Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Speedlink Medusa XE 5.1

Vieras

24.10.2016 klo 14.44 | Luettu: 4371 kertaa | Teksti: Vieras

Lonkeroita monelta suunnalta

Speedlinkin uusimmat kuulokkeet ovat lähteneet kuulokemikrofonirintamalle paljon lupaavalla pakkauksella. Sen kyljessä on leimoja, jotka kertovat, että jopa kulta- ja hopeamitalinkin on voitettu jossain vertailussa. Pakkaus kertoo ylistävin sanoin, kuinka henkeäsalpaavaa kokemusta on luvassa. Hyvin skeptisin mielin kaivoin Medusan lonkeroineen testipenkille.

Speedlink on toteuttanut 5.1 -äänen sijoittamalla molempiin kuppeihin 4 elementtiä ja niitä ohjaamaan on valjastettu yllättävän kookas ulkoinen USB-äänikortti. Äänikortissa on erillinen äänenvoimakkuussäädin jokaiselle 5.1 -äänen kanavalle erikseen ja tässä onkin äänikortin paha kompastuskivi. Säätimet on nimittäin merkitty niin pienellä ja sumealla fontilla, ettei tälläisen yli nelikymppisen näkökyky yksinkertaisesti riitä näkemään säätörullaan painettuja numeroita, jotka osoittavat äänenvoimakkuuden. Käytännössä säätämiseen tarvittiin valollista suurennuslasia, eikä säätöä yhtään helpota potentiometrien herkkyys. Käytännössä jos yksikköä liikuttaa, on erittäin suuri todennäköisyys sille, että asetettu äänenvoimakkuus on jo muuttunut. Yksikössä on myös plus- ja miinuspainikkeet Windowsin äänenvoimakkuuden säädölle ja lisäksi mikrofonin mykistyskytkin.


Mukana ei seuraa mitään ohjelmistoa, vain ajuri vanhemmille Windowseille. Windows 10 tunnisti laitteen automaattisesti kytkettäessä ja asensi soveltuvan ajurin paikalleen sekä ohjasi äänen kuulokkeille. Oletuksena laite kuitenkin menee stereomoodiin ja kuulokkeet pitääkin käydä itse laittamassa 5.1 -kaiutintilaan Windowsin ääniasetuksista. Itseasiassa kuulokkeet tunnistuivat 7.1 -äänikorttina ja jos erehtyy valitsemaan asetuksista 7.1 -äänet, jää kaksi kanavaa kuulumattomiin. Tämä on mielestäni todella kummallista: ettei ole edes sen vertaa jaksettu nähdä vaivaa, että laite tunnistuisi oikein ja tarjoaisi käyttöön vain 5.1 -ääniä.

Kuulokkeet ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan kohtuullisen tukevaa tekoa ja kuppiosa liikkuu mukavasti kolmen akselin suuntaisesti. Päähän asettaessa kuitenkin ilmenee, että arvostelijan korvalehdet ovat liian isot ja painautuvatkin todella ikävästi kuppia vasten. Lisäksi kuppia sormella kopisteltaessa ne jäävät kaikumaan todella pitkäksi aikaa. Kaapeli on myös melko mikrofoninen, joten kaapelin kahnaus vaatteita vastaan on kuultavissa. Pakkaus paukuttelee henkseleitään sillä, että kaapeli on 3 m pitkä ja mahdollistaa vapaan liikkuvuuden kuulokkeet päässä, mutta karu totuus on se, että kaapeli painavalta USB-äänikortilta kuulokkeisiin on vain 1,3 m pitkä, joten luvatusta 3 metrin vapaasta liikkuvuudesta jäädään todella pitkälle.


Äänenlaatu on melko mitäänsanomaton, joskaan siinä ei ole mitään erityisiä värittymiä. Alimmat bassot loistavat puuttumisellaan ja edes 5.1 -käytössä luureihin asennettu subwooferkanava ei onnistu niitä tuomaan mukaan. Kaikista puutteistaan huolimatta ääni on neutraali, eikä sen kuuntelu käynyt ärsyttämään sen kummemmin - harmi että kuulokkeet eivät omaan päähäni sopineet paremmin.

5.1 -ääni itsessään toimii melko vaisusti ja jos haluaa nimenomaan tilaääntä, parempiin tuloksiin pääsee ihan softaratkaisuilla. Kokeilin Medusaa myös PS4:n USB-liitännässä ja toimivat ne siinäkin, joskin ainoastaan stereomoodissa. Pakkauksessa tulee mukana myös punaiset kuulokkeiden pehmusteet, jos kuulokkeiden ulkonäköä haluaa muokata, mutta itse näkisin näiden edun pidentyneenä käyttöikänä, kun mukana saa vaihtokappaleet pehmusteille.

Kun ottaa huomioon kuulokkeiden edullisen hinnan, voi miettiä millaista äänenlaatua on lupa odottaa. Ainakaan näiden kanssa ei tarvitse ensimmäisenä vähentää kuminabassoja, jotta olisivat edes jotenkin kuuntelukelpoiset.

Äänenlaatu:

Käytettävyys:

Hintaluokka: 70 euroa
Lisätietoa: Speedlink

Teksti: Jarkko Lehti

V2.fi | Vieras
< V2.fi pelasi: Rez In... V2.fi pelasi: Heart&... >

Keskustelut (2 viestiä)

aaaaa

24.10.2016 klo 23.06

jos on mielestäsi noin paska niin mikset lottoa sitä lukijoille?
vai onko tämä varattu joululahjaksi pahimmalle vihamiehelle?
lainaa
jay

08.02.2018 klo 06.23

Sun pitää ladata ne win 10 ajurit ja ohjelmisto netistä että saat toimimaan ne kunnolla. (https://www.speedlink.ru/catalog/item/389) Tuolla venäläisellä sivulla ne ainaki on ladattavana. On todella hyvät kuulokkeet sillon. Harvinaisen turha ja surkea arvostelu.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova