Tuorein sisältö

Kadonneen arcaden metsästäjät

Manu Pärssinen

28.02.2012 klo 10.30 | Luettu: 13715 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Keräilijöiden huikea löytö


Elettiin vuotta 2009, kun urbaaniin tutkimusmatkailuun, siis hylättyjen rakennusten ja muiden rakennelmien tutkimiseen keskittynyt sivusto 28 Days Later julkaisi kuvia vuonna 1983 lopullisesti suljetusta Duke of Lancaster -laivasta. Kuvia sattui silmäilemään brittiläinen pelihallipelien keräilijä, jonka huomio kiinnittyi heti yhteen kuvaan - siinä näytti olevan muutamia pelejä.

Historiallinen metsästys alkaa


Tarina löytyy myös sikäläisten arcadepelien keräilijöiden UKVAC-sivustolta (vaatii rekisteröitymisen), mutta tässä se lyhyesti pääkohdiltaan: Kuuden-kahdeksan kuukauden ajan keräilijämme, nimimerkki Alpha1, koetti selvittää, miten pelejä pääsi katsomaan, tai jopa ostamaan ne. Seurasi useita soittoja laivan sijaintikylän kunnanvirastoon, postitoimistoon, kauppoihin, viranomaisille ja ihmisille, kunnes löytyi joku, joka kertoi olevansa laivan omistajien sukulainen. Silloin selvisi myös, että pelit olivat myytävänä ja niitä pääsisi katsomaan. Nyt vuosi oli 2011.

Duke of Lancaster tunnettiin aikanaan myös nimellä ‘The Fun Ship’, mikä osaltaan selitti sen, että pelihallipelejäkin oli laivaan eksynyt. Tällainen näky kohtasi Alpha1:n ja kaksi muuta mukaan lähtenyttä keräilijää viime vuoden helmikuussa:


Sekä myös tällaisia maisemia:

Seuraavana päivänä Alpha1 soitti omistajille tottakai täpinöissään. Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä kiinnostuksen herättyä laivan omistajat uskoivat istuvansa kultakasan päällä ja kaivoivat peliryppäälle hinta-arvion, joka masensi pelastusoperaatioon osallistujat. 2000 puntaa Space Invaders -kabinetista voi saada, jos se täydellisessä kunnossa huutokaupataan - mutta 30 vuotta kosteassa laivassa olleesta, jonka kunnosta ei ole tietoa? Ei pojjaat. Lisäksi soittopyyntöihin ei vastattu ja seurasi jälleen 8 kuukautta epätoivoa projektin ollessa jumissa ja klassikkopelien hiljakseen mädäntyessä Englannin rannikolla. Vauhdittaakseen kaupantekoa Alpha1 avusti omistajia kaikilla keksimillään tavoilla (mm. kotisivujen tekeminen), mutta viime vuoden lokakuussa miekkonen lopulta luovutti. On sitä perheellisellä muutakin tekemistä.

Viimeinen ristiretki


Joulukuussa kuitenkin tapahtui taas. Toinen keräilijä oli saanut yhteydenoton, jossa pyydettiin arvioimaan laivalla olevien pelien arvo. Hän otti yhteyttä Alpha1:een ja toivon kipinä heräsi - ehkä laivan omistajat haluaisivat nyt myydä pelit! Tähän väliin lainaus suoraan UKVACin keskusteluryhmästä.

“GAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHH I BLOODY COULDN'T BELIEVE IT!!!”

Puhelinnumero oli kadonnut.

Alpha1 sai kuitenkin lopulta yhteyden toiseen omistajien sukulaiseen ja sovittiin, että laivalla käytäisiin taas katsomassa pelien kuntoa ja puhuttaisiin hinnasta uudelleen. Siellä havaittiin, että ryöstelijät olivat vieneet osan laivan messinkisistä ikkunoista ja kosteus oli päässyt yhä pahemmin valloilleen. Pelit oli siirretty kuivempaan osaan Dukea, mutta jotain oli tehtävä nopeasti, mikäli arcadeaarteet haluttiin säilyttää.


Vihdoin päästiin puhumaan hinnasta ja koska sana oli levinnyt, muitakin ostajaehdokkaita ilmestyi. Kauppa kuitenkin onnistui ja voitiin miettiä sitä, koska pelien siirtäminen järjestettäisiin. Valitettavasti se oli päätetty keräilijöiden puolesta, sillä jo 10 päivän kuluttua laivalla alettaisiin tehdä töitä ja pelit pitäisi saada pois sitä ennen. Pieni paniikintunne valtasi harrastajamiehet, varsinkin, kun kaupalle asetettiin vielä yksi ehto: nostokurki pitää olla.

“Oh crap.”

Alpha1 kääntyi UKVAC-foorumin puoleen ja yhteensä 15 keräilijää, joita oli myös Saksasta ja Belgiasta, osallistui lopulta hankkeeseen. Nostokurki löytyi, kuljetusvälineistöä hankittiin ja viimeinen osa urakkaa oli edessä. Se tapahtui 4. päivä tätä kuuta, helmikuussa 2012.

Puolituttujen miesten rahat takataskussaan Alpha1 ja joukko muita osallistujia palasi hieman hermostuneena laivalle, jossa nostokurki jo odottikin. Pelit olivat onneksi yhä samassa kunnossa kuin aiemmin, joten yksi pelikeräämisen historian suurimmista operaatioista tuli viimein päätökseen. Laitteet lastattiin autoihin ja ne pääsivät niitä arvostavien ihmisten hellään huomaan.
Pelikerääjien Indiana Jones


Itsekin keräilytouhuun sotkeentuneena allekirjoittanut sai Duke of Lancaster -aarteesta vinkin IRC:issä ja yhteisen tutun kautta yhteyden Alpha1:een. Haastattelu oli siis paikallaan.

Kerro itsestäsi ja harrastuksestasi
Olen Oliver ja kerään pelejä. Enimmäkseen Atarin pelejä 80-luvulta, mutta kaikkea löytyy vuosilta 1972-2010. Yliopistoaikoina pelasin paljon emulaattoreilla ja ne saivat minut koukkuun. Ennen pitkää aloin etsiä omaa arcadepelikonetta.

18-vuotiaana, vuonna 1998, hankin ensimmäiset JAMMA-kabinettini, joihin rupesin etsimään niitä pelejä, joita oli tullut pelattua. Sitten keskityin enimmäkseen Atari-peleihin ja nyt itselläni on Euroopan suurin yksityinen Atari-pelien kokoelma. Siihen kuuluvat mm. I,Robot, Major Havoc, Quantum and Star Wars. Olen myös hyvin kiinnostunut Atarin historiasta, olen kerännyt dokumentteja ja pelien prototyyppejä. Omistan prototyypit peleistä Agent X, Major Havoc, Alpha1, Paperboy ja Missile Command II. Kokoelmaani kuuluu myös paljon japanilaisia pelejä Taitolta, Namcolta ja Universalilta. Kaiken kaikkiaan pelejä on kertynyt noin sata kappaletta.

Arcadepelejä laivalla... mistäs tässä oli kyse?
Kuulin peleistä ensimmäisen kerran vuonna 2009. Sen jälkeen minulta meni 6 kuukautta saada yhteys omistajiin ja sitten aina vuoden 2012 helmikuuhun, että diili saatiin tehtyä ja pelit pelastettua. Laivan pelihalliin meneminen oli kuin aikapoimu. Se suljettiin vuonna 1983, eikä pelejä oltu pelattu sen jälkeen.

Kuinka onnistuit hankkimaan pelit, saitko ne haluamaasi hintaan?
Hinnan sopimisessa meni kaikkiaan vuosi ja neuvottelu oli kovaa työtä. Uskon, että lopulta sekä laivan omistajat että pelien omistajat olivat tyytyväisiä. Kaikki voittivat.

Kuinka vaikeaa oli saada pelit ulos laivasta?
Laivan sisällä oli vaarallista liikutella pelejä, joten jouduin vuokraamaan 20 tonnin nostokurjen. Se auttoi hurjasti, vaikka lisäsikin projektin hintaa.

Montako pelejä oli?
En muista täsmälleen, mutta yli 120 ainakin. Tässä listaa muistamistani:

Sidam Asteroide, Atari Basketball, Sidam Explorer, Atari Centipede, Namco/Alca Gee-Bee, Gremlin Head On, Gremlin Hustle, Sidam TakeOff, Sidam Missile Storm-A, Sidam Missile Storm-B, Atari Subs, Atari Asteroids-A, Zaccaria Astro Wars-A, Zaccaria Astro Wars-B, Sidam Condor (Phoenix), Universal Cosmic Guerilla, Gremlin/Alca Firebird, Midway Galaxian-A, Sidam Intruder (Space Invaders?), DECO/Data East Tomahawk 777, Atari Asteroids-B, Atari Asteroids-C, Midway Boot Hill, Exidy Crash, Midway Gunfight, Meadows Gypsy Juggler, Exidy Side Trak, Atari Splash, Atari Sprint-1, Atari Super Breakout, Atari Ultra Tank, Video Pool, Midway Galaxian-B, Universal Galaxy Wars-A, Taito Space Chaser, Cinematronics Star Hawk-A, Atari Avalanche, Atari Battlezone cabaret -A, Atari Battlezone cabaret -B, Galaxy Wars-B, tuntematon Meteoroid, Atari Missile Command, Taito Space Invaders Part II, Taito Space Invaders-A, Taito Space Invaders-B, Taito Space Invaders-C, Century Star Fighter-A, Century Star Fighter-B, Cinematronics Star Hawk-B, Exidy Tailgunner II, Taito Space Invaders table top, Midway race game ja Sidam Explorer #2.

Flippereitä oli ainakin Harlem Globe Trotters, Nitro Ground Shaker, Dolly Parton, Time Warp, Tri-Zone ja Supersonic. Lisäksi hedelmäpelejä, lasten hupilaitteita ja niin edelleen.

Mitä niistä arvostat eniten ja miksi?
Minulle päätyivät Asteroids, Subs, Space Chaser sekä Galaxy Wars ja niistä sanoisin, että Subs. Sitä peliä ei ole ennen löytynyt Euroopasta ja sen uskottiinkin olevan julkaistu vain USA:ssa.


Mikä on kaikkien aikojen suosikkipelisi?
Vaikea kysymys! Sen täytyy olla tasapeli Atari Star Warsin, Major Havocin, I, Robotin ja Gravitarin välillä - kaikilla on erityinen paikka sydämessäni.

Lopuksi Oliver toivottaa kaikille hyviä pelihetkiä ja kehoittaa pelihallipelien keräilystä kiinnostuneita suuntaamaan osoitteeseen www.ukvac.com.


PALJON lisää kuvia myös täällä.

Artikkelin kuvat: UKVACin jäsenet, kiitoksia. Kiitos myös Alpha1:lle haastattelusta ja System11:lle juttuvinkistä.

V2.fi | Manu Pärssinen
< Listasunnuntai #124... Lauantai-illan Kevyi... >

Keskustelut (13 viestiä)

Stanaldo

Rekisteröitynyt 26.08.2009

28.02.2012 klo 11.44

Kiitos tästä. Eikun arcade pelejä etsimään.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

28.02.2012 klo 12.20

Mielenkiintoinen tarina, kiitän tästä.
lainaa
Homppa

28.02.2012 klo 12.28

Todella mielenkiintoinen tarina. Kiitos Manu!
lainaa
tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

28.02.2012 klo 12.49

Kiinnostava tarina.
lainaa
Kiitollinen

28.02.2012 klo 15.07

Hieno tarina. V2 on imo parhaimmat viihdealan reportterit suomessa.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.02.2012 klo 15.16

Kiitollinen kirjoitti:
Hieno tarina. V2 on imo parhaimmat viihdealan reportterit suomessa.


Kiitos koko toimituksen puolesta :)
lainaa
Dasf

Rekisteröitynyt 07.12.2009

28.02.2012 klo 17.07

Hieno juttu! Itsellänikin on 2kpl Tekken 1 arcade koneita, toisen purkasin, kun oli päässyt märäntymään alhaalta niin pahasti. Osat kaikki on tallessa, mutta vie vain paljon vähempi tilaa pieni lastulevykasa. Jos joskus innostuisi tuon korjaamaan:) Toinen on ok kuntoinen, hieman tarrat kärsineet. Näyttöjä pitäisi hieman huoltaa, molemmista kärvähtäneet yhdestä kohtaa. Onko v2:ssa muita arcade koneiden omistajia ?
Muokannut: Dasf 28.02.2012 klo 17.47 lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.02.2012 klo 19.13

Dasf kirjoitti:
Onko v2:ssa muita arcade koneiden omistajia ?


Onhan noita kertynyt... :)
lainaa
Zilverfang

28.02.2012 klo 23.22

Itseltänikin löytyy yksi arcadepeli, Atarin Hydra. Kävin pelastamassa sen vanhasta junanvaunusta, jossa toimii nykyään kirpputori. 8-)
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

29.02.2012 klo 01.23

Aivan upea juttu kaikin puolin! Iso peukku Manulle! Suurin osa mainituista peleistä toi lapsuuden mieleen. Vitja, mä oon vanha.. :D
lainaa
Andyman

29.02.2012 klo 19.30

Looks good but can't read Finnish :(
lainaa
juuso

01.03.2012 klo 10.31

Viileä tarina, veli
lainaa
dt99

23.06.2012 klo 06.18

Jos jostain löytyisivät alkuperäiset Gravitar, Battlezone ja Star Wars, voisin ottaa vaikka pankkilainan saadakseni ne kokoelmiini.

Vektorigrafiikkaiset pelit näyttävät edelleenkin upeilta, ja MAME ei pysty jäljittelemään niiden loistoa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova