 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Tänä vuonna Euroopassa riittää urheilun arvokisoja. Yleisurheilun EM-kisat kisattiin jo loppuun, mutta luvassa on vielä Pariisin olympialaiset, jalkapallon EM-kisat, Tour de France...

Suurimpia urheilutapahtumia seuraamaan virittäytyvät miljoonat eurooppalaiset saattavat katsoa kisoja laittomasti.

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) tutkimus EU-kansalaisten käsityksistä, tietämyksestä ja käyttäytymisestä tuo esiin, että 12 prosenttia EU:n kansalaisista on katsellut ladattua tai suoratoistettua sisältöä laittomista lähteistä seuratakseen urheilua. Yli neljännes 15–24-vuotiaista nuorista myöntää käyttävänsä laittomia verkkokanavia urheilun katseluun.

Yleisintä laittomien lähteiden käyttö EU-aluella on Bulgariassa, jossa 21 prosenttia kaikista vastaajista myönsi käyttäneensä laittomia verkkolähteitä urheilun seuraamiseen. Seuraavina tulevat Kreikka (20 %), Irlanti ja Espanja (19 %) sekä Luxemburg(18 %).

Eniten laittomia urheilulähetyksiä katselevat bulgarialaiset nuoret (47 %), mikä on reilusti yli EU:n keskiarvon (27 %).

Verkon tekijänoikeusloukkauksia koskevan EUIPOn tutkimuksen mukaan suoratoisto on yleisin tapa katsella laitonta tv-sisältöä. Laittomasta katselusta 58 prosenttia EU:ssa tapahtuu suoratoistona ja 32 prosenttia latauksina.

Siellä missä on rahaa ja miljoonia katsojia ja kuluttajia, siellä myös huijarit voivat tehdä voittoa. Laiton suoratoisto vaikuttaa verkossa kaikkeen sisältöön, kuten urheilutapahtumiin. EUIPO arvioikin, että piratismi kaikissa tiedotusvälineissä tuottaa vuosittain yhteensä miljardi euroa laittomia tuloja.

Live-tapahtumiin liittyvän piratismin ongelma uhkaa urheilussa sen rahoituksen jatkumista.

Tulot teollis- ja tekijänoikeuksista jaetaan urheiluliikkeelle ja urheilijoille yhteisvastuullisuuden perusteella.

"Jos suoria urheilutapahtumia seurataan laittomien kanavien kautta, olympialiikkeen yhteisvastuullinen rahoitusmalli on kokonaisuudessaan vaarassa. Vaarana on, että mediaoikeudet menettävät arvonsa, jolloin mediaoikeuksien haltijat lakkaavat hankkimasta niitä, ja seuraukset olympialiikkeen yhteisvastuulliseen rahoitusmalliin olisivat valtavat", on kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho todennut.

(EUIPO, Kaiku.fi)


V2.fi | J.A. Kaunisto
< The Boys 4-1: se ihm... Olavi Uusivirta keik... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova