Tuorein sisältö

V2.fi ennakoi: GRID Legends - Driven to Glory

Jarkko Rotstén

10.02.2022 klo 11.06 | Luettu: 1555 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Tavallista tarinavetoisempaa motorsportia
Codemastersin perin suosittu GRID-autopelisarja on saamassa jälleen jatkoa. Sarjassaan viides GRID on määrä julkaista helmikuun loppupuoliskolla. Toimitukseen lähetetty esimulkaisuversio esittelee pelin ”Driven to Glory” -tarinamoodia, jonka välivideoihin tuntuu panostetun varsin ammattimaisella kädellä.


Lyhyenlännän testipelin aikana pelaajan tarkoituksena on tehdä vaikutus Seneca-tiimin pomoon, joka etsii kuumeisesti uutta kuljettajaa. Aihehan on tavallaan aika vaikea esittää erityisen uskottavasti. Välivideoiden kankeus ei sinänsä ole kiinni niinkään huonosta näyttelemisestä. Mukana on ihan semikovan tason näyttelijöitä, kuten Sex Education -sarjasta tuttu BAFTA-voittaja Ncuti Gatwa, joka esittää tiimin pomoa. Pikemminkin hampaat narskuvat yhteen melkoisen stereotyyppisistä hahmoista ja välillä hämmästyttävän epäuskottavasta tarinasta. Korkeiden tuotantoarvojen tarjoama nätti jälki sentään tasapainottaa, ja toisaalta eipä autopeliltä Oscarin arvoista materiaalia kukaan ehkä odotakaan.


Ehkä kuumin kysymys on se, kuinka tarpeellinen tai toivottu tällainen tarinatila on? Tämän esittelyversion perusteella kisojen välissä näytettiin juonta eteenpäin vieviä videoita, okei. Vaikuttaako tuo juonenkulku oikein mitenkään konkreettisesti itse kisoihin, muuten kuin toimien löyhänä aasinsiltana kisan teemaan? No ei. Tuodaanko välivideoiden tapahtumia jollakin tavalla lopullisessa pelissä enemmän esiin itse kisoissa, se jää nähtäväksi, mutta en ole ihan vakuuttunut pidättäisinkö hengitystä sen puolesta.

Kuinka ajettaisiin tänään?


Kenelle GRID Legends on suunnattu? Sitä Codemastersilla on mietitty hyvin avarakatseisesti, sillä se antaa mahdollisuuden nauttia ajopelin hurmasta hyvin eri tyyppisille virtuaalikuskeille. Satuin hukkaamaan työnurkkausta järjestellessäni langattoman ohjaimeni vastaanottimen, joten suoritin ensimmäisen testikierroksen kasuaalisti helpoimmilla asetuksilla näppäimistö ohjaimena. Ehkä jopa hieman yllätyin, että näppikselläkin auto pysyi tassussa ihan viihdyttävästi. Pelin vaikeusasetuksissa on kiitettävän paljon parametrejä, joista voi mielensä mukaan kytkeä vahinkomallinnukset ja ajoavut sopiviin asetuksiin. Vaikeimmilla asetuksilla oman stressikäyräänsä saa kyllä nostettua ihan eri levelille, jos niin tahtoo. Helpoimmillaan vastaavasti pelin voi huoletta antaa vaikka perheen pienemmälle tykiteltäväksi.

Platkua voi paikata armottomalla tykityksellä


Visuaalisen antinsa puolesta GRID Legends ei järisytä teknologian raja-aitoja. Vauhdissa homma toimii, mutta kuten kuvakaappauksistakin voi havaita, näyttää peli monin paikoin kiusallisesti jonkin menneen konsolisukupolven peliltä. Grafiikkaa ei voi missään tapauksessa moittia rumaksi, mutta vanhanaikainen lienee sanana julman lähellä totuutta. Voisiko olla, että ennen julkaisua tilanne vielä ehtisi ehostua jollakin shadereilla tai värimäärittelyllä? Hyvänä puolena toki mainittakoon, että peli myös pyörii erittäinkin mainiosti paremmillakin grafiikka-asetuksilla hiukan vaatimattomallakin koneella.


Maineikkaan säveltäjä Ian Livingstonen työstämä soundtrack on mallia ”parempi överit kuin vajarit”. Musiikki on siis lievästi sanottua varsin tunnelmaa nostattavaa. Hetken pelaamistani seurattuaan poikani osui naulan kantaan todetessaan: ”Hei musiikkiheppu, ei toi ajaminen nyt NOIN dramaattista sentään ole”. Kieltämättä satapäisen kuoron joikatessa ripeän drum & bass-biitin päälle järeähkön sinfoniaorkesterin säestyksellä saattaa olla jo hitusen liioiteltua ruudulla tapahtuvaan toimintaan nähden. Mainittakoon, että hilppasen huono maku jäi kyllä siitä, että silmääni ei osunut musiikintekijän nimeä pelin tekijäluettelosta.

Pelin lopulliseen versioon on tulossa luonnollisesti myös moninpelitoimintaa. Pelitovereiden löytämistä helpottanee se, että konsoli- ja pc-versioiden omistajat voivat pelata GRID Legendsiä kimpassa. Moninpeliä tämä esittelyversio ei valitettavasti vielä sisältänyt, joten eipä siitä tällä erää sen enempää. Pelin julkaisuversioon on Codemasters lupailee 250 urakisaa, 130 erilaista rataa niin uusissa kuin tutuissa maisemissa sekä yli 100 käsinpoimittua autoa. Race Creatorin avulla puolestaan voi luoda miljoonittain uusia kisoja omaksi ja muiden huviksi/kiusaksi. Joten jos intoa vain riittää, niin pelattavaa pitäisi riittää perin pitkäksi aikaa.


Kaikesta mutinastani huolimatta GRID -pelisarja on oikein mukavaa vaihtelua massiivisten Forza Motorsportien ja Gran Turismoiden ehkä vähän kolealle ilmapiirille. Autopelin ehdoton pääasia, eli se ajaminen oli tämän version perusteella erittäin viihdyttävää ja tunnelma tiivis. Odotan pääseväni pelin täysversion pariin lähiaikoina, sillä uskon kyllä viettäväni kosolti aikaa sen parissa.

GRID Legends
Kehittäjä: Codemasters, Swordfish Studios
Julkaisija: Electronic Arts
Alustat: Xbox Series X ja Series S, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, PlayStation 5
Julkaisu: Helmikuu 2022
Lisätietoja: EA

V2.fi | Jarkko Rotstén
< Retro Rewind: Missil... V2.fi avasi laatikon... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova