Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Steelseries Stratus+ -ohjain

Matias Puro

01.07.2023 klo 12.56 | Luettu: 1517 kertaa | Teksti: Matias Puro

Kaikenkattava kapula
Tällä kertaa testaukseen pääsi Steelseriesin Stratus+ -ohjain. Stratus-nimellä kulkevia ohjaimia on ollut markkinoilla vuosikymmenten ajan, nyt testattava Stratus+ lupailee hulppeaa 90 tunnin akunkestoa sekä jouhevaa pelailua niin PC:llä kuin Androidilla.

Toimiva perusohjain


Tällä hetkellä Steelseriesin ohjainvalikoimaan kuuluu kaksi Stratus-ohjainta; Stratus+ ja Stratus Duo. Identtisen näköiset Stratukset ovat monilta osin sama laite. Duon voi yhdistää Micro-USB:llä tietokoneeseen, jonka lisäksi langaton yhteys Androidiin onnistuu 2.4GHz:lla tai Bluetoothilla; Stratus+ taas on korvannut tietokoneeseen yhdistävän micro-USB -johdon USB-C:llä, jonka lisäksi Androidiin yhdistetään ainoastaan Bluetoothilla. Puhun tarkoituksella nimenomaan Androidista enkä mobiilista: iOS-tukea ei ole, omenalaitteille on oma Nimbus-ohjaimensa. Chromebook-tuki Stratuksesta kuitenkin löytyy.


Stratus+:n suurin myyntivaltti on jopa 90 tunniksi lupailtu akunkesto. 90 tunnin rajapyykkiä oli mahdotonta testata, mutta pitkäikäiseksi akkua voi kuvailla: viikon testailut eivät tehneet akkuun kummoista lovea. Testasin Stratus+:aa noin viikon ajan sekä tietokoneella että Android-luurilla: mainosteksteissä toistetaan nimenomaan Androidia ja mobiilipelailua, joten testaus keskittyi Android 13 -käyttöjärjestelmällä pyörivään Samsungin puhelimeen.

Ohjain on itsessään käypä kalu. 70 euroa kustantava Stratus+ on designiltaan hyvin perinteinen perusohjain: edestä löytyy kaksi tattia, D-pad sekä neljä nappulaa (XYAB), takana taas odottavat erinomaisesti muotoillut takaliipaisimet sekä bumperit. Sonyn konsoliohjaimia mukaileva tattisijoittelu tuntuu hyvältä käsissä, jonka lisäksi liipasimiin on kiinnitetty erityishuomiota: liipaisimet hyödyntävät ns. “Hallin ilmiötä” magneettisensoreissa, jotka auttavat liipaisimen painalluksen rekisteröinnissä sekä pitkäikäisyydessä. Fysiikasta en ymmärrä mitään, mutta sen voin sanoa että liipaisimet tuntuvat mukavan vankoilta, ponnahtaen takaisin jämäkästi. Ohjain tuntuu muutenkin hyvätekoiselta ja kestävältä käsissä. D-padin pintamateriaalista kuitenkin nipotan, sillä se vaikutti halvan muoviselta, vaikka toiminnaltaan sekin oli moitteeton.

Parannuksen varaa


Yksi ohjaimen ongelmakohdista on muutenkin halvahko ulkomuoto. Esimerkiksi pintamateriaali on tyyliseikoista huolimatta miellyttävä pelatessa, mutta vanhahtavaan muotoiluun yhdistettynä Stratus+ ei näytä 70 euron, vaan pikemminkin 30 euron ohjaimelta.


Mobiilipelaaminen onnistui softan puolesta hyvin: ohjain pariutui puhelimeeni ongelmitta, enkä kohdannut pelatessa mitään toimivuusongelmia, joita en olisi kohdannut muillakin ohjaimilla. Pyrin testaamaan Stratus+:aa niin isommilla kuin pienemmillä mobiilipeleillä: testaukseen pääsivät mm. The Ramp, Rocket League: Sideswipe sekä Fortnite. Stratus+ toimi erinomaisesti erilaistenkin pelien parissa. Fortnite vaati hieman hienosäätämistä, sillä oletusasetuksilla liikkuminen tuntui tahmealta. Game Passin pilvipelailussa ohjain toimi täydellisesti.

Mobiilipelaamisen ongelmat liittyvät softan sijasta rautaan. Stratus+:aa myydään puhelintelineen kanssa, mutta teline ei tuntunut koskaan erityisen luotettavalta. Puhelimeni ei irronnut kertaakaan telineestä eikä teline ohjaimesta, mutta kahdella metallitapilla ohjaimeen kiinnittyvä hökötys heilui hyvin epäluotettavasti. Lopulta oli hyväksyttävä, etten pystynyt rentoutumaan telineellä pelatessa edes tuntikausien jälkeen: puhelintelineen testaus suoritettiinkin yksinomaan pehmustetussa ympäristössä (lue: sängyllä makoillessa).

Puhelintelineen toinen ongelma liittyy painon jakautumiseen: puhelimeni painaa vajaat 190 grammaa (joka tuntuu olevan nykyään älypuhelinten keskitasoa), joka oli aivan liikaa vajaan 250 gramman ohjaimeen verrattuna. Telineen muotoilun vuoksi ohjain halusi jatkuvasti kipata käsissäni. Kannattelusta johtuen ranteeni väsyivät jopa lyhyissä pelisessioissa, jos käsien alla ei ollut tukevaa pintaa. Jos tykkäät pelata esimerkiksi keittiönpöydän ääressä odotellessasi perunoiden kypsymistä, ongelmaa ei ole; jos taas ajattelit ottaa ohjaimen mukaan vaikkappa pidemmälle vessa- tai autoreissulle, pelisessiot voivat jäädä säryistä lyhyiksi.

Hyvä ohjain, mutta onko tarpeeksi hyvä?


Tiivistelmänä Stratus+ on hyvä ohjain, mutta hyvä ohjain ei aina tarkoita samaa kuin ostamisen arvoinen ohjain. Esimerkiksi PC:llä testailusta Stratus+ suoriutui moitteetta, mutta “ihan hyvää” Stratus+:aa on vaikea suositella, jos markkinoilta löytyy esimerkiksi Microsoftin ja Sonyn konsolikapulat. Sonyn DualSensen hinta on muutaman euron Stratus+:n 70 euroa halvempi, Microsoftin Series -ohjaimia taas näkee jatkuvasti myynnissä jopa alle viidelläkympillä – ja molemmat ohjaimet ovat omassa hintaluokassaan lähes virheettömiä. DualSensessä ja Seriesissä ei toki ole Stratus+:n (epäluotettavaa) puhelintelinettä, eikä varsinkaan akunkestoa. Mobiilipelien ohjaimeksi Stratus+:aa taas on vaikea suositella juuri edellämainitun puhelintelineen epäluotettavuuden vuoksi.


Toistetaan kuitenkin vielä, ettei Stratus+ ole huono ohjain, eikä sen ostaminen ole varsinaisesti huono idea. En kuitenkaan näe, että Stratus+ loistaisi akkua lukuun ottamatta millään osa-alueella niin paljoa, että se olisi omassa hintaluokassaan ykkösvalinta.



Steelseries Stratus+
Hintaluokka: 70 eur
Lisätietoa: SteelSeries

V2.fi | Matias Puro
< Retro Rewind: Varoka... V2.fi testasi: Hyper... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova