Tuorein sisältö

Huikea löytö menneisyydestä - Suomi 70 vuotta -kolikkopeli!

Jerppe Stoltenstolten

01.04.2020 klo 11.40 | Luettu: 7050 kertaa | Teksti: Jerppe Stoltenstolten

Torille!
Kun Suomi reilut pari vuotta sitten saavutti 100 vuoden iän, Aasipelit julkaisi NESille (epävirallisesti) humoristisen PERKELE! Suomi 100 vuotta -pelin. Siihen sisältyivät minipelit Nakkikioskitappelu, Saimaannorpan kosto ja Talvisota.

Totuus on kuitenkin jälleen tarua ihmeellisempää, sillä tehdessämme selvitystyötä RAY:n kolikkopeleistä Suomen pelimuseon näyttelyä varten törmäsimme huikeaan prototyyppiin pelistä, jota suunniteltiin julkaistavaksi Suomen 70-vuotisjuhlia varten vuonna 1987!

Peli ei koskaan päätynyt tuotantoon eikä sitä mainita missään aihetta koskevissa historiikeissa. Selvitellessämme syytä tähän törmäsimmekin erikoiseen tapahtumaketjuun. Ilmeni, että peliin oli aluksi ollut tarkoitus päätyä aivan erilaiset osiot kuin tältä prototyyppikortilta löytyivät. Pelin kehitystiimissä syntyneen palkkiokiistan vuoksi eräs sen jäsen oli viime hetkellä vaihtanut ROM-tiedostojen tilalle niistä tehtailemansa pilailuversiot ja tuhonnut alkuperäisten viimeiset buildit. Tämä aiheutti pelin viivästymisen niin, että se myöhästyi itsenäisyyden juhlavuodesta, ja kehitystyö päätettiin lakkauttaa kokonaan.

Mitä kortilta löytyy?


Tämän konkurssiin menneen pelioperaattorin varastosta löytämämme prototyyppikortin käyttämän liitännän pinnijärjestys ei ole tiedossa, joten korttia ei ole toistaiseksi saatu toimimaan oikeassa peliautomaatissa tai edes ns. Supergunissa. On liian suuri riski ryhtyä arvailemaan, mitä jännitettä siihen tulisi syöttää ja mitkä ovat oikeat nastat. Olemme kuitenkin onnistuneet pääosin lukemaan talteen grafiikkadataa sisältävät ROM-piirit, minkä perusteella saimme osittain rekonstruoitua pelin. Valitettavasti osa piireistä oli jo pyyhkiytynyt UV-säteilyn vaikutuksesta.

Kortilla on kolme erilaista minipeliä, joiden on ollut tarkoitus edustaa Suomea ja suomalaista kulttuuria parhaimmillaan. Häiriköinnin vuoksi ne ovat kuitenkin muuttuneet aivan toisenlaisiksi. Yksi huonolaatuinen kuva alkuperäisestä pelistä löytyi VHS-nauhalta, jolla peliä esiteltiin RAY:lle. Lisäksi saimme käsiimme suunnitteludokumentaatiota, jossa kuvataan alkuperäisiä pelejä.

Koska Raha-automaattiyhdistyksellä oli tapana suomentaa myös ulkomailta tuotujen pelien nimet, näille peleille oli luonnollisesti kehitetty omat suomenkieliset nimensä. Esittelemme ne tässä siinä järjestyksessä, jossa ne oli ROM-piireille tallennettu.

Peli 1: Kukkaistyttö / Pankinjohtaja

Ensimmäisen minipelin ideana on ollut, että perinteistä suomalaista kauneusihannetta edustava ”Elovena-tyttö” kirmailee metsässä ja poimii kukkia, joita hän sitten jakelee ohikulkeville ihmisille. Pisteitä saa paitsi kukkien jakelusta, myös siitä, että väistelee kantoja. Alla oleva VHS-videolta kaapattu kuva antaa vähän osviittaa siitä, miltä peli on näyttänyt.Hakkeroitu versio on kuitenkin kannanotto pankkien löyhään luotonantoon 1980-luvun lopussa. Pelaaja onkin pankinjohtaja, jonka pitää keräillä holvista rahasäkkejä ja jaella niitä ohikulkijoille. Säkeissä oleva prosenttiluku vaihtelee 10–20 %:n välillä ja pisteitä saa sitä enemmän, mitä korkeammalla prosentilla rahat saa lainattua eteenpäin. GAME OVER -teksti on korvattu sanalla KONKURSSI, mikä olikin hyvin profeetallista, sillä vain parin vuoden kuluttua mm. Säästöpankki kaatui holtittoman antolainauksen vuoksi.Peli 2: Pidä Lappi siistinä / Kulutusjuhla

Toinen peli on suunniteltu opettavaiseksi peliksi, jossa pelaajan tehtävänä on kerätä luontoon heitetyt roskat jäteastiaan. Ympäristötietoisuus heräsi juuri 1980-luvun lopulla, ja Suomi halusi luonnollisesti profiloitua sen edistäjänä. Samalla tarjoutui tilaisuus esitellä kaunista Lapin luontoa. Tämän pelin grafiikasta ei ole säilynyt tallenteita.Hakkerin versiossa ajatus kääntyykin päälaelleen, ja pelaajan pitää kerätä ostoskoriin mahdollisimman paljon 80-luvulla muotiin tulleita hittituotteita. Mukana on leipäkone, shampanjavispilä, nyppykone, mikrouuni, CD-soitin ja tietenkin myös Commodore 64 -kotimikro, joita myytiin satoja tuhansia kappaleita.

Peli 3: Sahalinja / Soviet Comrades

Toisen pelin tarkoitus on esitellä suomalaista metsäteollisuutta. Hieman legendaarisen Mario’s Cement Factoryn hengessä pelaajan pitää huolehtia, että puutavara kulkee sulavasti sahalinjan läpi ja pakataan linjaston päässä odottavien kuorma-autojen kyytiin. Samalla pitää sammuttaa sahaa uhkaavia tulipaloja. Valitettavasti tämäkin peli on menetetty kokonaan.

Pilaversio ilmeisesti tekeekin pilkkaa siitä, miten hyvin vetänyt idänkauppa laiskistutti osaa suomalaisyrityksistä kasinotalousvuosina. Naapurimaahan kelpasi lähes kaikki täällä valmistettu. Pelaajan hahmo istuu paikoillaan juomassa vodkaa, samalla kun autoihin pakataan huonolaatuista puutavaraa. Taustakuvaksi on vaihdettu sirppi ja vasara, ja kentän yläreunasta sataa jatkuvasti sadan markan seteleitä. Tässä, toisin kuin muissa osioissa, pelaajan ei tarvitse tehdä mitään pisteitä saadakseen. Tämän pelin grafiikkadata oli vaurioitunut lähes kokonaan, mutta oheinen pelaajan hahmoa esittävä kuva saatiin talteen.

Hulvaton pala pelihistoriaa


Oli todella uskomatonta löytää tämä erikoinen, historiallinen piirilevy, selvittää sen historiaa ja saada siitä vieläpä kuvamateriaalia talteen. Vielä hienompaa olisi ollut luonnollisesti esitellä pelien toimintaa videolla, mutta se ei toistaiseksi ole mahdollista. Siksi joudutte tyytymään yllä oleviin kuviin sekä tähän YouTubesta löytämäämme hieman huonolaatuiseen videoon.

V2.fi | Jerppe Stoltenstolten
< V2.fi avasi laatikon... V2.fi avasi laatikon... >

Keskustelut (3 viestiä)

Pashaisti

01.04.2020 klo 12.53 3 tykkää tästä

Harmi että videon kuvanlaatu ei ole hirveän hyvä, mutta ihan hyvin esimerkiksi tohon elovenapeliin oli saatu semmosta suomalaista tunnelmaa. Animointi oli yllättävän hyvän näköistä!
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

01.04.2020 klo 14.21 1 tykkää tästä

Mulla on tuo sama peli, otin vähän paremman videon: https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
lainaa
rolled

01.04.2020 klo 14.46 3 tykkää tästä

Mielenkiinnolla luin, kunnes huomasin vastaavan toimittajan...

...noh onneksi Rickroll pelastaa!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova