Tuorein sisältö

Suomen sisällissota peleinä 3: Pelintekijät puntaroivat sotaa ja sotapelejä

Jukka O. Kauppinen

11.08.2018 klo 19.00 | Luettu: 2888 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Saisiko olla metri jäykkää paneelia?

Suomen pelimuseon ja Museo Milavidan järjestämässä 1918-sisällissotapelit-tapahtumassa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jossa jutusteltiin sisällissotaan sijoittuvista peleistä ja niiden tekemisestä.

Paneelissa mukana:
Kalle Matsinen - 1918 -lautapeli
Mikko Aaltonen - Suomi 1918 -korttipeli
Antti Lehmusjärvi - 1918: Veli veljeä vastaan
Jyrki Pylväs - Srapnellit
ja vetäjänä Jukka O. KauppinenTapahtuma:


Suomen sisällissodasta on kulunut 100 vuotta, ja suomalaiset pelinkehittäjät ovat tarttuneet pelimaailmassa tähän saakka lähes täysin sivuutettuun aiheeseen. Aiheesta on luotu ja luodaan parhaillaan useita erilaisia, tapahtumia eri tavoin kuvaavia ja muistelevia lauta-, kortti- ja digitaalisia pelejä, jotka ilmestyvät vuoden 2018 mittaan. Sotaa käsitellään niissä muun muassa sotilaallisina operaatioina, joissa pelaajat voivat yrittää muuttaa historian kulkua taistelukentän tapahtumien kautta. Toisissa tapahtumia kuvataan myös yhteiskunnallisten ja poliittisten tapahtumien keinoin. Historiaa tuodaan historiaa esille myös opastavalla ja informatiivisella tavalla, usein niin, että pelaajat oppivat samalla lisää tapahtumien kulusta ja käännekohdista.

Sisällissodan tapahtumia käsiteltiin tuoreeltaan sodan päätyttyä kahdessa lautapelissä (Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 ja Suomen vapaussota), mutta sen jälkeen aihe sai jäädä aina tähän vuoteen saakka. Tänä vuonna ilmestyvien pelien tulvahdus on siksikin poikkeuksellinen, että esimerkiksi talvi- ja jatkosodasta on tehty monia lauta- ja videopelisovituksia, myös viime vuosikymmeninä.

Kuinka sotaa kuvataan uusissa peleissä ja millaisia vaihtoehtoehtoja niitä pelatessa voi avautua? Voisiko Suomesta tulla tasavallan sijaan esimerkiksi neuvostotasavalta, anarkia tai kuningaskunta? Kenen lippu liehuu Tampereen kaupungintalossa 6.12.1918? Millaisilla näkökulmilla erilaisten pelien tekijät lähestyvät aihetta ja miten suomalaisen yhteiskunnan repinyttä sotaa käsitellään viihteellisesti?

Checkpoint TV esittää: Sisällissota 1918 peleissä - viihdettä vai historiaa?

(C) 2018 Mediapalvelut
Yhteistyössä: https://www.v2.fi/

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku
http://www.checkpoint-tv.fi/


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Suomen sisällissota ... V2.fi kilpailu: Voit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova