Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Kandao QooCam Fun -kamera

Anne Kukkura

13.01.2021 klo 13.00 | Luettu: 3570 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

360-kamera somehupailijalle
Erilaisia palaveri-, action- ja VR-kamerajärjestelmiä valmistava kiinalainen Kandao on tuonut myös Eurooppalaisille markkinoilleen pienen, taskuunmenevän ja useita muita vaihtoehtoja huomattavasti edullisemman QooCam Fun -puhelinkameran. 360-asteista kuvausta tukeva kamera toimii vain Android-laitteissa ja yhdistyy niihin USB-C-liittimellä.


Fun toimitetaan näppärässä pienessä pahvilaatikossa, jossa sitä voi hyvin säilyttää käyttökertojen välillä. Lisäksi mukana tulevat silikoninen linssisuojus, laitteen latauspiuha sekä englannin- ja kiinankielinen käyttöohje. Koska laite vaatii toimiakseen valmistajan oman sovelluksen asentamisen, on mukana myös sekä QR-koodin muodossa että kirjoitettuna www-linkkinä .apk-tiedoston lataussivu. Lataus vaikutti kuitenkin oudolta eikä tiedoston pakkaus lopulta auennut puhelimella, joten päädyin etsimään oikean sovelluksen Google Play Stroresta. Kun sovellus oli asentunut, se antoi ohjeet kameratuotteen määrittämistä ja asennusta varten. No, monta epätoivoista yhdistämisyritystä myöhemmin selvisi, että kaikki oli kiinni puhelimen USB-OTG-ominaisuuden käyttöönotosta. Kun sen tajusi kytkeä päälle ennen kameran liittämistä puhelimeen, käynnistyivät sekä kamera että sovellus automaattisesti heti kun laite oli kiinni USB-portissa.

QooCam Funilla on jonkin verran painoa, vaikka kameralaite on itsessään jokseenkin pieni. Se tarkoittaa, että kuluneempi USB-C-portti saattaa olla liian löysä pitämään liitännän yhdessä tai voi altistaa kameraa heilumiselle, kun koko komeus käännetään ylösalaisin tarkoitettuun käyttöasentoon. Kameran ollessa paikallaan pitää myös tietysti varoa iskuja ja osumia, jotka voivat vaurioittaa molempia laitteita. Jotakin hieman tukevampaa kiinnitystapaa olisin kaivannut, vaikka pientä heilumista pahempaa ongelmaa ei tällä kertaa ollutkaan. Yhteys sovellukseen kuitenkin pysyi, eli liittimet olivat kyllä kontaktissa. Kameraa ei vain halunnut pitää liitettynä esimerkiksi puhelinta taskuun laitettaessa tai muuten vain, joten nopea yhdistäminen on kiva ominaisuus.


Kamera itsessään koostuu kahdesta 1920×1920-kuvapisteen sensorista ja 200-asteisesta linssistä, joiden kuvat tikataan yhteen. Maksimilaatu videolle on 4K/30 fps (H.264, .mp4) ja valokuville 3840×1920 kuvapistettä (.jpg). Laatu ei siis ole läheskään sama kuin kalliimmissa prosumer- tai ammattilaistason 360-kameroissa, mutta riittävä videoblogaamiseen ja vähemmän vaativaan käyttöön. Kuvatessa valotus pysyy vakaana ja kuva on tasalaatuista, mikä tekee videoista aivan katseltavan näköisiä. Rakeisuutta on, kuvanvakaus on aggressiivista ja sensorien väliset rajat voi huomata vaivatta, mutta laitteen hintaan nähden nämä ominaisuudet ovat hyväksyttävällä tasolla. Värit ja dynamiikka ovat myös perustavanlaatuisesti hyvät, jättäen tilaa myös editoinnille, jos sitä haluaa tehdä ennen julkaisua. Kaksi pikkuista mikrofonia laitteen molemmin puolin tuottavat yllättävänkin raikasta stereoääntä. Kuvan manuaaliasetuksiksi ei anneta muuta kuin kirkkauden säätö, mutta automatiikka hoitaa loput laadullisissa raameissa riittävän hyvin.


Kandaon QooCam -sovellus sisältää monenlaista, mitä kuvien ja videoiden julkaisuun voi tarvita. Mediaa voi jakaa suoraan Facebookiin, Instagramiin, WhatsAppiin, YouTubeen ja kiinalaiseen VeeR-palveluun tai tallentaa paikallisesti puhelimeen, josta sitä voi siirtää halutessaan tietokoneelle. Myös Aasian markkinoilla vaikuttavat Baidu VR ja Kwai ovat vaihtoehtoina, jos tilin haluaa linkittää suoraan kamerasoftaan.

Kuvia ja videota voi muokata muutamilla erilaisilla värifilttereillä, kuvasuhdetta vaihtamalla ja projektiotapaa muuttamalla. Mukana on myös kiinalaisen kauneuskäsityksen (“vaalea ja pehmeä iho = kaunis”) mukainen kauneusfiltteri, joka ei tosin rajoitu kasvoihin (vaikka ilmeisesti pitäisi), vaan lisää kirkkautta tai sumennusta koko kuvaan.


Käytännössä projektion muokkaus vaikuttaa siihen, kuinka sisältö näytetään (pieni planeetta, litteä, 360 astetta) ja videoissa on mahdollisuus myös vaikuttaa kuvakulman suuntaan seuraamalla näkyviä kohteita sekä merkitsemällä helppoja keyframeja käyttäen eri suuntia aikajanalla. Niin kuvien kuin videonkin editointi on tehty hyvin käteväksi ja selkeäksi. Ohjelma tarjoaa myös musiikkiklippejä julkaisun yhteydessä käytettäväksi. Kaikki muutokset voi tallentaa keskeneräisinä ohjelman sisäiseen albumiin. Muutenkin sovelluksesta on helppo pitää, sillä epäilyksistänikin huolimatta se toimi aina vakaasti ja nopeasti, sisälsi tutoriaaleja ja vinkkejä sekä antoi seurata puhelimen ruudulta sitä mitä kulloinkin kuvasin, mikä tuo käyttöön ja lähestyttävyyteen suurta helpotusta.

360-video näyttää yleisesti kyllin ehjältä ja uskottavalta, mutta kuvassa näkyvien käsien kanssa yhteentikkaus ei tiedä mitä tehdä. Syy on se, että koska kamera asettuu ylösalaisin olevan puhelimen päälle ja on siksi lähellä käsiä ja kuvaajaa, yksityiskohtia ei ole tarpeeksi kuvan siistimiseksi. Eron huomaa, jos jälkeä vertaa vaikkapa saman valmistajan niihin kameratuotteisiin, joiden kanssa on tarkoitus käyttää selfietikkua tai muuta vastaavaa kättä pidempää. Taas kerran, huomioiden tuotteen edullisen hinnan tämä ei edes yllättänyt, mutta ei välttämättä ole myöskään mitenkään ylitsepääsemätön näky.

Sääsuojausta ei laitteessa ymmärtääkseni ole, joten esimerkiksi sadesäästä ja hiekkamyrskyistä saattaa koitua vahinkoa kameralle tai USB-C-portti ylöspäin käännetylle puhelimelle. Harkintaa kuvaamisen suhteen täytyy käyttää myös siinä, mihin n. 80 minuuttia kestävän akun kuluttaa, sillä vaikka kesto tuntuu riittävän hyvin useammalle lyhyelle kuvauskerralle, on akun lataaminen hidasta. En tiedä onko kyse vain arvostelukappaleesta vai onko kyseessä nk. ominaisuus, joten ennen ostopäätöstä asiaa kannattaa punnita.


360 asteen kuvausta tukevat kamerat ovat olleet tyypillisesti usean sadan euron laitteita, joten tällaisia vaihtoehtoja on hienoa nähdä. Kysyntää voisi kuvitella olevan erityisesti silloin, kun tämänhetkinen maailmanlaajuinen matkustusrajoitusten syy on väistynyt ja esimerkiksi lomamatkailu jatkuu. Kuvanlaatu ei ehkä itsessään ole QooCam Funin myyntivaltti, vaan ennemminkin tasalaatuisen tuntuinen kokonaisuus, jolle ei ole vaikeaa keksiä tarkoituksenmukaista käyttöä.Kandao QooCam Fun
Hinta: 160 €
Lisätietoa: Kandao

V2.fi | Anne Kukkura
< Gurlauspommi - C64-d... WandaVision: ensimmä... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova