Tuorein sisältö

V2.fi ennakoi: Uuno Turhapuro Remastered

Jerppe Stoltenstolten

01.04.2023 klo 04.01 | Luettu: 10054 kertaa | Teksti: Jerppe Stoltenstolten

Synkkä ja juureva reboot


Ei ole enää appiukkoa, ei kartanoa eikä edes rakasta Elisabetia. On vain mies, pelto ja aura dystooppisessa tulevaisuudessa.

Päivitys: Kyseessähän oli, eh nimittäin, aprillipila. Idea ja teksti pääosin Mikon, kuvat teki Manu Midjourney-tekoälyn avustuksella.

Olihan se tietenkin väistämätöntä, että remasterointivillityksen edetessä riittävän pitkälle aletaan päivittää myös todella vanhaa materiaalia. Harva olisi kuitenkaan arvellut, että kaupallisessa mielessä tartutaan vielä Amersoftin vuonna 1986 julkaisemaan Uuno Turhapuro muuttaa maalle -peliin. Näin Savukoskelta ponnistava Salty Herring Entertainment on kuitenkin tehnyt kuvitellessaan Uunon seikkailut uusiksi Unreal Enginen avustuksella. V2.fi:n erikoistoimittaja pääsi maistelemaan kokeiluversiota toistaiseksi julkaisemattoman Uuno Turhapuro Remasteredin PS5-painoksesta.

Pelin kehyskertomuksessa voi kuulla kaikuja etenkin Death Strandingista. Edesmenneen Vesa-Matti Loirin esittämän leppoisan Uuno-hahmon sijaan pelihahmo on ahdistunut, juurensa menettänyt ja nanomateriaaleista punottuun viittaan puettu antisankari, joka kyntää peltoa keskellä painajaismaista tulevaisuusvisiota. Epäselväksi jää, miksi hän tekee niin: onko se yritys saada ruoantuotanto käyntiin katastrofin jäljiltä vai epätoivoisen mielen kaipuu johonkin hallittavaan ja tuttuun? Yhtä kaikki, tätä lajia on luvassa paljon, sillä pelin toimintaosuudet koostuvat pelkästään kyntämisestä. Kehittäjän mukaan itse tarina avautuu selvemmin välinäytöksissä.Kuten kuvasta näkyy, kamera on siirtynyt hahmon taakse. Samoin sen sijaan, että Sörsselssön kiinnittäisi auran vetonarun ohi ajavan auton vetokoukkuun kuten elokuvassa, Uuno asettaa itse auraan säteilevän maametallikappaleen, joka saa sen kulkemaan kohti pohjoista. Poikkeuttamalla säteilykentän suuntaa on auraa mahdollista myös kääntää, mutta ainakin aluksi tämä on hankalaa muuten kuin aivan vähän kerrallaan. Alkuperäisestä Uunosta tuttu korkea vaikeusaste on siis etenkin alussa läsnä, sillä maastossa vilisee niin puita, kiviä kuin muitakin esteitä ja niiden väisteleminen on perin haasteellista. Onneksi nopeuden säätöön on nyt tarjolla enemmän vaihtoehtoja kuin Pasi Hytösen originaalissa.

Tärkeä ominaisuus – joka vielä tässä esiversiossa oli valitettavan keskeneräinen – onkin auran päivittäminen. Aluksi käytössä olevalla perusauralla matka katkeaa jo pienimpään kiveen, mutta keräämällä kenttään siroteltuja kolikoita (tietenkin markkoja, kuten alkuperäisessä pelissä) on mahdollista hankkia paitsi lisävarusteita, myös kokonaan uusia auroja. Kehittäjät eivät sano sitä suoraan, mutta aistin tässä olevan myös maksullisen DLC:n mahdollisuuden… Tehokkaammilla auroilla on mahdollista kyntää nopeammin, muokata ympäristöä enemmänkin ja jopa tuhota isoja rakennuksia.

Juuria (täysin) unohtamatta


Ensinäkemältä peli ei siis juurikaan muistuta esikuvaansa kuin ehkä perusidealtaan, mutta mukaan on onneksi saatu pieniä kumarruksia alkuperäisteoksen suuntaan. Pelaajan apuna toimii tekoäly HARSKI, joka jakelee tehtäviä ja neuvoo eteenpäin. HARSKIn hahmona ja äänenä toimii luonnollisesti tekoälyllä syntetisoitu Spede Pasanen.

Muilta osin kyseessä on kuitenkin tiukasti nykymuodin mukainen synkkä ja dystooppinen reboot, joka irtautuu lähdemateriaalistaan aika rankasti. On pakko nostaa hattua tekijätiimin kyvylle katsoa laatikon ulkopuolelle, mutta samalla pitää myös sanoa, että peli voi olla varsinkin kansainväliselle yleisölle kertakaikkiaan liian vaikeaselkoinen ja yksitoikkoinen. Jäämme kuitenkin mielenkiinnolla odottamaan lopullista versiota.

V2.fi | Jerppe Stoltenstolten
< Retro Rewind: Teksti... Pelataanpa: Ne toise... >

Keskustelut (12 viestiä)

Mekamies

01.04.2023 klo 07.37 4 tykkää tästä

...ja kuravettä päälle.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

01.04.2023 klo 08.30 5 tykkää tästä

Toivottavasti tulee myös pc:lle. Vaikka Jerpen uutisoimilla tuotteilla yleensä onkin huono loppu.
lainaa
Passing_Breeze

01.04.2023 klo 11.14 5 tykkää tästä

Ennakkotilaisin heti tuplahinnalla, jos vain löytäisin :)
lainaa
dsdasd

01.04.2023 klo 11.56 4 tykkää tästä

Special Collector's Editionissa tulee varmaan sitten mukana puhallettava Pasi Hytönen?
lainaa
Baut

Rekisteröitynyt 14.12.2009

01.04.2023 klo 12.29 2 tykkää tästä

Toivottavasti vanhoihin maisemiin pääsee vierailemaan edes DLC:ssä. Odotan todennäköisesti kuitenkin, että Game of the Year -editionin saa hyvään hintaan.
lainaa
NYYRIKKI

01.04.2023 klo 13.02 2 tykkää tästä

Mitä ihmeen säteileviä maametallikappaleita!?!? Tämähän nyt on täysin hukattu mahdollisuus! Markoilla pitäisi nimenomaan saada lahjottua toinen toistaan hemaisevampia pimuja keikistelemään vaikeimmin kynnettäviin ryteikköihin, jotta alkuperäinen idea säilyisi.
lainaa
Petteri

01.04.2023 klo 15.07

Pakko olla Square Enixin peli, ja varmasti osa Final Fantasyä kun näyttää noin paskalta.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.04.2023 klo 15.17 5 tykkää tästä

Kyse on vielä ennakkoversiosta, mutta julkaisijana toimii mitä ilmeisimmin Mudwater Games.
lainaa
vjwognaodnwjf

01.04.2023 klo 18.17

hirveeta paskaa miks kaikki pitaa reboottailla alkuperanen ihan hyva tekisivat jotain uusia juttuja
lainaa
JesseK

Moderaattori

Rekisteröitynyt 12.04.2016

01.04.2023 klo 21.29

Uuno Turhapuro meets Death Stranding. Kyllä kelpaisi! Loistava pila btw!
lainaa
Grendel

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

01.04.2023 klo 21.48 2 tykkää tästä

Uuno-dystopiassa aurataan ja kylvetään pelon siemeniä. Katsoen, kuinka happosaderintama lähestyy horisontista.
Metsän siimenistä mutantoituneiden oravien punahehkuiset silmät katsovat himoiten. Ne mielivät verta mutta pelkäävät auraa.
Millainen sato tulee tänä vuonna ja millainen leipä niistä kasvaa. Syökö mies leivän vai leipä miehen.
Illan päätteeksi mies menee raunioituneelle hautausmaalle ja katsoo hautakiveä.
"Turhapuro. Miksi?", hän kysyy.
Jokin on kaivautunut haudasta ylös.
Hautausmaan portille jätetty aura värisee.
lainaa
Petelius86

Rekisteröitynyt 07.10.2009

02.04.2023 klo 00.53 1 tykkää tästä

Voi Aprilli päivä sentään :D
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova