Tuorein sisältö

Shadow Complex

Manu Pärssinen

18.08.2009 klo 19.20 | Luettu: 11152 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Jos metsään haluat mennä nyt...

Kun Epic Games (Unreal Tournament, Gears of War) kertoo tekevänsä XBLA-pelin, pelimaailma on kuulolla. Kun sen yhteistyötekijäksi kerrotaan Epicin nykyään omistama Chair, jonka edellistä Arcadepeliä jaettiin välillä ilmaiseksikin, pelikansa kohauttelee olkiaan. Kun pelistä näytetään ensimmäiset pelivideot, pelimiehet alkavat odottaa sitä kiinnostuneena. Shadow Complex ilmestyy Xbox Live Arcadeen huomenna ja Epic + Chair -yhdistelmä on synnyttänyt ehkäpä laadukkaimman latauspalvelupelin koskaan.

Poikaystävästä peräkylän ramboksiPeli alkaa lyhyellä johdannolla, jonka aikana ohjauksen perusmekaniikat käyvät selville - samoin kuin salaliiton ainekset: varapresidentti murhataan, maailma aiotaan valloittaa. Sitten tarina siirtyy kuitenkin päähenkilömme Jasonin ja hänen tyttöystävänsä metsäretkeen, johon tulee dramaattinen mutka, kun tutkimusmatka luolaan muuttuu tyttöystävän kaappaukseksi ja Jasonin matkaksi maanalaisessa tukikohdassa täynnä sotilaita, robotteja ja valvontakameroita. Salskea, Unchartedin Nathania hieman muistuttava könsikäs ei keinoja säästele, kun armas on pulassa.

Jo ennakkovilkauksissa Shadow Complexia on verrattu Super Metroidiin, enkä minäkään aio tätä yhtäläisyyttä sivuuttaa. 3D-grafiikalla toteutetuissa tunneleissa ja huoneissa räiskitään, loikitaan, kiipeillään sekä samoillaan ja tutkitaan tiukan kaksiulotteisella tasolla luoteja lukuunottamatta ja 90-luvun retromiehet ovat täpinöissään. Peli tarjoaa kuitenkin roppakaupalla pelielämyksiä niillekin, joilta Super Nintendo -aika on jäänyt väliin. Shadow Complexin tunnelma on erinomaisen koukuttavasti toteutettu ja jotkut vedenalaiset kohtaukset ovat suorastaan mykistävän kauniita.

Jason sukeltaa salaliiton maailmaan taskulampulla, pienillä keuhkoilla ja nasevilla nyrkeillä varustettuna, mutta pitkin pahisten pöytiä on siroteltu aseita ja eräänlaisen cyberhaarniskan palasia. Ensin saadaan pidempi jetpack-loikka, sitten tehokkaammat aseet, sukellusvarusteet ja niin edelleen. Vaikka pelialue onkin kohtuullisen suuri, mikä käy selväksi sokkelomaista karttakuvaa tarkastellen, sitä myös kierrätetään runsaasti. Isoon osaan tutkimisessa ja etenemisessä tulevat ovet ja luukut, jotka aukeavat vain tietyillä aseilla - ja niitä aseita ei saakaan aivan heti. Jos jokin ovi taskulampun valossa hehkuu vaikkapa punaisena, pääsee siitä vasta, kun robottiasu osaa laukoa raketteja. Pelin loppuvaiheessa, varsinkin jos välillä onnistuu eksymään, jotkut maisemat alkavat tuntua liiankin tutuilta.

Eeppinen tuoli on eeppinenPelin tarina on osittain järjetön, mutta silti kohtuullinen ja tekijämiehen (Star Trek -kirjoja ja useita sarjakuvia raapustanut Peter David) kirjoittama. Dialogista löytyy kaikenlaista pikkukivaa - hauskana jippona vihollissotilaat voivat jutella rauhassa vaikka pesäpallosta, kun sankarimme ryömii yläpuolella ilmastointiputkia pitkin. Ääninäyttely on myös vähintäänkin kohtuullista, ellei jopa hyvän puolelle lurpsahtavaa. Nämäkin molemmat asiat kertovat siitä pikkutarkkuudesta ja yksityiskohtien hiomisesta, jota tämän pelin suhteen on harrastettu. Moista ei löydy edes läheskään kaikista täysihintaisista peleistä. Mikäli Shadow Complex olisi ilmestynyt Xbox-aikana, sitä olisi varmasti kaupattu täyteen hintaan - ja silti se olisi menestynyt.

Shadow Complex on Xbox Live Arcade -peliksi, ja jopa peliksi yleensä, todella komea. Kun Epic osti Chairin, saivat miekkoset käyttöönsä Unreal Enginen ja talon sisällä sen käytön kanssa auttajia löytyy. Metsämaisemat, valoefektit, yksityiskohtia täynnä olevat tylsätkin käytävät, välinäytökset, pelihahmojen animaatiot ja vedenalaiset maisemat, oih, varsinkin vedenalaiset maisemat, ovat laatua, johon mikään XBLA-peli ole tätä ennen yltänyt. Rima on nostettu korkealle ja pikkutekijöiden puntit alkavat vipattaa, mutta eiköhän heillekin tilaa löydy. Maltillisesti tunnelmaa nostamaan käytetty musiikki viimeistelee paketin.

Pieniä bugeja on mukaan eksynyt, yhdellä pelikerralla en päässytkään enää räjäytetystä oviaukosta läpi, vaan jäin ruutujen väliin palloilemaan. Uudelleenlataus pelasti, eikä tämän luokan ongelmia onneksi tullut vastaan enempää. Ensimmäisellä pelikerralla Shadow Complexissa kuluu tavaroita tiiviisti keräillen kymmenisen tuntia, mutta uudelleenpelatessa tuskin kahta, kun paikat ovat tuttuja ja hahmon taidot kehittyneet. Aina tuntuu kuitenkin löytyvän vielä jotain kerättävää.

Pikkupelipataljoonan ykköstykkiShadow Complex nousee tuoreeltaan siihen harvalukuiseen joukkoon, johon lasketaan todella hyvät latauspalveluiden pelit. Sen retrovaikutteet eivät varmasti häiritse uutta sukupolvea, mutta herättävät pelihinkua veteraanipelaajissa. Pelin tekninen toteutus on ykköslaatua joka osa-alueella ja erinomainen tunnelma kiskaisee koukun syvälle pelaajien leukaperiin.

4,5/5 tähteäV2.fi | Manu Pärssinen
< Trash Panic ja Wolfe... Listasunnuntai #1... >

Keskustelut (10 viestiä)

Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

19.08.2009 klo 09.19

Juu, ei mikään ihme että pelihahmo muistuttaa Unchartedin Nathania kun ääninäyttelijäkin on sama. Mutta vaikuttaisi tuossa pelihahmossa videon perusteella olevan muutakin yhtäläisyyttä.

Ostin kyllä sopivaan saumaan Boxin. Tämä vaikutti E3 messuilla jo melko mielenkiintoiselta ja harmittelin kun en Boxia silloin vielä omistanut. Olin jo ehtinyt tässä välissä unohtaa tämän pelin kunnes siihen Livessä törmäsin.
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

19.08.2009 klo 09.57

arvio kirjoitti:
varsinkin vedenalaiset maisemat, ovat laatua, johon mikään XBLA-peli ole tätä ennen yltänyt.

Edes BF1943? Ne trooppiset veet ja auringonlaskut on aika ihkuja.
lainaa
tahtoo_kokeilla

19.08.2009 klo 12.14

Tuleeko tästä demo ladattavaksi ja koska?
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

19.08.2009 klo 12.29

tahtoo_kokeilla kirjoitti:
Tuleeko tästä demo ladattavaksi ja koska?

Kaikista XBLA -peleistä tulee demo (trial). Shadow Complexin löytyy jo Livestä browsella ja tähän linkkiin se tulee ladattavaksi myöhemmin:
http://marketplace.xbox.com/fi-FI/games/media/66acd000-77
lainaa
tahtoo_kokeilla

19.08.2009 klo 12.54

Ou jeah, jenkkimarkettiin oli peli ilmestynyt, menipä lataukseen :)
lainaa
KaXze

Rekisteröitynyt 27.08.2008

19.08.2009 klo 18.52

Eeppinen tuoli on eeppinen ? wut ? :D

mut mjoo, empä nyt tiiä. Voishan tota sit kokeilla jos demoa tulee, näyttää kummiski aika perus tasohyppely-räisk-räisk-pum-O-boom peliltä
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

19.08.2009 klo 21.27

KaXze kirjoitti:
Eeppinen tuoli on eeppinen ? wut ? :D
...

"...Kun sen yhteistyötekijäksi kerrotaan Epicin nykyään omistama Chair, jonka edellistä Arcadepeliä jaettiin..."
lainaa
jeahpapy

20.08.2009 klo 08.27

Tuli ostettua eilen heti kotiin päästyään XBLA:sta, aivan MAHTAVA peli. Voi vain suositella. :)
lainaa
i30

20.08.2009 klo 17.55

Helposti viihdyttävin Arcade mitä marketista löytyy.
lainaa
oki9955

Rekisteröitynyt 11.05.2009

29.08.2009 klo 12.10

No ei kyllä ole paras ladattava... Trials HD ja BF: 1942 paljon parempia!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova