Tuorein sisältö

Sunnuntaikolumni: Tytöt tuli meidän majaan

Mikko Heinonen

24.08.2014 klo 23.04 | Luettu: 30859 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Seksiä, valheita ja videopelejä
En oikeastaan tiennyt mitä ajatella, kun luin viime tiistaina netissä kiertänyttä avautumista liittyen pelisuunnittelija Zoë Quinniin. Lyhykäisyydessään kyse oli siis siitä, että hänen ex-poikaystävänsä oli kirjoittanut nettiin pitkän blogitekstin Zoën käyttäytymisestä ja etenkin väitetystä uskottomuudesta. Löydätte sen googlaamalla, en koe tarvetta linkittää juttua tähän. Kaikki väitteet oli "perusteltu" kuvakaappauksin, mutta näin yleisen elämänkokemuksen nojalla tuntui siltä, että taustalla voi olla jotain muutakin.

Keskustelimme asiasta Manun kanssa, ja hän totesi lukeneensa saman ja ihmetelleensä myös, miksi tätä asiaa pitää puida peliuutissaiteilla. Päätimme yhteisesti, että V2.fi ei kirjoita tästä uutista, koska ensinnäkin kahden amerikkalaisen nuoren aikuisen parisuhteen kariutuminen ei liity sen enempää viihteeseen kuin videopeleihinkään ja toisekseen ryöpytys tuntui kohtuuttoman yksipuoliselta. Muut mediat ja etenkään internetin foorumit eivät olleet samaa mieltä, ja melkoinen loanheittohan siitä alkoi. Pian väitettiin Zoën maanneen Kotakun toimittajan kanssa saadakseen pelilleen parempaa näkyvyyttä, vaikka Kotakun päätoimittaja todistikin tämän nopeasti vääräksi. Vanha kunnon 4chan taas päätyi tukemaan kymmenillä tuhansilla dollareilla jotakin tytöille/naisille tarkoitettua indiepelihanketta käytännössä vain siksi, että Zoë Quinn oli moittinut sitä. Kaikkea aiheesta kirjoitettua en ole edes jaksanut lukea.

Tarkistan etuoikeuteni


En kokenut tarvetta valita puolia tässä kiistassa, koska tunnistan oman näkökulmani puolueellisuuden. Aloin kuitenkin taas kerran pohtia pelit ja sukupuoli -kysymystä noin muuten. Olen 37-vuotias heteromies ja ollut jo pitkään onnellisesti naimisissa; en ole joutunut syrjityksi sukupuoleni vuoksi enkä ole joutunut pohtimaan sitä, miten minun seksuaalista suuntautumistani käsitellään peleissä. Päinvastoin. Tuntuu, että juuri minulle niitä pelejä on tehty, ja suurella osalla tekijöistä on ollut samanlainen likainen mielikuvitus kuin itselläni. Eikä tämä ole mikään ihme, sillä moni alkupään pelintekijöistä oli varmasti samantyyppisiä ihmisiä kuin minä.

Tietotekniikka ja pelitkin olivat alkujaan kovin miehisiä harrastuksia, ja harvoja mukaan eksyneitä naispuolisia pidettiin usein nörttipiireissä vähän kummallisina (vaikka esimerkiksi ohjelmoijina naisia oli toki toiminut jo vuosikymmeniä). Näin itse paikalla olleena voin kuitenkin kertoa, että ne muinaiset pikselitissit sun muut kirkkoveneet eivät olleet useinkaan tarkoitettuja mitenkään erityisesti esineellistämään tai alentamaan naissukupuolta. Usein niitä tehtiin, koska ei arveltu, että tytöt niitä kuitenkaan näkevät, ja koska monikaan meistä tietokoneen parissa puuhastelleista finninaamoista ei oikeasti ollut vielä päässyt vastakkaisen sukupuolen kanssa lähikontaktiin. Paremman puutteessa korvikkeeksi kävi vaikka karkea kuvakin. Omaan suhtautumiseeni naisiin tai käsitykseeni sukupuolten tasa-arvosta pelit eivät ole vaikuttaneet tuon taivaallista.

Siksi en ole aivan ensimmäisenä hyppäämässä kelkkaan, kun videopelejä aletaan syyttää seksismistä ja naisten alentamisesta. Kuten muitakin viihdelajeja, myös pelejä on monenlaisia, ja jos jonkun pelin tyyli ärsyttää, kukaan ei pakota sitä pelaamaan. Miespuolisten sotakarpaasien sun muiden Kratosten pullistelevat muskelit ovat aivan yhtä ylilyötyjä kuin seikkailijattarien pakarat tai fantasianaissoturien olemattomat haarniskat. Ei kannata juuttua keskustelussa tälle tasolle.

Rajansa kaikella


Samaan aikaan on kuitenkin tärkeää ymmärtää se, että enää ei eletä 1980-lukua. Tietotekniikka ja pelit ovat kaikkialla ja kaikkien harrastus, eivät enää mikään saunailtaporukka, jossa kaikki nauravat samoille vitseille. On erittäin tärkeää, että peleistä voivat nauttia kaikki ja että kaikki voivat myös ilmaista itseään pelien kautta. Olin itse jotenkin pettynyt, kun Ballad of Gay Tonyssa ei saanutkaan pelata homomiestä; kenellä lienee sitten uskallus loppunut.

Hieman vaivaantuneena seurasin myös, kuinka Hideo Kojima esitteli Gamescomissa Metal Gear Solid V:n tulevia pahvilaatikkokikkoja. Tuntui, että vihollissotilaiden harhauttaminen tytönkuvalla onnistui olemaan useammallakin tavalla tyhmää – jopa MGS:n varsin sarjakuvamaisessa maailmassa. Ensinnäkin se oli taas keino ujuttaa niitä ikuisia bikinityttöjä peliin, toisekseen se oli jo vähän liian hölmö pelimekaniikka, ja kolmannekseen se onnistui jotenkin vielä halventamaan miessukupuolta. Jos sotatoimialueelle ilmestyy outo pahvilaatikko, ei se haittaa lainkaan, jos kyljessä on vähäpukeinen naikkonen. Tämä selvä.Kojima on toki vanhan polven pelisuunnittelija ja varmasti tuntee oletetun yleisönsä. Hänet tuntien nyt saatettiin myös näyttää jotain sellaista, mitä lopullisessa pelissä ei edes nähdä. Metal Gear Solidissa on kuitenkin aina ollut pientä pikkutuhmaa vihjettä siellä täällä, ja jotenkin maailman muuttuessa – ja etenkin huomioiden, että Ground Zeroesissa niitä ei juuri näkynyt – en odottanut, että tämä "tavaramerkki" tekisi ihan näin tökerön paluun. Tisseille tai naisten ylimääräisille säilytysonkaloille hihittely ei nimittäin paranna MGS:ää pelisarjana tipan vertaa.

Yrittäkääpä tulla toimeen


Itselleni tietokoneiden käyttö ja pelaaminen ei ole koskaan ollut sukupuolikysymys. En ole pelannut tai jättänyt pelaamatta yhtään peliä siksi, mitä sen tehneillä on housuissaan. Itseäni on aina kiinnostanut vain lopputuloksen laatu.

V2.fi:n avustajakatras on tätä nykyä kohtalaisen tasa-arvoinen, mikä toivottavasti tuo juttuihin myös näkökulmien erilaisuutta. Enkä edelleenkään lupaa itse olla kirjoittamatta välillä vesirajan alapuolella liikkuvia juttuja, koska ne saavat lukijoita ja koska kovin moni muu ei niitä suomeksi kirjoita. Pyrin kuitenkin tekemään tämän mahdollisimman akateemisesti tai ainakin itseironisesti. Tyttärenikin kun osaa jo lukea.

On kuitenkin selvää, että tällä saralla on yleisesti ottaen paljon tehtävää. En väitä, että pelkkä hyssyttely auttaa asiaa, sillä seksuaalisuus ja sukupuoli ovat useimmille meistä täysin oleellisia minuuden rakennuspalikoita. Ei kertakaikkiaan voi olla niin, että naispuolisen pelintekijän, pelitoimittajan tai vaikka pelitutkijan mielipiteitä puidaan edelleen internetin yleisillä foorumeilla sen kautta, kuinka moni panisi. Tulen fyysisesti kiukkuiseksi joka kerta kun näen taas niitä Anita Sarkeesianin feikkipornokuvia kierrossa. Siitä huolimatta, etten ole hänen kanssaan kaikesta samaa mieltä. Samoin en tunne Zoë Quinnia, enkä tiedä kuka oli uskoton ja millä tavalla tämän ajatusketjun käynnistäneessä parisuhteessa. Melko varmasti syytä oli molemmissa. Voitte kuitenkin itse kuvitella, missä määrin häneen nyt kohdistetut – ja osin jo siis perättömiksi osoitetut – hyökkäyskeinot edes toimisivat, jos kyseessä olisi mies. Slut-shaming on edelleen pelottava ase.

Samaan aikaan aivan kaikki ei liity seksiin, eikä kaikkea ole tarkoitettu alistamaan ja loukkaamaan. Myös osin lapsellisilla fantasioilla on sijansa tässä viihteessä, eikä puolialastoman isorintaisen himoblondin pelaaminen ruudulla tee kenestäkään raiskaajaa sen enempää kuin GTA kasvattaa kouluampujia.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Sunnuntaikolumni: La... Voita lahjakortti De... >

Keskustelut (30 viestiä)

Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

24.08.2014 klo 23.16 2 tykkää tästä

Hyvä kirjoitus. En nyt osaa sen enempää kommentoida kuin ainakin sen että samaa mieltä tästä MGS V:n pahvilaatikkohommasta.
lainaa
JulioBungholio

25.08.2014 klo 00.08 8 tykkää tästä

Ihmiset vain tykkäävät nykyaikana pahoittaa mielensä milloin mistä ja tekniikan tehdessä kaikesta helppoa ja vaivatonta on oma mielensä pahoittelunsa mahdollista saada julki kaikkialla.

Sitten on heitä, jotka tarttuvat asiaan joka kantilta ja "kiäntävät ja viäntävät" sen semmoiseen muotoon jolla ei välttämättä enää ole mitään tekemistä alkuperäisen mielensäpahoittajan kanssa.

Yritä siinä sitten olla poliittinen ja rakentaa mielessä kuva yhtälöstä, jos et alusta asti ole tietoinen mistä on kyse. Ehkäpä se on vain nykyajan lällättelyä "haluatko tietää lisää? empäs kerrokkaan".

Toisaalta ei liene hirveemmin itseltäni pois jos en jokaista tosielämän salatutelämät-naamakirja-imgur-4chan-suhdekoukeroa tiedä tahi muista.

Mitä sitten pelintekijöihin tulee niin kaippa se monelle on edelleen tärkeä elementti kumman sukupuolen tekele tuote on. Mielipiteitä asiasta saa ja pitää olla, mutta nekin voisi jättää välillä kertomatta ellei niillä haeta väkisin provosoivaa toimintaa. Itselleni se on aivan se ja sama kuka codit sun muut tekee tai mitä pelien, joita tykkään pelata, tekijät tekee vapaa-ajallaan tahi ajattelee.

Kaiholla kuitenkin muistelen vieläkin opiskeluaikoja kun viikonlopun bileiden ehdoton vetonaula oli naisten keskuudessa Tekken 6. Siinä oli raavas mieskin hetken aikaa ymmällään kun konsolin lähiympäristön valloitaa n.20 vuotiaat tyttöset päästäkseen mättämään kaveriaan nekkuun.

Kirjoitus oli kuitenkin kaikesta huolimatta varsin naseva :)
lainaa
Crus

25.08.2014 klo 01.27 8 tykkää tästä

Anita Sarkees:n liittyen ongelmana on se ettei hän ole pelaaja vaikka niin väittikin. Lisäksi hänen tutkimuksensa ovat kovin yksipuolista ( kirsikoiden poiminta perustelut faktoina, esim viimesin hitman, jossa anita nosti esiin stripparit, vaikka pelissä tapetaan samaan aikaan satoja mieshahmoja), lets play materiaalien käyttäminen ominaan jne. yleisesti ottaen hänen omien mielipiteidensä julkaiseminen "tutkimuksina", sen sijaan että hän olisi oikeasti tehnyt puolueetonta tutkimusta.

Zoe Quinn tapauksessa taas ihmetystä aiheuttaa pelimedioiden kaksonaismoralismi ( käännä sukupuolet ja reaktiot ->uutisoinit muuttuvat), Zoe quinnin arveluttavat toimet Gaming Jam:n kanssa, ajoitus jonka aikana kilpaileva JAm perustettiin, kilpailevan jam:n rahojen meneminen suoraan Quinnin paypal tilille, DMCA väärinkäyttäminen youtubessa, noin alkuun. Tämän lisäksi ihmetyttää asian musta valkoinen uutisointi ( "Quinn ei voi olla väärässä, koska naisvihaajat"), keskitytään vain henkilön sukupuoleen sen sijaan että asiaa olisi lähestytty pelkästään sen tasolla että journalisti ja pelinkehittäjä olivat suhteessa samaan aikaan kuin journalisti kehui pelinkehittäjän peliä. Tai että journalistit rahoittavat pelinkehittäjän elämistä samaan aikaan kun heidän pitäisi olla objektiivisia. Jostain syystä tämä ei nouse artikkeleissa esiin, onko pelien arvostelu oikeasti kuinka riippumatonta / Missä raja tulisi vetää?

Oman lisänsä soppaan asiaan liittynyt ylireakointi mm. reddit subreddit:tien modien toimesta. Streisand effekti on voimissaan.

Linkkejä:
https://www.youtube.com/watch?v=pKmy5OKg6lo
http://www.reddit.com/r/Z_Quinn/

Totalbisquit lähestyi asiaa mielestäni hyvin:
http://www.twitlonger.com/show/n_1s4nmr1/

sarkees:
http://youtu.be/WuRSaLZidWI
lainaa
Bob

25.08.2014 klo 07.17 15 tykkää tästä

Ei naiset ole ongelma pelien maailmassa, vaan feministit. Tai oikeastaan "feministit", oikeiden feministien puuhista en paljoa tiedä mutta varmaan järkevämpää touhua kun vinkua Samuksen perseestä.
lainaa
Liimaletti

25.08.2014 klo 08.38 9 tykkää tästä

Kyllä olisi monella pelisaitilla ollut toinen ääni kellossa tämänkin tapauksen johdosta, jos kyseessä olisi ollut mies. Silloin olisi saanut kyllä uutisoida ja puida asiaa niin paljon kuin huvittaa, koska likainen paskaäijä kuuluu lynkata julkisesti.

Ja kuten Crus sanookin ylempänä, ihmiset tuntuvat keskittyvän aivan vääriin asioihin. Kyse on pelijournalismin korruptiosta ja kaksinaismoralismista. Ei siitä kuka on nainen ja kuka ei. Tuntuu kuin nämä "valkoritarit" ovat taas puolustamassa niitä tornissa olevia prinsessojaan kun eivät ritarien mielestä ilmeisesti kykene puolustamaan itseään.

Minulle on aivan sama kuka pelini kehittää, jos se on sellainen josta tykkään. Minulle on myös ihan sama pelaanko naisella vai miehellä, kunhan hahmo on uskottava. Myönnän kyllä, että jos hahmon saa valita, valitsen yleensä miehen.

En myöskään ymmärrä sitä väitettä, että pelit ovat kaikkien harrastus? Miksi pelit olisivat ovat kaikkien harrastus? Kaikki saavat harrastaa, toki, mutta minkä takia Kojima ei saisi laittaa bikinibeibejä peliinsä? Ja/tai olla niin lapsellinen pelintekijä kuin huvittaa? Eikö tähän päde se, että älkää pelatko jos vituttaa? Minkä takia pelintekijöiden pitää taipua yhteiskunnan muottiin, vaikka enää ei eletäkään 1980-lukua? Eikö minulla (jos olisin pelikehittäjä) olisi ihan yhtälainen oikeus tehdä juuri niin "typeriä" pelejä kuin haluaisin? Ilmeisesti pelintekjät ovat yleisesti kuitenkin vapaata riistaa, jos he eivät olekaan kehittäneet peliä täysin yhteiskunnan aikuismaisten nykystandardien mukaisesti. Heitä pitää sääliä ja väheksyä.

Ja lopuksi haluan sanoa, että pidän itsekin enemmän uskottavasta pelisuunnittelusta kuin jostain bikini-panssareista naisilla ja/tai miehillä. Kojima on pelle, jolla on kiero huumorintaju. Ja minä peliharrastajana voin jättää hänen pelinsä pelaamatta jos mies tai miehen pelit ärsyttää.
lainaa
Mikho

25.08.2014 klo 09.43 1 tykkää tästä

Saataisko arvostelu Depression Questista niin voidaan sen jälkeen ruveta taas pohtimaan uudelleen teidän näkökantoja.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.08.2014 klo 10.01 3 tykkää tästä

Liimaletti kirjoitti:
Kyllä olisi monella pelisaitilla ollut toinen ääni kellossa tämänkin tapauksen johdosta, jos kyseessä olisi ollut mies. Silloin olisi saanut kyllä uutisoida ja puida asiaa niin paljon kuin huvittaa, koska likainen paskaäijä kuuluu lynkata julkisesti.


Mieti asiaa hetki ja tajuat, miten vaikeaa tämä tilanne olisi edes kuvitella siten, että kyseessä olisi mies. Ei miestä voisi uskottavasti syyttää siitä, että hän olisi hakenut pelilleen julkisuutta "reittä myöten", koska sitä ei käytännössä olisi tätä kautta edes tarjolla. Kuten sanoin, miettikää, miten huonosti joku huoripukiksi nimittely edes tehoaisi. Quinn on nyt jo tuomittu ilman oikeudenkäyntiä.

Lainaus:

Tuntuu kuin nämä "valkoritarit" ovat taas puolustamassa niitä tornissa olevia prinsessojaan kun eivät ritarien mielestä ilmeisesti kykene puolustamaan itseään.


Jos leimaat "valkoritareiksi" kaikki, jotka uskaltavat puuttua siihen että peliteollisuus ei ole tasa-arvoinen ja että tällaisia epäkohtia tapahtuu, kehotan todella tarkistamaan, mistä asemasta itse käyt keskustelua. Varmasti joku käy tätä keskustelua ajatuksenaan päästä näiden naisten suosioon, jolloin lähtökohta on tosiaan väärä. Mutta suurella osalla ihmisistä ei ole mitään tällaista motiivia. Tarkoitus on vain käyttäytyä kuin aikuiset toisia aikuisia kohtaan.

Lainaus:

En myöskään ymmärrä sitä väitettä, että pelit ovat kaikkien harrastus? Miksi pelit olisivat ovat kaikkien harrastus?


Tämä ei ole väite, eikä se ole enää oikein mielipidekysymyskään. Se on fakta. Pelaaminen on paitsi hyvin tuttua valtaosalle alle viisikymppisistä, myös rakas harrastus monelle heistä. Pelaajia on kaikista sukupuolista, ikäryhmistä ja yhteiskuntaluokista, ja on tärkeää, että kaikille heistä on tarjolla pelejä ja myös mahdollisuus tehdä uusia pelejä. Tästä kuitenkin seuraa myös muuta, ks. alla.

Lainaus:

Kaikki saavat harrastaa, toki, mutta minkä takia Kojima ei saisi laittaa bikinibeibejä peliinsä? Ja/tai olla niin lapsellinen pelintekijä kuin huvittaa? Eikö tähän päde se, että älkää pelatko jos vituttaa? Minkä takia pelintekijöiden pitää taipua yhteiskunnan muottiin, vaikka enää ei eletäkään 1980-lukua? Eikö minulla (jos olisin pelikehittäjä) olisi ihan yhtälainen oikeus tehdä juuri niin "typeriä" pelejä kuin haluaisin? Ilmeisesti pelintekjät ovat yleisesti kuitenkin vapaata riistaa, jos he eivät olekaan kehittäneet peliä täysin yhteiskunnan aikuismaisten nykystandardien mukaisesti. Heitä pitää sääliä ja väheksyä.


Väheksynkö Hideo Kojimaa? En, hän on erinomainen pelintekijä. Säälinkö? En, eikä hän sääliäni kaipaa. Katsonko hänen olevan erehtymätön ja kaiken arvostelun yläpuolella? En todellakaan. Ja arvostelu on se, mitä minä peleistä kynäilevänä voin tähän keskusteluun tuoda. Esittelemällä pelejä niiden kehittäjät tekevät itse itsestään vapaata riistaa, kuten minä teen kirjoittamalla peliaiheisia juttuja.

Metal Gear Solid on mainio peli, joka ei tarvitse toimiakseen tyhmää tissihuumoria. Jos jotain, se vain turhaan karkottaa pelaajia sen parista. Minulla on oikeus toivoa, että pelinkehittäjät seuraavat vähän aikaansa ja miettivät, miten hauskoja heidän itsensä hauskana pitämänsä jutut ovat vielä aikojen muuttuessa. Kun Pekka ja Pätkä vetivät kenkälankkia naamaansa, he olivat 50-luvulla "ihanii nekrui". Yleisö varmasti nauroi tuolloin. Itseäni tämä vaivaannutti jo 1980-luvulla, kun elokuva uusittiin televisiossa. 2010-luvulla taas minua vaivaannutti Kojiman Gamescom-esitys. Ja niin tuntui vaivaannuttavan monia muitakin MGS:n ystäviä, joiden kanssa olen menneellä viikolla asiasta keskustellut.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.08.2014 klo 10.21 5 tykkää tästä

Crus kirjoitti:
Anita Sarkees:n liittyen ongelmana on se ettei hän ole pelaaja vaikka niin väittikin. Lisäksi hänen tutkimuksensa ovat kovin yksipuolista ( kirsikoiden poiminta perustelut faktoina, esim viimesin hitman, jossa anita nosti esiin stripparit, vaikka pelissä tapetaan samaan aikaan satoja mieshahmoja), lets play materiaalien käyttäminen ominaan jne. yleisesti ottaen hänen omien mielipiteidensä julkaiseminen "tutkimuksina", sen sijaan että hän olisi oikeasti tehnyt puolueetonta tutkimusta.


Onneksi internetyhteisö on osoittanut kykenevänsä käymään hänen kanssaan asiallista dialogia faktoilla sen sijaan, että lähtisi alimman yhteisen nimittäjän etsintään. Väärennetyt cumshot-kuvat ovat yleensä se tapa, jolla tutkimusta vertaisarvioidaan tiedeyhteisössä.

Ja se nimi muuten on kolumnissa oikein.

Lainaus:

...Zoe quinnin arveluttavat toimet Gaming Jam:n kanssa, ajoitus jonka aikana kilpaileva JAm perustettiin, kilpailevan jam:n rahojen meneminen suoraan Quinnin paypal tilille, DMCA väärinkäyttäminen youtubessa, noin alkuun. Tämän lisäksi ihmetyttää asian musta valkoinen uutisointi ( "Quinn ei voi olla väärässä, koska naisvihaajat"), keskitytään vain henkilön sukupuoleen sen sijaan että asiaa olisi lähestytty pelkästään sen tasolla että journalisti ja pelinkehittäjä olivat suhteessa samaan aikaan kuin journalisti kehui pelinkehittäjän peliä. Tai että journalistit rahoittavat pelinkehittäjän elämistä samaan aikaan kun heidän pitäisi olla objektiivisia. Jostain syystä tämä ei nouse artikkeleissa esiin, onko pelien arvostelu oikeasti kuinka riippumatonta / Missä raja tulisi vetää?


Toistat tässä nyt aika pitkälti sen, mitä tästä asiasta on foorumeilla pyöritetty. Tosiaankin tässä on muutamia avoimia kysymyksiä, ja odotan mielenkiinnolla, tuleeko niihin uskottavia vastauksia. Osa tässä esittämästäsi on kuitenkin jo osoitettu vääräksi. (http://kotaku.com/in-recent-days-ive-been-asked-several-t).

Ja kolumnin pointti ei ollut edes se, onko Quinn tehnyt jotain sopimatonta vai ei. Pointti oli (osittain) se, että kappas vaan, kyllä se vanha kunnon huorakortti sieltä aika nopeasti löytyi.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.08.2014 klo 11.23

En nyt Tarja66 jaksa sun hauskoja juttujasi tässä keskustelussa. Voit jatkaa irrotteluasi muissa kommenttiketjuissasi.
lainaa
Crus

25.08.2014 klo 12.15 4 tykkää tästä

Mikko kirjoitti:
Liimaletti kirjoitti:
Kyllä olisi monella pelisaitilla ollut toinen ääni kellossa tämänkin tapauksen johdosta, jos kyseessä olisi ollut mies. Silloin olisi saanut kyllä uutisoida ja puida asiaa niin paljon kuin huvittaa, koska likainen paskaäijä kuuluu lynkata julkisesti.


Mieti asiaa hetki ja tajuat, miten vaikeaa tämä tilanne olisi edes kuvitella siten, että kyseessä olisi mies. Ei miestä voisi uskottavasti syyttää siitä, että hän olisi hakenut pelilleen julkisuutta "reittä myöten", koska sitä ei käytännössä olisi tätä kautta edes tarjolla. Kuten sanoin, miettikää, miten huonosti joku huoripukiksi nimittely edes tehoaisi. Quinn on nyt jo tuomittu ilman oikeudenkäyntiä.


Ja vastaavassa tilanteessa olevaa miestäkö ei olisi tuomittu ilman oikeudenkäyntiä.. Toiseksi miksi tasa-arvoisessa maailmassa mies ei voisi käyttää suhteitaan ( seksi/ystävyys/valta/raha jne.) omien tavoitteidensa edistämiseen. Älkää juuttuko tuohon pelkkään seksiin, vaan miettikää asiaa yleisemmin. Eli seksin määrä ja henkilöiden sukupuoli ei ole oleellista, vaan se että kärsikö pelijournalismi ja voidaanko näihin pelijournalismin lähteisiin luottaa?

Mikko kirjoitti:

Onneksi internetyhteisö on osoittanut kykenevänsä käymään hänen kanssaan asiallista dialogia faktoilla sen sijaan, että lähtisi alimman yhteisen nimittäjän etsintään. Väärennetyt cumshot-kuvat ovat yleensä se tapa, jolla tutkimusta vertaisarvioidaan tiedeyhteisössä.

Ja se nimi muuten on kolumnissa oikein.


Pahoittelen nimi kämmiäni. Valitettavasti en ole myöskään nähnyt yhtään ainutta vastausta Anita Sarkeesianinilta internetissä esitettyihin _valideihin_ kritiikkeihin. Shopatut pornokuvat henkilöstä eivät validioi mitenkään hänen esittämiään tutkimuksia. Jos aina juututaan siihen mitä trollit ja muut ärsyttelijät huutelevat keskusteluihin, ei internetissä tarvitsisi vastata koskaan mihinkään kritiikkiin. Olisi mukava nähdä, että edes jokin pelijulkaisu olisi edes yrittänyt katsoa näitä tutkimuksia/väittämiä/mutuja ja kenties kommentoida niitä.

lainaa
Yazu

25.08.2014 klo 12.18

Onhan tuo tasavertaisempaa peleissä naisten ja miesten näyttäminen kuin 15v sitten jolloin kaikki pelit tuntu olevan miehille suunnattu (jee!). Mut nykyään kummalle sukupolvelle peli on tehty, ratkaisee aika paljon kuinka paljon pelissä on paljasta pintaa tai kuinka paljon miehistä tehdään tyhmiä egottajia.

Ilman pelinteko kokemusta omaamatta olen sitä mieltä jos aijotaan tehdä kunnon peli molempia sukupuolia miellyttäen. Pelin teossa pitää molempia sukupuolia olla tasaisesti ja hahmot mietitään yhteistuumin. Veikkaan yliammunnan jäävän vähemmälle ja hahmojen miellyttävän kaikkia.

Se on sit toinen asia kuka saa tämmösen tiimin kasaan että homma toimii
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.08.2014 klo 12.37 2 tykkää tästä

Crus kirjoitti:

Ja vastaavassa tilanteessa olevaa miestäkö ei olisi tuomittu ilman oikeudenkäyntiä..


Muistaakseni joku Amerikan presidentti sai poskihoitoa Oval Officessa. Tulihan siitä jälkipuheita, muttei se hänen uraansa tuhonnut. Ja olihan hän seuraajaansa parempi presidentti.

Lainaus:

Toiseksi miksi tasa-arvoisessa maailmassa mies ei voisi käyttää suhteitaan ( seksi/ystävyys/valta/raha jne.) omien tavoitteidensa edistämiseen. Älkää juuttuko tuohon pelkkään seksiin, vaan miettikää asiaa yleisemmin. Eli seksin määrä ja henkilöiden sukupuoli ei ole oleellista, vaan se että kärsikö pelijournalismi ja voidaanko näihin pelijournalismin lähteisiin luottaa?


Kysymyksen asettelu on absurdi. Jos jollain on (seksuaalista) valtaa, jota hän voi käyttää muiden yli saavuttaakseen tavoitteitaan, ei silloin olla järin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Juuri epätasa-arvoisuus mahdollistaa sen, että joku voisi ylipäätään maata tiensä huipulle.

Seksin ja seksuaalisuuden irrottaminen tästä keskustelusta tekee siitä muutenkin kummallisen, kun keskustelussa on nimenomaan siitä kyse. Peli- ja muunkin journalismin riippumattomuutta on arvioitu milloin mistäkin lähtökohdista. Siinä, että toimittaja ja haastateltava ihastuvat ja rakastuvatkin, ei ole mitään uutta. Sen nettovaikutus journalismin riippumattomuuteen on olematon. Tässähän kyse oli nyt etupäässä Kotakun tapauksesta, joka on heidän päässään selvitetty.

Lainaus:

Shopatut pornokuvat henkilöstä eivät validioi mitenkään hänen esittämiään tutkimuksia. Jos aina juututaan siihen mitä trollit ja muut ärsyttelijät huutelevat keskusteluihin, ei internetissä tarvitsisi vastata koskaan mihinkään kritiikkiin. Olisi mukava nähdä, että edes jokin pelijulkaisu olisi edes yrittänyt katsoa näitä tutkimuksia/väittämiä/mutuja ja kenties kommentoida niitä.


Itse asiassa tässä tapauksessa ne kyllä osoittavat, että internetistä löytyy ihan kohtalainen annos juuri sitä naisvihaa, jota hän yritti tuoda esiin. Kuten sanottu, en ole hänen näkemyksistään kaikilta osin samaa mieltä. Samaan aikaan hän ei ansaitse saamaansa kohtelua.

Loppua en ihan ymmärrä. Haku "Anita Sarkeesian criticism" tuottaa kaikenlaista aiheesta kirjoitettua, ihan isoiltakin saiteilta ja ymmärrettävästi kirjoitettuna.
lainaa
Crus

25.08.2014 klo 12.43 3 tykkää tästä

Mikko kirjoitti:
Osa tässä esittämästäsi on kuitenkin jo osoitettu vääräksi. (http://kotaku.com/in-recent-days-ive-been-asked-several-t).

Tähän löytyy myös vasta argumentointia. Joten en ole ihan samaa mieltä vääräksi osoittamisesta. Mutta kuka on lopulta oikeassa on aika harmaata aluetta, jonka vuoksi pelijournalismin ja Indie ( ja miksei myös isompienkin) pelinkehittäjien keskinäisistä suhteista olisi hyvä keskustella. :)


Mikko kirjoitti:

Ja kolumnin pointti ei ollut edes se, onko Quinn tehnyt jotain sopimatonta vai ei. Pointti oli (osittain) se, että kappas vaan, kyllä se vanha kunnon huorakortti sieltä aika nopeasti löytyi.

Huorakortti/naisvihavihakortti/feminatsikortti/trollikortti ovat valitettavan usein arkipäivää, joten niiden ei mielestäni kannattaisi antaa estää keskustelun käymistä. Niitä ei pidä hyväksi myöskään, mutta niiden ei pidä myöskään antaa vaikuttaa liikaa. Quinnin tapausta seuranneena ( reddit/youtube) itse sanoisin, että kommentoinnissa on aika vähän keskitytty siihen että nainen harrrasti usean kanssa mahdollisesti seksiä puolison selän takana [vai mitä meinasit huorakortilla Quinnin kohdalla vai tarkoititko yleisimmin]. Tunteita ovat nostattaneet sen sijaan enemmän nuo journalismin puolueettomuus yms. osa-alueet, erinäisten sensuurien lisäksi.

Oma lukunsa on nykyinne tilanne jossa joku loukkaantuu asiasta X, jonka jälkeen asia pitäisi "korjata". Siitä huolimatta että onko X tarkoittettu ymmärrettäväksi alunperin niin kuin loukkaantuja on asian ymmärtänyt. Ollaanko nyt luisumassa tilanteeseen että jokaisen asian kohdalla pitäisi yrittää miettiä aina kaikki mahdolliseet tilanteet joissa joku voi loukkaantua. Käsitämme ympäröiviä tilanteita kuitenkin omien kokemustemme ja kulttuurimme perusteella.


lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.08.2014 klo 12.55

Crus kirjoitti:

Tähän löytyy myös vasta argumentointia. Joten en ole ihan samaa mieltä vääräksi osoittamisesta. Mutta kuka on lopulta oikeassa on aika harmaata aluetta, jonka vuoksi pelijournalismin ja Indie ( ja miksei myös isompienkin) pelinkehittäjien keskinäisistä suhteista olisi hyvä keskustella. :)


Kaikkeen löytyy aina vasta-argumentointia. Journalistinen konventio on kuitenkin se, että päätoimittaja selvittää asian ja antaa omasta näkökulmastaan todenmukaisen lausunnon. Himmeli toimii vain niin kauan, kuin näitä sääntöjä noudatetaan.

Lainaus:

Huorakortti/naisvihavihakortti/feminatsikortti/trollikortti ovat valitettavan usein arkipäivää, joten niiden ei mielestäni kannattaisi antaa estää keskustelun käymistä. Niitä ei pidä hyväksi myöskään, mutta niiden ei pidä myöskään antaa vaikuttaa liikaa.


Tässäkin nyt sitten taas päästään tilanteeseen, jossa väitellään juupas-eipäs siitä, minkä pitäisi antaa vaikuttaa keskusteluun. Näkisin paremmaksi, että pyrittäisiin pitämään nämä kortit kokonaan piilossa. Minun on vaikea suhtautua vakavasti johonkin 4chanin tai redditin anonyymiarmeijaan keskustelijoina sen jälkeen kun tällaista kamaa kaadetaan niskaan, vaikka seassa olisi miten hyviä mielipiteitä.

Lainaus:

Ollaanko nyt luisumassa tilanteeseen että jokaisen asian kohdalla pitäisi yrittää miettiä aina kaikki mahdolliseet tilanteet joissa joku voi loukkaantua. Käsitämme ympäröiviä tilanteita kuitenkin omien kokemustemme ja kulttuurimme perusteella.


Tästä olen aivan samaa mieltä, ja siksi esitin tässä kolumnissakin sitä, miten asiat eivät ole minunkaan mielestäni lainkaan niin mustavalkoisia etenkään historiallisesta näkökulmasta.
lainaa
Crus

25.08.2014 klo 13.06 1 tykkää tästä

Mikko kirjoitti:
Crus kirjoitti:

Toiseksi miksi tasa-arvoisessa maailmassa mies ei voisi käyttää suhteitaan ( seksi/ystävyys/valta/raha jne.) omien tavoitteidensa edistämiseen. Älkää juuttuko tuohon pelkkään seksiin, vaan miettikää asiaa yleisemmin. Eli seksin määrä ja henkilöiden sukupuoli ei ole oleellista, vaan se että kärsikö pelijournalismi ja voidaanko näihin pelijournalismin lähteisiin luottaa?


Kysymyksen asettelu on absurdi. Jos jollain on (seksuaalista) valtaa, jota hän voi käyttää muiden yli saavuttaakseen tavoitteitaan, ei silloin olla järin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Juuri epätasa-arvoisuus mahdollistaa sen, että joku voisi ylipäätään maata tiensä huipulle.

Minun olisi pitänyt sanoa selkeäämmin "sukupuolien välisesti tasa-arvoisessa" tuon pelkän tasa-arvoisen sijaan. Tiensämakaaminen huipulle on yksitapa ratkaista asia, raha/valta/ystävyys ovat muita keinoja. Jälleen juutuit tuohon seksiin. Pointtina oli että mielestäni mies voisi tehdä saman. Muutenkin oletus, ettei seksisuhde, jossa miehellä olisi saavutettavaa ei olisi mahdollista, on mielestäni hieman outo. Eihän vaikuttamisen tarvitse olla yksi yhteen vaihtokauppa, vaan myös hienovaraisemmat vaihtoehdot toimivat. "Koska meilla on yhdessä kivaa niin keskityn kertomaan niitä positiivisä juttuja sun tuotteestas, koska en halua loukata sinua/haluan auttaa sinua".

Mikko kirjoitti:

Seksin ja seksuaalisuuden irrottaminen tästä keskustelusta tekee siitä muutenkin kummallisen, kun keskustelussa on nimenomaan siitä kyse. Peli- ja muunkin journalismin riippumattomuutta on arvioitu milloin mistäkin lähtökohdista. Siinä, että toimittaja ja haastateltava ihastuvat ja rakastuvatkin, ei ole mitään uutta. Sen nettovaikutus journalismin riippumattomuuteen on olematon.


Onko olematonta, mielestäni siittähän tässä on juuri kysymys. :)
Eikö kuitenkin olisi parempi tilanne jossa riippumattomuutta pyrittäisiin vaalimaan ja suhteessa oleva toimittaja jääväisi ennemmin itsensä sen sijaan, että kirjoittaisi tuotteesta jonka kehittäjän kanssa hän on läheisessä suhteessa.

Joka tapauksessa mielenkiintoisia asioita pohtia.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.08.2014 klo 13.36 1 tykkää tästä

Crus kirjoitti:
Tiensämakaaminen huipulle on yksitapa ratkaista asia, raha/valta/ystävyys ovat muita keinoja. Jälleen juutuit tuohon seksiin. Pointtina oli että mielestäni mies voisi tehdä saman. Muutenkin oletus, ettei seksisuhde, jossa miehellä olisi saavutettavaa ei olisi mahdollista, on mielestäni hieman outo. Eihän vaikuttamisen tarvitse olla yksi yhteen vaihtokauppa, vaan myös hienovaraisemmat vaihtoehdot toimivat. "Koska meilla on yhdessä kivaa niin keskityn kertomaan niitä positiivisä juttuja sun tuotteestas, koska en halua loukata sinua/haluan auttaa sinua".


En juuttunut seksiin, vaan keskustelen siitä, koska jutun teema on seksi ja sukupuolisuus. Rahan ja muiden hyödykkeiden tarjoaminen on tavallaan rinnastettavissa seksin ja ystävyyden tarjoamiseen, tavallaan ei. Seksiin ja ihmissuhteisiin muutenkin kun liittyy aina se, että joku päättää luopua osasta ruumiillista itsemääräämisoikeuttaan jonkin tavoitteen eteen. Tämä on ehkä isompi pala kuin mitä moni tulee ajatelleeksi. Se, että tällaiseen vaihtokauppaan on ylipäätään mahdollisuus, on kaikessa inhimillisyydessään hyvin valitettavaa.

Mielestäni rahan, sukulaisuussuhteiden jne. osittain tai kokonaan ansiotta saatujen vipuvarsien käyttäminen uralla etenemiseen on - yleisyydestään huolimatta - hyvin usein moraalisesti arveluttavaa, seksin käyttäminen taas on sitä lähes aina. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa työelämässä voi edetä, jos osaa työnsä ja tekee sen hyvin.

Ja mitä tulee siihen, että mies ei voi toimia samoin - näyttäkää niitä esimerkkejä, niin muutan heti näkemystäni. Harvassa nimittäin ovat, pelialalta ei tule mieleen yhtäkään laajemmin käsiteltyä juttua.
lainaa
jpisdfjpif

25.08.2014 klo 14.38 2 tykkää tästä

Minä loukkaannun siitä että tästä koko asiasta puhutaan. Turvat kiinni tosiaan
lainaa
Nikke

Rekisteröitynyt 17.09.2007

25.08.2014 klo 15.13 6 tykkää tästä

Zoe Quinnin tapauksessa on ilmennyt hyvin vahvasti Streisand-efekti. Reddit, 4chanin /v/, Neogaf ja monet muut saitit sensuroitiin hyvin vahvasti tästä aiheesta. Jopa youtube-videoita otettiin alas ja sivuja kaadettiin, kunhan kyseisestä neidistä ei mitään puhuta.

Tämä sensuuri toikin päinvastaisen efektin: kymmenet tuhannet poistetut kommentit redditissä alkoivat kummastuttamaan ihan normaaliakin käyttäjää, joka sitten uteliaisuudessaan alkaa selvittämään mistä johtuu. Kaikenlaista draamaa tästä on syntynyt, mutta onko missään edetty?

Mutta yhtä mieltä olen: valtavirran pelijournalismi on täysi vitsi.
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

25.08.2014 klo 16.06 5 tykkää tästä

Siitä harvinainen V2:n teksti, että en jaksanut lukea sitä loppuun saakka.
lainaa
Hmm

25.08.2014 klo 16.48 7 tykkää tästä

Intredasting.
Rupesi minuakin kyseinen keissi kiinnostamaan Mikon kirjoitettua siitä (en ollut aikaisemmin noteerannut asiaa) ja katseltuani nettiä en hirveästi hullua hurskaammaksi tullut kuka on ja kuka ei ja mitä tapahtuu. Jos lukemani perusteella pitäisi puoli valita niin pidän Quinnia aika epäluotettavana henkilönä enkä jälkeenpäin ihmettelisi mikäli hänestä kirjoittelu olisi täyttä totta.

4chanissa ja näissä muissa yhteisöissä on kuitenkin se hyvä puoli että siellä on näiden huorakortittelijoiden lisäksi paljon jengiä jotka jaksaa ja näkee vaivaa kaivella asioita sieltä kulissien takaa esille meidän tyhmien tampioiden nähtäväksi.

Ja voi luoja miten tuo Phil Fish on vajonnut alas. Kaveri on nykyään ihan täysi munapää (plus valkoinen ritari).
lainaa
Donte

25.08.2014 klo 16.57 7 tykkää tästä

Kovasti 4chania ja Redditiä täällä mollataan koska siellä on paljon trolleja.
Siitä huolimatta sieltä löytyy paljon tietoa ja tyypit tekevät taustatyönsä.
En syytä jos ei jaksa kaiken sen paskan läpi kahlata että sitä oikeaa tietoa löytää mutta sitä on kyllä olemassa.

Edelleen ollaan asenteella että 4chan on automaattisesti saatanasta.
lainaa
Huutaja

Rekisteröitynyt 16.06.2014

25.08.2014 klo 17.19

Yazu kirjoitti:
Onhan tuo tasavertaisempaa peleissä naisten ja miesten näyttäminen kuin 15v sitten jolloin kaikki pelit tuntu olevan miehille suunnattu (jee!). Mut nykyään kummalle sukupolvelle peli on tehty, ratkaisee aika paljon kuinka paljon pelissä on paljasta pintaa tai kuinka paljon miehistä tehdään tyhmiä egottajia.

Ilman pelinteko kokemusta omaamatta olen sitä mieltä jos aijotaan tehdä kunnon peli molempia sukupuolia miellyttäen. Pelin teossa pitää molempia sukupuolia olla tasaisesti ja hahmot mietitään yhteistuumin. Veikkaan yliammunnan jäävän vähemmälle ja hahmojen miellyttävän kaikkia.

Se on sit toinen asia kuka saa tämmösen tiimin kasaan että homma toimii
Bi0ware ja sen Mass Effect.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.08.2014 klo 17.21 7 tykkää tästä

Donte kirjoitti:
Kovasti 4chania ja Redditiä täällä mollataan koska siellä on paljon trolleja.
Siitä huolimatta sieltä löytyy paljon tietoa ja tyypit tekevät taustatyönsä.


Luen kyllä redditiä ja 4chania toisinaan ja olen periaatteessa ihan samaa mieltä. On siellä asiaa seassa, ajoittain kovinkin oivaltavaa. Valitettavasti vain se vaadittava lähdekritiikin taso on sen ns. kohinan vuoksi sitä luokkaa, että en voi sitä suositella tietolähteeksi kenellekään, joka ei kykene itsenäisesti varmistamaan käytännössä jokaista asiaa ennen kuin käyttää sitä minkäänlaisena tietolähteenä. Perusteltu argumentti siinä heti Hitlerin kuvan ja jättikyrvän välissä menee aika tehokkaasti harakoille.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

25.08.2014 klo 23.00 2 tykkää tästä

Tässähän taisi olla osittain siitäkin kyse, että median uskottavuus on vähän vaakalaudalla, jos aiheesta kirjoittavat toimittajat makaavat käsittelemänsä aiheen tekijän kanssa. Toki tuossa on aika iso jos, ja totuutta tuskin koskaan saadaan selville. Siihen nähden asialla ei hirveästi ole merkitystä, mutta kannattaa silti olla tarkkana.

Toinen hankalampi homma taasen taitaa olla se, että ilmeisesti ko. naikkonen oli käyttänyt DMCA-lakia väärin kriittisen sisällön netistä poistamiseen (muistaakseni Youtubesta). Oli lähtökohta mikä tahansa, mutta jos kritiikki ei ole ollut mitään asiatonta loanheittoa, sitä ei voi puolustella mitenkään.

Sen myönnän, etten ole ko. naisihmisen tapausta jaksanut juurikaan seurata, mutta nämä kaksi asiaa ovat omaan silmääni pistäneet. En ole vielä ketään tuomitsemassa, mutta median luotettavuus ja sananvapaus ovat aika isoja asioita, joiden suhteen ainakin itse olen hyvin tarkkana.

Itse pelialan seksismiin en hirveästi halua sanoa. En kiistä ongelmien olemassaoloa, mutta pienenä huomiona se, että vaikka pelaajakunta yleisesti ottaen taitaakin olla aika tasaisesti jakautunut sukupuolten välillä, ovat ns. seksistiset pelit nähdäkseni aika usein juuri niitä, joiden pelaajakunnassa naiset/tytöt ovat joka tapauksessa vähemmistössä, jolloin on aika turhaa vedota muuttuneeseen pelaajakuntaan. Eivät toki kaikki seksistiset pelit sellaisia ole, mutta ainakin ne eniten melua aiheuttavat ovat.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

25.08.2014 klo 23.11 1 tykkää tästä

Sir_Rymylys kirjoitti:
Siitä harvinainen V2:n teksti, että en jaksanut lukea sitä loppuun saakka.

Minä jaksoin, mutta oli kyllä pitkäveteisin teksti pitkään aikaan. Meni liikaa yleisen paasaamisen puolelle sen sijaan, että olisi ottanut kohdennetusti kantaa. Omasta mielestäni pelialan seksismiin ei ole hyvä puuttua saarnaamalla tasa-arvosta ja seksismistä vaan ottamalla vähän kohdistetummin kantaa.

Asia on kyllä tärkeä, mutta tiukka ja vähän tiukkapipoinenkin linja aiheuttaa ainakin omassa mielessäni lähinnä sen, pointin kyllä tiedostaa, mutta se menee ihan kiusallaankin ohi siitä huolimatta. Toki jos olisi kovin fanaattisesti samaa mieltä, tässä olisi hyvä paikka sille kollektiiviselle selkääntaputtelulle.

Nyt meneekin sitten jo ohi, mutta vielä yleisesti valitan siitä, miten nyky-yhteiskunnassa ei saa tehdä mitään, mistä kukaan voisi yhtään mitenkään pahoittaa mielensä. En nyt tarkoita sitä, että naisia pitäisi voida halventaa miten sattuu ja maahanmuuttajia haukkua mielensä mukaan, vaan enemmänkin sitä, miten vähän ihmisillä on huumorintajua. Joka asiasta ja vitsistä pitää olla aina jonkun loukkaantumassa. Ei ole mitenkään kohdistettu vaikka Mikolle, koska en ole turhaa herkkänahkaisuutta huomannut, mutta tulipahan mieleeni taas tästä kirjoituksesta.
lainaa
spaz33

26.08.2014 klo 14.19

MJR2312 kirjoitti:
Sir_Rymylys kirjoitti:
Siitä harvinainen V2:n teksti, että en jaksanut lukea sitä loppuun saakka.

Minä jaksoin, mutta oli kyllä pitkäveteisin teksti pitkään aikaan. Meni liikaa yleisen paasaamisen puolelle sen sijaan, että olisi ottanut kohdennetusti kantaa. Omasta mielestäni pelialan seksismiin ei ole hyvä puuttua saarnaamalla tasa-arvosta ja seksismistä vaan ottamalla vähän kohdistetummin kantaa.

Asia on kyllä tärkeä, mutta tiukka ja vähän tiukkapipoinenkin linja aiheuttaa ainakin omassa mielessäni lähinnä sen, pointin kyllä tiedostaa, mutta se menee ihan kiusallaankin ohi siitä huolimatta. Toki jos olisi kovin fanaattisesti samaa mieltä, tässä olisi hyvä paikka sille kollektiiviselle selkääntaputtelulle.

Nyt meneekin sitten jo ohi, mutta vielä yleisesti valitan siitä, miten nyky-yhteiskunnassa ei saa tehdä mitään, mistä kukaan voisi yhtään mitenkään pahoittaa mielensä. En nyt tarkoita sitä, että naisia pitäisi voida halventaa miten sattuu ja maahanmuuttajia haukkua mielensä mukaan, vaan enemmänkin sitä, miten vähän ihmisillä on huumorintajua. Joka asiasta ja vitsistä pitää olla aina jonkun loukkaantumassa. Ei ole mitenkään kohdistettu vaikka Mikolle, koska en ole turhaa herkkänahkaisuutta huomannut, mutta tulipahan mieleeni taas tästä kirjoituksesta.


Samaa mieltä tämän postauksen kanssa. Seksismi on iso ongelma maailmassa, mutta jos puhutaan siitä videopeleissä menee mutkikkaammaksi. Viihde ja tosielämä ovat erikseen vaikka onkin valitettavaa että monella nämä menevät sekaisin. Pitäisikö kaiken viihteenkin olla korrektia vai mitä tässä ajetaan takaa? Nyt haluan tarkennusta mihin pitää puuttua.

Tuossa yllä puhuttiin uudesta Metal Gear Solidista ja laatikoista. Minusta oli hienoa että japanilainen huumori ja pikkutuhmat asiat ovat vielä pelissä mukana. En tiedä mitä vaivaannuttavaa tai tyhmää tuossa oli.

Esim. ex-tyttöystävä ei pitänyt Bauonetta pelistä koska se oli korostetun seksikäs? Mitä asialle pitäisi tehdä?
lainaa
Fän

26.08.2014 klo 20.40 3 tykkää tästä

Ihan hyvä kirjoitus, mutta Kojiman pahvilaatikko-huumoriko huonoa? Mitä? Itseä huvitti erittäin paljon ja on juurikin sitä Metal Gear sekoilua mikä Ground Zeroesista oikeastaan puuttui. Toivottavasti Kojima ei ikinä hylkää kieroa pervoilua peleistään.
lainaa
Pelaaja874

27.08.2014 klo 10.59 3 tykkää tästä

En kyllä ymmärrä tuota "rajansa kaikella" kohtaa. Miksei videopeli saa olla juuri sellainen, kuin tekijät haluavat sen olevan? Suuren rahapanoksen vuoksi pelit tehdään yleensä sellaisiksi, miten niiden uskotaan myyvän eniten. Näin ollen peli-ala on viimeistään kickstarterin myötä lähes täydellisessä tasapainossa kysynnän ja tarjonnan lain pukaan. Tai siis olisi, ellei EA:n kaltaiset firmat olisi solmineet kädenpuristus sopimuksia kaikenmaailman "ihmisoikeus-järjestöjen" kanssa siitä, että pelissä pitää olla vähintään yksi kiintiö tällainen ja tällainen.

Japanissa tehdään paljon romanttisia/eroottisia visual novelleja. Suurin osa näistä on pelejä, joissa mies-puolinen hahmo yrittää tavoitella tyttöystävää, koska töttöröröö, suurin osa pelaajista on mies-puolisia. http://vndb.org/v19
Löytyy myös nais-puolisille suunnattuja pelejä, joissa nais-puolinen henkilö yrittää tavoitella poikaystävää. http://vndb.org/v857 Tosin paljon vähemmän, koska naispuolisia pelaajia on paljon vähemmän. Täydellinen tasa-paino.

Jotta naisille suunnattuja "aaa-pelejä" tehtäisiin, pitäisi olla enemmän naispuolisia ostajia. No ei ole, joten ei tehdä. Jälleen kerran täydellinen tasapaino.
----

Vihaan Hampurilais Auttajaa ja Anita Sarkeesiania, en heidän ulkonäkönsä vuoksi (Sarkeesianhan on täysin keskiverron näköinen nainen?), vaan sen vuoksi, mitä he tekevät ja kuinka paljon vahinkoa he saavat aikaiseksi. Oliko Mass Effectin kirjoitus ala-arvoista ja käyttäytyikö hän itse ala-arvoisesti asiakkaitansa kohtaan? Kyllä. Valehteleeko Sarkeesian ja aiheuttaa suoraan peleihin vaikuttavaa tuohoa EA_DICE:n sisällä ja erittäin todennäköisesti muualla? Kyllä.

Mikko kirjoitti:
Lainaus:
Ei kertakaikkiaan voi olla niin, että naispuolisen pelintekijän, pelitoimittajan tai vaikka pelitutkijan mielipiteitä puidaan edelleen internetin yleisillä foorumeilla sen kautta, kuinka moni panisi. Tulen fyysisesti kiukkuiseksi joka kerta kun näen taas niitä Anita Sarkeesianin feikkipornokuvia kierrossa.

Kerro Mikko, miksi jotkut randomit selvästi väärennetyt kuvat aiheuttavat sinussa kiukkua. Mikset vain sivuuta niitä? Missä edes olet nähnyt moisia kuvia? En tiedä yhtäkään internetin foorumia, missä saa vapaasti linkittää "NSFW"-kuvia normaalin keskustelun sekaan. Edes 4chanin /v/:ssä tämä ei ole sallittua. Ja vaikka moisia kuvia leviteltäisiin, niin eihän se millään tavalla poista todistettavia väitteitä. Jos Josef Mengelellä (https://en.wikipedia.org/wiki/Josef_Mengele) olisi ollut vuonna 1950 jotain sanottavaa periytymisestä, niin eikö häntä olisi kannattanut kuunnella (tietysti terveen lähdekritiikin kera)?

Mikko kirjoitti:
Lainaus:
Haku "Anita Sarkeesian criticism" tuottaa kaikenlaista aiheesta kirjoitettua, ihan isoiltakin saiteilta ja ymmärrettävästi kirjoitettuna.

Pyydän sinua antamaan ihan suoria linkkejä sitten noihin kirjoituksiin. Jos ei muuten, niin ihan sitten vaikka pelkän hermoterapian ja uskoni pelimediaan palauttamisen nimissä. Googlen ensimmäisellä sivulla ei näy minulle yhtään ainoaa mainitsemasi kaltaista pelimedian linkkiä. Ainut on turha linkki Giant Bombin foorumille: http://www.giantbomb.com/forums/off-topic-31/genuine-crit , jossa ei käytännössä keskustella aiheesta. Tarkistin huvikseni kolmekymmentä ensimmäistä Google:n hakutulosta; ei mainitsemasi kaltaista linkkiä. Kaipa joku mainstream pelijulkaisu jossain vaiheessa on kirjoittanut kritiikkiä Sarkeesianin valheista ja huonoista käytänteistä (tai edes tuonut esiin todisteita näistä), mutta mistä mielestäsi kertoo, että tällaisia kirjoituksia ei löydy hakusanoillasi kolmelta ensimmäiseltä Googlen hakusivulta?
Tein saman haun DuckDuckGo:lla. Sama tulos.
HARD MODE: Anna linkki Kotakun artikkeliin, jossa kritisoidaan Sarkeesiania tämän toimista/väitteistä tai otetaan kantaa hänen valheisiinsa.


En yksinkertaisesti pysty ymmärtämään, miten pelimedialla ja suurimmalla osalla internetin pelaaja-massasta voi olla näin erilaiset käsitykset muutamasta henkilöstä. Siksikö, että media-alalle hakeutuvat ovat taipuvaisia feminismiin? Siltä se ainakin kovasti tuntuu. Pari vuotta sitten, kun Jack Thompson oli peli-alan vihollinen numero yksi, oli medialla ja massalla yhtenäinen kanta, eikä loanheiton annettu häiritä asiallisia väitteitä herra Thompsonia vastaan.
lainaa
unregistered

27.08.2014 klo 22.55

Mikko kirjoitti:

Muistaakseni joku Amerikan presidentti sai poskihoitoa Oval Officessa. Tulihan siitä jälkipuheita, muttei se hänen uraansa tuhonnut. Ja olihan hän seuraajaansa parempi presidentti.


Ei uraa, lopulta, mutta olihan se(kin) melkoinen prosessi.
"In 1998, he was impeached for perjury before a grand jury and obstruction of justice during a lawsuit against him, both related to a scandal involving a White House intern. He was acquitted by the U.S. Senate and served his complete term of office"
lainaa
Pelaaja874

30.08.2014 klo 06.49 1 tykkää tästä

Kappas, joku muukin on vetänyt yhteyden Jack Thompsoniin kohdistuvaan vihaan:
http://nastythingssaidabout.wordpress.com/2014/08/26/the-

Toivoisin myös vastausta Mikolta loppupään viesteihin, vaikka se ei mieluiselta tuntuisikaan. Aina kun tästä aiheesta puhutaan, niin tuntuu kuin aivoni toimisivat jotenkin eri tavalla, kuin niiden, jotka pitävät Sarkeesiania palkitsemisen arvoisena.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova