Tuorein sisältö

Listasunnuntai #193

Markku Reunanen

16.06.2013 klo 20.24 | Luettu: 7474 kertaa | Teksti: Markku Reunanen

Bruce Lee -pelit
Amerikkalais-hongkongilainen Bruce Lee nousi 1970-luvulla kungfuelokuvien ikoniksi, joka tunnettiin hyvin lännessäkin. Vain 33-vuotiaana kuollut Lee ehti paitsi esiintyä lukuisissa elokuvissa, myös kehittää oman Jeet Kune Do -tyylisuuntansa. Miehen elokuvista muistettaneen parhaiten etenkin Enter the Dragon vuodelta 1973 sekä arkistomateriaalista kasaan saksittu Game of Death, joka julkaistiin vasta viisi vuotta Leen kuoleman jälkeen. Vuosien varrella Bruce Leen hahmoa on käytetty lukuisissa videopeleissä, joista poimin tähän seitsemän kappaletta.

Bruce Lee
Ensimmäisenä markkinoille ehätti Datasoft, jonka suorasukaisesti nimetty Bruce Lee julkaistiin vuonna 1984. Peli on ruutu kerrallaan etenevä toimintaseikkailu, jossa mätkintä on sivuosassa: läpi on mahdollista päästä ilman yhtäkään potkua tai lyöntiä. Brucen vastustajina ovat ninja sekä vihreä Yamo, jota toinen pelaaja pääsee ohjaamaan kaksinpelimoodissa. Peli sai hyvän vastaanoton ja se käännettiin alkuperäisten Commodore 64- ja Atari 800 -versioiden lisäksi pian monelle muullekin laitteelle MSX:stä Spectrumiin.

Bruce Lee Lives: The Fall of Hong Kong Palace
1980-luvun lopulla PC:t alkoivat etenkin Yhdysvalloissa olla suosittuja myös pelikoneina. Software Toolworksin Bruce Lee Lives (1989) on aikalaisekseen varsin kelvollinen tuotos, vaikka samana vuonna julkaistu Electronic Artsin Budokan olikin sitä selvästi tasokkaampi. Piipperiäänien siivittämänä pääsee Brucen saappaisiin sekä harjoittelu- että tarinamoodissa, jossa kohdataan lopulta pahamaineinen Mestari Po.

Dragon: The Bruce Lee Story
Dragon: The Bruce Lee Story (1993) perustuu samana vuonna julkaistuun samannimiseen elokuvaan, joka puolestaan pohjautuu löyhästi Bruce Leen elämään. Acclaimin tekemä peli on puhdasverinen mätkintä, jonka viittauksia Street Fighter -sarjaan ei tarvitse kaukaa hakea. Dragon jäi konsolipelaajien iloksi: käännökset tehtiin Segan konsoleille eli Megadrivelle, Game Gearille ja Master Systemille, sekä Super Nintendolle ja vieläpä Atarin huono-onniselle Jaguarillekin.

Bruce Lee: Quest of the Dragon
Lee muuttui kolmiulotteiseksi vuonna 2002 Ronin Entertainmentin kehittämässä ja Universal Interactiven Xboxille julkaisemassa mätkintäpelissä. Julkaisija on mainitsemisen arvoinen, sillä juuri MCA/Universal Studios omisti pitkään Bruce Leen oikeudet ja lisensoi niitä eteenpäin, mukaan lukien listan seuraava peli. Kolmanteen ulottuvuuteen siirtymisestä ei suoriuduttu tässä(kään) tapauksessa kunniakkaasti: itse peli sai pääosin murskaavia arvosteluja.

Bruce Lee: Return of the Legend
GameBoy Advancelle 2003 julkaistussa tasohyppelyssä Bruce laitettiin kiipeilemään ja hyppimään, taistelua tietenkään unohtamatta. Asialla oli lukuisia muitakin lisenssipelejä Nintendon käsikonsoleille tehtaillut Vicarious Visions. Kierona juonikuviona Bruce ei olekaan itse Bruce, vaan näyttelee pelissä Hai Fengin roolia Hong Kong -kliseille syvään kumartavassa elokuvassa.

Bruce Lee The Dragon Warrior
Toistaiseksi uusin kaupallinen Bruce Lee -peli on espanjalaisen Digital Legendsin iPadille ja Androidille tekemä Bruce Lee The Dragon Warrior (2010). Lohikäärmesoturi luottaa perinteiseen kaavaan, jossa yrmyltä näyttävä 3D-Bruce ottaa vuoron perään mittaa eri vastustajista – kaikesta päätellen tekijät ovat Virtua Fighterinsä nähneet. Kosketusnäytön vuoksi liikevalikoima on pidetty suppeana ja taistelu hoidetaan kolmiulotteisuudesta huolimatta suoraviivaisesti vasemmalta oikealle. App Storesta peli ehti jo kadota, mutta Androidille sen saa vielä ladattua.

Ultimate Bruce Lee
Listasunnuntain viimeisen pelin myötä ympyrä sulkeutuu: faniprojekti Ultimate Bruce Lee on Windowsille tehty remake Datasoftin klassisesta Bruce Leestä. Tarkasti toistetun alkuperäisen version lisäksi mukana on kokeellisempia lisäyksiä, kuten käsin piirretyt ja mustavalkoelokuvaa muistuttavat grafiikat. Pelin voi ladata sen kotisivulta.

V2.fi | Markku Reunanen
< V2.fi:n käyttäjätapa... Lauantai-illan Kevyi... >

Keskustelut (5 viestiä)

Rabbitman

16.06.2013 klo 22.45

Dragonista on kyllä hyvät muistot Megadrivella. Näköjään snes-versio ei ollut niin hyvä.
Ikinä en pelannut läpi, kun tuo viimeinen vastus oli liian vaikea. Olin sen verta nuori kun pelasin, etten osannut säätää vaikeus-astetta. En osannut ottaa noita erikoiskykyjäkään käyttöön, kun kerta oli surkea englannin taito.
lainaa
veepeeuho

16.06.2013 klo 22.47

"Kierona juonikuviona Bruce ei olekaan itse Bruce, vaan näyttelee pelissä Hai Fengin roolia"
lainaa
Salu-Pertti

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.06.2013 klo 00.13

C64:n peliä tuli pelattua paljon, mutta ensimmäistä kertaa näin läpipeluun.

Videota katsoessa tuli mieleen, että tässä on oikeasti testattu pelattavuutta. Useimmat aikakauden johonkin ajankohtaiseen teemaan perustuvat pelit olivat minuutissa nähtyä kuraa.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

17.06.2013 klo 00.45

Tuon klassikko-Prusen olen pelannut läpi Spectrum-versiona ihan oikealla kuminappikoneella tänä vuonna ja katsellut nepalla läpipeluuta pari kertaa sivusta aikanaan. On se ihan voitettavissa, kun ei vaan jää suotta rähinöimään :) Osa käännöksistä on huonosti tehtyjä ja/tai tolkuttoman vaikeita. Kannattaa vilkaista myös, kuinka absurdilta BBC-versio näytti.
lainaa
cahva

Rekisteröitynyt 04.12.2008

20.06.2013 klo 01.22

Speccyllä (juuri samaisella kumilankulla) ja kuusnipalla tuli tahkottua sadat kerrat bruce lee läpi. Jännittävyys taisi loppujen lopuksi olla siinä kuinka monta kertaa pelin läpäisee kuolematta :) Enkat tais olla jotain 15 =D Tai sitten 15. kerran jälkee loppu mielenkiinto :P
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova