Tuorein sisältö

Leffalista #39: Jos sitten tänä vuonna

Jari Tapani Peltonen

08.01.2013 klo 18.45 | Luettu: 12198 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kim Jong-il porskutti vielä kun näitä kuvattiin.
Harvinaisen monta viime vuoden leffaa lykkääntyi tälle vuodelle. Pelkästään Paramount Pictures siirsi kolmea elokuvaa (listan kohdat 2, 4 ja 6), mikä osaltaan selittää studion heikon menestyksen viimeaikoina. Useimmat viivästyjät ovat valtavirran tehostetoimintaa. Harvat kansalaiset eksyvät teatteriin useammin kuin kerran kuussa, joten pelkäänpä että parikin ylimääräistä mökäleffaa tämän vuoden markkinoilla voi aiheuttaa floppi-epidemian.

Listaamani tapaukset eivät ole tusinatavaraa studioiden näkökulmasta, vaan 60-250 miljoonaa dollaria kustantaneita jätti-investointeja.

47 Ronin


21.11.2012 -> 25.12.2013

Keanu Reevesin tähdittämä samuraifantasia saapuu Suomeen todennäköisesti vasta ensi vuonna. Tuotantoa on kuvailtu painajaiseksi. Huhujen mukaan budjetti riistäytyi käsistä, eikä studio anna ohjaaja Carl Erik Rinschin tehdä enää mitään mihin sopimukset eivät velvoita. Nämä puheet saattavat olla ilkeää liioittelua, mutta selvästi tässä on kiivetty pakarat edellä puuhun. Leffa haluaa kertoa japanilaisen legendan käyttäen pääasiassa japanilaisia näyttelijöitä, mutta uusintakuvauksia on tarvittu muun muassa siksi, ettei ainoa kansainvälinen tähti Reeves sittenkään ollut riittävän hyvin esillä. Keskeneräisen käsikirjoituksen ja jättibudjetin lyöminen Rinschin kouraan on mielenkiintoinen strategia, sillä Rinsch ei ole elokuvia aiemmin ohjannut.


G.I. Joe: Kosto


29.6.2012 -> 29.3.2013 (myös Suomessa)

Mainoskampanjaan oli poltettu omaisuuksia ja leluja oli kaupoissa. Lippujakin ehdittiin myydä ennakkoon. Viimetingassa G.I. Joen jatko-osa päätettiin siirtää ja kääntää kolmiulotteiseksi. Miksi? G.I. Joe on lelufirma Hasbron tuote, kuten on myös Battleship, joten ehkä kaksiulotteisen Battleshitin floppaaminen säikäytti tekijät? Ehkä (tämäkin) leffa on tai oli surkea?

Jää nähtäväksi miten paljon "Tatumia" lopullisessa versiossa on. Tekijät ovat vihjanneet, että uusintakuvauksilla parannetaan kolmiulotteisuutta, mutta sitkeiden huhujen mukaan Channing Tatumille tahdotaan antaa lisää tekemistä. Tatumin oli tarkoitus vain vilahtaa jatko-osassa - mutta viime vuonna mies nousi tähdeksi kolmella selkeällä hitillä.

Leffanörtit ovat viljelleet ahkerasti hokemaa "needs more Tatum". Floppasiko joku leffa? Eikö Hobitti kiinnosta tyttöystävää? Menikö Mitt Romneyn vaalikampanja pieleen? "It probably needed more Tatum."


Gangsterisota


7.9.2012 -> 11.1.2013 (Suomen ensi-ilta 1.3.2013)

Alkuperäisessä trailerissa gangsterit ampuvat yleisöä valkokankaan läpi. Kyseessä oli ennakkoa loppuhuipennuksesta. Kun Yön ritarin paluun näytöksessä ammuskeltiin oikeasti, molemmista filmeistä vastaava studio alkoi jänistää. Gangsterisota on huippunäyttelijöillä miehitetty ja sille jopa ennustettiin palkintoja, mutta ensi-illan lykkääminen tuhosi samalla palkintogaalakelpoisuuden. Ymmärtääkseni teatterikohtauksen tilalle on kuvattu joku räjähdys... ja toivottavasti jotakin kiinnostavampaakin. Jos Yhdysvalloissa räjähtää lähipäivinä, Gangsterisota saapunee teattereihin vasta 2014 kenties valomiekkataisteluilla.


Hannu ja Kerttu: Noitajahti


2.3.2012 -> 25.1.2013 (Suomen ensi-ilta 8.2.2013)

Studiopomon mukaan raakaa jatko-osaa raa'alle sadulle lykättiin, jotta Hannua näyttelevä Jeremy Renner ehtii vakiintua tähdeksi tapausten The Avengers ja Medusan perintö avulla. Renner oli tuolloin esiintynyt hitissä Mission: Impossible - Ghost Protocol. Huhujen mukaan studio tosiasiassa tarvitsi aikaa päättää miten verinen leffasta tulee. Joka tapauksessa kysyn: kuka onnistui kiintymään Renneriin? Renner on siedettävä näyttelijä moneen nilkkipässiin verrattuna ja hänellä on karismaa, mutta ei hän näissä viihde-elokuvissa juuri muuta harrasta kuin perusilmettään, josta puuttuu todellisilta tähdiltä löytyvä sanoma. En tiedä mitä Renner funtsii. En samaistu.


Jack the Giant Slayer


15.6.2012 - > 1.3.2013 (Suomen ensi-ilta 22.3.2013)

"Luuletko tuntevasi tarinan Jaakosta ja pavunvarresta? You dont know Jack!" Vau, nokkelaa. Bryan Singerin fantasiafilmin trailerit ovat saaneet julmaa palautetta. Pahasti vanhentuneita tehosteita haukuttiin ahkerasti kauan sitten, ja vaikka leffaa siirrettiin ilmeisesti tästä syystä, uutta traileria on haukuttu vielä innokkaammin, koska siinä sitä sotkua on enemmän. Sekään ei ole kansaa ilahduttanut, kuinka uusi traileri vaikuttaa paljastavan loppuvaiheen juonenkäänteet. Tämä leffa jos mikä on vaarassa flopata mahtavasti.


World War Z


21.12.2012 -> 21.6.2013

Ohjaaja Marc Forster nousi maineeseen laatudraamoilla. Jos huhuilla on pohjaa, hänestä on tulossa kirosana, koska hän ei hallitse isoja tuotantoja. Ensimmäinen virhe: hän lähtee mukaan projekteihin, joita kukaan muukaan ei hallitse. Forsterin Quantum of Solacen tavoin World War Z:n kuvaukset alkoivat esituotannon ollessa kesken. Kuulemma leffan oli jossakin vaiheessa tarkoitus mukailla episodimaista alkuperäisromaania, mutta uusien kirjoittajien käskettiin ns. korjata käsikirjoitus kaupallisemmaksi. Jotakin kertonee se, että viimeinen näistä tekstitohtoreista palkattiin työhön kun varsinaiset kuvaukset olivat jo päättyneet. Uusintakuvaukset kestivät 7 viikkoa: kuvaukset eivät monesti kestä kauempaa yhteensäkään.


Näitä ei dissata


Ohjaaja Neil Blomkamp teki suuren vaikutuksen esikoisellaan District 9. Hänen seuraava tieteisfilminsä Elysium kertoo avaruusasemasta, jonne rikkaat pakenevat maapallon köyhyyttä. Huhuilla ei ole pahaa sanottavaa siitä, että loppuvuodelle 2012 lupailtu leffa päätyi kesälle 2013.

Alfonso Cuarónin edellinen työ Ihmisen pojat on monien kirjoissa klassikko. Cuarónin uusi sci-firaina Gravity siirrettiin marraskuulta 2012 lokakuulle 2013. Syyksi on tarjottu sitä, että Skyfall, Twilight ja kumppanit aiheuttivat liikaa kilpailua. Syy kuulostaa epäilyttävältä, mutta toisaalta juorut ennakoivat omaperäistä laatuleffaa, eikä Cuarón ole pettänyt vielä.

Moulin Rougen ohjaajan Baz Luhrmannin seuraava mahtipontisen visuaalinen teos on The Great Gatsby: kolmiulotteinen versio klassikkotarinasta. Leffa siirrettiin jouluruuhkasta 2012 kesäruuhkaan 2013 osittain siksi, ettei pääosanesittäjä Leonardo DiCaprio joudu kilpailemaan itsensä kanssa: eräässä vaiheessa Gatsby ja Django Unchained jakoivat ensi-iltapäivän.

Pixar on viimeaikoina tuottanut yhden animaation per vuosi, joten eipä kuulosta lainkaan pahalta se, että studio pitää kiinni suunnitelmasta muita vaihtoehtoja harkittuaan. Monsterit Oy:n esiosan Monsters Universityn piti alunperin olla vuoden 2012 toinen Pixar, mutta siitä tulikin vuoden 2013 ainoa Pixar.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Vuoden parhaat eloku... Leffalista #40: Ramb... >

Keskustelut (5 viestiä)

Mädättää

08.01.2013 klo 20.31 3 tykkää tästä

Alienlapsipornoa! Loukkaannuin!
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

08.01.2013 klo 20.32 2 tykkää tästä

Gangster Squad (Gangsterisota) pitää mennä kattomaan leffaan.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

09.01.2013 klo 20.52 2 tykkää tästä

Elysium ja Gravity kiinnostaa.
lainaa
Chrisberg1

11.01.2013 klo 03.57 5 tykkää tästä

Pidätkö Peltonen Oscar-valvojaiset? Toivottavasti, on tullut perinteeksi meikälle katsoa Oscar-gaalaa sipsien kera ja lueskella arvioitasi samalla.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

11.01.2013 klo 12.36 3 tykkää tästä

Chrisberg1 kirjoitti:
Pidätkö Peltonen Oscar-valvojaiset? Toivottavasti, on tullut perinteeksi meikälle katsoa Oscar-gaalaa sipsien kera ja lueskella arvioitasi samalla.


Luultavasti kyllä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova