Tuorein sisältö

V2.fi testasi: ERAZER Beast X40 -pelikannettava

Miia Lyyra

30.03.2024 klo 20.20 | Luettu: 748 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

UUSI VUOSI, UUSI MALLI, UUDET JA PAREMMAT TEHOT
Viime kesäkuussa V2.fi:lle saapui testiin Medion ERAZER Major X20 -pelikannettava, joka sai arvostelussa neljä tähteä viidestä. Läppäri keräsi kiitosta sen kilpailukykyisestä hinnasta ja mekaanisesta näppäimistöstä. Pientä miinusta kuitenkin satoi huonosta saatavuudesta Suomen maaperällä. Nyt testipenkkiin puolestaan saapui X20-mallin isosisarus ERAZER Beast X40, joka on varustettu huomattavasti tehokkaammilla sisuskaluilla. Tarkennettakoon vielä, että kyseessä on vuoden 2024 -malli, sillä X40-sarjalainen julkaistiin ensimmäisen kerran jo viime vuonna, mutta nyt emofirma Medion on tuonut markkinoille päivitetyn vielä tehokkaamman version.


Beast X40 -mallin sisuksissa pauhaava markkinoiden tämän hetken lippulaiva näytönohjain RTX 4090 kannettavaan sopivana versiona ja prosessorin virkaa toimittaa i9-14900HX. Muistia on kiitettävät 32GB, joka sekin nopeudeltaan huikeat 5600 MHz. Tallennustilaa on puolestaan 2 teraa, joka riittää varmasti useammalle pelaajalle paremmin kuin hyvin. Medionin nettisivujen mukaan laitteen suositushinta on 3999,95 euroa. Sisuskaluiltaan hieman vaatimattomamman X20-mallin suositushinta oli puolestaan 2499 euroa, joten hintaeroa tehokkaampaan myllyyn syntyy kiitettävä summa. Tehomallin lähtöhinta on kuitenkin laskenut viime vuoteen verrattuna, jolloin sen suositushinta oli 4499 euroa. Tällä hetkellä viime vuoden X40-mallia saa puolestaan lunastettua itselleen 3499,95 euron hintaan.

Ulkoasullisesti X40-malli noudattaa samankaltaisuutta sisarmallinsa kanssa. Laite on hillitty ja sen kannessa komeilee valaistu logo. Tälläkin kertaa massiiviset ilmanottoaukot tulevat tarpeeseen, sillä sisuksissa jytisee entistä tehokkaammat komponentit. Myös X40-mallin alumiininen ulkokuori kerää tehokkaasti sormenjäljet, joka saa siisteydestä välittävän pään pyörälle. Laitteen koko on lisäksi sisarmalliaan suurempi, sillä tehokkaampi vempele on varustettu 17 tuuman näytöllä, siinä missä X20-mallissa tyydyttiin 16 tuuman ruutuun. Laite onkin isokokoinen ja painava, joten luennoille tai muuten vain päivittäiseen roudaukseen 2,86 kilon laite ja lähes kilon painoisen virtajohdon kanssa olla liian tuhti taakka. En ole varma kuvittelenko, mutta ihan kun kosketuslevy olisi X20-mallin levyä suurempi. Hutiosumia tuleekin tuon tuosta, mutta onneksi alueen voi kytkeä helposti kokonaan pois päältä tai laittaa toimimaan vain osittain.


Porttivalikoimaa voi kehua sen määrästä ja laajuudesta. Sivuilta löytyvät mm. 2 kpl USB 3.2 Gen 1 Type A -portteja ja 1 kpl USB 3.2. Gen 2 Type A -portteja. Lisäksi laitetta on varustettu Thunderbolt 4 Type C -liitännällä, HDMI 2.1 -portilla ja muistikortinlukijalla. Langallisista yhteyksistä pitäville tarjolla on myös LAN-portti. Huomioni kiinnittyi kuitenkin takana olevaan kahteen porttiin, joita en aluksi tunnistanut. Ne paljastuivat Medion Cooling Kit -liitännöiksi, joihin on tarkoitus liittää erikseen hankittava jäähdytin. Kyllä - kuulit oikein, erillinen nestejäähy. Sen hinta on puolestaan noin 200 euroa, mutta meille ei sellaista testiin saapunut, joten on hankala arvioida, kuinka tarpeellinen erillinen jäähdytin mahdollisesti olisi.

Luojan kiitos myös tehokkaampi vempele on varustettu matalaprofiilisilla mekaanisilla RGB-valaistuilla MX Cherry -näppäimillä. Vaikka naputtelu on äänekästä, olen kuukausien jälkeen edelleen sitä mieltä, että ERAZERin ratkaisu iskeä mekaaninen näppäimistö peliläppäriin on paras idea koskaan. Pelituntuma on mainio, vaikka käytössä ei olekaan oma suosikkilankku. Testijakson aikana tappoja tuli Call of Dutyssa yhtä hyvät määrät, kun omalla irrallisella näpyttimellä. Seuraavassa mallissa toivoisin kuitenkin näkeväni isomman välilyönti-namiskan, sillä nyt se on onnettoman pieni. Kiitosta näppäimistö kerää täysikokoisuudesta, sillä oikeasta laidasta löytyy myös erillinen numeronäppäimistö, vaikka se ei olekaan varusteltu mekaanisilla kytkimillä.

Mieletön tehopakkaus


Paperilla vuoden 2024 X40-malli on teholaitos ja samaa todistavat myös testitulokset. Time Spy Extreme -testi antoi tulokseksi huikeat 10 714 pistettä. Testijaksolla pelattiin muun muassa Call of Duty: Modern Warfare III:sta, joka toimi moitteetta noin 200 fps:n tietämillä. Tiputtamalla asetuksia oli mahdollista päästä korkeampiinkin lukemiin. Asetuksina toimivat pelin ehdottamat keskikastin asetukset, joilla myös näytönohjaimen lämmöt nousivat 86 asteeseen ja tuuletusaukot hönkivät todella kuumaa ilmaa. Lämpö on häiritsevää, sillä ilmavirta osuessaan hiirikäteen on epämukavaa. Tiukoissa tilanteissa kuumenevat sormet eivät tarvitse yhtään lisää lämmönlähdettä. Myös Apex Legendsissä pelin ehdottamilla asetuksilla lämpötilat nousivat noin 85 asteeseen, vaikka asetukset eivät olleet täysillä. Call of Dutysta poiketen Apex Legends jaksoi pyöriä 240 fps:n nopeudella.

Kone ei kuitenkaan ylikuumennut tai osoittanut hiipumisen merkkejä missään vaiheessa. Jäin pohtimaan, olisiko erillinen nestejäähy jäähdyttänyt konetta viileämmäksi. Vaikka tietokone kuumeni kovin, pysyi näppäimistön WASD-alue viileänä ja lämpimät kohdat osuivat mukavasti muihin alueisiin. Sentään toinen käsi pysyi viileänä.
Raskaammassa käytössä tietokoneesta kuuluu coil whine -ääntä eli kelojen korkeataajuinen sirinä. Tätä ääntä voi esiintyä esimerkiksi näytönohjaimissa, myös pöytätietokoneissa. Sirinä ei ole vaarallista, eikä sitä juurikaan kuule tuulettimien äänen alta, ellei sitten tiedä mitä etsiä. Kevyemmässä käytössä ääntä ei havaittu, vaikka sekin olisi mahdollista. Coil whine on hyvin normaali “ominaisuus” tietokoneissa, joissa on tehokkaita komponentteja. Minulla viimeksi vastaavaa ääntä piti pöytätietokoneen GTX 1080 ti -näyttis.

Kuten X20-malli, myös vuoden 2024 X40-laite on erittäin toimiva peliläppäri, jonka monikin pelaaja hankkisi mieluusti kotiinsa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka laitteen sisuksista löytyy RTX 4090, ei se ole suoraan verrannollinen pöytätietokoneisiin asennettaviin RTX 4090 -näytönohjaimiin. Läppäriin ahdettu on tehottomampi, mutta siltikin antaa tarpeeksi ytyä kannettavalla pelaamiseen.

Vaikka kuukausia on kulunut, on ERAZER-tuotteiden ostaminen edelleen haastavaa Suomen maaperällä. Testijakson aikana yksikään kotimainen tai suomalaisille tuttu nettikauppa ei myy vuoden 2024 X40-konetta. Vaikka hinta on edelleen kilpailukykyinen ja muilta verkkosivuilta luettavissa, laite pärjää myös tehovertailussa muille merkeille, jää se hankintahelppoudessa muiden merkkien jalkoihin. Suomessa laitteen ainoa kilpailija on tällä hetkellä oikeastaan vain Asus ROG Strix Scar, joka on varustettu hieman isommalla näytöllä, mutta on puolestaan 700 euroa kalliimpi. Budjetista kiinnostuneiden kannattaakin pohtia, hankkiiko itselleen mieluummin viime vuoden X40-mallin, jos jostain onnistuu itselleen sellaisen löytämään.

Prosessori: Intel Core i9-14900HX
Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 4090 16GB
Muisti: 32GB DDR5 5600 MHz
Näyttö: 17" QHD+ (2560x1600), 240Hz, G-Sync
Tallennustila: 2TB SSD
Akku: 99,8 Wh
Paino: 2,86kg
Käyttöjärjestelmä: Windows 11
Medion ERAZER Beast X40
Hinta: 3999,95 euroa
Lisätietoja: Medion

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi testasi: Nishu... Pelataanpa: Synkkä k... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova