Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise (Switch)

Anne Kukkura

03.03.2021 klo 20.01 | Luettu: 1795 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Nyrkit viuhumaan
Nintendo Switchin hyvän tuulen kuntonyrkkeilypeli Fitness Boxing (2019) on saanut jatkoa kakkososan muodossa. Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise perustuu samaan tapaan Joy-Con-ohjaimia hyödyntävään liikeohjaukseen ja pelillisessä mielessä helposti lähestyttävään kunto-ohjaukseen. Ensimmäisen osan tallennuksetkin saa halutessaan siirrettyä uuteen peliin.

Alkuaskeleet kuntoilutaipaleella


Kuntonyrkkeily aloitetaan, kuten Nintendon liikuntapeleissä tapana on, syöttämällä pelaajan paino, pituus ja ikä tämän profiiliin. Tämän jälkeen asetetaan mieluinen tavoite, joita ovat haastavampi harjoittelu, kalorien poltto tai senhetkisen kunnon ylläpito. Tavoitetta voi halutessaan myöhemmin muuttaa suuntaan tai toiseen. Ideana on päivittäinen tai lähes päivittäinen kuntoilu, jossa haaste ja rasittavuus on sellaisella tasolla, ettei innostus pääsisi laskemaan liian helposti.


FB2:n perusteet käydään läpi yhden valmentajahahmon johdolla, mutta sen jälkeen mieleisensä koutsin pääsee valitsemaan useiden erilaisten hahmojen joukosta. Käytännössä valinta on täysin kosmeettinen ja rajoittuu ulkonäköön ja hahmosta välittyvään ohkaiseen persoonallisuuteen, eikä vaikuta nyrkkeilyn varsinaiseen sisältöön. Hahmoa voi vaihtaa, muokata hiukan ja myös pukea vaihtamalla saavutuksista ansaittuja lipukkeita uusiin, tarjolle avautuviin trikoisiin, lenkkareihin sun muihin. Ominaisuus on kiva, sillä saavutuksia on paljon ja etenemisestä palkitaan avokätisesti.


Kaikilla hahmoilla on käytännössä samankaltaiset loopit repliikeille ja suulliset ohjeet ja juonnot tapahtuvat aina samalla tavoin. Suurin merkitys valmentajalla on liikkeiden esittämisessä ja visualisoinnissa, etenkin siinä vaiheessa, kun eri lyöntejä ja liikkeitä vasta opettelee tuntemaan, kannustavien huudahdusten saattelemana.

Hikiliikuntaa olohuoneessa


Varsinainen harjoittelu koostuu 10-, 20-, 30- tai 40-minuuttia pitkistä treeneistä, jotka taas jakautuvat niin, että harjoitteiden väliin jää pieni hengähdystauko. Jokainen veto on rytmitetty mukana tulevien instrumentaali-popkappaleiden päälle niin, että erilaisia iskuja jaellaan monipuolisesti tavoitellen kahdessa jonossa kulkevien, eri liikkeitä merkitsevien ajoitussymbolien tahtia. Rekisteröitynyt osuma palkitsee tyydyttävillä efekteillä ja kerryttää yhteispistelaskua, joka taas kilisee laariin suorana pottina tehdystä suorituksesta. Biisin päätteeksi nyrkkeilijän suorituksen taso ilmaistaan kolmen tähden skaalalla ja koko treenin lopuksi myös sovelluksen oman määritelmän mukaisella fitness-ikälukemalla.


Valmentaja muistuttaa mm. tauoista, keskivartalon tiukkana pitämisestä, askelluksen rytmistä ja kehuu ajoituksen osuessa oikeaan. Lyönnit ja liikkeet tuntuvat (ainakin kokemattoman mielestä) oikealta kuntonyrkkeilyltä, mutta liiketunnistus on silti sen verran oudolla tavalla epätarkka, etteivät kaikki lyönnit rekisteröidy kunnolla. Tämä johtaa helposti siihen, että pisteiden perässä heiluminen menee ylisuorittamiseksi ja itsensä voi jopa satuttaa, sillä tunnistus toimii kiihdytysanturin mittausten perusteella. Liiketunnistusta voi yrittää kalibroida, mutta itse en saanut siitä juurikaan hyötyä.

Treenien taustamusiikkia avataan valittavaksi harjoittelun edetessä ja pisteiden kertyessä, mutta kaikki FB2:n oman, nintendomaisen viehättävän oletusmusiikin tuolla puolen kuulostaa aika tylsältä ja rasittavalta. Kappaleet parhaimmillaankin muistuttavat alkuperäisiä biisejä, mutta toteutus on niin teollinen ja ankea, etteivät ne varsinaisesti itsessään innosta tarttumaan nyrkkeilytouhuun. Osa kappaleiden rytmityksistä tuntui epäintuitiivisilta liikkeiden kannalta, joten huteja tuli muutama, ennen kuin sain tarkoitetusta temposta kiinni.


Jo 20 minuuttia keskivaikeaa kunnonkohotusta muutaman kerran viikossa riitti tekemään sen tunteen, että yläruumista on tullut treenattua. Hiki alkoi virrata tavallisesti toisen kappaleen alkupuolella, mikä on paitsi osoitus arvostelijan rapakuntoisuudesta, myös maaliinsa osuvasta tehosta. Ohjattuun liikuntaan on helppo tarttua, vaikka musiikki ei iskisi tai liikeohjaus tuottaisi välillä päänvaivaa. Kappaleita on kuitenkin 20 erilaista, joten kaikki tuskin kuulostavat yhtä ylitsepääsemättömän latteilta jokaisen mielestä, eivätkä liikeohjauksen ongelmat eivät ole niin suuria, että ne käännyttäisivät FB2:n parista pois. Rutiinin ylläpitämisen avuksi sovelluksesta saa päälle myös hälytykset, joiden avulla Switch kertoo, milloin on aika palata liikunnan pariin.

Säätömahdollisuuksien malliesimerkki


Tavoitettavuutta, tai ehkä oikeammin sovellettavuutta, on tuotu ansiokkaasti mukaan lisäasetuksilla, joista liikkeiden suoritustapaa voi muokata osin helpommaksi. Liikkeen voi esimerkiksi rajata käsillä tehtäviksi niin, ettei rytmikästä painon siirtoa jalalta toiselle edellytetä liiketunnistuksessa tai asettaa kaikista tietyistä liikeradoista aina täydet pisteet. Tämä ei vähennä varsinaisesti treenin ideasta mitään oleellista, sillä FB2 keskittyy vahvasti juuri yläruumiin ja käsien lihaskuntoon ja liikeratoihin sekä aerobiseen, verta kierrättävään liikuntaan.

Treenin voi suorittaa joko aluksi tekemillään asetuksilla tai muuttaa sen rasitustasoa mielensä mukaan kutakin treenikertaa varten erikseen. Myös saavutetun hyödyn paikallistaminen eri kehonosiin onnistuu, jos kokovartaloponnistelu ei houkuta. Venyttelyä tarjotaan joka harjoituskerran alkuun ja loppuun, mutta sen voi halutessaan kytkeä pois päältä. Venyttelysarja on joka kerta samanlainen, joten itselleni se alkoi tökkiä nopeasti ja korvasin sen omalla lämmittelyrutiinillani. Pelimoodeja on kaksi erilaista, päivittäinen sekä vapaa, joista vapaassa voi valita pitkän tai lyhyemmän ohjatun venyttelyn tai erilaisia päivittäisistä suorituksistakin tuttuja, siihen saakka edistyksestä avattuja treenisarjoja.


Kaksinpelitilakin on tarjolla pelattavaksi, joko niin, että molemmilla on oma parinsa ohjaimia tai niin, että yksi ohjainpari on jaettuna toinen toiselle pelaajista. Samat pelimahdollisuudet ovat avoinna kaksinpelissä, sisältäen päivittäisen treenin ja vapaat harjoittelumoodit. Pisteistä kilpaileminen rinnakkain on ihan kivaa, mutta ei varsinaisesti lisää mitään sisällöllisesti. Valmentaja antaa aina samoilla kaavoilla kehut tai torut molemmille pelaajille sen mukaan, miten näiden suoritukset sujuivat.

Lisäpotkua, jos sitä tarvitaan


Päävalikossa on hyvin erottuva linkki Nintendon eShopiin, jossa arvostelun kirjoitushetkellä oli saatavilla kullekin valmentajalle erikseen ilmaiset harjoitusten intensiteettiä nostavat lisäpaketit. Käytännössä tämä lisää särmää ennen niin kiltin koutsin juttuihin, mutta myös antaa valita uuden vaikeustason treeniin. Vaikeutus tarkoittaa nopeampia ja pidempiä liikkeiden ketjutuksia ja yhdistää haastavampia liikkeitä ketjuihin. Jos siis kokemusta nyrkkeilystä on vanhastaan tai haaste tuntuu loppuvan kesken, saa sisältöön hiukan lisäpotkua niin halutessaan. Olisin kieltämättä toivonut mahdollisuutta ostaa uusia biisipaketteja tai vaikkapa nyrkkeillen ratkottavia minipelejä, mutta ainakaan tässä vaiheessa ne eivät näytä olevan julkaisijan intressien joukossa.


Kotona liikkuvalle FB2 lisää hyviä vaihtoehtoja siihen, mihin vaikkapa puolen tunnin pyhitetyn ja rauhoitetun liikunta-aikansa voisi käyttää. Jos liikunnallisesti monipuolisempi ja pelillisempi sisältö kiinnostaa, voi Ring Fit Adventure (V2.fi-arvio) olla parempi valinta, mutta näkisin myös, että ohjattua kuntonyrkkeilyä ja lihaskuntojumppaa voi yhdistellä näiden kahden avulla helposti. Hien saa reippaasti pintaan molempien sovellusten avulla, joskin FB2:ssa on se etu, että liikuntansa saa helpommin otettua mukaan ilman erillisiä lisätarvikkeita. Kun sisältö on tahkottu läpi ja kaikki harjoitukset avattu käyttöön, saavutukset ja valmentajien pukeminen ovat ainoa uusi saavutettava sisältö. FB2:sta todella hyötyvää tämä tuskin kuitenkaan haittaa, sillä kotitreenejään voi suorittaa virtuaalivalmentajan ohjauksessa niin kauan, kuin haluaa. Ensimmäiseen Fitness Boxing -peliin nähden kakkososa ei tarjoa merkityksellisesti eroja, joten se ei ole ensimmäisen pelin omistaville mikään pakko-ostos.



Lyhyesti: Reipas kuntonyrkkeily tarjoilee vaihtelua ja säännöllisyyttä kotiliikuntaan.

Hyvää
  • Saa veren kiertämään
  • Tuntuu nyrkkeilyltä, vaikken sellaisesta mitään ymmärräkään
  • Tarjoaa hälytykset säännöllisen harjoittelun avuksi
Huonoa
  • Biisiversiot ovat nahkeaa kuunneltavaa
  • Liikeohjauksen epätarkkuuden hetket
  • Pelillistä sisältöä jäin kaipailemaan

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi pelasi: Blizza... V2.fi haastatteli: H... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova