Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: The Outer Worlds: Murder on Eridanos (PS4)

Matias Puro

22.03.2021 klo 19.31 | Luettu: 2777 kertaa | Teksti: Matias Puro

Tähdet kertovat, komisario Hawthorne
Seikkailu kosmoksessa jatkuu! Obsidian Entertainmentin erinomainen The Outer Worlds (arvio) yhdisteli hienosti Bethesdan Fallout-roolipelejä Joss Whedonin Firefly-scifilänkkäriin, luoden kankeahkon, mutta hyvin käsikirjoitetun seikkailun avaruuden rajamaista. Peli kasvoi viime vuoden lopulla Peril on Gorgon -lisäosalla (arvio), ja nyt matka jatkuu seuraavalle etapille. Eridanoksen leijuvilla asteroideilla on tapahtunut se rikoksista katalin… eli murha!

Tapaus Bellamy


Koko Halcyonin aurinkokunta järkyttyy, kun kuuluisa näyttelijä Ruth Bellamy löytyy murhattuna. Halcyon Helen -seikkailijaa näytellyt Bellamy oli matkannut Eridanoksen turistirysään promootiotapahtumaa varten, mutta mainoslauseiden sijaan kielenkannoista kuuluikin tuskanhuudot. Paikallinen virkavalta on neuvoton tapauksen edessä, joten The Unreliable-alusta komentava pelaaja kutsutaan selvittämään mysteeriä: kuka murhasi Bellamyn, ja miksi?


Murder on Eridanosia voi kuvailla Peril on Gorgonin sisarteokseksi. Molemmat lisäosat ottavat vaikutteita menneiden vuosikymmenten salapoliisitarinoista, on kyseessä sitten salaliittoja ja salaisia tutkimuksia perannut Gorgonin seikkailu, tai Agatha Christietä ja Arthur Conan Doylea apinoiva Murder on Eridanos. Lisäosien heikkoudet ja vahvuudet myötäilevät toisiaan: loottaamista ja shoottaamista on edelleen liikaa – erityisesti kankean ohjaamisen vuoksi – mutta hyvä käsikirjoitus kantaa pitkälle. Virheistä on myös opittu: Peril on Gorgon alkoi lässähtää ilmiselvien vastausten vuoksi varsin nopeasti, mutta Murder on Eridanos kietoo pelaajan pikkusormensa ympärille, eikä päästä vapaaksi ennen lopputekstejä. Erinomaisen mysteerin tavoin ratkaisuun annetaan vihjeitä pitkin tarinaa, mutta mitään ei tavata. Nokkelat hoksottimet palkitaan, joskin vihjeiden metsästykseen on tällä kertaa myös työkalut: pelaaja saa avukseen upouuden Discrepancy Amplifier -työkalun, joka huomioi ympäristön epäjohdonmukaisuudet.


Murder on Eridanos kokeilee myös tonaalisesti uusia suuntia. The Outer Worlds on ennen kaikkea komedia, mutta jo emopeli väänteli tragedian ja komedian namiskoja kohtauksesta toiseen. Murder on Eridanos jatkaa tyyliä: vitsejä löytyy yhä ensi minuuteista viimeisiin hetkiin, mutta South Parkin kaltainen, ylitsevuotava satiiri ottaa takapakkia murhamysteerin tieltä. Tunnelma on siis yhä kepeä, mutta tarina tekee myös kaikkensa luodakseen ihka aidon mysteerin. Muutos on miellyttävä: tässä vaiheessa The Outer Worlds on jo sanonut sanottavansa yli menevästä yrityskulttuurista ja mammonalla matkaavasta maailmasta, joten uudellekin on tilaa. Lisäosan hitaasti aukeavat teemat istuvat The Outer Worldsin maailmaan saumattomasti.

Purppuroiden marjojen arvoitus


Eridanos-kaasujätin ilmakehässä leijuville asteroideille rakennettu kompleksi on mielenkiintoinen tapahtumapaikka. Korkea-arvoisia vieraita kestittävän hotellin lisäksi asteroideilta löytyy hämäräperäisen yrityksen omistama viinitila, salailevan rikollispomon pyörittämä avaruussatama sekä eksoottisilla eläimillä täytetty luontoreservaatti. Jokainen alue avautuu luonnollisella tavalla mysteerin syventyessä, siirtäen valokeilaa uuteen epäillyyn: hyvien salapoliisitarinoiden tavoin pelaaja joutuu pohtimaan jokaisen epäillyn motiiveja ja alibeja. Epäillyt edustavat genren klassikoita: Bellamyn ympäriltä löytyi niin äkkipikaisia rakastajia kuin kateellisia kollegoita. Päämysteerin ohella selvitetään myös pienempiä pulmia. Sivutehtävät ovat onneksi vähäisiä, jolloin fokus pysyy siellä mihin se kuuluu.


Jos Murder on Eridanosta haluaa jostakin nipottaa, niin turhasta toiminnasta. Ongelma vaivasi jo emopeliä, eikä tilanne parantunut ensimmäisessä lisaosassa. Hetken aikaa jo luulin, että Murder on Eridanos olisi rauhallisempi seikkailu, mutta sitten vihollisvyörytys alkoi jälleen. Yksittäisestä murhasta käynnistyneen seikkailun kuolinluvut kasvavat tähtitieteellisiin lukemiin ennen loppua, vaikka ammuskelu on yhä kankeaa ja epätyydyttävää. Bugejakin löytyy: muutaman kerran pelitallennus piti ladata uudelleen, että tehtävämääreet täyttyivät ja tehtävänantajat ilmestyivät takaisin pelimaailmaan. Ruudunpäivityskin takkuilee yhä pahasti, jos valikoissa viettää liikaa aikaa.


Parempi tasapainotus ja mielenkiintoiset mysteerit nostavat arvosanaa puolikkaan tähden verran, mutta loppufiilikset voi muuten lainata suoraan Peril on Gorgonin arvostelusta: “aina kun aseet malttavat pysyä koteloissaan, lisäosa tarjoaa lisää The Outer Worldsia: hiomatonta, mutta silti niin hienoa roolipelailua.”





V2.fi | Matias Puro
< Retro Rewind: Ensimm... V2.fi testasi: Razer... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova