Tuorein sisältö

V2.fi ennakoi: Whispers of a Machine

Jukka O. Kauppinen

09.04.2019 klo 16.00 | Luettu: 2887 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Kyberfuturistista pohjoismaista postapokalyptiikkascifiä

Ettäkö toinen pohjoismainen post-apokalyptinen seikkailu muutaman kuukauden sisään? Kyllä vain. Elämme jännittäviä aikoja - mutta samalla kovin surullisia. Ettäkö taas kerran yksi maailmanloppu, jonka jälkeen elämä nousee hiljalleen jaloilleen, kunnes taas kerran tapahtuu jotain, joka yrittää kampata uuden elämän raiteiltaan...

Whispers on kahden ruotsalaisen indie-pelistudion käsialaa: Clifftop Games ja Faravid Interactive viimeistelevät parhaillaan seikkailua, jota he kutsuvat Noir -genren edustajaksi. En tunnista termiä entuudestaan, mutta pelin miljööstä ja teemoista päätellen sillä tarkoitetaan tulevaisuuskuvausta, johon on tietoisesti haettu pohjoismaista ilmettä ja asennetta. Se ruotsalaiskehittäjiltä varmaan onnistuukin ihan ongelmitta.
Keskustelukumppanin pulssi tykyttää. Salaako hän jotain?

Seikkailun tarina sijoittuu etäiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on romahtanut ihan huolella. Mutta ei ydinsodan tai ulkoisten uhkien takia. Tällä kertaa romahdus tuli osittain sisältä. Teknologisen kehityksen huipentuessa syntyi ensimmäinen todellinen tekoäly, superälykäs tietoisuus, joka oli ilmeisesti erittäin huono uutinen ihmisyydelle. Ihmiskunta ehti vetäistä keinotietoisuuden virtajohdon seinästä melkein ajoissa, mutta jotain dramaattista ehti silti tapahtua ja sekä sivistys että teknologia romahtivat. Ehkä siellä käytiin digisota keinoälyn jämiä vastaan, jonka seurauksena tietotekninen osaaminen ja -järjestelmät katosivat. Kävi miten kävi, monen sukupolven jälkeen ihmisyys hakee jälleen uutta nousua. Menneisyyden tekniikoita tutkitaan ja hyödynnetään, tosin sillä ihan pikkuriikkisellä erolla, että tekoälyn kehittäminen, jopa siitä puhuminen ja tutkiminen on täysin kiellettyä. Aivan täysin. Tabu!


Tunnin verran seikkailua. Näin tarina alkaa ja mysteeri alkaa muotoutua. Näette videolta myös hyvää makupalaa eri työkalujen ja augmentoitujen taitojen käyttämisestä.

Ja sitten pienessä, kaukaisessa pohjoisessa asutuksessa tapahtuu kaksi murhaa. Rauhallinen pikku yhteisö, jossa ei ikinä tapahdu mitään erikoista, muuttuu epäilysten ja outouksien tyyssijaksi. Sinne saapuu suurkaupungin bioaugmentoitu tutkija, erikoisagentti, joka huomaa pian, että pinnan alla kuplii jotain erikoista. Kaksi toisiinsa liittymätöntä murhaa taitavatkin omata outoja sidoksia ja taitaapa muillakin olla salaisuuksia ja syntejä.

Whisperin tarinankerronta suuntaa nopeasti mielenkiintoisiin suuntiin ja omaperäisin keinoin. Peli on pohjimmiltaan klassista point'n'clikkailua mutta tutkinnan työkalut eivät. Seikkailun ja tutkinnan painopiste on ennen kaikkea dialogissa, jota pelissä piisaa kerrassaan mahdottomasti. Kaikkien kanssa keskustellaan jotakuinkin kaikesta, samalla kun pelaaja hyödyntää scifistisiä työkalujaan. Näytteiden ottaminen analysaattorilla ja tunnistejälkien hyödyntäminen johtolankoja etsiessä on oikein mainiota pähkäilyä.

Useissa keskusteluissa voi valita asenteensa hyvä poliisi - paha poliisi -linjalta, joskin monimuotoisemmin. Valinnat muuttavat hiljakseen päähenkilön olemusta, samoin kuin osaltaan avaavat ja sulkevat tarinan eri polkuja. Siinä sivussa pidetään sormea juttukumppanien pulssilla ja yritetään löytää ristiriitaisuudet tämän puheessa. Johan tässä kaikessa sitten riittääkin punnerrettavaa ja mietittävää.

Ongelmat tuntuvat olevan kiitettävän selkeitä ja loogisia, ja useimpiin näyttäisi olevan kaksi, joskus useampiakin ratkaisutapoja. Seikkailu soljuu siten varsin laveaa virtaa pitkin eteenpäin. Ylipäätänsäkin dialogi tuntuu miellyttävältä ja kiinnostavalta, samoin tarinan suuret linjaukset ja niiden vaikutukset pienen kylän asukkaisiin ja elämään.

Visuaalisesti seikkailu matkaa vahvasti toinen jalka retrolammikossa. Päägrafiikka on selvästi tavanomaista pikselisempää ja ysärimpää kuin mitä nykypäivän seikkailuilta alkuun olettaisi. Silmä kuitenkin tottui pikselismiin yllättävän nopeasti, ja valittu tyylilaji mahdollistaa indie-kehittäjien ja pienjulkaisijan keskittymisen tarinankerrontaan ja laadukkaampaan dialogiin. Kiirettä tämän kanssa ei kannata pitää, sillä mysteerin johtolankojen kerääminen ja niiden analysointi vaatii oman laatuaikansa .
Vanha kunnon "löysin avaimen, mistä löytyy lukko" -puzzle.

Whispers vaikuttaakin näin ennakkoon kokeiltuna maukkaalta seikkailulta. Siinä on vanhan koulukunnan laatuseikkailujen makua, mutta myös tasokasta pelattavuutta ja runsaasti omia ideoita. Sekä point'n'click-seikkailujen että retropikselien ystävien kannattaa pitää tätä silmällä, kun seikkailu alkaa 17.5.2019 PC:llä, Macilla sekä Android/iOS-mobiilialustoilla.

Pelin julkaisee indiekustantaja Raw Fury.
Lisätietoja: pelin kotisivu ja peli Steamissä


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelataanpa: 8BitDo M... Pelisohva S3E3: Alfr... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova