Tuorein sisältö

Leffalista #6: Suomalaisen työn sankarit

Jari Tapani Peltonen

01.05.2012 klo 13.00 | Luettu: 7252 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Riemukasta vappua!
Tänään juhlivat suomalaisen työn tekijät ja kovasti jo treenanneet. Muuallakin työmme tunnetaan. Rare Exports nauratti amerikkalaisia: eräskin arvostelija pahoitteli, että hän puhuu koko ajan peniksestä, mutta hih hih... penis! Suomalaisille suunnatun elokuvan menestyminen vientituotteena on harvinaista, mutta poikamme ja tyttäremme ovat soluttautuneet maailmallekin. Heitä muistelemme tänään: tuoreiden melkein suomalaisten elokuvien Iron Sky ja War of the Dead - Stone's War kunniaksi.

Näyttely: Plan 9 From Outer Space


Maila Nurmi ehti syntyä Suomessa ja täyttää vaipan tai kaksi, ennen kuin hän saavutti kuolemattomuuden Yhdysvalloissa. Nurmi loi Vampira-hahmon tv-show'ta varten, mutta käyskenteli samannäköisenä julkisesti ja Edward D. Wood Jr:n klassikossa Plan 9 From Outer Space. Useimpien unohtaman tv-hahmon ollessa tärkeä osa viettelevien goottivamppien historiaa, elokuvan rautakanki peräsuolessa -tyyppinen vampyyrizombie on ikoni, jota mm. naamiaisissa usein imitoidaan.


Sävellys: Alone in the Dark


Nightwishin fanit odottavat toiveikkaina, josko syksyllä debytoiva fantasiamusikaali Imaginaerum tekisi kunniaa kuville, joita yön musiikki mieleen luo. Tuomas Holopainen toivoi, että jo se olisi iso juttu, kun kappaletta Wish I Had an Angel soitettiin Uwe Bollin ohjauksen Alone in the Dark lopputekstien aikana. Kappale ei vaille huomiota jäänyt, vaan The Stinkers -leffagaala jopa palkitsi sen ehdokkuudella kategoriassa Vuoden huonoin biisi.


Ohjaus: Kurkunleikkaajien saari


Saarella ei ole kurkunleikkaajia. Pahis kertoo rakastavansa sitä, kun hänen laivansa ammutaan palasiksi. Sitten häntä tusautetaan tykillä, koska hän ei ehdi väistää ennen kuin sytytyslanka palaa loppuun. Muuta en muista, paitsi yhden Geena Davisiin liittyvän hetken, jota en mainitse, koska sovinismia on luvassa myöhemmin, mutta uskoakseni elokuva on täysin katsomiskelpoinen. Tämä on todellinen saavutus yhdelle kaikkien aikojen suurimmista flopeista, joka upotti tuotantotalon, Davisin ja lajityypin. Renny Harlin on mainettaan parempi ohjaaja.


Ideat: Max Payne


Max Payne lenteli pää edellä vaaroihin ennen Angry Birdsejä. Kiitos suomalaisen pelialan visionäärien maailmassa on vakava, muovinen ja mitäänsanomaton toimintajännäri, joka on nimetty kuin vapaapainijan tähdittämä DVD-leffa. Mark Wahlberg kiittää. Hän ei kadu mitään, vaikka hän meni puoli miljoonaa miinukselle valmistautuessaan laatudraamaan The Fighter. Palkkio oli kovin pieni - mutta sellaisista elokuvista kuin Max Payne hän tienaa 10 miljoonaa.


Muotoilu: The American


Kotimaisen elokuvan määritteleviä piirteitä on näyttelijöiden kyvyttömyys pitää housut jalassa. Tuntekaamme kollektiivista ylpeyttä siitä, että vaikka Irina Björklund esiintyy vain pikaisesti George Cloonen tähdittämässä jännärissä The American, hänen viehätysvoimaansa kehuttiin lukuisissa englanninkielisissä arvosteluissa. Vähintään kahdessa arvostelussa mainittiin erikseen takapuoli, jonka muistan itse parhaiten Minä & Morrisonista: tämä puoli tekee tasaisen hyvää työtä.


Asenne: Jackass 3D


Jackass-pojat ovat myöntäneet Duudsonien olleen vauhdissa ennen heitä. Tv-sarjaan nähden Duudsonit elokuva kärsii sekavuudesta: kuvaajalla ja leikkaajalla saisi olla vähemmän energiaa kuin sankareilla. Jackass 3D:ssä vierailun ansiosta Duudsonien nerokkuutta on nähnyt isoltakin kankaalta laaja kansainvälinen yleisö. Isäntien osuudessa porukka putoilee suomalaisista puista Joulupukin tamineissa.


Tuotanto: Fanny ja Alexander


Jörn Donner on ainoa suomalainen, joka on voittanut Oscarin? Ei se niin mennyt, vaan: hän on ainoa suomalainen, joka on noutanut Oscarin. Ingmar Bergmanin mestariteos Fanny ja Alexander voitti Parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon, joka ei ole tunnustus henkilölle, vaan maalle, joka on tässä tapauksessa Ruotsi. Perinteisesti ohjaaja noutaa pystin, mutta kunnia lankesi tuottaja Donnerille, joka piti patsaan itse. Hyvä! Donner on huomattavasti merkittävämpi henkilö kuin olisi esim. "ainoa suomalainen, joka on koskenut Oscaria".


Uwe Boll ohjasi myös Wish I Had an Angel -musiikkivideon, jonka alkuperäisessä versiossa nähdään katkelmia elokuvasta (joka IMDb:n mukaan on kaikkien aikojen 78. huonoin, mikä ei ole meidän vikamme):


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Huhtikuun laitetesti... Testissä Diel Shark... >

Keskustelut (3 viestiä)

Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.05.2012 klo 19.19 1 tykkää tästä

"Vähintään kahdessa arvostelussa mainittiin erikseen takapuoli, jonka muistan itse parhaiten Minä & Morrisonista: tämä puoli tekee tasaisen hyvää työtä."

Jos käskettäisiin mainitsemaan yksi kohtaus ko. taideteoksesta, se olisi juurikin se aamukohtaus, jossa sai valkokankaalta laskea Irinan häpykarvat. Alastomuus rooleissa ei ole hänelle ilmeisestikään mikään ongelma, päinvastoin.
lainaa
Mjoo

01.05.2012 klo 22.21

Täh, Nightwishin biisi oli ehdolla vuoden huonoimmaksi? Nyt ei mee jakeluun täällä päässä:D
lainaa
Priami

Rekisteröitynyt 07.03.2012

02.05.2012 klo 08.47

Mjoo kirjoitti:
Täh, Nightwishin biisi oli ehdolla vuoden huonoimmaksi? Nyt ei mee jakeluun täällä päässä:D


No ei tuo biisi nyt ihan kamala ole mutta videon perusteella voin helposti tajuta miksi Uwe Bollia sanotaan maailman huonoimmaksi ohjaajaksi. Ainuttakaan miehen leffaa en ole katsonut.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova