Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Ender Lilies: Quietus of the Knights (PC)

Matias Puro

25.01.2021 klo 15.26 | Luettu: 2072 kertaa | Teksti: Matias Puro

Sielunkaltaiset kukkaset
Tällä kertaa V2.fi:n testauslaariin päätyi Adgloben ja Live Wiren kehittämä Ender Lilies: Quietus of the Knights. Synkkä sankaritarina yhdistelee mielenkiintoisesti Dark Soulsia, teini-gootteilua ja animea. Miltä 2D-toimintapelin alku vaikutti testiversion perusteella?

Lilja tuo, kuka katseen häneen luo


Tammikuun lopulla Steamin Early Accessiin saapunut Ender Lilies on uusin tulokas ns. souls-like -pelien genreen. From Softwaren suosittujen Dark Souls -pelien mukaan nimetty genre sisältää tiettyjä elementtejä: souls-liket ovat yleensä keskivertopeliä haastavampia, tarinankerronta on tarkoituksella hajanaista, parantaminen on rajattua ja välitallennukset resetoivat pelimaailman. Tunnelmakin on yleensä synkempi kuin masentuneen mieliala maanantaina. Ender Lilies ruksittaa kaikki lootat, mutta kokonaisuutta väritetään paitsi animemaisella tarinankerronnalla, myös 2D-tasohyppelymekaniikoilla sekä metroidvania-peleistä tutulla kenttäsuunnittelulla.


Testailun perusteella Ender Liliesin tarinankerronta on genrelle ominaista, eli hajanaista ja synkkää. Vähäeleisyys on kuitenkin korvattu sarjakuvamaisuudella: vaikka puhetta on vähän, ne vähäisetkin vuorosanat esitetään niin melodramaattisesti kuin vain voidaan. Tyyli onkin lähempänä Oopperan kummitusta kuin hienovaraista kauhua. Kaikkialla roikkuu tyylin mukaisesti repaleisia verhoja ja sammuneita kynttelikköjä. Goottilaisarkkitehtuurin lisäksi testiversiossa seikkailtiin muun muassa satumetsissä. Tuttuun animetyyliin mukana on myös naamioituneita miekkasankareita sekä lolitapukuisia neitoja. Seikkailua säestää melankolinen pianomusiikki.


Ainakin alkupään tarina seuraa genren kliseitä: päähenkilö Lily herää kuolevaan maailmaan, jonka asukkaat ovat vääristyneet hirviöiksi. Nuoren papittaren täytyy vapauttaa kuritetut sielut, ensin miekan terällä ja sitten pyhällä kosketuksella. 2D:nä esitetty maailma näyttää hienolta, vaikka kaikki hehkuukin vähän turhan sileänä. Maailman design muistuttaa ehkä vähän liikaa teinigootin päiväkirjan raapustuksista, mutta hahmot heräävät eloon nätillä animoinnilla. Vakavamielisten Souls-fanien kannattaa kuitenkin olla varuillaan.

Hengellistä toimintaa


Tarinoinnista huolimatta Ender Lilies on ennen kaikkea 2D-toimintapeli. Mukana on metroidvaniamaisia piirteitä, kuten myöhemmillä kyvyillä avautuvia lisäpolkuja, mutta pääosin pelissä juostaan vasemmasta laidasta oikeaan, hyökkäysnappia rämpyttäen. Ohjaus on yllättävänkin sujuvaa: tarkat kontrollit varmistavat, että elintärkeät väistöt ja salamannopeat vastaiskut iskeytyvät juuri silloin kuin pitäisi, ja silkinpehmeästi animoitu maailma auttaa pysymään toiminnassa mukana.


Kokonaisuutena Ender Lilies vaikuttaa hieman tavanomaiselta, mutta kaikin puolin toimivalta souls-likeltä. Vihollisia hakkaamalla ansaitaan pisteitä joilla hahmon taso kasvaa, ja jos mörmelöt osoittautuvat ylivoimaisiksi, sankaritar herää tuttuun tapaan viimeiseltä levähdyspaikalta. Kokemuspisteiden menettämistä ei sentään tarvitse pelätä Dark Soulsin tapaan. Sivupoluilta löytyy yhtä sun toista ylimääräistä kilkettä, joilla hahmo ansaitsee bonuksia.

Ender Liliesin erikoisjippona toimivat vapautetut henget: heiveröisenä papittarena Lily ei itse heiluta massiivista moukaria, vaan vapautetut henget taistelevat hänen ympärillään. Mitä useamman pomovihollisen hengen vapauttaa, sitä suurempi arsenaali henkiä on tarjolla. Käytännössä henkien vapauttaminen ja “aseistaminen” ei eroa mitenkään siitä, että sankari noukkisi vihollisen aseen itselleen, mutta sankarittaren ympärillä häilyvät henget ovat visuaalisesti hauska idea. Henget eivät myöskään toimi omatoimisesti (poikkeuksia lukuunottamatta), joten pelaajan täytyy yhä rämpyttää hyökkäysnappia itse. Jo testiversiosta löytyi sen verran erilaisia henkiä – kaukotaistelevaa korppikotkaa, hyppivää limalötköä ja villinä heiluvaa moukarinunnaa – että Ender Liliesin lopullinen haamujengi voi yllättää monipuolisuudellaan.


Ender Liliesin melankolisiin, mutta rakenteilla oleviin maisemiin on voinut matkata Early Access -muodossa 21.1.2021 lähtien. Lopullisiin julkaisualustoihin kuuluvat PC:n lisäksi Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X sekä Nintendo Switch.

V2.fi | Matias Puro
< Pelataanpa: SNES-ohi... Suomen pelimuseo täy... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova