Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Metro Exodus uudella konsoliraudalla

Matias Puro

05.07.2021 klo 21.00 | Luettu: 1973 kertaa | Teksti: Matias Puro

Bluesia maailmanlopun asemalla
4AGamesin synkeänharmaa Metro-sarja on kerännyt ylisanoja vuosien ajan, niin kriitikoilta kuin slaavilaisdystopian faneilta: pelisarjan viimeisin osa, vuonna 2019 ilmestynyt Exodus sai V2.fi-arviossakin 4/5 tähteä (V2.fi-arvio). Ydinsodan jälkeisestä Venäjästä kertovassa Metrossa pelaaja astuu kuolleeseen maailmaan, jonka rauniot varoittavat karusta tulevaisuudesta. Pääsimme tutustumaan Exoduksen uudelleenjulkaisuun kesän alussa, kun 4AGamesin virtuaalinen pressitilaisuus (V2.fi tutustui) esitteli Complete Editioniksi ristittyä kokoelmaa: pääpelin ja lisäsisältöjen yhteenliimaamisen lisäksi Complete Edition päivittää pelin ulkomuodon uudelle konsolisukupolvelle. Nyt pääsimme ihastelemaan visuaalista päivitystä myös omin silmin Xbox Series X:llä.

Lyhyestä virsi kaunis


Heti alkuun positiivinen muistutus, että uuden konsolisukupolven visuaalinen päivitys on ilmainen Metro Exoduksen entuudestaan omistaville, eli uudesta raytracing-säteenseurannasta nauttiminen ei vaadi eksoduksensa jo matkanneilta ylimääräistä ostoa. Säteenseuranta oli PC:llä jo alkuperäisen julkaisun yhteydessä, mutta Exoduksen konsoliversioissa valaistusteknologia nähdään ensi kertaa. Miltä Metro sitten näyttää vuonna 2021?


No upealtahan se tietysti näyttää. Metrot ovat aina olleet nättiä katseltavaa, mutta erityisesti modernilla valaistusteknologialla ympäristöt heräävät kunnolla eloon. Erilaiset valolla leikittelevät tilanteet, kuten pimeään tunneliin kajastava päivänvalo, ilmakanavan tuulettimen läpi tunkeva paiste tai silmiä häikäisevä keskipäivän aurinko rakentavat kerta toisensa jälkeen tunnelmallisempia kohtauksia. Venäjää halkovan junan kyydissä kohtaa lumisten kaupunkiraunioiden lisäksi paahteisia aavikoita, reheviä metsiä ja kostean inhoja soita. Mielikuvitusta on käytetty, ja ympäristöt tuovat aina jotakin uutta mukanaan.


Exodus on muutenkin visuaalisesti upeaa katseltavaa. Pelisarjan ikoninen, jatkuvasti höyrystyvä ja jäätyvä kaasumaski tuo säröineen oman visuaalisen filtterinsä, joka rakentaa osaltaan Metron immersiivistä kokonaisuutta. Nipotettavaa löytyy toki aina: ajoittain esimerkiksi tekstuurit näyttävät suttuisilta, tai 3D-hahmomallit elottomilta ja kankeilta. Muita hahmoja kohtaa kuitenkin tarpeeksi harvoin lähietäisyydeltä ja tasaisessa valaistuksessa, että ongelmat alkaisivat toden teolla häiritä. Lisäksi on hyvä muistaa, että Metroissa itse maailma on pääosassa hahmojen sijaan, ja nimenomaan maailma elävöityy useiden efektien kautta. Kulttijohtajakin muuttuu kertaheitolla uhkaavammaksi, kun häntä ympäröivät soihdut valaisevat kirkkoa realistisesti.

Nopeaa latinkia, vielä nopeampaa kuvaa


Säteenseuranta ei ole ainoa päivitys. Playstation 5:n ja Xbox Series X:n tukema 4K-tarkkuus ja 60 kuvan taajuus näyttää upealta. Kuva ei juuri nikottele, ja uuden konsolisukupolven rauta auttaa lataustaukojenkin kanssa. Ensi kertaa tallennusta ladatessa pitää odottaa parikymmentä sekuntia, mutta kun laajan pelialueen on kerran ladannut, pelimaailmaa voi tutkia taukoamatta. Kuolemastakaan johtuvat lataukset eivät kestä muutamaa sekuntia pidempään, ja hyvä niin – Metron ankarassa maailmassa punainen ruutu tulee näet usein tutuksi.


Tämäkään versio ei ole silti teknisesti täydellistä työtä. Selvin ongelma on äänissä: jostakin syystä Metro Exoduksen äänimaailma toimii todella omituisesti. Vaikka etäisyys äänilähteisiin pysyisi samana, kaikki hahmon selän takana tapahtuva kuuluu moninkertaisella volyymilla muuhun verrattuna, ja äänen suunta heittelee rajusti puolelta toiselle. Välimatkan perusteella voimistuva tai madaltuva volyymikin vaihtelee radikaalisti. Ongelmaa kuului sekä TV:n kaiuttimilla että kuulokkeilla, eikä pelin audiovalikostakaan löydy juuri säädettävää. Nettifoorumien perusteella en ole ainoa ongelman kanssa paininut, mutta myönnän samanaikaisesti olevani teknisiltä taidoilta sen verran uuno, että ongelmaan voi olla yksinkertaisiakin vastauksia.


Muutakin naristavaa löytyy. Hahmojen animaatiot ovat esimerkiksi ajoittain tönkköjä, vihollisen reitinhaku ontuu pahasti, eikä tekoälykään kykene järin monimutkaisiin taktiikoihin; silloin tällöin katurosmo nostaa päätään suojan takaa, suurimman osan ajasta rynnitään suoraan päin näköä. Mikään ei suoranaisesti pilaa pelikokemusta, mutta ongelmia kohtaa tarpeeksi usein, että ne alkavat haitata immersiota.

Täydellistä pelikokemusta Metro Exoduksesta ei siis saa edes päivityksellä, mutta kyllä tämä on helposti rahanarvoinen paketti. Ilmainen päivitys antaa Exoduksen jo valmiiksi omistavillekin oivan tekosyyn, jonka varjolla palata Volgan vuonoihin. Pidetään siis alkuperäisen arvostelun tähtimäärä ennallaan.V2.fi | Matias Puro
< V2.fi haastatteli: L... V2.fi testasi: HP ZB... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova