Tuorein sisältö

Resident Evil 5

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Seikkailupelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1, online co-op
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Julkaisupäivä: 13.03.2009
Pelin kotisivut
Jarkko Rotstén

09.07.2009 klo 21.10 | Luettu: 13613 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Ilkeä asukki on taas ilkeä
Pelimedioita on moitittu toisinaan siitä, että pelejä pistetään arvostelemaan fanipoikia, jotka eivät näe lainkaan pelien huonoja puolia. Nyt kävi kerrankin niin päin, että sain tehtäväkseni arvioida sellaisen genren pelin, jollaisia ei ole tullut aiemmin pelattua juuri ollenkaan. Survival-horror ei vain ole koskaan tuntunut meikäläisen teekupilta. Siksipä tiedossa ei ole tällä kertaa suoraa vertailua sarjan edellisiin osiin, sillä edellisen kerran olen muistaakseni ollut sarjan kanssa tekemisissä kaverin Pleikkarilla hyvän toistakymmentä vuotta sitten. Vaan mikäpä estää arvioimasta peliä yksittäisenä tuotteena, eikä niinkään osana jatkumoa.

Evil president


Tähän mennessä Resident Evil -sarjan parhaiten myynyt viides osa vie tutun päähahmon, Chris Redfieldin, Afrikkaan tutkimaan bioterroristien vähintäänkin hämäriä touhuja. Pelin alkumetrit saavat pelaajan tuntemaan itsensä vitivalkoiseksi mieheksi Bronxin ghetossa - sen verran tuimaa katsetta paikalliselta väestöltä irtoaa. Eipä aikaakaan, kun Las Plagas -parasiittien saastuttamat, vimmaiset kyläläiset pyrkivätkin jo porukalla tekemään päähenkilöstä kebabia. Edessä on jälleen pitkä ja sisäelimillä kyllästetty tie, jonka varrelle mahtuu jos jonkinnäköistä pahansisuista ja -näköistä mönkeröistä.

Peliä on parjattu luonteeltaan harvinaisen rasistiseksi ja mauttomaksi. Päähenkilö nyt vain sattuu olemaan stereotyyppinen, valkoinen amerikanunelmaa toteuttava muskelimasa, jonka aisaparina toimii isohinkkinen megababe (Sheva Alomar). Vastassa on loppumaton määrä saastuneita afrikkalaisia, joiden ihonväri nyt vain sattuu olemaan vähän astetta tummempi. En tiedä teistä, mutta jotenkin tämä asetelma toi itselleni mieleen vanhat Tarzan-leffat. Kaikesta huolimatta en usko, että pelintekijät ovat tarkoituksella tehneet pelin asetelmasta arveluttavaa. Kyse lienee paremminkin silkasta ajattelemattomuudesta ja japanilaisten ja eurooppalaisten kulttuurieroista. Oli miten oli, välillä pelin meininki aiheutti vaivaantuneisuutta.

Uljas ulkoasu


Kömmittyäni pelin moraalisen epäilyttävyyden yli, pelin upea ulkomuoto kiinnitti huomioni ja suorastaan pudotti leukani lattiaan. Grafiikka on selvästi sukupolven terävämpää kärkeä ja osoittaa jälleen, että PS3:sta irtoaa kyllä komeaa jälkeä, kun vain osaa - in joor feis, Valve! Hahmoanimaatio on miellyttävän sulavaa ja valon ja varjon tasapaino todella miellyttää silmää. Visuaalista ilotulitusta laimentaa kehno kamerakulma, joka on jotenkin todella häiritsevän rajoittunut. Lisäksi kameran heiluminen aiheutti itselleni pidemmän päälle todella vahvaa pahaa oloa. Myös ihmeen kankeat kontrollit lisäävät soppaan oman pahanmakuisen mausteensa. Tähtäystä saa onneksi säädettyä hitusen nopeammaksi, mutta itse en tuntenut oloani missään vaiheessa kovin kotoisaksi.

Pelin äänimaailma tutistaa punttia muuten mukavasti, mutta ajoittaiset arcade-pimputtelut rikkovat kokonaisuutta. Pelin ajoittainen pelihallimaisuus ei ole mielestäni täysin perusteltua, eikä se ainakaan edistä pelaajan eläytymistä pelitapahtumiin. En kutsuisi peliä niinkään horroriksi, sillä pelottavaksi meininki ei äidy oikein missään vaiheessa. Tästä voidaan kiittää myös sitä, että suurin osa toiminnasta tapahtuu kirkkaalla päivänvalolla. Jos miettii ihan maalaisjärjellä, kumpi on pelottavampaa, käveleekö epämuodostunut mörrimöykky kadulla vastaan keskellä päivää, vaiko keskellä yötä? Ehkä pelintekijät ovat pyrkineet keksimään jotakin uutta. Meininki on sentään parhaimmillaan kiitettävän intensiivistä, jos nyt ei sentään Left 4 Dead -tason adrenaliiniurheilua.

Aivokuolleet ystävämme


Zombi-teema on tunnetusti hyvä tekosyy tyhmentää tekoälyä, joten vihollisten ajoittainen hölmö käytös on helppo uskoa. Toisaalta taas pelaajan rinnalla taistelevan Shevan jatkuva hölmöily nostattaa verenpainetta. Plikkaa ei voi jättää oman onnensa nojaan, sillä jos tämän henki kirpoaa, siihen loppuu myös pelaajan taival. Homma toimii luonnollisesti paremmin, jos pelikaveriksi saa ihmispelaajan. Co-opina pelin mielekkyys nousee toiseen potenssiin. Jaetut kankeat kontrollit ovat vain puoliksi niin kankeat. Mainittakoon positiivisessa sävyssä, että ajoittain tässäkin pelissä viljellyt, monesti parjaamani spedenspeli-reaktiotestiosuudet on kerrankin toteutettu siten, etteivät ne aiheuta silkkaa ärsytystä, vaan pikemminkin tukevat pelikokemusta.

Inventaarion niukkuus pistää miettimään, miksi muuten lähtökohtaisesti melkoisen epärealistisen pelin juuri tämän ominaisuuden kohdalla on otettu realismivaihde käyttöön. On tietysti aivan totta, ettei rehevinkään muskeliveijari jaksa kantaa kerralla kauheasti kolmea pyssyä enempää ja lisäksi muutamaa hassua ensiapupakkausta. Jos sama jannu löytää kuitenkin muinaisia vaaseja rikkomalla ja viruksen saastuttamien zombien jäännöksistä aseisiinsa panoksia, on jonkinlainen ristiriita mielestäni tosiasia. Eikä tarvitse olla edes äärettömän ryppyotsainen yksilö. Panosten vähyys onkin pelissä jatkuvasti pelaajan kaverina. Jälleen pistää ihmetyttämään, miksi tehtävien välillä voi ostaa aseita, mutta ei kuitenkaan panoksia? Pelaaja on yksinomaan kentältä löytyvien kutien varassa.

Mielipide muiden joukossa


Resident Evil 5 ei onnistunut siinä, missä kaikki muutkin survival-horror-pelit ovat olleet tähän päivään mennessä omalla kohdallani onnistumatta. Tämä ei ole välttämättä sen enempää moite, kuin kehukaan. En voi kieltää, etteikö kyseessä olisi ihan ok toimintapeli, etenkin jos sattuu olemaan kyseisen genren fani. Tämä on sikälikin melko turvallinen peliostos, että pelattavuudeltaan se on tiettävästi kohtuullista suosiota saavuttaneen edellisosansa hiilikopio. RE5 ei häpäise nimeään, mitä nyt korkeintaan hienoisella tahdittomuudellaan. Pelin juoni on taattua japanilaista toimintapelilaatua, eli tavallaan pelillisesti ihan toimiva, mutta yritäpä selittää tätä vakavalla naamalla vaikkapa vaimolle. Ei liene ihme, että monet pitävät pelejä edelleen lapsellisina.

V2.fi | Jarkko Rotstén

Resident Evil 5 (Playstation 3)

Kauhutonta selviytymiskauhua. Kankeat kontrollit ja tahdittomuus karistavat pisteitä muuten mukiinmenevältä toimintapeliltä.
  • Graafisesti upea
  • Intensiivistä actionia
  • Eheähkön tuntuinen kokonaisuus
  • Kontrollit voisivat olla paremmat
  • Kierohko kuva Afrikasta
  • Turha arcademaisuus syö immersiota
< Gobliiins 4... Theatre of War II: A... >

Keskustelut (15 viestiä)

GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

09.07.2009 klo 23.38

Kuis tässä arvostelussa näin kauan kesti? Ei sillä että siitä niinkään haittaa olisi mutta ihmetyttää vaan.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

10.07.2009 klo 00.08

Kyseessä taisi olla sarjan ensimmäinen peli, johon koskin millään tavalla, mutta demo jätti ohjauksen osalta niin pahan maun, että kokoversioon en koskekaan. Aiempia osia saattaisin kyllä kokeillakin, ja vielä RE4 olisi ehkä mahdollinen.
lainaa
erty

10.07.2009 klo 00.21

RE4 on huomattavasti parempi kuin tämä. Siinä vielä ymmärtää muutamat ärsyttävät ''viat'', mutta sen ymmärtää kun ajattelee viimesukupolven tehoja. Olis nyt luullu, että tässä sukupolvessa sais edes hieman parempaa pelattavuutta, eikä vain graafista päivitystä.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.07.2009 klo 01.17

GEN_esis kirjoitti:
Kuis tässä arvostelussa näin kauan kesti? Ei sillä että siitä niinkään haittaa olisi mutta ihmetyttää vaan.


Laitetaan meikäläisen piikkiin. Oikeita töitä ja muuta "kiireitä" ollut olevinaan. Onpahan ehtinyt hiukan sulattelemaan kokemaansa ;)
lainaa
kakkerlak

Rekisteröitynyt 11.04.2007

10.07.2009 klo 05.03

MJR2312 kirjoitti:
Kyseessä taisi olla sarjan ensimmäinen peli, johon koskin millään tavalla, mutta demo jätti ohjauksen osalta niin pahan maun, että kokoversioon en koskekaan. Aiempia osia saattaisin kyllä kokeillakin, ja vielä RE4 olisi ehkä mahdollinen.


Resident Evil 5 vie kyllä huonompaan suuntaan... Vaikka ohjaus olikin Resident Evil 4:ssä samanlainen, jostain tuntemattomasta syystä tuntuma oli parempi. Näin väittänevät monet muutkin...

Itse toivoisin että pelaaja vielä vietäisin Raccoonin -maisemiin. Uuden sukupolven grafiikoilla voisi olla mahtava kokemus, ilman niitäkin aikanaan oli, tosin se oli sillon uutta.;)

Resident Evil 4:n erilainen asetelma oli kyllä jees, ja jos olen oikein ymmärtänyt tässä on samat plasplagasit parasiitteinä vai mitkä nyt ovatkaan. Jotenkin se menee jo yli... RE4 olisi sopinut putkahduksena erilaisuuteen, kun maailmasta löytyykin uusi uhka jostain maailman kolkasta, eikä sitä olisi monessa. Mutta se, että koko sarjan suunta vaihtuu sitten tähän suuntaan on hirvittävää...|: Siellä missä on toiminta, ei ainankaan ole selviytymiskauhu...

Lisätkää vaan se kung-fu ja raiskatkaa fanit... Se mikä toimii kerran, ei välttämättä toimi toista kertaa...
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

10.07.2009 klo 10.21

Olisin hankkinut tämän, mutta wii versioon tottuneena tämän vitososan kontrollit olivat jostain niin syvältä ja poikittain että tyydyin vain demoon. Wiin kaltaisella ohjauksella olisi voinut hankkiakin tämän. Nelososa mielestäni paras tähän mennessä. Toki originaalitkin hyviä :)
lainaa
Odin

Rekisteröitynyt 24.04.2007

10.07.2009 klo 11.21

Jarkko, kiinnität liikaa huomiota epäolennaisiin seikkoihin. :D

Peli on paljon parempi mitä jengi antaa ymmärtää. Joo, kyllä kauhuelementit on vähän kadoksissa, mutta kyllä perunapäiden hyökkääminen aiheutti ainakin allekirjoittaneella pakokauhua kirkkaassa päivänvalossakin. Ehkä sitten olen vain nynny.=)
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

10.07.2009 klo 17.56

Hyvä arvostelu.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

10.07.2009 klo 20.37

itse petyin siihen, että rasismi-syytösten pelossa ei viittitty tehdä afrikasta likaisempaa mestaa ja... Siis helvetti, miksi valkoihoisiakin piti laittaa? Kokoajan oli päässä ''tämäkin on sössitty rasismisyytösten pelossa'' ja pelottava ei RE5 ollut lainkaan.
lainaa
i30

10.07.2009 klo 23.54

"Zombi-teema"
Jaa, että mikä?

Ja ei tätä voi oikein arvioida, jos ei ole pelannut ja seurannut aikasempia :) No, harva sitä juonta edes nykyään seuraa.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

19.07.2009 klo 00.11

Ei se muutaman afrikkalaisen kylän esittäminen väkivaltaisena paskaloukkuna ole läheskään niin rasistista, kuin puhuminen afrikasta yhtenä monotonisena valtiona. About kolme kertaa typerämpää, kuin jos joku näyttäisi kuvan italialaisesta tuppukylästä ja sanoisi: "Tältä eurooppa näyttää".
lainaa
ads

20.07.2009 klo 02.07

Joo, Resident Evileitä on ollut seitsemän osaa, ja yhtään neekeriä ei olla ammuttu. Sitten kun tulee kahdeksas peli, joka sijoittuu Afrikkaan ja siellä ammutaan neekereitä, niin se on RASISMIA. Vittu oisko sinne Afrikkaan pitänyt tunkea valkoihoisia? Ehkä hyvät ihmiset eivät tiedä sitä, mutta Afrikassa asuu neekereitä. Katsokaa vaikka Wikipediasta.

Koen pelin kaikkena muuna kuin rasismina. Se tuo esille Afrikan huonon tilanteen jopa pullamössöamerikkalaisten keskuuteen (jotka tosin eivät osaa sijoittaa Afrikkaa maailmankartalle, mutta se on eri asia). Mielestäni peli on ehdottomasti enemmänkin poliittinen kannanotto siihen, että maailmassa on epätasa-arvoa ja paikkoja, joissa voi pienellä rahalla tehdä aivan mitä vain hyväuskoisten ihmisten ja suuren korruption vuoksi. Rasismia? Menkää itteenne.

Inventariosta vielä sen verran, että on myös aika huvittavaa, että sama tyyppi voi kantaa maksimissaan yhdeksän kananmunaa tai vaihtoehtoisesti maksimissaan 108 granaatinheittimen granaattia.
lainaa
Albert

01.08.2009 klo 16.06

Ostaisin pelin vain juonen takia muuten ei tekisi mieli jos olisi joku muu peli kun ei enää muistuta yhtään klassisia ressareita
lainaa
oki9955

Rekisteröitynyt 11.05.2009

02.08.2009 klo 12.27

Ihan liian kökkö peli... kontrollit paskat, tähtäys paska, liikkuminen paskan hidas. Petyin.
lainaa
CmC

17.11.2009 klo 20.10

Pelaaminen bottikaverin kanssa ei oikein viehättänyt, mutta heti kun veli otti kapulan kauniiseen käteen niin pelaamisen mielekkyys nousi kolmanteen potenssiin. Co-oppina erinomainen pelikokemus.
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova