Tuorein sisältö

V2.fi testasi: NZXT:n Relay-sarjan kuulokkeet, kuuloketelineen, kaiuttimet ja subwooferin

Manu Pärssinen

26.08.2023 klo 10.00 | Luettu: 1756 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tyylikäs audioperhe
NZXT nousi kuuluisuuteen PC-koteloiden ja jäähdytysjärjestelmien myötä, mutta on viime vuosina laajentanut tuotevalikomaansa moneen suuntaan. V2.fi:ssä on arvosteltu muun muassa striimaajille tarkoitettu mikrofoni (arvostelu) ja videokaappareita (arvostelut) ja sama kohderyhmä on myös kesällä julkistetussa ja julkaistussa Relay-tuotesarjassa.


Relay-”ekosysteemiin” kuuluvat kuulokkeet, kuuloketeline, kaiuttimet sekä subwoofer. Kaikki niistä on myynnissä erikseen, mutta toki ne on tarkoitettu optimaalisesti yhdessä käytettäviksi. Ulkoasultaan ne ovat tuttua NZXT:n minimaalista tyylikkyyttä: valmistajan nimeä ei juuri näy, eikä värivaloja vilku, vaan laitteissa toistuu geometrisiä muotoja, selkeitä linjoja ja yksinkertaisia design-valintoja. Varsinkin kuulokkeet ja kauttimet sopisivat skandinaaviseen luksuskotiin mukisematta. Ne molemmat on saatavilla sekä mustina että valkoisina.

Unboxing-video:



Relay Headset -kuulokkeet



Aloitetaan Relay-sarjan kuulokkeista. Alkuvaikutelma on, kuten sanottu: minimalistisen tyylikäs. Mustissa kuulokkeissa erottuu hieman kiiltelevämpänä NZXT-logo ja tyynyjen sisukset ovat syvän siniset. Yhtään painiketta tai säädintäkään niistä ei löydy - ne ovat irrotettavassa punotussa, riittävän pitkässä kaapelissa (äänenvoimakkuus, mikrofonin mute) ja nekin on toteutettu tyylillä ja laadukkaan oloisesti. Paketissa tulee kuulokkeiden lisäksi irrotettava mikrofoni, 3,5 mm -> USB-adapteri sekä jakajakaapeli yhdestä piuhasta erillisiin kuuloke- ja mikrofonipiuhoihin.

Kuulokkeet ovat erinomaisen mukavat päässä, ehdottomasti top-10:ssäni sen osalta. Ne taipuvat isompaankin päähän ja metallinen runko on silti jämäkkä. Kaiken kaikkiaan yleisfiilis on jopa hintalappua parempi. Speksilistan mukaan ääniprofiilin luvataan olevan “neutraali”, taajuusalueen 20 Hz - 40 kHz ja kuulokkeilla on Hi-Res Audio -sertifiointi. Ne tukevat myös DTS Headphone: X -tilaääntä.

Kuuntelin kuulokkeilla tavanomaista testisoittolistaani ja “neutraali” oli kyllä hyvin lähellä oikeaa. Niiden soundi on melko monitorimainen, mutta ei kuitenkaan täysin luonteeton. Vokaalialue on korostunut, tarkka ja selkeä, mikä on toki eduksi myös pelatessa ja kommunikoinnissa - ja podcastien kuuntelu näillä kuulosti varsin luonnolliselta. Myös tilavuutta siitä löytyy jonkun verran, mutta ihan parhaimmistoa se ei ole. Neutraaliutta on myös bassopuolella, joka jää vaisuhkoksi. Äänenkuva ei ole ärsyttävä, ja työnteon taustalla näillä voi musiikkiakin kuunnella, mutta aika selkeää on, että Relay-luurien painopiste on kommunikoinnissa ja pelaamisessa.

Kuulokkeet voi kytkeä äänilähteeseen eri tavoin: perinteisesti 3,5 mm liittimellä, jolloin ne eivät tietenkään PC:ssä tunnistu, eikä NZXT CAM -ohjelmistokaan niitä löydä. Lisäksi ne voi kytkeä USB-A-liitäntään mukana tulevalla adapterilla ja silloin CAMista voi valita ja säätää mm. taajuuskorjainasetuksia. Niiden myötä bassopuolellekin saa vähän lisää murinaa ja vähän yllättävää oli, että DTS-tilaääni auttoi myös joidenkin musiikkikappaleiden kanssa. Kolmas tapa on SwitchMix-lisälaitteen kautta, siitä seuraavaksi lisää.

Relay-kuulokkeet, ovat mukavat, tyylikkäät ja laadukkaat, mutta musiikin kuuntelijoille niitä en ensimmäisenä välttämättä suosittelisi. Hintalapussa lukeva hinta on kaiken tämän huomioon ottaen kuitenkin keskimäärin kohdillaan.


Hintaluokka: 100 eur
Lisätietoa: NZXT

Relay SwitchMix -kuuloketeline



SwitcMixin nimikin jo paljastaa, että sen kutsuminen pelkästään “kuuloketelineeksi” on vääryys, eikä kukaan varmasti 140 euroa maksaisikaan metallihäkkyrästä, johon vain ripustetaan kuulokkeet. Ei. SwitchMix on telineen lisäksi mikseri, äänikortti, DAC ja kytkin.

SwitchMixin paketista löytyy pieni mikseri, kuuloketeline ja (laadukkaan tuntuinen) USB-C-kaapeli. Mikserissä on kaksi kytkintä: pyöreä äänenvoimakkuuden säädin, jonka keskellä on puoliympyrässä LEDejä ilmaisemassa voimakkuutta, sekä liukusäädin, jolla säädetään peliäänten ja chatin äänenvoimakkuuden suhdetta. Pyöreää säädintä klikkaamalla saa myös Mikseri istahtaa tukevasti kuuloketelineen jalustaan ja sen edessä on 3,5 mm liitäntä kuulokkeille. Takaa taas löytyy 3,5 mm liitäntä kaiuttimille, USB-liitäntä sekä pieni plugiliitäntä itse kuuloketelineelle.

Jaa että miksi kuuloketelinekin pitää kytkeä mikseriin? No, siinä on yksi SwitchMixin yksi mainostetuimmista (ja kieltämättä ihan kätevistä) kikoista: Se pehmustettu kohta, mihin kuulokkeet asetetaan, on itse asiassa kytkin, joka osaa vaihtaa lähdettä niiden kahden välillä, jota mikseriin on kytketty. Eli: jos kuulokkeet eivät ole telineessä, äänet tulevat niistä, mutta kun kuulokkeet laittaa telineeseen, äänet tulevatkin kaiuttimien kautta. Ilman Windowsin äänilähteen vaihteluita tai sen erikoisempaa venkoilua. Pyöreän äänenvoimakkuuden säätimen pyörittely on mukavan haptista ja se muistaa myös asetukset erikseen kuulokkeille ja kaiuttimelel. Lisäksi mikseri toimii 25-bittisenä 96 kHz DAC:ina ja tukee DTS 7.1:tä ja NZXT CAM-sovellusta. CAM:illa voi muun muassa säätää äänisäätimen valojen värejä.

SwitchMixissä on monia käteviä ominaisuuksia, mutta kieltämättä niitä ilmankin pärjää, tai halvemmallakin voi selvitä. 140 euroa on kuitenkin melkoinen hinta, varsinkin jos laitevalikoimasta jo äänikortti löytyy. Se on kuitenkin ihan tyylikäs, laadukas ja keskustelun aloittajakin, joten kovin montaa tähteä en lähde tiputtamaan. En kuitenkaan usko, että ne tulevat kauppojen hyllyiltä varsinaisesti lentämään.

Sattumoisin (tai suunnitellusti) SwitchMix sopii melkoisen mukavasti Relay-kaiuttimen päällä pidettäväksi, mistä pääsemmekin seuraavaan laitteeseen…


Hintaluokka: 140 eur
Lisätietoa: NZXT

Relay Speakers - ja Subwoofer -kaiuttimet



Taas aloitetaan ulkoasusta. Relay-kaiuttimet ja subwoofer ovat monien muiden NZXT:n tuotteiden, kuten aiemmin käsiteltyjen kuulokkeiden, tapaan minimalistisen tyylikkäitä. Jotkut voisivat väittää niitä jopa vähän tylsiksi, mutta minun makuuni ne sopivat. Mustissa kaiuttimiessa NZXT-logo on taas hillitysti hieman eri tekstuurilla ja subwooferista sitä saa etsimällä etsiä. Kun elementitkin ovat mustia, ainoa valopilkku on pieni valkoinen LED virran päällä oloa merkitsemään.

Kaiutinpaketissa tulee yksi aktiivikaiutin, yksi passiivikaiutin, kaiutinkaapeli, 3,5 mm -liitäntäkaapeli, RCA-kaapeli sekä virtalähde. Kaiuttimen takana on tietenkin liitännät näille kaikille - yllätyin hieman kaiutinpiuhojen liittimistä - kuinka moni nykynuori osaa moisia pyöritellä paikoilleen? Lisäksi kaiuttimen takana on äänenvoimakkuuden säädin, liitäntä subwooferille ja virtakytkin. Olin iloisesti yllättynyt siitä, että kaiuttimet osasivat sammua itsekseen, jos niitä ei vähään aikaan käyttänyt. Subwooferin laatikossa ei paljon ylimääräistä ole - virtapiuha ja RCA-piuha. Sen takusissa onkin sitten vähän enemmän säädintä: äänenvoimakkuuden lisäksi voi vaikuttaa crossover-taajuuteen (50-150Hz) sekä vaiheeseen.

Alle 20 senttimetrin korkuiset pikkupöytäkajarit kuulostavat “vallan kivoilta” ja taas aika lailla siltä, mitä paketissa luvataan: toistoalue on 70 Hz - 20 kHz. Basson puutteen huomaa varsinkin kun vertasin niitä omiin käyttökaiuttimiini (IK Multimedia iLoud Micrott), mutta taas työnteon taustalla kuunneltavan musiikin kuunteluun ne riittävät ilmankin. Isommalla äänenvoimakkuudella äänenkuva alkaa kuulostaa keskelle painottuneelta, joten kotibileitä näillä ei järjestetä.

Olin kuitenkin vähän hämmentynyt siitä, että vaikka subwoofer lupaa 120 W metakkaa, en saanut siitä millään irti megamuhkeita murinoita. Ensin luulin, että kyse oli testeissä käyttämästäni läppäristä, mutta muillakaan kokoonpanoilla isoja mäyrän ääntelyjä ei syntynyt. Silti selkeästi NZXT on ajatellut, että kaiuttimet ostavat ottaa samaan ostoskoriin myös subwooferin, joka tasapainottaa ja tukee musiikkielämystä. Varsinkin kohtuullisella äänenvoimakkuudella ja hieman kauempaa kuunneltuna kombo kuulostaa oikeinkin hyvältä.

Speakers

Hintaluokka: 250 eur
Lisätietoa: NZXT

Subwoofer

Hintaluokka: 150 eur
Lisätietoa: NZXT

Koko Relay-sarjan hankkiminen kustantaa siis reilusti yli 600 euroa, mutta en usko, että kovin moni kaikkia niitä hankkii vain hankkimisen ilosta. Yksittäisinä tuotteina ne ovat kaikki kohtuullisen laadukkaita, vaikkakin SwitchMixin tarpeellisuudesta loppupeleissä voidaan olla montaa mieltä ja parhaiten ne toimivat toisiaan tukiessaan kokonaisena pakettina. Aivan täysin NZXT:n äänentoistorynnistys minua ei vakuuttanut, mutta ei aloitus heikkokaan ollut. Ja ovathan ne tyylikkäät!

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi ennakoi taas: ... Pelataanpa: Playcard... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova