Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HUMU Augmented Audio Cushion

Vieras

13.07.2019 klo 11.51 | Luettu: 5113 kertaa | Teksti: Vieras

Ääniä tyynystä
Kesä toi terassille lepotuolit ja jouduin mainoksen uhriksi; kun lupauksena on 20-20 000 Hz äänentoistoa tyynyssä, oli tätä tuotetta kokeiltava.


Tuote on suomalaisen Flexoundin HUMU, ja sitä kuvaa ehkä parhaiten määritelmä "henkilökohtainen äänikupla". Ulkoisesti laite on keskikokoinen, mukavan tukeva ergonominen tyyny, joka jo sellaisenaan sopii niskan taakse. Paketissa määritelmänä on "smart cushion", mutta mitään varsinaisesti älykästä tässä laitteessa ei ole - teknisesti se on Bluetooth-kaiutin (myös 3,5 mm:n tuloliitin löytyy). Mikrofonia laitteessa ei ole, joten sillä ei voi vastata puheluihin eikä siitä löydy puheentunnistuksella toimivia avustajia.

Hifitason ääntä


Laite soi yksinkertaisesti hyvin. Stereokuva on tarkka, eikä missään osa-alueessa esiinny puuroutumista tai selkeitä häiritseviä virheitä. Ääni muodostuu osin pään taakse ja sivuille. Pään ja hartioiden sijoittelulla on merkitystä, mutta mitään millintarkkaa puuhaa kuuntelu ei ole ja kuulokkeista poiketen ääni ei tule "pään sisältä". Ehkä paras vertailukohta ovat hyvät kuulokkeet, jotka saavat äänen ulos päästä ja äänitteen miksauksen oikeuksiinsa. Hyvästä äänentoistosta kertoo myös, että tutuista äänitteistä löytyi taas uusia ulottuvuuksia. Laite kyllä myös rankaisee huonolaatuisesta, masteroinnista jolloin äänikuva latistuu.

Yhden hengen laite


HUMU on henkilökohtainen laite. "Täysillä" kuunnellessa (jolloin äänenpainetta on kuuntelijan korviin aivan riittävästi) parin metrin päässä huoneessa muut kuulevat musiikin samoin kuin kuuntelija käyttäisi avoimia tai puoliavoimia kuulokkeita. Bilelaite tämä siis ei ole. Kuuntelun tulee myös tapahtua niin, että niska / hartiat ovat tyynyllä, josta pääsemme laitteen ainutlaatuiseen ominaisuuteen.

Bassoa riittää


Laite välittää matalat taajuudet värähtelemällä (tarkoituksena on siis välittää nimenomaan fyysistä värähtelyä kehoon, ei vain ilmaan). Kyseessä ei ole mikään päälle pultattu ominaisuus, jossa vehje pärisee itsekseen, vaan äänen ja värinän tuottaa sama elementti. Flexound hakee tällä tuntoaistin hyödyntämisellä kokonaisvaltaista kokemusta – heidän pääbisneksensä ei olekaan kuluttajalaitteissa vaan elokuvateattereiden ja autojen äänentoistossa, josta HUMU on ikäänkuin teknologiademo. Ja tämä todella tuntuu munuaisissa asti. Kokemus on silti hämmästyttävän tarkka ja luonnollinen, eikä toistossa esiinny suurempia "hyppäyksiä" kuten tilanteessa, jossa tilan subwoofer ja kaiuttimet eivät pelaa täysin yhteen. Täysin eroa "värinällisten" ja "värinättömien" taajuuksien väliltä ei ole pystytty poistamaan, ja joissain kappaleissa toisto on hieman kulmikasta. Toisto on ikäänkuin konserttimaista (tai elokuvasalista lainattua, jonka ymmärtää valmistajan fokuksen tietäen) ja basso tuntuu sisäelimissä. Se on erilainen tuntemus kuin bassosävytteisissä kuulokkeissa.

Toimii monipuolisesti


Testasin HUMUa omilla luottolevyilläni ja Dire Straitsin On Every Street rullasi hienosti biisin kasvaessa ja bassoraidan kutkutellessa mahaa. Madonnan Frozen, joka muuttuu hyvällä subwooferilla kevyestä tarinasta jyrisevän uhkaavaksi spektaakkeliksi, tuntui siltä millä parhaalla subbarilla varustettunakin. Toisaalta Soul Captain Planetin basso täristeli ehkä liikaakin. Klassinen pianokin toistui sekä heleästi että väristen, kun alarekisteriä paukutettiin tosissaan. Kokeilin myös pikaisesti pelaamista ja valittamista ei ollut, ja nimenomaan peleissä ja elokuvissa HUMUlla saa yhdelle kokijalle mahdollisuuden nauttia kovemmasta äänenpaineesta häiritsemättä ainakaan naapureita niin, että bassot jytisevät.


Itse kuitenkin pidän enemmän "oikeasta" monikanavaäänestä pelien ja elokuvien kanssa ja siinä HUMU ei onnistu voittamaan surround-järjestelmää. Elokuvien kanssa vaaditaan AppleTV tai TV, joka kykenee toistamaan äänet BT-kaiuttimeen, Xboxilla ja PS4:lla optiona on myös käyttää ohjaimen 3,5 mm:n kuulokeliitäntää.

Tekniikka


Pelkistetty laite ei tarjoa mikrofonia tai avustajia eikä mahdollisuutta linkittää useampaa laitetta. Esimerkiksi akun varaustilaa ei pysty tarkastamaan. Valmistaja lupaa täyteen ladatulla akulla 8 tunnin toistoajan. Eniten olisin kaivannut "ekvalisaattoria" eli mahdollisuutta tiputtaa "värinäbasson" tasoa levyillä, joilla liian kova jyrinä alkaa rasittaa. Nämä eivät ole isoja puutteita ja ymmärrettäviä ensimmäisessä versiossa.

Materiaali ja muotoilu ovat laadukkaita, värejä on saatavilla kaksi. Päällisen voi irroittaa ja pestä, vettä laite ei käytössä kestä joten rannalta se on pidettävä vähän kauempana. Laite on ollut markkinoilla jo pari vuotta, mutta sitä ei ole aktiivisesti markkinoitu. Nyt hinta on tiputettu noin 250 euroon (nyt kesäkampanjoissa hinta on vielä alhaisempi), joka on tästä laitteesta mielestäni varsin kohtuullinen. Vertailu muihin tuotteisiin on hieman hankalaa, sillä tällä "äänikuplatyynyllä" ei oikein suoria kilpailijoita ole - niin hyvässä kuin pahassa.



Hyvää: Äänenlaatu, design ja laatuvaikutelma
Huonoa: Ominaisuudet varauksin, tietynlaisella materiaalilla basso tiputtaa paikat hampaista
Lisätietoa: www.humu.fi ja jälleenmyyjät
Hintaluokka: 250 eur
Teksti: Kari Asikainen

V2.fi | Vieras
< Stranger Things 3-1:... Testissä Voi-sähköpo... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova