Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Chroma -kolmikko

Manu Pärssinen

08.11.2014 klo 11.06 | Luettu: 18083 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

No onkos tullut joulu?
Razerilta saapui toimitukseen testattavaksi kolmikko, jonka mainosteksti lupasi tarjoavan ‘kokonaisen Chroma-elämyksen’, mutta mitä muuta uutta Blackwidow, Kraken ja Deathadder tarjoavat, kuin värivaloja? V2.fi otti selvää.

Razer Blackwidow Chroma -näppäimistö


Kun vaihtoi työnäppiksen lennosta edellisestä Blackwidowista Chroma-versioon, oli aika hämmästys, miten paljonkin näppäintuntumaa on muutettu lyhyessä ajassa. Näppäinten painallukset tuntuvat pehmeämmiltä ja klikkaukset inasen hiljaisemmilta, joten Razer on taas viilannut mekaanisia kytkimiään. Nyt vielä enemmän tuntuu siltä, että näppäimistöä voi helposti käyttää pelaamisen lisäksi kirjoittamiseen. Hieman havaitsin samaa ongelmaa, mitä minulla esiintyi edellisen mallin pidemmän käytön jälkeen - jokin näppäin alkoi tehdä tuplakirjaimia. Ehkä kyse on alkukankeudesta, ehkä kytkimet vaativat vielä vähän lisää viilailua, katsotaan jatkuuko O:n temppuilu pitkään. Niiden tuntumasta kuitenkin pidän.


Muotoilultaan ja näppäinsijoittelultaan Chroma on identtinen edeltäjiinsä verrattuna, joten alun totuttelustakaan en voi enää valittaa, vaikka makronäppäinten paikka vasemmassa reunassa varmasti uusille käyttäjille tulee olemaan hetken aikaa ongelma. Suurin uusi ominaisuus on toki se, että joka näppäimen alla lymyää valo, joka voi muuttaa väriään käytännössä miksi sävyksi vain. Ideana on se, että räiskintäpeleissä voi korostaa tietyt painikkeet ja varsinkin monimutkaisemmissa strategiapeleissä ja MMO:issa tietyn värisiksi ryhmiksi jaotellut nappulat helpottavat niiden löytämistä. Värit asetetaan Razer Synapse -ohjelmassa (vaatii Razer accountin), jossa ne voi valita paletista ja sitten klikkailla haluamiensa näppäinten taustavalot juuri niinkuin itse haluaa. Sieltä löytyy myös valmiita profiileja muutamiin suosituimpiin peleihin.

Muutaman Steam-pelin asetusten lisäksi testasin värimaailmailua myös Photoshopin kanssa (asetuksista löytyy Link Program, jolla tietty väriprofiili linkitetään haluttuun ohjelmaan/peliin), lähinnä väritellen yleisimmin tarvitsemani painikkeet. Kyllähän se tuo touhuun omanlaista scifi-fiilistään, mutta ehkä Chromaa hyödyntävät löytyvät kuitenkin PC-pelaajien riveistä. Scifi-tunnelmia tuo myös Reactive-toiminto, joka sytyttää ja sitten heti himmentää kaikki näppäimet, joita painelee. Vielä kun saisi Kolmannen asteen yhteyden soinnut soimaan. Ja kyllä, oooo-kirjain temppuilee vieläkin, joten sen kytkin saattaa kaivata vaihtamista. Satunnaisesti myös muut näppäimet tuntuivat tekevän turhan herkästi tuplakosketuksia.

Päivitys: Otinpa siis yhteyttä Razeriin ja sain pikavauhtia uuden näppäimistön postiluukkuuni - toivottavasti asiakaspalvelu on näin tehokasta muillekin, joilla ongelmia mahdollisesti on. Uudessa tulokkaassa ärsyttäväksi äitynyttä tuplakosketusongelmaa ei enää ollut, mutta siinä taas toinen Shift-painike tuntuu takkuilevan, joten jonkinasteista laadunvalvontaongelmaa Razerilla on. Tämän hintaluokan laitteessa se ei ole hyvä asia.

Hintaluokka: 180 euroa (Verkkokauppa.com)

Razer Kraken 7.1 Chroma -kuulokkeet


Olen testannut viime aikoina paljon kuulokkeita, mutta lähinnä musiikin kuunteluun tarkoitettuja. Krakenit taas ovat selkeästi pelien tykitykseen ja peleissä kommunikointiin, vaikka niiden bassovoittoisen maailman saa toki säädettyä musiikin nauttimiseenkin miellyttäväksi. Razer Synapse 2 -ohjelmistossa tulee myös Razer Surround -virtuaalitilaäänijärjestelmä jonka jokin aika sitten arvioin ja varmasti on merkitystä vähän sillä, että nyt päässä ovat saman valmistajan luurit. Äänen suunnan kalibroinnissa äänet tuntuivat tulevan täsmälleen eikä melkein siitä suunnasta, johon asetusohjelman nuoli osoitti.


Hiljaisilla äänenvoimakkuuksilla musiikin taustalta kuului melko selvää kohinaa, joka vain voimistui, mikäli kytki ambient noise reduction -ominaisuuden päälle. Ehkä tietokoneeni USB-liitin otti häiriötä jostain muusta komponentista, mutta mielestäni moinen suhina ei kuitenkaan kuulu asiaan. Päässä keskivertokuulokkeita painavammat Krakenit istuvat jämäkästi, joten ne puristavat hieman, mutta tyynyt ovat onneksi tarpeeksi isot ja pehmeät, joten pidemmätkin pelisessiot onnistuvat tuskastumatta. Toinen ärsytystä aiheuttanut tekijä oli se, että kuulokejohdon osuminen esimerkiksi käteen tai työpöydän etureunaan kuului kuulokkeisiin äänekkäästi.

Vasemmanpuoleisen luurin sisuksista saa vedettyä ulos letkumaisen mikrofonin, jonka kärjessä on siinäkin valo. Sen äänenlaatu on yllättävänkin hyvä, ja varsin riittävä kanssapelaajien kesken kommunikointiin tai Skypessä käytettäväksi. Krakenit toimivat myös Playstation 4:n kanssa, mutta USB-piuhan pituus on silloin hieman rajoittava tekijä.

Chroma-sarjaan Krakenit kuuluvat sillä perusteella, että niiden kuulokeosassa olevan Razerin logon saa minkä väriseksi sitten haluaakin. Synapse-ohjelmistosta löytyy myös perusväriasetusten kanssa painike, jolla saman värimaailman saa synkronoitua yhdellä klikkauksella sekä näppäimistöön, kuulokkeisiin, että hiireen.Hintaluokka: 110 euroa (Verkkokauppa.com)

Razer Deathadder Chroma -hiiriChroma-sarjan kolmesta laitteesta Deathadder-hiiri oli ainoa, jonka kanssa minulle ei tullut mitään ongelmia kahden viikon testijakson aikana. Se totteli tehokkaasti sekä nopeissa että tarkoissa tarpeissa. Itse olen tottunut hieman matalaprofiilisempiin hiiriin, muttei Deathadderin muotoilukaan huonoimmasta päästä ole, vaan sopii isompaankin kouraan. Se on kevyt liikutella, muttei tunnu halpishiireltä.

Kuten näppäimistön ja kuulokkeiden, myös Deathadderin valon värin voi säätää mieleisekseen tai synkronoida muiden Chroma-laitteiden kanssa. Hiiren asetusten säätämiseen tarvitsee jälleen Razerin oman Synapse-ohjelman, eikä kaikille välttämättä ole paras vaihtoehto se, että ne tallennetaan pilveen. Deathadder ei ole ehkä kaikkein tykimpien ammattilaisten työkaluvalinta, mutta hintaluokassaan se on erittäin pätevä vaihtoehto. Samalla viivalla on muun muassa Logitech G502 Proteus Core, jossa on hieman enemmän ominaisuuksia.Hintaluokka: 80 euroa (Verkkokauppa.com)
V2.fi | Manu Pärssinen
< Fault in Our Stars -... Tärisyttävä Transfor... >

Keskustelut (1 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.12.2014 klo 16.08

Pieni päivitys: kolmas saamani Blackwidow Chroma on toiminut ongelmitta jo viikon ajan, ehkä onnistuin saamaan vain pari maanantaikappaletta putkeen.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova