Tuorein sisältö

Natottaako? Nato-pelit kautta aikain

Jukka O. Kauppinen

04.04.2023 klo 16.00 | Luettu: 2936 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Leopard 2:ta on kivempi tankata kavereiden kanssa
Tänä historiallisena natotuspäivänä kelpaa juhlia monin tavoin. Ehkä jotkut sielut harhailevat kauppojen hyllyillä etsien Otania. Toiset tilaavat Nato-hihamerkkejä. Peliväki voi nostaa maljan ja käynnistää pelin, jolla digitaalista natotuspropagandaa kelpaa piikittää suoneen ja nauttia 5g-nanosirujen eikun siis natosirujen ihanasta kutinasta. Tänään on siis erittäin hyvä päivä natottaa.


Urakan voi aloittaa vaikka Nato Assault Course -pelillä (1988, CRL). C64:lle ja Spectrumille julkaistu peli on oikein sopiva myös Nato-inttiin lähteville alokkaille. Nato-Intti, onko se sitten Nintti? Naintti? Natontti? Tässä ei sodita, vain riehutaan kuntoradalla. Esteiden yli hyppiminen, putkissa ryömiminen, avotulien yli hyppiminen ja tarkkuusammunta ovat lajeja, joita tuleva Nato-alokas (natokas?) tulee varmasti tarvitsemaan. Ennen vain vempattiin, jatkossa vapaahetket täyttyvät hyödyllisellä toiminnalla!



Jos vapaa-aikaa kuitenkin jää, voivat natokkaat miettiä miten asiat olisivat voineet olla. 1953: NATO vs Warsaw Pact (2014, PC, Wastelands Interactive) on strategiapeli, jossa maailmaa mietitään vaihtoehtohistorian kannalta. Stalinin kuolemaa seuraa kuumempi kylmä sota vuonna 1953, ja itä ja länsi kohtaavat Euroopan ja lähialueet kattavalla taistelukentällä. Miten maailma olisi jaettu uudelleen, kun kolmas maailmansota seuraa toista näin pian?



Samantyyppistä puntarointia löytyy NATO Alert -pelistä (1984, ZX Spectrum, Cases Computer Simulations). NATO ja Varsovan liitto ottavat yhteen perinteisellä taistelukentällä – ja Suomikin on mukana! Torille! Tosin Suomi on jo alkuasetelmalla lämäisty Varsovan liiton puolelle. Ilmeisesti Ruotsikin. Tohtinen todeta, että herra Norman Smith taisi vetää mutkia suoriksi sotilaspoliittisella kartallaan, eikä NATO Alertia voi pitää täysin luotettavana tulkintana suursodasta Euroopassa.



NATO Defense (1982, arcade, Pacific Novelty) puolestaan tulkitsee Naton rauhanomaista ja puolustuksellista olemassaoloa… Pac-Manin keinoin. Kyllä. Pelaaja ohjaa Pac-sokkelossa panssarivaunua, joka siivoaa kartoilta Nato-maiden suurkaupunkeihin sijoitettuja pommeja. Pelasta Lontoo! Pelasta New York! Ja tuhoa vihollisen kummit… tankit, jotka jahtaavat pelaajaa. Hyvin hämmentävästi kolikkopelin taustalla pyöri pelatessa ääninauha, jolta kuului epämääräistä armeijahenkistä radiomokellusta.



Modernimpaa natotusta löytyy useammastakin pelistä. WARNO (2022, early access, PC) on hyvistä RTS-strategioistaan tunnetun Eugen Systemsin uutuus, jossa uusi sotilasjuntta korjaa väkivalloin syrjäytetyn Mihail Gorbatšovin glasnost-hömppää ja Neuvostoliiton romahduksen virhettä hyökkäämällä länteen. Tarjolla on dynaamisia taistelukenttiä taktisella mittakaavalla.



Tarkempaan detaljiin pääsee Combat Mission: Shock Force -pelin (2010, PC, Battlefront.com) lisäosilla. Shock Force – NATO, Shock Force 2 – NATO Forces ja British Forces -lisärit tuovat ydinpeliin lisää eri Nato-maiden joukkoja: Kanadan, Alankomaat, Saksan ja Iso-Britannian. Emopelistä niitä löytyy lisääkin. 3D-kuvakulmalla tarjoiltu taktinen sodankäynti on realistista ja uskottavaa joukkuetason sodintaa, jolla kelpaa tutustua uusien liittolaisten joukkoihin ja kalustoon, jopa harjoitella yhteistoimintaa näiden kanssa.



Kaikkein kiinnostavinta modernimman aikakauden natoilua taitaa kuitenkin löytyä pelistä Armored Brigade (2019, PC, Slitherine). Erinomainen reaaliajassa etenevä taktinen sotapeli kuvaa kylmän sodan aikakauden taisteluja ja sisältää myös Suomen puolustusvoimien kaluston. Vaikka pelin kaluston aikajana päättyykin vuoteen 1991 eikä siten tarjoa kokeellisia näkymiä nykyhetkeen, niin kyllähän tällä voi luoda sujuvasti kokeellisia yhteenottoja idän karhun kanssa. Ja kenties liittää Suomen rinnalle uusia liittolaisiamme, kuten USA:n ja Puolan joukkoja. Harmi vain, ettei pelistä löydy Ruotsia, sillä kyllähän Suomi vs. Ruotsi -ottelut ovat peleissä aina mitä suurinta herkkua.

Armorediin olisi ilmeisesti myös helppo tehdä nykyaikaisempaa kalustoa Steam Workshopin kautta. Sitä odotellessa. Tämä ehkä näppärin väline nykyaikanatoiluun digisotakentillä.


Tärkein viimeisenä. Kaikkein legendaarisin natottelu on tietenkin MicroProsen NATO Commander (1983, C64, Atari, Apple II). Yksi pieni pulma vain: peli tarvitsisi päivityksen, eihän alla olevan kuvan (kiitti NikoN) esittämä tilanne nyt suinkaan käy päinsä. Lähetin tästä jo valituksen MicroProselle, josta vastattiin, että he lisäävät Nato-vaateeni remaster-toivelistalleen.

Ehkä jonain päivänä tuossa komentajarivissä on myös suomalainen kenraali! Joten nyt, sinä natokas, vetäkää Assault Courset kunnialla loppuun, niin urapolku saattaa kantaa entistäkin pidemmälle ja korkeammalle!

Näillä peleillä pääseekin hyvin kunnon natottelun alkuun. Olkaa ihmisiksi, siis natoiksi!

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< V2.fi pelasi: OddBal... V2.fi pelasi: Destin... >

Keskustelut (5 viestiä)

Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

05.04.2023 klo 09.26 3 tykkää tästä

Eipä ollut vaihtoehtoja. Naapurin sotakääpiö näytti meille Ukrainaa, sanoi: "Katsokaa mitä teille käy jos ette liity Natoon" ja hyökkäsi sinne. Putin on taitava myyntimies ja realismi voittaa idealismin.

EDIT: Kommentti johon vastasin näköjään moderoitiin pois...
Muokannut: Refloni 05.04.2023 klo 23.52 lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.04.2023 klo 10.03

Heippa. Esitän omana mielipiteenäni, että sitä ekaa kommenttia ei sikäli olisi tarvinnut poistaa. Jos julkaisee artikkelin "natottamisesta", leikilläänkin, pitää kestää se että jotain ei natota. Se on ihan vaan reilua ja sitä mieltä saa olla.

Mutta sen sijaan nämä sen jälkeen reaktiona esitetyt laitapuolen salaliittoteoriat eivät kuulu tänne. Joten ne poistin minä.
lainaa
OneLove

13.04.2023 klo 12.24

Juu ei kai sitten kuulu, jossain määrin ymmärrän sen, mutta toki mainstream, mm. NATO propaganda kuuluu koska valtavirta valevaltamediakenttä on lähes täysin "EUvostoliittolaisten" hallussa. Tämä porukka, siis globalistit linkittyy yhteiskunnan eri kerroksiin ja osa-alueisiin, mm. erinäiset opinahjot ovat pitkälti samojen tahojen hallussa. Kyllähän nyt yliopistoissa pyritään aina pysymään totuudessa.

"Nämä ovat outoja aikoja jossa elämme, kun vanhoille ja nuorille opetetaan kouluissa valheita ja henkilö joka uskaltaa kertoa totuuden, hänet leimataan samantien hulluksi ja typerykseksi"

-? Plato

Oudot ajat siis jatkuu.
lainaa
OneLove

13.04.2023 klo 12.24

"Median kuva" heijastaa epädemokraattisesti valittua harvainvaltaa (EU:n komissaarit liittyy) jonka alla elämme, joka on ovelasti naamioitu niin että elämme jossain demokratiassa, että me täällä lännessä olemme "vapaita". Oi meidän rakkaat selkärangattomat nukkehallitsijat Arkadianmäellä, kumileimasimet, pl. muutama poikkeus. Kansalaiset äänestää samat puolueet valtaan ja toisaalta ääntenlaskutavassa on vilpin mahdollisuus. Miksi sitä ei ole eliminoitu?

Enhän minäkään saanut ilmaista mielipidettäni tässä näin. Vain "Pravdan" hyväksymää kivapuhetta eiksjee ja siis itsehän en kuitenkaan lietso mitään vihaa ketään kohtaan, ei ole tarkoitus.
Kyllä on ikävä sitä vanhaa kunnon peliplaneettaa jossa sai sentään keskustella suht vapaasti erinäisistä asioista suomalaisten pelaajien kanssa. Ehkä osin siksi se kuopattiin? Osittain kiitos peliplaneetan ja erään Wespan aloittaman langan mun henkinen herääminen tapahtui.
lainaa
OneLove

13.04.2023 klo 12.26

Näköjään tää alusta ei ymmärtänyt pitkää viivaa, siksi kysymysmerkki Platonin vieressä.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova