Tuorein sisältö

Leffalista #44: Afrotransut

Jari Tapani Peltonen

05.03.2013 klo 16.00 | Luettu: 8693 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Muna vai kana.
Sielunvaellusta käsittelevä spektaakkeli Pilvikartasto (Cloud Atlas) hyödyntää maskeerausta monella tapaa. Esimerkiksi Halle Berry näyttelee tummaihoisten hahmojen ohella juutalaista blondia ja korealaista kyborgitiedemiestä, joka näyttää karanneen 1900-luvun alun sarjakuvasta:


Voisin väsätä listan elokuvista, joissa näyttelijä on vastaavalla tavalla meikattu. Noin joka toisessa mieleeni juolahtaneessa esimerkissä afroamerikkalainen näyttelijä vaihtaa sukupuolta, joten päätin käsitellä pelkästään afrotransuja.

Tapaus Eddie Murphy


Pähkähullu professori on afrotransuilun mestariteos. Taitavaa on jo se, miten monipuolisesti Eddie Murphy näyttelee 4-5 miestä ja 2 naista. Mestaruussarjaan koomikko siirtyy, kun tällaisessa leffassa on tunnettakin. Eräänkin kerran Murphy lohduttaa itse itseään näytellessään sekä itsetunto-ongelmista kärsivää professoria että hänen hösöttävää äitiään.


Asiansa ajaa myös Murphyn näyttelemä suustaan paha mummo. Jatko-osasta on herttaisuus kaukana, kun mummo ryhtyy sanoista tekoihin ja hamsterikin raiskaa miehen. Ehkä olisimme säästyneet tältä, jos Murphyn taitavuutta asiallisen vessahuumorin saralla osattaisiin kunnioittaa. Pöntön reunoille laiskasti kuseskelee myös Norbit, jossa aasialaisen stereotypian (Murphy) kasvattama luuseri (Murphy) joutuu naimisiin hirviömäisen supertantan (Murphy) kanssa.


Juwanna Mann


Huonosti käyttäytyvä koripallotähti hyllytetään. On vain yksi mahdollisuus: hänen on ryhdyttävä pelaamaan naisten koripalloa! Jamal Jeffries tunnetaan nyt nimellä JUWANNA MANN!! YOU WANNNA MAN?!! En ole leffaa nähnyt, enkä tule näkemään, etkä tule sinäkään, mutta trailerin perusteella siinä käydään läpi samat suihku-, karvanpoisto- ja rakastumisvitsit kuin kaikissa naamioitumistarinoissa ja lisäksi HUUDETAAN KOKO AJAN.


Mad Black Woman


Useimmat suomalaiset ovat säästyneet myös Tyler Perryltä, vaikka tämä Yhdysvaltain Timo Koivusalo suoltaa parikin kökköfilmiä ulos vuodessa. Diary of a Mad Black Woman toi isolle kankaalle Perryn näyttelemän Madea-mummon, jonka hän loi näytelmiä varten. Temperamenttinen mummeli istuu toisinaan höperöön tunnelmaan, mutta toisinaan, kun ohjaaja-kirjoittaja Perry lepertelee saippuaoopperamaisesti, Madea on kamalampi ilmestys kuin Pekko aikamiespoika olisi Salatuissa elämissä. Kahdeksas Madea-leffa valmistuu tänä vuonna.


Hamekyttä-trilogia


Möykkäävä, karismasta vapaa Martin Lawrence vaikuttaa melko vastenmieliseltä ihmiseltä, tai sovitaan että näyttelijältä, mutta annetaan miehelle tilaisuus. Kun hän näyttelee mummoksi naamioituvaa FBI-agenttia, verhoaa alan epäuskottavin läskipuku hänen omahyväisen lärvinsä ja sen herättämät mielleyhtymät, joten voimme keskittyä suoritukseen! Sen perusteella Lawrence on vastenmielinen ihminen. Jonkun oli vedettävä pohjat afrotransuilun saralla, mutta oliko Lawrencen pakko tehdä se kolmesti?


White Chicks


Kaksi mustaa miespuolista FBI-agenttia naamioituu Parin Hiltonin kaltaisiksi seurapiirikaunottariksi. Ikään kuin he eivät näyttäisi friikeiltä joka tapauksessa, leffa vieläpä uskottelee, että heidän on tarkoitus näyttää naisilta, joita he suojelevat. Leffa on nähtävä. Tiesin sen kun siitä kuulin ja pysyn tällä kannalla, vaikka kyseessä tietenkin on karkeaa roskaa. Wayansin veljessarjan erittäin veljessarjamaisissa leffoissa on rehellistä hulluutta.


Tulossa?


Ennen Oscar-voittoa Jamie Foxx näytteli maailman ruminta naista Wandaa sketsisarjassa In Living Color. Pari vuotta sitten Foxx palasi rooliin huumoritrailerissa Skank Robbers, jossa Wanda liittoutuu Martin Lawrencen näyttelemän läskipukumuijan kanssa. Traileri pilkkasi typeriä elokuvia, mutta... Niinkin hiljattain kuin viime syyskuussa Foxx kertoi tahtovansa tehdä kokopitkän Skank Robbersin. Hänen mukaansa asia on kiinni siitä, onko Lawrence kiinnostunut. "Fiksu" käsikirjoitus on jo olemassa.Entäs sitten?


Suomalaisella ei tarvitse olla afrotransuista sen syvällisempiä mielipiteitä kuin "voi ei" ja "ei taas". Yhdysvalloissa aiheesta on puhuttu enemmänkin. Mitä se kertoo kulttuurista, että afrotransut menestyvät hyvin samaan aikaan, kun on vaikea löytää elokuvaa, jonka pääosassa on aito afroamerikkalainen nainen? Onko tosiaan niin, että suosituimmat fiktiiviset afroamerikkalaiset naiset ovat rumia ja pomottelevia suunsoittajia? Entä mitä afrotransujen suosio kertoo afroamerikkalaisista miehistä ja ympäristön suhtautumisesta heihin? Asiasta on puhunut mm. Dave Chappelle:The Associate


Samana vuonna kun Eddie Murphy nosti afrotransuilun suosiota, Whoopi Goldberg näytteli sijoituspankkiiria, joka ei tunne saavansa arvostusta sukupuolensa ja ihonvärinsä vuoksi. Pankkiiri naamioituu vanhaksi valkoihoiseksi mieheksi ja tietenkin todistaa, että Whoopi Goldberg kuulostaa mieheltä... ja että ihminen saa arvostusta tekojensa perusteella, kunhan hän on oikeannäköinen ja muut olettavat tietävänsä mitä hänellä on housuissa ja miten se toimii.


Ja vielä:


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Peltonen ja Oscar-ga... Leffalista #45: Oz ä... >

Keskustelut (4 viestiä)

janari

Rekisteröitynyt 15.02.2013

05.03.2013 klo 19.43 1 tykkää tästä

Siitä vielä yksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mrs._Doubtfire_%E2%80%93_Is%


No okei, huomasin vasta jälkikäteen että puhutaan pelkästään afrohahmoista, mutta menkööt nyt kuitenkin :3
Muokannut: janari 05.03.2013 klo 19.44 lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

06.03.2013 klo 00.08 1 tykkää tästä

Molemmat Pähkähullut professorit on mahtavia, mutta kakkonen on parempi. Take that, J.P.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

06.03.2013 klo 15.35

Mistä JP päättelee, etten tule näkemään Juwanna Mann:a? Voihan ton pyytää Amerikan serkulta lainaan, vaikka ei ole Suomessa julkaistukkaan.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.03.2013 klo 17.32 16 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:
Mistä JP päättelee, etten tule näkemään Juwanna Mann:a? Voihan ton pyytää Amerikan serkulta lainaan, vaikka ei ole Suomessa julkaistukkaan.


Hyvää hyvyyttäni koetin toimia auktoriteettina ja auttaa ihmisiä elämään onnellisesti.

lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova