Tuorein sisältö

Leffalista #40: Rambo bin Laden

Jari Tapani Peltonen

22.01.2013 klo 13.40 | Luettu: 9425 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kenties kaunis on ja vallaton iloinen Afganistan...
Mainoslauseen mukaan viikon ensi-ilta Zero Dark Thirty kertoo "historian suurimmasta miesjahdista, jonka kohteena oli maailman vaarallisin mies". Leffassa jahdataan Osama bin Ladenia kymmenen vuotta, kunnes hän saa napin otsaan.

Voi pojat! Maailman vaarallisin mies. Tällaisen tarinan loppuhuipennus on takuulla kiinnostava, kuten epäilemättä on sekin osuus, jossa hän lunastaa kovimman konnan tittelin. Onko sitä osuutta kerrottu leffoissa?

Ei ole: ei ainakaan järin kattavasti. No, joskus voimme oppia jotakin miehestä epäsuorasti. Bin Laden on osa Afganistanin historiaa, joten listaan tässä pari leffaa jotka käsittelevät sitä.

Esihistoriaa


Afganistanin alueesta on riidelty kautta historian sen keskeisen sijainnin vuoksi. Alkuperäisväestöllä on ollut rajoitetusti mahdollisuuksia rakentaa omaa hyvää. Kuten opimme klassikosta Seikkailujen sankarit (The Man Who Would Be King), vielä 1800-luvulla imperialistinen Sean Connery saattoi astella maahan ja nousta jumalaksi. Connery lupasi pistää asiat kuntoon, kunhan häntä kovasti palvotaan, mutta ei siitä sitten mitään tullut, koska paikalliset arvostivat kuolemattomuutta eikä Connerylla ollut edes armeijaa mukana.


Rambo III


Sata vuotta myöhemmin raakalaismaiset ryssät kiusasivat afgaaneja. Maahan saapui taistelemaan myös useita oikeamielisiä ulkomaalaisia, kuten Osama bin Laden ja John Rambo. Elokuvassa Rambo III sodan uhrista sodan jumalaksi taantunut superjenkki tahtoi aluksi pelastaa erään kaverinsa, mutta lopulta hän otti sodan omakseen ja auttoi ja inspiroi mujahideen-kapinallisia. "Mujahideen" on henkilö, joka harrastaa "jihadia", mutta jihad tarkoittaa kamppailua ja toki sitä kamppailla pitää kun kommunistit tulevat. Amerikka! Vittu joo! Afganistan! Vittu joo!


Leijapoika


Kun neuvostoliittolaiset saatiin häädettyä, paikallisilla oli tilaisuus pohtia vähän tulevaisuutta. Alkunsa sai Taliban-hallinto ja muuta mukavaa, kuten bin Ladenin terroristikerho. Leijapoika (The Kite Runner) maalaa asiasta sellaisen kuvan, että jos muutit ulkomaille neukkujen hyökätessä ja palasit takaisin heidän lähdettyään, kaikki oli muuttunut tunnistamattomaksi - paitsi muuan homoraiskaaja. Hän oli yhä kusipää ja uudessa Afganistanissa oli tarjolla korkeita virkoja sellaisille.


Amerikkalaisten itkuvirret


Hieman myöhemmin, toisella puolella planeettaa saudiarabialaiset ja pari muuta tyyppiä päättivät rysäyttää lentokoneita Yhdysvaltojen eli saudien liittolaisen maamerkkeihin. Leffa World Trade Center kertoo miten kovasti tämä Nicolas Cagea harmitti, ja leffa United 93 kertoo niistä amerikkalaisista, jotka saavuttivat rambofiilikset jo iskujen aikana. Kuten tapaus Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä (Extremely Loud and Incredibly Close) osoittaa, iskut vaikuttivat jopa Tom Hanksin elämään! MATEFAKAS! Amerikkalaiset päättivät pommittaa Afganistanin pronssikaudelta kivikaudelle, koska saudiarabialainen bin Laden luultavasti yhä hengaili siellä ainakin siihen aikaan, kun hän erittäin suurella todennäköisyydellä ehkä ainakin tiesi, että kohta jytisee.


Where in the World is Osama bin Laden?


Bin Laden teki katoamistempun. Oletan Zero Dark Thirtyn kertovan lisää siitä, miten aktiivisesti viranomaiset häntä etsivät, mutta siltähän tilanne eräässä vaiheessa näytti, että ainoastaan Super Size Me -dokumentaristi Morgan Spurlock tekee jotakin asian eteen. Spurlock kävi kyselemässä kadunmiehiltä missä Osama on. Saudi-Arabiassa ei tiedetty. Afganistanissa ei tiedetty. Lopulta Spurlock luopui leikistä, eikä ihme, sillä kyllä minuakin pelottaisi, jos uskonnolliset partasuut tulisivat huutamaan ja tönimään keskellä kirkasta päivää, kuten Spurlockille kävi Israelissa.Tulevaisuus


Bin Laden otettiin hengiltä, heitettiin järveen ja Oscar-palkintoja on tulossa. Taistelu jatkuu ainakin elokuvassa Osombie, jossa zombiet hyökkäävät Afganistaniin. Epidemian taustalla on tietenkin Osama bin Laden, joka kahlaa rantaan puoliksi märäntyneenä helvetinsikiönä. Vain Yhdysvaltain armeija voi estää Afganistania taantumasta takaisin ihan homoksi raiskausmaaksi! Fuck yeah!Ehkä itsensä sivistäminen elokuvia katsomalla ja pari faktaa Wikipediasta lukemalla johtaa hieman rajoittuneeseen maailmankuvaan.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #39: Jos ... BeeWi Wifi Camera Bu... >

Keskustelut (4 viestiä)

apex

Rekisteröitynyt 21.12.2010

22.01.2013 klo 20.38 1 tykkää tästä

Hyvä analyysi.
lainaa
JJR

23.01.2013 klo 17.20 2 tykkää tästä

Muistan yhden muinaisen uutisotsikon Syyskuun 11. päivän terroritekojen jälkeen. Siinä Sylvester Stallone ilmoitti tekevänsä neljännen Rambo-elokuvan jossa John Rambo jahtaisi Osama Bin Ladenia. Siinäpä olisikin ollut elokuvaa kerrakseen..
lainaa
UnterstrumfuhrerSS

25.01.2013 klo 12.43 1 tykkää tästä

Kyllähän tämä maailma olisi paljon parempi paikka ilman juutalaisia, muslimeja ja kiihko-uskovaisia. Samaan läjään (lue uuniin) menis sitten suurin osa etnisen ihonvärin omaavista ja romanit. Ja kun kerran junilla alettiin kuskaamaan, niin karjavaunuihin myös ryssiä iso läjä ja koko afrikan väestö. Oikeastaan vain valkoisen rodun edustajat vois jäädä, ja niistäkin vain me oikeat arjalaiset. Himmel!
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

26.01.2013 klo 14.07

Paitsi että me suomalaiset ei olla arjalaisia vaan mitälie mongoloideja.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova