Tuorein sisältö

Listasunnuntai #40

Toimitus

20.06.2010 klo 19.10 | Luettu: 7734 kertaa | Teksti: Toimitus

Konsolien pienennysleikkaukset
Viikon suurimpia uutisia oli Xbox 360:n kutistuminen, jota toisaalta osattiin odottaa PlayStation 3:n esimerkin perusteella. Nykyään onkin jo tuttua, että konsolin elinkaaren jossakin vaiheessa pienennetään laitteen kokoa ja valmistuskustannuksia - etenkin Sony on ottanut tämän tavaksi jo PlayStationista alkaen. Mutta katsahdetaanpa historiaan ja tarkastellaan, millaisia päivityksiä pelikoneisiin on aiemmin tehty.

Atari 2600


Maailman ensimmäisestä supersuositusta pelikoneesta on monta versiota. Kaikkein ensimmäinen oli "heavy sixer", jossa oli kuusi metallikytkintä etupaneelissa. Näistä siirrettiin kaksi takapaneeliin ja saatiin aikaan se yleisin versio, josta oli tarjolla puukylkinen ja "Darth Vader" -lempinimellä tunnettu musta versio. Varsinainen redesign liittyi sitten 2600:n uudelleenjulkaisuun. Tässä vaiheessa laite oli jo sen verran vanhentunut, ettei se halvasta hinnastaan huolimatta juuri kiinnostanut suurta yleisöä.

Nintendo NES


Ja supersuosikeilla jatketaan. Amerikan Nintendo paneutui NES:n kenkälaatikkomallia vaivanneeseen kasettiliitinongelmaan (vanhemmiten kontakti pelin ja koneen välillä alkoi pätkiä) ja pienensi vempelettä muutenkin. NES 2 oli kiitettävän kompakti paketti, johon kuului "koiranluuksi" ristitty ohjain. Tätä versiota ei koskaan myyty Euroopassa, ja se on varsin haluttu keräilijöiden keskuudessa myös USA:ssa.

Philips CD-i


Philipsin kodin multimediakeskuksella ei mennyt kovaa, ja asialle piti tehdä nopeasti jotain. Erääksi syyksi arvioitiin laitteen kovaa hintaa ja kotihifimäistä ilmettä. CD-i 450 oli edullinen, pelikonsolin omainen laite, jolla pyrittiin valtaamaan pelimarkkinoita. Menestys jäi tästä huolimatta laimeaksi. Panasonic teki saman tempun omalle 3DO-koneelleen: kovasti ylihintaisesta FZ-1:stä leivottiin kukkaroystävällisempi FZ-10, joka oli varsin saman näköinenkin vielä.

Sega Mega Drive


Segan suosituin pelikone oli varsinainen kameleontti. Kustannusten alentamiseksi alkuperäinen konsoli pienennettiin Mega Drive II -versioon parin vuoden kuluttua esittelystä, mutta kehittely ei loppunut siihen. Amerikan Sega kehitti Nomad-kannettavan, jossa oli oma näyttö, ja lentokoneita varten tehtiin erikoinen Mega Jet. Multi-Mega yhdisti Mega-CD:n samoihin kuoriin, kuten myös JVC:n lisenssillä valmistama Wondermega/X'Eye. Aiwa leipoi Mega-CD:n osaksi CD-soitintaan. Vielä 90-luvun loppupuolella Majesco esitteli budjettiversio Genesis 3:n, joka sisälsi vain kaikkein välttämättömimmän eikä esim. tukenut kaikkia pelejä. Tämän lisäksi erilaisia kolmatta maailmaa varten tehtyjä virityksiä ja emulaattoripohjaisia esityksiä - kuten meillä testattu Blaze/AtGames Mega Drive - on myyty ihan virallisesti Sega-merkillä.

Atari Lynx


Lynx oli Atarin viimeinen pelikone, josta oli pitkään vaarassa tulla jopa menestys. Ykkösversiossa oli kuitenkin monenlaista pientä ongelmaa: se oli varsin leveä ja painava, kallis valmistaa ja söi paristoja rotan lailla. Lynx II -painos korjasi leveyden, mutta lisäsi vastaavasti syvyyttä. Laitetta oli kuitenkin helpompi pitää kädessä. Virta maittoi edelleen, mutta hinta putosi sentään muutaman satalappusen verran. Valitettavasti jo esittelyvaiheessa alkoi näyttää selvältä, ettei Atari pysty tukemaan sinällään lupaavaa laitettaan riittävästi taistelussa Nintendon hegemoniaa vastaan.

Nintendo Game Boy


Nintendo on tehnyt käsikonsoliensa uusituista versiosta jo lähes taidetta. Sen lisäksi, että olemassa on jos jonkinlaisia värivariaatioita, julkaistiin ensimmäisestä Game Boysta Color, Pocket ja Light-versiot. Game Boy Advancesta taas tuli huomattavasti käytettävämpi SP sekä tarkkanäköisille tarkoitettu pikkuriikkinen Micro. Nintendo DS:kin on saanut jo monia variaatioita, viimeisimpänä DSi XL:n. Aika näyttää, minkälaiseksi 3DS vielä muuntuu.

Neo-Geo CD


CD-levyjä käyttävä Neo-Geo tuotiin markkinoille ratkaisemaan sitä ongelmaa, että moduuliversion arcade-teknologiaan pohjautuvat pelit olivat aivan tuhottoman kalliita. Kerralla ei kuitenkaan onnistuttu, sillä ensimmäisen version 1-kertaisella nopeudella lataileva CD-asema mietiskeli pelikenttien välillä puolesta minuutista minuuttiin. CDZ-versioon saatiinkin sitten uuden ulkoasun lisäksi jo hieman (ja tämä ei ole liioittelua, ero oli yhä minimaalinen) tehokkaampi pyöritin.

V2.fi | Toimitus
< Trine 2 ja Frozenbyt... Pelaa Kane & Lynch 2... >

Keskustelut (7 viestiä)

Penaqua

Rekisteröitynyt 22.11.2009

20.06.2010 klo 20.41

Playstationin jokainen sukupolvihan on myös saanut pienennysleikkauksen, mutta xboxit eivät niinkään(mitänyt tässä uutuudessa jännä design)?

Nintendokin jaksaa muokata DS:sää joka vaiheessa mutta Wii on ainakin toistaiseksi jätetty rauhaan.
lainaa
Aatu

20.06.2010 klo 20.43

Eikö Gameboy Colour ollut kokonaan uusi konsoli verattuna Game Boyhyn? Eihän Colorin pelit käyneet Game Boyhyn enään.
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

20.06.2010 klo 21.20

Aatu kirjoitti:
Eikö Gameboy Colour ollut kokonaan uusi konsoli verattuna Game Boyhyn? Eihän Colorin pelit käyneet Game Boyhyn enään.


Jotkut Colourin pelit toimivat, mutta vain ne, jotka eivät hyödynnä kaikkia colourin uusia ominaisuuksia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Game_Boy_Color

Mutta tosiaan, laitteella oli lyhin elinkausikin, ja muutenkin itselleni on jäänyt laitteesta kuva gameboy yks pilkku vitosena.----
Gameboyn eri mallien värivariaatioista löytyy todellisia helmiäkin, mutta niin värivariaatiot kuin malliuudistuksetkin tahtoivat tulla markkinoille juuri sen jälkeen, kun itse oli ostanut alkuperäisen mallin...

Turkoosi GBC taitaa vieläkin olla jossain ullakon laatikossa. Pokemon Yellowia tuli aikanaan pelattua paljonkin, toinen peli jonka muistan on Wario Land 3, mutta mitään muita pelejä laitteella en tahdo muistaa. Pikachu -koristellun laitteen olisin tietenkin aikanaan halunnut, mutta eipä sitä jostain syystä minulle koskaan ostettu :D

Sinertävä GBA tuli korvattua (teräksen?) sinisellä SP:llä. Taaskin se 'NES-maalattu' laite kiinnosti paljonkin, mutta eipä siihen uskaltanut vähiä rahoja laittaa. Pokemonin R/S/E -sukupolvi on ehdottomasti sarjan heikoin, mutta sapphirea tuli pelattua pari kertaa läpi... Megaman Battle Networkin joku osa ja FF Tactics Advance kuuluivat Advancen kohokohtiin. Tällä hetkellä laite peleineen on jostain syystä yöpöydän laatikossa...

DS ostettiin julkaisussa. Itselle ei olisi tullut mieleenkään ostaa uusioversioita siitä, vaikka kosketusnäyttö naarmuuntui pari vuotta sitten aika pahasti. Veli meni ostamaan DSi:n jokin aika sitten, ja onhan se hieno, mutta jostain syystä ennemmän tykkään pelata alkuperäisellä.


Sega Mega Drive oli toinen pelikonsoli, jonka muistan 'omistaneeni'. Jossain vaiheessa jostain kilpailussa voitettiin kaiketi tuo Mega Drive II, mutta se sitten myytiin, kuten alkuperäinenkin joskus myöhemmin PS1: oston yhteydessä. Peleistä en muista luonnollisesti kuin Sonicin, jossa ei koskaan päässyt kovinkaan pitkälle :D


Luonnollisesti ensimmäinen pelikonsoli oli NES. Alkuperäinen laite on kovin kaunis aikaisekseen, kun taas tuo NES 2 ei. Onneksi ei tullut Eurooppaan :D


(miten tästä näin pitkä tuli :D)
lainaa
Mausis

20.06.2010 klo 22.52

Penaqua kirjoitti:
Playstationin jokainen sukupolvihan on myös saanut pienennysleikkauksen, mutta xboxit eivät niinkään(mitänyt tässä uutuudessa jännä design)?

Nintendokin jaksaa muokata DS:sää joka vaiheessa mutta Wii on ainakin toistaiseksi jätetty rauhaan.


Nintendo kehittää kerralla hyvän konsolin, mutta vähän vanhemmalla tekniikalla.
Tästä johtuen ei ole tarvetta päivitellä konsolia koko ajan (ja rahastaa).

Here’s the size comparison by cubic volumes:
ps3: 8726.9
xbox: 7727.4
xbox 360: 6616.9
ps2: 4179.1
gamecube: 2656.5
pstwo: 978.9
wii: 955.5

Tästä syystä myöskään turhiin "slim"-versioihin ei ole tarvetta.
lainaa
PSBötti

21.06.2010 klo 08.37

Mausis kirjoitti:

Nintendo kehittää kerralla hyvän konsolin, mutta vähän vanhemmalla tekniikalla.
Tästä johtuen ei ole tarvetta päivitellä konsolia koko ajan (ja rahastaa).
.


Mitäs rahastamista siinä on? Toimiihan ne alkuperäisen kokoiset versiot edelleen yhtä hyvin slim-mallien julkaisun jälkeen. Mielestäni se on vain hyvää markkinointia ja osoittaa, että valmistaja haluaa kehittää laitettaan ja pysyä teknologian huipulla.

Tuo Philipsin CD-i on aika hauska. Siitä tuli slimminä ilmiselvä PS3 :P
lainaa
Cene

Rekisteröitynyt 11.04.2007

21.06.2010 klo 15.44

Nintendo Nintendo Entertainment System
lainaa
mummeli

20.09.2010 klo 16.40

Mulla ois ikivanha cd-i laite ja pelejä siihen.Lapseni ovat aikuistuneet.Haluaisko kenties joku ostaa ne?
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi etsii peleistä innostunutta avustajaa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova