Tuorein sisältö

Grain Audio PWS.01

Vieras

06.04.2015 klo 20.03 | Luettu: 4806 kertaa | Teksti: Vieras

Ääni joka ei kuulosta puulta
Vaikka Kickstarter tunnetaan perunasalaateistaan, sieltä voi myös löytää projekteja, joiden takana on joukko ihmisiä, jotka haluavat saada aikaan jotakin merkittävämpää – tehden maailmasta hieman kauniimman ja mukavamman paikan asua. Grain Audio on yksi onnistuneista Kickstarter-projekteista.

Grain Audio on melko uusi nimi audioalalla. Ja kuten kaikki muut tulokkaat, Grain Audio haluaa olla erilainen - erottautua siitä, mitä kaikki muut tekevät. Tällä hetkellä markkinoilla on lukuisia matkakaiuttimien valmistajia, joten sen oikean löytäminen saattaa viedä aivan liikaa aikaa, ja erilaisten ominaisuuksien selaaminen käy rasittavaksi pidemmän päälle.


Itselleni tuli viime vuoden loppupuolella ajankohtaiseksi hankkia mukana kulkeva kaiutin. Jos kärsii minun laillani minimalistin tarkasta silmästä ja pelkää sisäisen sisustajan kampauksen menevän vinoon, monet vaihtoehdot karsiutuvat pois varhaisessa vaiheessa – ja toinen karsija on hinta. PWS.01:n (249 dollaria) tilaaminen Amerikan mantereelta jäi kaikkine kuluineen alle 300 euron.

Niin hyvää puuta


Grain Audio tuo klassisen puuverhoilun takaisin kunniaan kaiuttimissa ja muissa tuotteissaan. Kyseessä ei ole mitä tahansa puuta, vaan tuotteissa käytetään FSC-sertifioitua massiivipähkinäpuuta. Se taas ei ole halpaa tavaraa ja näkyy hinnassa. Puun tuoma tekstuuri ja syvän tumma väri on upea näky missä tahansa. Kuten voidaan olettaa tämän hintaluokan tuotteelta, myös laitteen rakenne on erittäin hyvä. Muovista valmistettujen sisariensa ja veljiensä rinnalla se tuntuu paljon luonnollisemmalta ja eloisammalta.

Itseluottamus on muutenkin sen verran kohdallaan PWS:ssa, ettei sen tarvitse paukutella henkseleitään todistaakseen olemassaoloaan. "Se on kaiutin, eikä kaiutinpuhelin", kertoo suunnittelija Chris Weir. Ja siinä olen ehdottomasti samaa mieltä, kaiuttimen pitää olla kaiutin - eikä mitään muuta. En kaipaa herätysominaisuutta, useita painikkeita tai kämäistä kosketusnäyttöä käyttökelvottomalla käyttöliittymällä.


Kaiuttimen käyttö ei voisi olla yhtään yksinkertaisempaa. Virtapainikkeen molemmin puolin löytyvät äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeen lyhyt painallus aktivoi laitteen ja pitkä taas laitehaun. Oikeasta reunasta löytyy micro-USB ja 3,5 mm liitin - ja se on siinä. Akunvarauksen voi tarkistaa painamalla molempia äänenvoimakkuuspainikkeita pohjaan, jolloin naisääni ilmaisee varauksen tason. Vaikka laite tuntuu erittäin laadukkaalta, jostain syystä merkkiäänet on mitä ilmeisimmin tallennettu C-kasetilta tynnyrissä.

Yksinkertaisen rakenteen salat


Puukuoren alta löytyy kaksi 2-tuumaista kaiutinelementtiä ja bassopäätä tehostamassa yksi passiivielementti. Grammyllä palkitun Waves MaxxAudio -äänenkäsittelytekniikan kanssa ne tuottavat yhdessä syvän ja rikkaan äänen. Sitä, kuinka paljon tämä tekniikka vaikuttaa todellisuudessa äänentoistoon ei ole helppo kertoa, koska MaxxAudiota ei ole mahdollista kytkeä pois. Kahdeksan tunnin kestävä akku (Bluetoothia käytettäessä) tuo potkua työpäivän ajaksi. Langattoman toiston mahdollistaa +A2DP-pohjainen 3.0 Bluetooth aptX- ja AAC-tekniikalla varustettuna. Kooltaan laite on yllättävän pieni, vain 180 mm x 60 mm x 80 mm.

Kun kyseessä on pienikokoinen kaiutin, voisi olettaa, ettei bassopäätä irtoa ja että ääni on hieman vaisumpi. Grain Audio ei kuitenkaan kärsi pienuudestaan. Basso on erittäin laadukas laitteen kokoon nähden, mutta sen myötä tullaan myös laitteen suurimpaan heikkouteen: säätövaran puuttuessa basso voi olla erittäin julma yksittäisille biiseille tai jopa koko artistin tuotannolle. Keskialue kärsii eniten bassotoistosta. Ääni on loistava, kunnes kuuntelet yksityiskohtaisempia kappaletta, sillä niissä PWS kamppailee selkeyden kanssa. Koska PWS.01 ei elä huoneen pikkubassona, se kannattaakin säilyttää omalla tasollaan – huterat IKEA-pöydät voivat resonoida melko paljonkin.


Yleisesti kaikenlaiset musiikkigenret avautuvat erittäin hienosti, oli kyse sitten raskaanpuoleisesta metallista, pianon pimputtelusta tai räpistä. Satunnainen bassovoittoisuus voi kuitenkin pilata elämyksen. Testikuuntelusessio osoitti, miten nautinnollista ja viihdyttävää jazzin kuuntelu voi parhaimmillaan olla. Tosin, jos akun varaus lähestyy loppuaan tai päätät laittaa laitteen lataukseen, tynnyrissä oleva neitokainen kokee tarvitsevansa kertoa siitä musiikin soidessa ("Ja näin mu...Charging...siikki soi").

Jokaisella on oma paikkansa maailmassa


PWS ei ole missään nimessä juomapainotteisten bileiden paras musiikin lähde, vaan sopii paremmin huvimajaan, josta soi funkahtavaa jazzia hyvän keskustelun ohessa. Eihän siinä ole mitään väärää rakastaa ulkonäöllisesti rajoittuneita kaiuttimia, mutta joskus se on vain virkistävää saada käsiinsä tuote, joka on yksinkertaisesti hyvin rakennettu, hienostunut ja klassinen. Ehkä tämä selittää, miksi jaksan innostua lapsen tavoin pienistä asioista.


Miksi sitten maksaisit 300 euroa tästä, kun nykyään nautinnolliseen äänentoistoon päästään myös edullisimman luokan kannettavissa kaiuttimissa, kuten UE BOOMissa. Jos et ole teollisen muotoilun ystävä, teini, tai halua myydä toista munuaistasi, niin Grain Audion PWS.01 on vaihtoehto. Se on suunniteltu ja valmistettu laadukkaaksi kannettavaksi kaiuttimeksi, joka on helppo ottaa mukaan. Kaiutin tarjoaa upean äänen kokoonsa nähden ja on huomattavasti klassisempi kuin useimmat muut vastaavat. PWS.01 on suunniteltu etupäässä vuosisadan puolivälissä elävälle hipsterille, ei teinipojan makuuhuoneeseen.Plussaa: Onko se äänekäs? Kyllä. Näyttääkö se hyvältä? Kyllä. Tuleeko vaimosi/tyttöystäväsi/elämänkumppanisi pitämään siitä, sen sijaan, että päätyisi jälleen nalkuttamaan miten uusi tekninen vempain ei vain mitenkään (tietenkään) sovi sisustukseen. Ehdottomasti!

Miinusta: Ääni on yleisesti hyvä, mutta basso voi potkasta nivusiin ja pahasti. Kirkkaan puoleiset valot ja huonolaatuiset ääniviestit eivät ole kenenkään mieleen.

Teksti: Patrick Selin

V2.fi | Vieras
< Aavikko - Live @ Dor... Exodus - Gods and Ki... >

Keskustelut (1 viestiä)

iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

10.04.2015 klo 14.03 1 tykkää tästä

Fruitcake.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova