Tuorein sisältö

Block N Load -beta

Aino Tegelman

06.01.2015 klo 13.35 | Luettu: 2627 kertaa | Teksti: Aino Tegelman

Laatikkoportaat taivaaseen
Täydellisen ryhmäpohjaisen FPS:n salaisuus lienee kaiverrettu johonkin muinaisen Atlantiksen kivipaaseista. Yksilöllisen ja yhteisöllisen kokemuksen ristiinnaittaminen on nimittäin haaste, joka vaatii enemmän kuin rautaista ammattiosaamista: joko peliyhteisö adoptoi maailman omakseen ja lisää siihen puuttuvan palasensa, tai vaihtoehtoisesti jättää jälkeensä vain rasittavia trolleja. Steamin yhteisössä onkin jo ennustettu kehitystiimi Jagexin historian pohjalta jos jonkinlaista Babylonin tuhoa, mutta ainakin betaversion kokeilun perusteella tähdet vaikuttaisivat olevan tätä suotuisammassa asennossa.

Eikä siinä vielä kaikkiToistaiseksi perusidea on tuttua kauraa: tuhoa vastustajan tukikohta, älä päästä vastustajaa tuhoamaan omaasi. Block N Loadin erottautumisvalttina on jokaista koitosta edeltävä viiden minuutin esivalmistelukierros, jonka aikana pelaajat puuhapeteilevät reaktorikuutionsa ympärille haluamansa mallisia suojauksia ja ansoja vastapuolen hidastukseksi. Minecraftin hengessä toteutettu resurssien kahminta palkitsee uurastajan myös matsin alkaessa, sillä nokkelimmat hyödyntävät täysin muokattavissa olevia kenttiä kaivamalla, rakentamalla ja tuhoamalla tiensä toisen tiimin ytimeen. Niin ja joo, ehkä listivät pari tyyppiä siinä sivussa.


Sarjakuvamaista yleisilmettä komppaa kuusi hahmoluokkaa omine erikoiskykyineen. Vaikka paperilla kaikki on kovin simppeliä, itse kentän keskellä alkuhämmennys on vahva. Muutaman minuutin infovideo briiffaa perusasiat ja suurin osa toiminnoista on tarkoitettukin opeteltavaksi erehdyksen kautta, mutta informaatiotulva kaipaisi silti hieman konkreettisempaa otetta – tiimipelissä kun kaikki alkuvaiheen peeloilu tapahtuu aina muun tiimin kustannuksella. Suurin osa sattumanvaraisista tiimeistä tuntui lisäksi harrastavan “ihan himeet muurit kuution ympärille ja hyvä tulee” -metodia, joka kostautui heti kun tätä rakennelmaa olisi pitänyt puolustaa. Soolopelailun päälimmäiseksi fiilikseksi jäi ikävä omia luottopelikavereita, joiden kanssa strategisoinnista voisi todella repiä jotain irti.

Nilkki vai neroKuten usein on tapana, Block N Loadin monipuolisuus avautuu toki parhaiten seuraamalla vierestä kokeneempia (tai muuten vain itseä fiksumpia) pelaajia. Pataan ottaminen voi olla kiehtovaa: ajatus vastustajan boksaamisesta re-spawnialueen sisälle tai kirjaimellisesti maan kaivaminen tämän jalkojen alta voi turhauttaa suoraviivaisempaan rymistelyyn tottunutta, mutta raja kekseliäisyyden ja kierouden välillä on usein häilyvä. Tässäkin korostuu vahvasti pelin yksityiskohtien haltuunotto, sillä rakennuskomponenttien käyttö itse tulitaistelussa yhdisti oman kokemukseni mukaan voittoisimpia tiimejä. Se, kuinka hyvin tämä toimii ison yleisön parissa määrittää lopulta Block N Loadin elinvoimaisuuden. Ainakin betaversiossa nimittäin odotusajat olivat optimistisia: eurooppalaisella serverillä peliseuraa sai odotella tyypillisesti tuplasti ilmoitettua pidempään.


Käyttöliittymä on selkeästi painottunut rakennusaspektiin, mikä tekee yhtään läheisemmistä yhteenotoista hieman kömpelöä omaan makuuni. Energiapalkeilla (!) varustetut hahmot ottavat vielä huomattavan määrän iskua, mikä syö oman siivunsa “räjähtävästä toiminnasta”. Lyhyellä otannalla Block N Loadista onkin vaikea sanoa, kääntyykö sen näennäinen fokus voitoksi vai riippakiveksi. Vaikka peli ei missään vaiheessa käy suoranaisesti tylsäksi, jäi kokonaisuudesta hämmentynyt yleisfiilis: oikean tiimin kanssa rakentelu on varmasti palkitsevaa, mutta satunnaisotannalla siitä muodostuu helposti sivuseikka. Jatko näyttää, mihin pelattavuus suuren yleisön kourissa lopulta painottuu.

Lyhyesti: Monipuolisuudellaan lupauksia herättävä, joskin hieman arvaamaton strategia-FPS.
Hyvää: vain mielikuvitus rajana, paljon pikkunysväämistä pitämään mielenkiintoa yllä, jokaisesta matsista oppii uutta
Huonoa: kokonaisuuden haltuunotto vie aikansa, satunnaistiimien vaikea löytää yhtenäinen linja, fokus vielä hieman hakusessa

Peli julkaistaan helmikuussa 2015.
Kotisivu: www.blocknload.com

V2.fi | Aino Tegelman
< Sunnuntaikolumni: Ki... Sunnuntaikolumni: Sp... >

Keskustelut (2 viestiä)

dsa

06.01.2015 klo 16.04

Jagex on julkaissut tämän pelin jo aikaisemmin, eri nimellä.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.01.2015 klo 16.13

dsa kirjoitti:
Jagex on julkaissut tämän pelin jo aikaisemmin, eri nimellä.


Samalla konseptilla oli näemmä aiemmin Ace of Spades. Erojakin kuitenkin vaikuttaisi löytyvän.

https://www.youtube.com/watch?v=WhTZPrtoHZ4
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi etsii peleistä innostunutta avustajaa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova