Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Panasonic Soundslayer Final Fantasy XIV Online Edition -kaiuttimet

Miikka Lehtonen

23.05.2022 klo 16.10 | Luettu: 2299 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Surround-kaiuttimet hartioilla?
Panasonicin kehittämä Soundslayer SC-GN01 on aika erikoinen tapaus. Se ei toki ole ensimmäinen laatuaan, mutta tällaisia niskan ympäri ripustettavia kaiuttimia on vielä markkinoilla sen verran vähän, että liekö koko jutulle edes vielä mitään luontevaa suomenkielistä termiä.


Ajatus tuntuu ensituumailussa oudolta ja kömpelöltä. Miksi haluaisin ripustaa hartioilleni pienet kaiuttimet, kun todennäköisesti kuulokkeilla saa aikaan paljon parempaa ääntä ilman, että samalla häiritsee koko ympäristöä metelillään? Ja jos se ei ole kriteeri, suurempia ja jälleen todennäköisesti tehokkaampia kaiuttimia on myyty jo vuosikymmenten ajan.

Onko koko ideassa siis yhtään mitään järkeä? Saako Soundslayerilla mitään sellaista, mihin muut audioratkaisut eivät pysty paremmin?

Poppikone niskassa


Soundslayer SC-GN01 on todellakin niskan ympäri ripustettava vekotin. Systeemi sisältää neljä kaiutinelementtiä, kaksi kummallakin puoliskolla. Soundslayer ei ole langaton, vaan vaatii vähintään virtaa varten USB-liittimen. Jos toisessa päässä oleva laite sellaista tukee, Soundslayer osaa näyttäytyä USB-kuulokkeina ja testatut PlayStation 5, Xbox Series X ja PC, sekä Windowsin että Linuxin kautta kokeiltuna, puskivat ilman ongelmia ääntä Soundslayeriin USB-piuhan kautta. Jos USB ei kuitenkaan ole vaihtoehto tai kaapelin pituus ei riitä sohvalta TV-tasolle, kytkennän voi tehdä myös 3,5mm audioplugilla. Tämäkin vaihtoehto toimi PlayStationilla ja Xboxilla ilman sen suurempia ongelmia.


Testiin lähetetty versio on tuore malli, joka on suunniteltu yhteistyössä Square Enixin ja Final Fantasy XIV -massiivimoninpelin kanssa. Niinpä tämän mallin pintaa koristavat Final Fantasy -henkiset grafiikat ja kun kaiuttimen kytkee päälle, normaalin piippauksen sijaan se soittaa pienen Final Fantasy -melodian. Myös pikavalintatilat ovat hieman laajemmat kuin aiemmassa mallissa.

Käyttöönotto on helppoa. Sujautetaan Soundslayer hartioille, kytketään kaapelit ja sitten popitetaan. Kaiuttimissa itsessään on painikkeet sisäänrakennetun mikrofonin aktivointia ja sammutusta varten, äänenvoimakkuuden säätöön sekä taajuuskorjaimen pikavalintojen välillä hyppelemiseen. Pienoisena erikoisuutena mitään erillistä virtanappia kaiuttimista ei löydy, vaan Soundslayer täytyy käynnistää ja sammuttaa USB-kaapelin avulla.

Soundslayer on sangen kepeä vehje, joten pienen totuttelun jälkeen sitä ei oikeastaan edes tunne enää hartioillaan. Kaula-aukko on mukavan leveä ja niskapanta joustaa pehmeästi, joten jos nyt ei aivan John Cenan tasoisia niskalihaksia omista, vekotin sopinee ongelmitta hartioille.

Mutta miltä se kuulostaa?

Ohjekirja vaihtoon


Ensimmäiset kokemukseni Soundslayerin kanssa olivat negatiiviset. Laite on kyllä tosiaan mukava niskassa ja äänikin kuulosti kohtalaiselta, mutta äänenvoimakkuus oli niin matala, että jo ihan normaalia kerrostalon taustaääntä vastaan vähänkään hiljaisempien äänten kuuleminen oli hankalaa. Olin jo valmis tuomitsemaan koko vekottimen turhana kuriositeettina, mutta onneksi satuin vielä ennen sitä vilkaisemaan ohjekirjan läpi uudelleen. Yhden sivun alalaidasta löytyi sitten pienellä printillä maininta siitä, että Soundslayer vaatii virtalähteeltä 900mA tehoa ja 500mA teholla äänenvoimakkuus on matala.

Tämän olisi ehkä voinut mainita vähän suuremmalla fontilla vaikka ohjekirjan etusivulla, sillä 500mA on USB2-standardin teholuku, joka nyt siis paukkuu yli selvästi. Kannattaa siis varata käyttöä varten joko USB3-portti tai erillinen virtalähde, josta saa tarvittavat määrät ampeereita. Esimerkiksi PlayStation 5:n etu-USB ei anna tarvittavaa virtamäärää, mikä teki sohvakäytöstä heti hieman hankalampaa ja pakotti minut käyttämään USB-virtalähdettä sekä ottamaan äänet PlayStation 5:n ohjaimen 3,5mm ulostulosta. Ehdottomasti huomioimisen arvoista, jos käytössä on vain USB2-portteja ja tarkoitus olisi ottaa niistä myös ääntä.

Kun USB-ongelma on ratkaistu, Soundslayer kuulostaa jopa yllättävän hyvältä. Mitään suunnatonta bassotykitystä ei kannata odottaa, joten alapää jää väistämättä hieman pliisuksi, mutta tästä huolimatta äänimaailma tuntuu tasapainoiselta. Oli myös hauska huomata, että tilaäänet toimivat Soundslayerilla paljon paremmin kuin esimerkiksi kuulokkeilla, jotka vain simuloivat sitä kahdella äänielementillä. Koska Soundslayerin kaiuttimet on sijoiteltu kummallakin puolella korvien etu- ja takapuolelle, tilaääni toistuu luonnollisesti ja kuulostaa erittäin hyvältä.

Se suuri kysymys kaipaa kuitenkin edelleen vastausta: onko Soundslayerissa mitään järkeä?

Ketä varten? Mitä varten?


Soundslayerin ääni on asiallista, sen käyttö on fyysisesti miellyttävää ja se jopa näyttää kivalta, ainakin näin Final Fantasy -fanin perspektiivistä. Vehje itsessään on siis yllättävänkin laadukas ja käyttökelpoinen. Se suurin ongelma tuleekin siitä markkinatilanteesta, johon Soundslayer julkaistaan.

Vielä muutamia vuosia sitten se olisi tarjonnut helposti suositeltavan vaihtoehdon televisioiden omille kaiuttimille, mutta nykyään esimerkiksi soundbarit tarjoavat samassa hintaluokassa vähintään saman tasoista ja todennäköisesti vielä parempaakin ääntä.


Kuulokkeiden puolella kilpailutilanne on vielä hankalampi. 200 euron hintalappu on jo sen verran suuri, että samaan hintaan on tarjolla paljon parempaakin ääntä, varsinkin jos laajentaa valikoimaansa myös pelikuulokkeiden ulkopuolelle. Beyerdynamicin, AKG:n ja monen muun kuulokevalmistajan valikoimista saa jo paljon 200 euroa pienemmälläkin hinnalla aivan eri tasolla olevia kuuntelukokemuksia.

Toki Soundslayerissa on myös puolensa. Toisin kuin kuulokkeet, se ei blokkaa ulkoa tulevaa ääntä, joten esimerkiksi keskustelu ja ympärillä oleviin tapahtumiin reagointi onnistuu paljon paremmin kuin kuulokkeet korvilla. Ääntä toki vuotaa samalla ulospäin, mutta vähemmän kuin vaikka soundbarista tai kotiteatterista. Tuntuu kuitenkin siltä, että tämä on kohtalaisen pieni markkina-alue.

Näin testikäyttöön lähetettynä Soundslayer on hauska kuriositeetti ja kiva vekotin, jota esittelee mielellään kavereille, mutta jos minun täytyisi valita vaikka näiden ja 70 euroa halvempien beyerdynamicin DT-990:n välillä, valinta olisi aika helppo, eikä se kallistuisi Soundslayerin suuntaan.

Kokonaisteho: 4 W
Impedanssi: 6 ?
Mitat: n. 240 x 46 x 209 mm
Paino: n. 244 grammaa
USB-kaapeli: USB Type A (3 metriä)



Panasonic Soundslayer SC-GN01-FF
Hintaluokka: 200 euron tienoilla (perusversio halvempi)
Lisätietoja: Panasonic



V2.fi | Miikka Lehtonen
< Pelataanpa: Battle G... Matiaksen matalapain... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova