Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Turtle Beach Recon 500 -kuulokkeet

Anne Kukkura

03.09.2021 klo 18.56 | Luettu: 2819 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Rannalta kajahtaa taas tuplaelementtien voimalla
Turtle Beachin uusia, langallisia Recon 500 -kuulokkeita saa kahdessa värissä: mustina ja valkoisen ja harmaan maastokuvion yhdistelmänä, joista testiin saapuivat jälkimmäiset. Väritys on joistakin edeltäneistäkin malleista tuttu ja raikasta vaihtelua kauppojen kuulokehyllyillä.


Kuulokkeiden rakenne on muovinen, mutta lujan tuntuinen. Saranat vaikuttavat tarpeeksi tuhdeilta eikä ulkomuoto herätä epäilyksiä laitteen kestävyydestä. Ainoat metalliset osat taitavat olla leveän pannan pituussäätöliuskat, joiden mahdollisesti muovinen pykälöinti jää pannan sisäpuolelle piiloon. Säädöt pysyvät napakasti paikoillaan halutussa asennossa. Kuulokkeiden jännitys päähän nähden ei ole voimakas, joten pienikokoisimmille ne eivät välttämättä sovi mutta pantaa pidentämällä säätövaraa saa hieman lisää. Kuulokekupit taas kääntyvät ja joustavat hyvin niin pysty- kuin vaaka-asennossakin, mikä auttaa asettelemaan ne mukavasti päähän. Kupit kääntyvät myös täysin taaksepäin, jolloin kuulokkeet on todella mukava asetella kaulalle lepäämään. Perussäädöt ja tyypillisin pelikuulokkeilta toivottu liikkumavara on huomioitu siis hyvin.

Pantaa pehmustaa ohuehko, tekonahalla päällystetty muistivaahtokaistale. Ratkaisu tuntui omassa päässäni aika epämukavalta, vaikka paineen ja hankauksen tuntu keveneekin hiukkasen kuulokkeiden oltua päässä jonkin aikaa. Kuulokekuppien pehmusteet sen sijaan pysyvät mukavan tuntuisina pidempään, sillä ne ovat paksut, sopivasti periksi antavan pehmeät ja päällystetty hengittävällä kankaalla. Ompelun ja saumojen laatu ei ole sama kuin kalliimmissa malleissa, mutta hyväksyttävä. Silmälasien käyttäjätkin on otettu suunnittelussa huomioon ja lopputulos on mukava. Kuulokkeiden rakenne vaimentaa ulkopuolista ääntä hieman, mutta ei suuresti. Pehmusteet vuotavat ääntä myös huomattavasti ulospäin, joten lähistöllä oleilevat kyllä tietävät myös, mitä pelissä kulloinkin tapahtuu.


Punotun johdon pituus on 1,3 m, joka voi jäädä PC-pelaajalle liian lyhkäiseksi mutta riittää konsolipelaajille mainiosti. Yhdellä 3,5 mm audioliittimellä varustettu piuha on kevyt ja käytössä taipuisa, mutta jokseenkin helposti muotoonsa jämähtävä.

Äänenvoimakkuuden säätörulla, mikrofonin vaimennuspainike sekä mikrofonin liitinpaikka löytyvät kaikki vasemmasta kuulokekupista. Äänen monitorointia tai muita sisäänrakennettuja lisäominaisuuksia kuulokkeet eivät sisällä, joten kontrollitkin jäävät hyvin yksinkertaisiksi. Vaimennusnappi on pohjaan painettavaa mallia, mistä en pitänyt erityisesti, sillä sen syvyydestä on vaikea arvioida, onko se pohjassa vai ei. Mikrofonissa kun ei myöskään ole merkkivaloa, jäykähkön kytkimen klikkailu on hiukan epämiellyttävää. Toisaalta sen klikkaaminen vahingossa onkin jo vaikeampaa. Äänenvoimakkuuden rulla on pieni ja lineaarinen, mutta se löytyy sormenpäällä helposti ja sen tarkkuus on melko hyvä, vaikka näppituntuma onkin halpa. Rulla on heti johdon kiinnityskohdan vieressä, joten siihenkään ei helposti vahingossa osu, mikä on käyttömukavuuden kannalta hyvä juttu.


Kuulokekupit rakentuvat suurten, 60 mm halkaisijaltaan olevien kuuloke-elementtien ympärille. Niiden erikoisuutena on puukomposiittimateriaali sekä kaksiosainen rakenne, jossa bassotaajuudet on rajattu muista erilleen paremman äänentoiston tuottamiseksi. Ensin tämä kuulosti tietysti paksulta mainospuheelta, mutta totta tosiaan, matalien sävyjen pääty kuulostaa jäntevältä ja napakalta. Hyvä ryhti bassoäänessä sopii pelaamiseen mainiosti, sillä elementit jaksavat kantaa myös keskiäänet ja korkeat sävyt hintaluokkaansa nähden kauniisti, erotellen silti stereoäänen suunnat oivasti vaikkapa ensimmäisen persoonan ammuskelupelejä ajatellen. Yleisesti ottaen kuuntelukokemus oli yllättävän rikas ja kattava, joten valmistuksen hintaa on nipistetty sopivasti pois muista asioista kuin itse äänenlaadusta. Leffojen ja muun viihteen kulutus onnistuu kuulokkeilla myös tyydyttävästi, kunhan rajaa odotuksensa stereoääneen. Tilaäänen virtualisointeihin Recon 500 ei jaksa erityisen hyvin taipua.Mikrofoni kiinnittyy helposti oikein päin muotoillun kiinnityksen takia. Varsi säätyy hiukan ylös, alas ja sivulle, mutta sen muovikuoren jäykkyys ei salli tehdä kovin täsmällisiä asentosäätöjä. Varsi jää kuitenkin miellyttävän lyhyeksi eikä tunnu sojottavan liiaksi näkökentässä. Mikki käyttää valmistajan omaa, TruSpeakiksi kutsuttua melunvaimennusta. Se kuulostaa leikkaavan tehokkaasti taustaääntä pois ja tekee äänestä hiukan nasaalin kuuloisen, mutta sen yleinen selkeys riittää kuitenkin kattamaan useita mahdollisia käyttötarpeita. Popfilteriä ei mukana tule, vaan eipä sitä tarvitakaan – TruSpeak kesyttää paukahtavat ja naksahtavat konsonantit luonnollisen kuuloisiksi. Mikrofoni ei myöskään tuota mainittavaa taustasuhinaa ja sen äänenvoimakkuus tuntuisi riittävän mainiosti eri konsoleille ja muille laitteille.


Siitä huolimatta, että Recon 500 on uusi malli, se ei sisällä Turtle Beachin omaa Superhuman Hearing -teknologiaa. Se on sääli, mutta ominaisuuden voi saada käyttöön kytkemällä kuulokkeet vaikkapa samaisen Recon -sarjan uuteen peliohjaimeen. Kuulokkeet kuulostavat kuitenkin oletuksena hyvältä sellaisenaankin mihin tahansa 3,5 mm liitintä tukevaan laitteeseen kytkettynä.


Hintaluokka: 80 €
Lisätietoa: Turtle Beach

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi pelasi: Assass... Pelataanpa: Wayne's ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova