Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Basilisk V3 -hiiri

Nanne Kukkura

14.09.2021 klo 11.35 | Luettu: 1711 kertaa | Teksti: Nanne Kukkura

Tuttua mukavuutta ja uutta sujuvuutta
Razerin oikeakätisten Basilisk -hiirten sarja sai jälleen jatkoa V3 -mallin myötä. Ulkoisesti hiiri noudattaa samaa ilmettä ja muotokieltä kuin sitä edeltäneetkin mallit, mutta miksipä hyvää tulisikaan muuttaa. V3 muistuttaa eniten samassa hintaluokassa myytyä V2-mallia, mutta erojakin löytyy.


Ergonomisesti muotoiltu hiiri istuu niin kämmeneen kuin hyppysiinkin mukavasti. Painoa löytyy 101 grammaa, mikä tekee siitä hiukan raskaamman kuin aikaisemmista malleista. Käytännössä paino kuitenkin jakautuu tasaisesti ja menikin hetki huomata koko muutosta. Hiiren ulkomitat ovat 130 x 60 x 42,5 mm, eli se on lähes täysin saman kokoinen kuin V2. Kiinteä johto on 1,8 m pitkä. USB-A-päällä varustetulla kaapelilla on yllään punos ja se joustaa hyvin takertumatta muuhun tavaraan pöydällä. Johdon olemassaoloa ei siis juurikaan huomaa.

Koteloinnin silmiinpistävimpinä yksityiskohtina ovat kahden erilaisen muovin käyttö: mattamustaa, kevyesti teksturoitua pintaa halkovat kiiltävää muovia olevat aksenttikuviot. Mitään virkaa ei niillä ole, mutta fiilis on vauhdikas. Suuren peukalosiivekkeen ja oikean kyljen peitoksi on laitettu miellyttävää, nopeasti kuivuvaa ja otetta parantavaa kumimattoa. RGB-valoalueiden määrää on lisätty edellisiin malleihin nähden, sillä rullan ja takaosan valaistun logon lisäksi erillisiksi osiksi (9 kpl) jaettu valonauha kiertää hiiren alareunaa melkein ympäri saakka. Valon kulma on hyvä, sillä se heijastuu näkyvästi niin hiirimatosta kuin paljaastakin pöytäpinnasta. Yhdessä Synapse -ohjelmiston sisältämän Chroma Studion kanssa uusista värivaloista voi saada paljonkin iloa irti.


Painikkeita piisaa: 1- ja 2-painikkeiden alta löytyvät Razerin toisen sukupolven optiset kytkimet, joiden tuntuma on oikein mukava ja klikkaus todella selkeä. Elinikää niille luvataan 70 miljoonan klikkauksen verran. Samoin vasemman puolen selauspainikkeet tuntuvat erityisen miellyttäviltä klikkailla, joskin niistä edempi on pienikätiselle jo liian kaukana. Niinpä ulottumattomiin jää myös vasemmalle eteen aseteltu nk. sniper-kytkin, joka laskee DPI:n matalalle asetukselle, kun nappia painetaan pohjassa. Edellisten mallien tyyliin ovat kuuluneet vaihtonappulat, jolloin kytkimeen on voinut ulottua helpommin, mutta tähän malliin siitä oli tehty kiinteä ja huomattavasti lyhyemmän ja neliömäisemmän muotoinen, jolloin siitä tuli allekirjoittaneelle kelvoton. Isommille käsille uskon napin asettelun toimivan paremmin. DPI-asetuksia pyörittävä painike on pieni, mutta helppo löytää rullan takaa sormenpäällä. Kättä voi tosin joutua siirtämään, jos käpälät ovat sitä isompaa sorttia.

Hiiren rulla onkin jännittävämpi tapaus, sillä se tuo mukanaan jotain uutta. Pykälöinnin vastuksen säätö on jätetty pohjasta pois ja se on korvattu sähköisellä Scrolling Modella, joka vaihtaa pykälöidyn sekä vastuksettoman tilan välillä yhden napin (rullan takana) painalluksella. Siinäkö kaikki? Ei suinkaan. Lisänä on myös Smart Reel -toiminto, joka vaihtaa pykälöidystä rullailusta vapaaseen tilaan nopealla sormenliikkeellä. Kun rulla hidastuu tai sen pysäyttää kesken pyörimisen, nappaa hiiri takaisin naksuttelevaan rullailutapaan. Lisäksi rullalle löytyy valinnainen selausnopeuden kiihdytys ja klikkaukset sivuille. Kaikesta tästä toiminnallisuudesta huolimatta rullan tukevuus on hyvä eikä virheklikkauksia tullut testikäytön aikana. Automaattinen Smart Reel vaati hiukan totuttelua, mutta sen käytöstä tuli hyvin intuitiivista ajan mittaan. Pysäytys on aavistuksen aggressiivinen, mutta toisaalta nopea ja napakka.

Sensorina Basilisk V3:ssa on joistakin valmistajan aikaisemmistakin malleista löytynyt Focus+, joka toimii natiivina eli ilman ulkoisia ohjelmistoja välillä 100–20 000 DPI. Synapse -ohjelmistolla saa käyttöönsä kiihdytyksen 26 000 DPI tarkkuuteen saakka, mutta kokemukseni mukaan lisäyksellä ei välttämättä saavuta enää varsinaista hyötyä, sillä todellinen tarkkuus käytössä kärsii liiaksi. Korkein natiiviasetus on kuitenkin hyvä ja riittää varmasti vaativampaankin käyttöön. Asetuksia saa niitä kierrättävän painikkeen alle 2–5 kappaletta.


Hiiren alta löytyvät PTFE-tassut ovat liukkaat ja toimivat, kuten odottaa saattaa. Olisin toivonut niiltä ehkä vielä hiukkasen suurempaa pinta-alaa, jolloin väistämätön ja ajan myötä tapahtuva kuluminen ei söisi pienempiä etupään tassuja suhteellisesti huonompaan kuntoon.

Basilisk -sarjan pienet muutokset elävät mallista toiseen, mutta yleisesti ottaen tietyt piirteet pysyvät läsnä. V3 on saman hintaluokan tuotteeksi sinänsä mukavan erilainen, sillä se osoittaa, miten eri tavoin asioita voi tehdä samoissa puitteissa. Hiiri sopii mielestäni kaikkeen pelaamiseen ja koneella puuhailuun hyvin mukavuutensa ja säädettävyytensä ansiosta.Razer Basilisk V3
Hintaluokka: 80 €
Lisätietoa: Razer


V2.fi | Nanne Kukkura
< Pelataanpa: Dread, u... V2.fi jakaa: Ennakko... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
Joulukisat 2022
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova