Tuorein sisältö

Listasunnuntai #185

Mikko Heinonen

21.04.2013 klo 20.29 | Luettu: 8610 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Tähtireki kulkee
Ensi viikolla kauppoihin saapuu jälleen yksi Star Trek -lisenssipeli. Kuten arvata saattaa, eräs sci-fi-sarjojen kulmakivistä on tietokoneharrastajienkin suosikkeja. Erilaisia pelejä aiheesta on nähty eri vuosikymmenillä läjäpäin – Wikipedia tuntee yli 50 tietokonepeliä ja parikymmentä konsolijulkaisua 40 vuoden ajalta. Raapaistaan jälleen pintaa seitsemällä pelillä matkan varrelta.

Star Trek
Ensimmäinen ST-peli vuodelta 1971 ei luonnollisestikaan ollut millään tapaa lisensoitu, vaan yliopistojen ja muiden julkisyhteisöjen käytössä olleille mainframe-koneille kehitelty ohjelma, joka käännettiin BASIC-kielisenä myös monelle kotimikrolle. Peli on pelattavissa edelleen nykyaikaisten käyttöjärjestelmien tekstikonsolissa - lataa vaikka täältä.

Star Trek Strategic Operations Simulator
Kymmenen vuotta edellisestä eteenpäin pelibisneksen raha liikkui pelihalleissa. Sega hankki ST-lisenssin tehdäkseen aiheesta vektorigrafiikkaa käyttävän avaruuspelin, mutta siitä ei muodostunut kovinkaan ikimuistoista klassikkoa.

Star Trek: The Rebel Universe
Tämä peli sai ennen julkaisua varsin paljon palstatilaa MikroBITTI-lehdessä, jonka pelitoimittaja Niko Nirvi oli raskaan sarjan Trekkie. Valitettavasti lopputulos oli tyypillinen lisenssipeli - kohtalainen grafiikka ja tutut hahmot eivät onnistuneet peittämään alleen tekemisen puutetta ja ohkaista juonta.

Star Trek 25th Anniversary
Sai alkuperäinen sarjakin kuitenkin yhden kunnollisen pelin. 25th Anniversary oli aikalaisilleen koneille melko raskasta purtavaa, mutta sisälsi ihan innostavan seikkailun ja oikeaa Trek-henkeä.

Star Trek TNG: Klingon Honor Guard
The Next Generationista ponnisti tämä FPS, joka oli itse asiassa ensimmäinen Unreal-pelimoottoria käyttänyt peli (itse Unrealin jälkeen). Peli sai kohtalaisia arvioita, ja varsinkin sen Mac-versiota kehuttiin - mihin saattoi toki vaikuttaa Macin FPS-pelien vähyys 90-luvulla.

Star Trek Voyager: Elite Force
Eniten kiitosta saanut Trek-FPS perustui Voyager-spinoffiin. Tekijänä oli muutenkin kunnostautunut Raven Software ja peli pyöri Quake III:sta tutulla id Tech 3:lla. Pelissä oli mallinnettu kattavasti ST-universumin aseita ja myös moninpeli sai kiitosta.

Star Trek Online
Tähän asti kunnianhimoisin Star Trek -peliprojekti julkaistiin vuonna 2010. Ajatus omalla USS Enterprisellä seikkailemisesta kiihottikin monen scifidiggarin mieltä. Alkuinnostuksen jälkeen pelin retail-myynti kuitenkin hidastui, tilausmäärät putosivat ja julkaisija Atari hylkäsi koko MMO-bisneksen, joten nykyisin peli pyörii Perfect World Entertainmentin hallinnoimana free to playna.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Lauantai-illan Kevyi... Jaossa Anno Online -... >

Keskustelut (5 viestiä)

Gessle

21.04.2013 klo 20.38

Star Trek Armada jäi tästä selkeästi puuttumaan :) En ole kyllä peliä koskaan pelannut, mutt jos NNirvi sitä kehui, niin ei se voi huono olla... ;)
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.04.2013 klo 20.50

Okei, nyt olen tunnin googlaillut, joten kysytään täältä: onko kellään mielikuvaa ehkä vuosituhannen taitteessa tulleesta PC-Star Trek -pelistä, jonka mukana tuli erikoinen ohjain? Pääni on niin hatara, etten lainkaan muista, oliko se jonkinlainen liikeohjain vai mikä, mutta konepakettini mukana moinen silloin tuli ja liikaa tilaa varastosta se vei....
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.04.2013 klo 21.13

Omat Star Trek kokemukset:
Star Trek: Voyager: Elite Force
Star Trek: Elite Force 2
Star Trek Deep Space Nine: The Fallen(en kyl muista tämmöstä lisänimeä sille)
Star Trek Bridge Commander
Star Trek Away Team
Star Trek New Worlds

En oikeastaan ole pahemmin Star Trekistä tykännyt ala-asteen ensimmäisten vuosien jälkeen, mutta sittemmin näitä tuli pelattua(usein vain demo-versiota) vain sen takia ettei ollut muutakaan pelattavaa. Pakko sanoa että Elite Force oli aikanaan oli laadukas peli, mutta aika ei oo ehkä ollut ihan suosiollinen tälle. Kuitenki paljon oli positiivista sanottavaa tästä silloin joskus.

Muista paha sanoa mitään positiivista, Bridge Commander oli kait ihan ok aikanaan, mutta ei napannut. Muut oli jopa aikalaistuotoksina melko lisenssirahastusta vaikka sinällään olivatkin ihan pelattavia.
lainaa
korpimaa

21.04.2013 klo 21.34

Niin ja Deep Space Nine ja siihen pari lisäosaa jotka käyttivät kanssa Unreal runkoa.
lainaa
aaa

21.04.2013 klo 21.57

ARTEMIS
https://www.youtube.com/watch?v=V9Q2X32hZNk
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova