Tuorein sisältö

Leffalista #45: Oz äimänkäkimaa

Jari Tapani Peltonen

12.03.2013 klo 20.45 | Luettu: 15653 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Sateenkaaren tuolla puolen.
Ihmemaa Oz on itseluottamuksesta kertova satu. Jos tahdot olla rohkeampi, fiksumpi tai inhimillisempi, ehkä vastaukset löytyvät sisältäsi. Lasten vuoksi sanoma on verhottu hassuun hömppään. Kun tämäntapainen tarina kolahtaa kansaan, tyhmyys tiivistyy ja lopulta se onkin se hömppä, joka muuttuu pääasiaksi.

Disneyn ja Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa (2010) on surkuhupaisa esimerkki leffasta, joka on pinnallista fanifiktiota, joka ei edes ymmärrä mistä alkuperäinen tarina kertoo. Kansa palkitsi sen miljardilla dollarilla. Tämän jälkeen on julkistettu 12-18 Ihmemaa Oz -elokuvaa, koska kaikki saivat saman ajatuksen: Liisa Ihmemaassa ja Ihmemaa Oz ovat melkein sama asia! Eivät ne oikeasti ole, jos olemme kiinnostuneita sisällöstä, mutta totta kai ne ovat, jos tahdomme nähdä tietokonetehosteita.

Disneyn Oz-leffa eli Mahtava Oz (Oz the Great and Powerful) saapuu Suomeen perjantaina. Yhdysvalloissa se on menestynyt hyvin. Vauhdittaako menestys Oz-buumia, vai tuumivatko muut, että Disney voitti tämänkin erän, se jää nähtäväksi.

Viikon leffalistalla on Oz-leffoja ja triviatietoa.

Varhaisin Oz


Vuoden 1910 lyhytelokuva The Wonderful Wizard of Oz on varhaisin jälkipolville säästynyt filmatisointi. Se on semmoista antiikkia, ettei edes tekijöistä ole varmaa tietoa. Pätkä on arvokkaampi elämys kuin Burtonin Liisa Ihmemaassa sillä perustelulla, että nauroin useammin.Klassikko Oz


Musikaali Ihmemaa Oz (The Wizard of Oz, 1939) on yleissivistystä kuin aakkoset. Elokuvaa on helppo kutsua mestarilliseksi, sillä aniharva visuaaliseen puoleen panostava elokuva on aidosti ajaton. Sokerihumala-höttö on yhä omaperäistä, Technicolor-värit ovat yhä rikkaita, eikä teatterimaisissa tehosteissa edelleenkään ole heikkouksia, koska Oz on keksimällä keksitty maa. Pikkulapsille useinkin lauleskellaan ja lässytetään hassuissa puvuissa. Tämä teos suoriutuu rutiinista loisteliaasti.Zardoz


Vanhuuteen kuuluu henkinen diabetes ja niinpä sokerihuttu vaihtuu postapokalyptisiin masennusleffoihin... Sellaisen jos haluat, mutta ozmaisen pähkähulluuden parissa olet kasvanut, älä jätä väliin kulttiklassikkoa Zardoz (1974). James Bondin uran juuri lopettanut Sean Connery on kasvattanut lisää karvoja vetääkseen ylleen punaiset bikinit. Ase on hyvä. Penis on paha. Penis siittää lisää saastaisia ali-ihmisiä, joita ase tappaa. Näin puhuu jumala Zardoz ja Connery tottelee aluksi. Leffalla on erinäisiä kytköksiä Oziin. Osa niistä on tulkinnanvaraisia ja osa ei: muistetaan, että alkuperäisen Oz-romaanin nimi on The Wonderful Wizard of Oz.Anime Oz


Walt Disney tahtoi tehdä Oz-animaation, mutta hän ei saanut oikeuksia kirjaan (nykyään oikeuksia ei tarvita: siksi kaikki päättivät tehdä oman Ozin). Anime Ozu no mahôtsukai eli The Wizard of Oz vuodelta 1982 lienee animaatioversioista tunnetuin.Olisiko peltimies mätkinyt susia kirveellä päähän myös Disney-piirretyssä? Kuka tietää, sillä seuraava esimerkki on Disney-elokuva.

Evil Dead Oz


Sarjakuvissa ja muissa medioissa Oz on useampaankin kertaan ajateltu uudelleen siihen tyyliin, että rakastetut hahmot ovat sadomasokisteja tai zombeja, tms. Merkittävin synkkä Oz-tarina on Return to Oz (1985), koska se on virallisesti lastenleffa. Internetistä tuskin löytyy Return to Oz -keskustelua, jossa joku ei ihmettele miten hänen annettiin katsoa kakarana tällaista painajaiskamaa. Repliikki lausutaan nostalgiseen sävyyn; Return to Oz on parhaimmillaan Evil Dead lapsille.Muppettien Oz


Vanhoja Oz-filmejä on niin paljon, että on tavallaan kummaa, ettei aihetta ole ryöstöviljelty myös lähimenneisyydessä. Pois muodista ovat olleet muppetitkin. The Muppets' Wizard of Oz (2005) on katsomiskelpoinen pätkä, jos sekä Oz että muppetit ovat katsojalle fetissi, mutta odotusten on hyvä olla samalla tasolla kuin viikon vanhaa kalaa nuuhkittaessa. Muppettien Aarresaari ja Saiturin joulu -mukaelmat pääsivät teattereihin, mutta vuonna 2005 muppettien ja Ozin suosio riitti vain tv-elokuvan rahoittamiseen. Miss Piggyn ja Fozzie-karhun alkuperäinen näyttelijä Frank Oz ei tämän leffan parissa työskennellyt.Tulossa: Oz


Mahtava Oz kustansi 215 miljoonaa dollaria. Tänä vuonna valmistuu myös 60 miljoonan dollarin animaatio Dorothy of Oz, jonka senkin on pari lippua myytävä, jottei keltainen tiilitie johda tekijöitä kortistoon tai suoraan kaatopaikalle. Leffa perustuu alkuperäisen kirjailijan lapsenlapsen lypsyromaaniin.Tulossako? Oz.


Warner Bros. omistaa oikeudet vuoden 1939 klassikkoon. Disneyn Mahtava Oz on tavallaan esiosa sille, mutta lakimiehiä on konsultoitu, jotta Mahtava Oz on riittävän selkeästi jotakin uutta ja omaa.

Tappelu? Ehkä. Warner on suunnitellut kolmea erilaista Oz-elokuvaa ja tv-sarjaakin. Disney suunnittelee Mahtavalle Ozille jatkoa. Jos joku studio tekee kalliin kilpailijan Disneylle, niin Warner: vuoden 1939 leffa on yhä tunnettu ja Warner voi hyödyntää sitä varten keksittyjä pääasiassa visuaalisia ideoita. Los Angeles Times on kirjoittanut tappelusta artikkelin.

Myös suosittuun Oz-aiheiseen lavamusikaaliin Wicked perustuva elokuva on sellainen tilaisuus, jota tuskin jätetään käyttämättä, vaikka projekti onkin edennyt hyvin hitaasti.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #44: Afro... Leffalista #46: Käsi... >

Keskustelut (11 viestiä)

VEIVINHEITTOVIHKO

12.03.2013 klo 20.48

Avatessani tän artikkelin tää oli luettu 0 kertaa :o
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

12.03.2013 klo 20.59 1 tykkää tästä

Zardoz vaikuttaa kyllä kiintoisalta rainalta :P
lainaa
Reisk

12.03.2013 klo 22.18

Follow the yellow brick road...
lainaa
Augustus_Hill

12.03.2013 klo 22.53 8 tykkää tästä

OZ.

The name on the street for the Oswald State Correctional Facility, Level 4.
lainaa
JNJHL9

Rekisteröitynyt 07.07.2011

13.03.2013 klo 00.02 3 tykkää tästä

Kylymä Rinki PISTE!
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.03.2013 klo 12.36

Henk koht. pidän tuota 1939 Ozia yhtenä tympeimpänä elokuvakokemuksenani. Samaan kastiin samana vuonna ilmestyneen Gone with the Windin kans. Puolen tunnin jälkeen oli semmonen "eäääääääää haluun pois" olo.
lainaa
Tapza

13.03.2013 klo 13.14 1 tykkää tästä

Vihdoinkin löytyy joku, joka on samoilla linjoilla. Tuo klassikko-Oz tosiaan on varsin tympeä ja alleviivaava lastenrallatteluhömppä, jota monet luultavasti pitävät suuressa arvossa vain siksi, että ovat nähneet sen mukulana. Onhan tuo visuaalisesti hieno pätkä ikäisekseen, mutta hyvin kiusallista sitä oli katsoa. Olkoon klassikko, mutta ei mielestäni hyvä elokuva.

Return to Oz sen sijaan kiinnostaa hyvin paljon.
lainaa
jetetete

13.03.2013 klo 14.42

Vanhat klassikot eivät totta vie ole olleet statuksensa ansainneita. Vanhat kauhapätkät (80-luku) parhaita esimerkkejä.

Burtonin Liisa Ihmemaassa sen sijaan on ihan siedettävä tekele. Makeita hahmoja (se lentävä katti) ja Liisan näyttelijä jostain syystä vakuuttaa, vaikka vain pönöttää.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

13.03.2013 klo 15.18


En itsekkään pahemmin diggaa tuosta Ozista. Onhan se tyylikäs, ei siinä mitään.

jetetete kirjoitti:
Vanhat klassikot eivät totta vie ole olleet statuksensa ansainneita. Vanhat kauhapätkät (80-luku) parhaita esimerkkejä.

Burtonin Liisa Ihmemaassa sen sijaan on ihan siedettävä tekele. Makeita hahmoja (se lentävä katti) ja Liisan näyttelijä jostain syystä vakuuttaa, vaikka vain pönöttää.

Ok?
lainaa
olenmaso

13.03.2013 klo 18.08

Oz on tosiaan paska lisenssi mutta jos ei ole mitään annettavaa niin turha on kenenkään yrittää uudelleenkaan. Jos kerran tykkääväät elottaa paskeita niin Bugsy ja Superman 64kin voitaisiin tehdä uudelleen
lainaa
ebio

Rekisteröitynyt 14.03.2013

14.03.2013 klo 15.08 1 tykkää tästä

Ozes everywhere!
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova