Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Kingston Canvas React Plus -muistikortti

Ville Heinonen

20.04.2021 klo 19.21 | Luettu: 2242 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Vauhdikas kortti videokuvaukseen

Vielä ei ole maailma valmis. Ei ainakaan siltä osin, että kaikki laitteet käyttäisivät samoja muistikortteja, jotka tukisivat kaikkia tallennusnopeuksia ja yhteneväisiä standardeja. Vaikka hetken vaikuttikin siltä, että SD-kortit ovat muodostumassa standardiksi joko micro- tai normaalimuodossaan, on viime vuosien kamerateknologian kehitys ja varmasti myös valmistajien omat intressit johtaneet siihen, että SD:stä ollaan osin siirrytty myös esimerkiksi CFexpressiin ja XQD-kortteihin. Ensin mainitusta on vieläpä tullut ensin markkinoille tupsahtaneen type b -kortin lisäksi uusi versio, type a, joka puolestaan on uuden teknologian ja käytännössä Sonyn monopolin vuoksi mielipuolisen arvokas korttistandardi. Toimiva kylläkin.

Yhtä kaikki, tosiasia on, että yleisin käytetty kortti on nyt ja tulee varmasti olemaan myös pitkään jatkossa nimenomaan SD. Käytännössä kaikki kamerat tukevat joko micro- tai täyskokoista SD-korttia joko ainoastaan tai ainakin toisena vaihtoehtona (poislukien ammattitason elokuvakamerat). Esimerkiksi Sonyn ja Canonin uudet rungot ottavat sisäänsä sekä SD-kortteja että CFexpressiä.

Kortin muoto ja fyysinen sopivuus omaan kameraan on yksi asia (lue: selkeä) ja muut käytännön ominaisuudet sitten toinen. Valokuvakäytössä melkein kortille kuin kortille saa tallennettua digitaaliotoksia, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun kameran asettaa sarjakuvaukselle tai pyöräyttää kuvausmoodin 4K-elokuvaukseen, nousee tie äkkiä pystyyn, ellei kortti ole tehtäviensä tasalla. Jo pelkästään perustavanlaatuisia SD-korttityyppejä on neljä (SD, SDHC, SDXC, SDUC) ja nämä luonnollisesti tukevat eri nopeus- ja tiedostojärjestelmästandardeja. Ettei homma menisi liian helpoksi, on nopeusluokkia myös neljä (Class 2, 4, 6 ja 10), UHS-nopeusluokkia nykyisin kaksi (UHS 1 ja UHS 3) ja näiden lisäksi erikseen videotallennuksen nopeusluokkia viisi (V6, V10, V30, V60 ja V90). Eikä siinä vielä kaikki; tämän lisäksi kortin pitäisi olla pitkäikäinen, kestävä ja ennen kaikkea luotettava.

Olen kuvannut työkseni paljon video- ja valokuvaa ja muistan noin kahdenkymmen vuoden varrelta jos jonkinlaista muistikorttiformaattia. Kokeiltu on halpoja ja kalliita kortteja. Näinä vuosina olen yhden kerran törmännyt muistikorttivikaan, joka esti kuvattujen aineistojen siirron koneelle, mutta tämäkin asia saatiin tietojen palautukseen erikoistuneessa tamperelaisyrityksessä nopeasti ja edullisesti hoidettua (vinkki: kaikkia kiintolevyjä ja kortteja ei tarvitse lähettää ulkomaille tuhansien eurojen operaatioon, vaan hyvää ja kohtuuhintaista palvelua löytyy kotimaastakin, www.hammardata.fi). Turvallisuudentunteeseen ei kuitenkaan kannata tuudittautua ja heti jos huomaa kortissaan jotain outoa, kannattaa se surutta hävittää. Juuri mikään ei harmita enempää kuin hukkaan mennyt työ tai ne timanttisimmat lomaotokset Ibizalta.Canvas React Plus


No, josko mentäisiin asiaan. Kingston lähestyi V2.fi:n toimitusta ja tarjosi testiin Canvas React Plus -korttiaan, joka on Kingstonin nopeinta SD-korttisarjaa. Kortti toimitetaan pakkauksessa yhdessä pienikokoisen USB-A -liitäntäisen kortinlukijan kanssa ja pakkauksestakin on nopeasti luettavissa tähän korttiin liitetyt speksit: 128GB, lukunopeus 300Mt/s, UHS-II sekä UHS 3 ja videoluokitus V90. Etenkin viimeisin on nykyaikaisten kameroiden kohdalla tärkeä numero, sillä ilman riittävän nopeata korttia ei uusista kameroista saa kaikkia ominaisuuksia irti. Harmillisesti mukana toimitettava kortinlukija ei sisällä USB-C -liitäntää, joka on kovaa kyytiä muodostunut standardiksi niin tietokoneissa, kännyköissä kuin tableteissakin, joten ainakin omassa käytössäni lukija jäi pyörimään turhana laatikon pohjalle. Toinen korttipakkaukseen liittyvä huomio on, joskin makuasia, että kilpailijoihin nähden Kingstonin kortin ulkoasu on vähemmän uskottava. Tuntuu naurettavalta ajatukselta, mutta kortteja myymälän hyllyssä katsellessa sanat Pro tai kultaiset ja mustat yksityiskohdat vetoavat kuluttajiin.Käyttötesti


Kingstonin kortit eivät itselleni ole entuudestaan lainkaan tuntemattomia, joten uskalsin ottaa kortin vaativaan työkäyttöön heti alusta alkaen. Käytin korttia useissa laitteissa, pääsääntöisesti Sonyn FX6-videokamerarungossa, A7S3-videojärkkärissä sekä A7R4-valokuvakamerassa. Myös Fujifilm X-T3 pääsi tutustumaan korttiin, eikä yhdenkään laitteeen kanssa ollut kortin suhteen yhteensopivuusongelmia. Päin vastoin, jopa hieman ronkelina tunnettu A7S3 suostui tallentamaan korkean bittivirran 4K-hidastuksia mukisematta. Kortti on myös saanut tutustua kylmimmillään yli 30 asteen pakkaseen ja toisaalta erittäin kuumiin sisätiloihin, eikä lämpötilalla ollut kortin toiminnalle mitään vaikutusta. Kortti otti siis dataa vastaan mukisematta ja sylki sen innosta hihkuen myös koneelle kerta toisensa jälkeen.

Kingstonin lisäksi käytössäni oli myös Sonyn Tough -sarjan kortteja sekä hieman vanhempaa Sandisk Extreme Pro -sarjaa (joka ei tue V90-videotallennusstandardia). Koska Kingston on näistä korteista selkeästi edullisin (Kingston 129,00€, Sandisk 219,00€, Sony 279,00€), mutta tuntui ominaisuuksiltaan vähintään yhtä hyvältä, testasin Blackmagicin mainiolla testiohjelmistolla korttien kirjoitusnopeudet. Kortinlukijana käytin Sonyn CFExpress- ja SD-korttilukijaa kytkettynä suoraan Macbook Pro:n USB-C -liitäntään nopealla kaapelilla.

Nopeustesti vahvisti tuntumaa: Canvas React Plus on nopea kortti. Se oli itse asiassa nopeampi kuin samaan teoreettiseen 300MB/s -lukunopeuteen speksattu Sandisk ja vain hitusen hitaampi kuin yli tuplahintainen Sony. Kirjoitusnopeuksissa Kingston oli nopein, joka oli varsin iloinen yllätys.

Yhteenveto


Varsinkin hintaansa nähden Kingston Canvas React Plus on erittäin kilpailukykyinen muistikortti, joka vieläpä toimii luotettavasti eri käyttöolosuhteissa ja erilaisissa kameroissa. Kortti on fyysiseltä rakenteeltaan hieman ohuemman tuntuinen kuin esimerkiksi Sonyn Tough -sarja, mutta kilohinnaltaan edelleen noin puolet halvempi. Oli kortti sitten millainen tahansa, niiden säilytykseen ja käsittelyyn kannattaa kiinnittää huomiota, ja esimerkiksi Amazonilta on tilattavissa erittäin käteviä muistikorttikoteloita kuvauskeikkojen turvaksi (linkki).

Kingston Canvas React Plussaa voi suositella monenlaiseen käyttöön. Ainoat pienet miinukset tulevat mukana toimitettavan muistikortinlukijan hienoisesta vanhanaikaisuudesta ja kortin ulkoasun “halpuudesta”, mutta näistäkin ensimmäistä ei tulisi mainittua, ellei koko lukijaa tulisi mukana. Eli eipäs katsota lahjahevosen suuhun tälläkään erää.Hinta: 129,90€ (Verkkokauppa.com, mukana kortinlukija)
Lisätietoa: Kingston

V2.fi | Ville Heinonen
< V2.fi haastatteli: F... Peltonen: Miksi virt... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova