Tuorein sisältö

V2.fi tutustui: Metro Exodus: Complete Edition (XSX, PS5)

Matias Puro

18.06.2021 klo 20.13 | Luettu: 704 kertaa | Teksti: Matias Puro

Metron uusi maalipinta
V2.fi osallistui virtuaaliseen pressitilaisuuteen, jossa esiteltiin paljon kehutun Metro Exoduksen (V2.fi-arvio 4/5 tähteä) kesäkuussa ilmestyvää Complete Edition -versiota. Slaavilaisen Mad Max -vastineen fanit saattoivat huomata, että Complete Edition ilmestyi PC:lle jo toukokuussa, mutta mutanttihirviöitä ja selviytyjiä vastaan taistellaan pian myös uuden sukupolven konsoleilla!

4 kovaa ja 60 nopeaa


Pressitilaisuus oli lopulta varsin lyhkäinen, joskin vaikuttava katsaus Complete Editionin teknisiin parannuksiin. Complete Edition kokoaa Metro Exodus -emopelin sekä ladattavat lisäsisällöt yksiin kansiin, ja kuorruttaa kokoelman 9. konsolisukupolven tarjoamilla herkuilla. Merkittävin yksittäisuudistus on ray tracing-valaisutekniikka, jonka reaaliajassa seuratut säteet luovat realistisen ja monitasoisen valaistuksen. Tietokoneilla jo alkuperäisessä julkaisussa mukana ollut säteenseuranta nähdään siis nyt myös konsoleilla.


Tietokonepelaajatkaan eivät jää tyhjin näpein: PC:lle jo julkaistu Complete Edition sisältää myös pelin alkuperäisen julkaisun jälkeen kehitettyä, entistä tehokkaampaa teknologiaa, kuten DLSS 2.0:n. Säteenseuranta ei ole enää upouusi juttu, mutta Metro Exoduksen uuden version lupaillaan olevan yksi kokonaisvaltaisimpia ray tracing -kokemuksia. Complete Edition on myös täysin ilmainen Metro Exoduksen jo valmiiksi omistaville.

Uuden version teknologiaa esittelivät 4AGamesin senior rendering programmer Benjamin Archard, sekä executive producerin titteliä kantava John Bloch. Lyhyen, valaisuteknologiaa käsittelevän historiikin jälkeen kaksikko näytti Playstation 5 ja Xbox Series X|S -versioiden uudistuksia ja keskinäisiä eroja. Suurin ero on konsolisukupolven lippulaivamallien ja Xbox Series S-karvalakin välillä: Playstation 5 ja Xbox Series X pyörittävät 4K-kuvaa 60 fps-nopeudella, kun Xboxin S-versiolla päästään 1080p-tarkkuuteen. Ruudunpäivitysnopeus pysyy samana. Sonyn ja Microsoftin välillä on myös pientä eroa: Playstation-versiossa hyödynnetään mm. ohjaimen haptista teknologiaa sekä 3D-ääntä. Maata mullistavia eroja konsolien välille ei kuitenkaan tullut esille. Eikä kovin suuria eroja ole PC:n ja konsolienkaan välillä: säteenseurannalla luotuja heijastuksia (“ray trace reflections”) lukuunottamatta konsolikamut pääsevät kokemaan kaikki herkut, joista PC-poppoo nauttii.

Kysymyksiä ja vastauksia


Pelikuvan esittelyn jälkeen oli vielä kyselytunti, jonka aikana Archard ja Bloch vastailivat journalistien kysymyksiin. Mitään merkittävää kysymyksissä ei tullut esille; jo heti alkuun todettiin, ettei tilaisuudessa käsitellä esimerkiksi yhtiön seuraavia projekteja. Vastaukset myös lähinnä toistivat jo esityksessä ilmi tulleita faktoja: peliin ei esimerkiksi tule suoranaisia uudistuksia, vaan teknisiä ja visuaalisia parannuksia, eikä pelintekijöillä ole sen suurempaa preferenssiä kummankaan konsolin suuntaan.


Bloch avasi prosessia uuden teknologian parissa: uuden alustan kanssa joutuu aina hieman painimaan, sillä alussa rautaa ei ole edes fyysisesti saatavilla. Kun rautaa lopulta saadaan, asiat voivat hajota tai muuttua jatkuvasti päivitysten myötä. Yleisesti ottaen kaksikko kuitenkin vaikutti tyytyväiseltä nykyiseen sukupolveen: Sonyn ja Microsoftin konsolit osoittautuivat tarpeeksi tehokkaiksi haluttuja parannuksia varten, ja Complete Editionin tekeminen antoi kokemusta konsolisukupolvesta seuraavia projekteja varten.

Pressi ei sisältänyt suuria yllätyksiä. Kaikki tuntui onnistuneen, ja jälki teki ennakkovideoiden perusteella vaikutuksen. Vaikka säteenseurantaa on ihastellut jo muutaman vuoden, realistinen hehku ja ympäristöjen luonnollinen valaistus jaksaa yhä ihastuttaa. Metro Exodus oli jo entuudestaan upeaa katseltavaa, mutta viimeistään Complete Editionin parannuksilla post-apokalyptinen ihmemaa saa hieraisemaan silmiä.


Metron post-apokalyptinen maailma ei romahtanut Covid-19:n vaan ydinsodan seurauksena, mutta ehkä pandemian aiheuttamaa turhautumista voi purkaa Venäjän kuvankauniissa painajaisversiossa. Euraasiaa halkovan junan kyydistä nähdyt maisemat ovat ainakin sen verran nätisti valaistuja, että ne tuovat ulkomaailman sisätiloihin jumittuneille.V2.fi | Matias Puro
< Retro Rewind: Kaappa... Pelataanpa: Xenocide... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova