Tuorein sisältö

Turtle Beach Ear Force Stealth 300

Anne Kukkura

12.09.2018 klo 15.00 | Luettu: 3561 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Piristystä konsolipelaamiseen kilpikonnarannoilta
V2.fi:n testattavaksi saapui Turtle Beach Ear Force Stealth 300 -pelikuulokkeet. Kuulokkeista on tarjolla kahta erilaista mallia, joista toiset on lisensoitu Microsoftin Xbox Onelle ja toiset Sonyn PlayStation 4:lle. Testissä meillä oli iloisen vihreällä tehostevärillä varustettu Xbox One -versio.


Stealth 300 yllättää iloisesti keveydellään, vaikka sisuksissa piilevät paitsi 50 mm 20Hz – 20kHz taajuusvasteen neodyymielementit, myös kaikenlaista muuta tekniikkaa. Kuulokekupit ja panta on päällystetty sporttisen mukavalla ja hengittävällä kankaalla, joka ei ehkä ole erityisen esteettinen valinta, mutta siitä huolimatta se tekee kuulokkeista useidenkin tuntien jälkeen miellyttävät käyttää. Ergonomiaa lisää myös kuppien pehmusteiden muotoilu, jossa on otettu huomioon silmälasien käyttäjät. Omien paksujen muovipokienikaan kera en havainnut mitään sellaista painetta tai hankausta, jota ilmaantuu useimpien kuulokkeiden kanssa.

Pannan pehmuste taas vaikuttaa olevan tavallista vaahtomuovia, joka tuntuu kuitenkin hyvältä päälakea vasten. Kuulokkeet pysyvät niin pienessä kuin suuressakin päässä tukevasti paikallaan ja säädöt vaikuttavat myös äärimmillään sopivan napakoilta. Muovisiin saranoihin on suhtauduttava sillä vakavuudella kuin mitä sopii odottaa, eli ikuiset ne eivät tule olemaan, mutta ainakin muissa muoviosissa on tiettyä luotettavuuden tuntua. Stealth 300:n kuulokekupit eivät ole kokonaan suljetut, mutta vaimentavat ulkopuolelta tulevaa ääntä kohtalaisesti.


Kuulokkeet yhdistetään äänilähteeseen 3,5 mm kaapelilla, mutta ne vaativat aina oman akkuvirtansa toimiakseen. Toisin sanoen, kuulokkeissa ei ole passiivimoodia, vaan ne on käynnistettävä joka käyttökertaa varten. Akkuvirran jatkuvaa tarvetta selittävät kuulokkeiden muut ominaisuudet, kuten sisäänrakennettu vahvistin neljää valmista, vaihdeltavaa ääniasetusta varten sekä mikrofonin äänenvoimakkuuden monitorointi. Akun kestoajaksi luvataan 30h, joka vaikuttaisi pitävän paikkansa.

Lataamiseen tarvittava Micro-USB-liitäntä, mikrofoni sekä kaikki säätönupikat on upotettu vasempaan kuppiin. Kuulokkeiden itsensä äänenvoimakkuuden säätö sekä mikrofonin monitoroinnin äänenvoimakkuuden säätö löytyvät allekkain sijoitelluista säätörullista kupin takaa. Eri ääniasetuksia pyörittävä painike sekä virran päälle/pois-kytkin on aseteltu niiden alapuolelle. Rullat ovat pienet sekä pykälättömät ja ne pyörivät kovin epätasaisesti, joten äänenvoimakkuuden tarkka säätö voi olla välillä hankalaa. Myös virta- ja ääniasetuspainikkeet ovat tuntumaltaan kankeahkot, mutta eivät toisaalta myöskään jättäneet testin aikana vastaamatta painalluksiin kertaakaan.


Jos kuuma ja uhkea tilaäänen toisto on mieleen, sitä Stealth 300 tarjoaa kyllä hintaluokkaansa nähden. Microsoftin Xbox Onessa ja Windows 10:ssä käyttämä Windows Sonic kuulokkeille -tilaäänitoisto kuulostaa erityisen mukavalta. Myöskään DTS ja Dolby Digital eivät jää kokemuksena riippumaan näiden kuulokkeiden laadusta, vaan toimivat pelikäytössä kuten pitääkin. PS4- ja Xbox One -versioiden välillä vaikuttaisi olevan erona siis vain väri, sillä laadullisia eroja oli mahdotonta keksiä, kun testikuulokkeita kokeiltiin eri alustoilla ja laitteilla. Lyhyen puoleiseksi jäävä 120 cm audiojohto rajaa käyttökohteita merkittävästi enemmän kuin muut ominaisuudet.

Tilaäänen ja Stealth 300:n omien ääniasetusten perusteella suunnittelussa on menty erityisesti juuri pelien äänimaailma edellä, sillä esimerkiksi musiikki ja elokuvat kuulostavat korkeammilla taajuusalueilla pelejä latteammilta. Bassoa peleihinsä kaipaaville nämä kuulokkeet kuitenkin ovat herkkua, sillä matalat äänet toistuvat tuhteina ja kohtuullisen selkeinä niin surroundina kuin stereonakin. Suurista elementeistä saa parhaat mehut irti etenkin basso- ja diskanttiboostiasetuksen myötä. Muita valmiita ääniasetuksia ovat kuulokkeiden oma “Signature Sound” eli tasapainotettu tila sekä boostiasetukset bassolle ja diskantille erikseen. Näiden kolmen väliset erot jäävät kuitenkin käytännössä pieniksi, joten eniten iloa sain irti mainitusta kaksoisboostiasetuksesta.

Mikrofonin äänenlaatu on sitä tavallista, diskanttiin kallellaan olevaa ja vähän nuhaisen kuuloista kuulokemikrofonien tasoa, joka riittää hyvin verkkopelaamiseen, mutta esimerkiksi gameplay-videoiden spiikkaamista varten valitsisin itse jonkin muun mikrofonin tukkoisen vaikutelman välttämiseksi. Äänenlaatu on silti suhteellisen puhdas, eli ylimääräisiä suhinoita tai särähdyksiä ei tunge läpi häiritsevästi. Jonkinlaista taustaäänten vaimennusta selvästi on, kuten jutun oheen nauhoittamastani ääniklipistäkin voi kuulla. Mikrofonin varsi on lyhyt ja yhtä ainoaa saranaa lukuunottamatta säädötön, mutta mikin itsensä herkkyys on riittävä poimimaan puheäänen sijoittelusta huolimatta. Ylös taitettuna sanka ei turhaan häily näkökentässä ja mikki napsahtaa yläasennosta selkeästi päälle ja pois. Mikrofoniäänen suora monitorointi kuulokkeissa on näppärä ja hyvin toimiva ominaisuus verkkomoninpeliä ajatellen, mutta jäin silti miettimään, olisinko päättänyt itse sijoitella samaiseen rullaan esimerkiksi mikrofonin varsinaisen äänenvoimakkuuden säädön.



Stealth 300 tuntuu leppoisan luotettavalta kuulokeratkaisulta konsolipelaajan kaveriksi. Pienet kömpelyydet tuntuvat ja näkyvät jokapäiväisessä käytössä, mutta hyvä äänenlaatu peleissä sekä kätevät toiminnot saavat kuitenkin pitämään kuulokkeista. Näihin on suhtauduttava täysin hintaluokka mielessä pitäen, eli vastinetta rahalleen kyllä saa, mutta joitain puutteita osaakin odottaa. Kuulokkeet jäävät todennäköisesti aktiivikäyttöön kotiin pelikonsolien kaveriksi tämän arvostelun jälkeen, sen verran hyvän vaikutuksen ne vioistaan huolimatta tekivät.

Turtle Beach Ear Force Stealth 300

Hintaluokka: 80e
Lisätietoa: Turtle Beach


V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: Ostoksil... Pelataanpa: MS-DOS-u... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova