Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Stream Controller X

Manu Pärssinen

15.05.2023 klo 16.18 | Luettu: 1742 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tarkoitukseensa sopivampi
Viime syksynä testailin Razerin Stream Controller -laitetta, eli kosketusnäytöllä varustettu ja muutamilla säätimillä varustettu ohjain. Razer ei kehittänyt laitetta itse, vaan runko on Loupedeckiltä, jonka alkuperäinen ajatus oli avustaa videoleikkaajia ja kuvankäsittelijöitä tuomalla yleisimpiä komentoja kätevästi käden ulottuville. Moisten laitteiden pääasialliseksi käyttötarkoitukseksi - ehkä pandemia-ajan avustamana - on kuitenkin muodostunut olla striimaajien työkalu. Niillä erilaisten kesken suoran lähetyksen käynnistettävien toimintojen käyttäminen helpottuu huomattavasti hiireen ja näppäimistöön verrattuna.


Loupedeck-yhteistyö jatkuu myös Stream Controller X -ohjaimen kanssa. Jo aiempi malli oli mielestäni ihan kätevän kokoinen, mutta X-malli vie hädin tuskin saman verran tilaa kuin edeltäjänsä pelkkä näyttö ilman kehystä, säätimiä ja painikkeita. X-mallin jalusta on myös huomattavasti tukevampi ja ohjain tarttuu siihen tiukasti kumitassuilla ja magneeteilla. Ulkoasu on erittäin minimalistinen, ja toki laite herää eloon vasta kun siihen kytketään virrat ja painike-ikonien ruudukko syttyy hohtamaan. X:n mukana tulee myös Razerille tyypillisen laadukas, kaksimetrinen USB-C-piuha.

On selvää, mitä Razer on tässä pyrkinyt tekemään. Pyöriteltävien säätimien ja kosketusnäytön 12 ruudun tilalla on nyt 15 naksuteltavaa näytöllistä painiketta. Tekniikkapuolta on siis hieman karsittu, mutta sen myötä hintalapusta on tipahtanut lähes satanen pois. Samalla laitteesta on tullut selkeästi suunnatumpi sen ykköskohdeyleisölle, eli striimaajakansalle, jotka eivät rullasäätimiä todennäköisesti tarvinneet. Vaikka alkuperäisessä mallissa oli näyttöä painettaessa haptinen värinä, on kesken livelähetyksen hulinan vielä haptisempaa tuntea sormenpäässä se pieni pehmeä napsahdus, jonka myötä tietää, että komento on mennyt perille. Naksuteltavia nappeja ei voi myöskään hipaista vahingossa.


Nappien pikkunäytöt ovat hyvälaatuisia, kirkkaita ja värikylläisiä. Niiden painaminen reagoi riittävän ärhäkästi ja laite pysyy hyvin telineessään. Kokonaisuus pysyy myös todella jämäkästi paikoillaan sen pohjan kumimaton avulla. Testasin sitä useammallakin eri pöytämateriaalilla, eikä Controller X inahtanutkaan, vaikka sitä olisi koittanut työntää hartiavoimin. Vain suoraan ylöspäin nostaminen liikauttaa laitetta paikaltaan.

Samoin kuin edellistä mallia, tätäkin säädetään mitä moninaisimmin tavoin Loupedeckin oman ohjelmiston kautta. Erikoistapausmainintana voin kertoa, että minulla oli tietokoneessani kiinni sekä edellinen että uusi laite samaan aikaan ja molempia pystyi kyllä käyttämään, mutta jostain syystä Loupedeck antoi säätää vain uudempaa. Tällaista tilannetta harvoin lie tulee vastaan. Ohjelmisto on edelleen mielestäni kohtuullisen helppokäyttöinen, monille ohjelmille löytyy valmiita (ja haluattaessa automaattisesti aktivoituvia) profiileja ja myös “multi-action”-makroja pystyy rakentamaan. Niillä yhden painikkeen painalluksella tapahtuu monta asiaa, kuten vaikkapa ohjelmoitavissa kaukosäätimissä. Makrojan kasaaminen käy kätevästi hiirellä raahailemalla ja löysin makroille heti hyötykäyttöä, kun tarvitsen tiettyihin työtehtäviini auki tietyt ohjelmistot.


Yksi Stream Controller X:n ominaisuuslistan kohdista on “vaihdettava magneettinen kustomoitava etulevy”. Ihmettelin sitä aluksi, kun se lipsahti irti, mutta ihmettelin sitä myös lopuksi, kun kustomointia ei mitenkään missään selitetty, tai ainakaan minä en asiasta selvennystä löytänyt. Ehkä värivariaatioita tms. on vielä tulossa - tai saahan sen itsekin maalailla tai tarroin koristella.

Striimausohjainten markkinoille alkaa vähitellen kerääntyä yrittäjiä ja vaihtoehtoja, mutta Razer on tehnyt oikeita liikkeitä ja uusi versio on sekä pääasialliseen tarkoitukseensa paremmin sopiva, että hinnaltaan huomattavasti miellyttävämpi. Toistaiseksi ostajan pitää päättää kaupassa vain se, ottaako kyytiin Razeria vai Elgatoa.


Razer Stream Controller X
Hintaluokka: 180 euroa
Lisätietoa: Razer


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi osallistui: Ha... FUBAR 1-1: Arnold Sc... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova