Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech for Creators Litra Glow -valo

Manu Pärssinen

05.07.2022 klo 10.00 | Luettu: 1710 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Litra valaistusta, kiitos

Toukokuussa testasin Razer Key Light Chroma -kuvausvalon (arvio), joka on selkeästi suunnattu niille, jotka ovat jo striimanneet jonkin aikaa ja haluavat päivittään laitteistoaan entistä ammattimaisempaan suuntaan - kolmensadan euron valo kun haastaa monia valokuvauskaupoista saatavia vekottimiakin. Logitech on lähtenyt omalla valollaan samaan tuotekategoriaan, mutta eri päähän kohderyhmää: Litra Glow on suunnattu niille, joilla ei välttämättä ole isoa budjettia, mutta jotka haluavat jotain kattolamppua (paljon) parempaa.Litra Glow on pienikokoinen (9 cm x 9 cm ilman jalustaa) valo, joka asetetaan jalustansa kanssa monitorin tai läppärin päälle valaisemaan vaikkapa webbikameralla kuvattavaa videostriimiä. Sen jalusta venyy yli 30 cm korkeuteen ja valoa saa myös käännettyä 360 astetta. Aluksi molemmat säädöt vaikuttivat hieman jäyköiltä ja onnistuin keikauttamaan monitoriani, mutta jo toisella käyttökerralla ne toimivat paremmin. Valon saa ruuvattua telineestään myös kokonaan irti ja liitettyä esimerkiksi studiovalo- tai kamerajalustaan. Virtansa se saa USB C -piuhasta (3.0-liitäntää suositellaan).

Yksi ero Razerin valoon on se, että Litra Glowsta löytyy säätöpainikkeita myös itsestään. Ne ovat mukavan tavoitettavat ja isokokoiset painikkeet valon takana yläreunassa. Keskimmäinen on virtapainike, sen toisella puolella on värilämmön säätö (5 askelta 2700 - 6500 K) ja toisella puolella kirkkauden säätö (5 askelta ??? - 250 lumen). Samat säädöt voi tehdä myös Logitech G HUB -ohjelmistosta, mikä onkin kätevää, jotta niitä pystyy säätämään vaikka kesken kuvaamiseen. G HUB tarjoaa myös huomattavasti tarkempaa säätövaraa, pikanäppäinvalintoja sekä tallennettavia esiasetuksia.


Aluksi minulla oli pienimuotoinen taistelu G HUBin kanssa, sillä vaikka Windows kilahti, kun valon kytki koneeseen kiinni, G HUB ei sitä näyttänyt. G HUBia nimenomaan mainostetaan sillä, että se pitää sekä itsensä että Logitechin laitteet päivitettyinä, mutta kun “tarkista päivitykset” -painike ei tehnyt mitään, tyydyin hetkeksi kohtalooni. Vierailu Logitechin sivustolla kuitenkin paljasti, että ohjelmisto ei ollutkaan uusimmassa versiossaan ja uudelleenasennus ratkaisi ongelman. Suosittelen siis tarkistamaan, mikäli sovellus kiukuttelee.

Logitech mainostaa valossa olevan ns. TrueSoft-teknologiaa, mikä pehmentää valoa kuvausvalomaiseksi hajavaloksi. Tämä toteutetaan LEDien päällä olevalla reunattomalla hajoitinlevyllä (diffuser panel), ja sen reunattomuus myös pehmentää valoa reunoilta entisestään. Lopputulos on kieltämättä hyvän näköinen, vaikka toki kuvausvalo suoraan naaman edessä ottaa aina hetken totuttelua. Kunhan sitä ei tuijota suoraan, melko nopeasti sen olemassaolo unohtuu, ja samalla saa myös kirkasvalohoitoa! Värintoistokyvyksi (color rendering index) Logitech ilmoittaa pätevät 93 CRI, mikä on ihan laatulukema ja sen pitäisi varmistaa, että esimerkiksi ihmisten naamat näyttävät sen värisiltä, miltä niiden pitäisikin. Omani näytti - eikä silmälaseistakaan Litran kanssa heijastunut rengasvalon rinkulaa.

Pienen G HUB -taistelun ja alkujäykkyyden lisäksi ainoa pikkuvika, jonka valosta havaitsin oli se, että se lämpeni jonkin verran käytössä varsinkin kirkkaimmalla asetuksellaan. En usko, että siitäkään kuitenkaan isoa ongelmaa missään tilanteessa syntyy, ellei käyttäjä striimaa ilmastoimattoman laatikon sisältä (toivottavasti ei).

Värisäädettäviä pikku-kuvausvaloja löytyy halvemmallakin, mutta pidän Litran hajoitinlevyn tuottamasta valosta enemmän kuin rengasvalon tai sellaisten, joissa eri lämpimät ja kylmät LEDit pystyy silmin näkemään. Hiiri- tai pikanäppäinkäyttöinen säätäminen on myös helpottava tekijä kesken kuvaamisen tehtäviin säätöihin ja mukana tuleva teline antaa jonkin verran säätövaraa heti paketista tullessaan, eikä ylimääräisten telineiden tai kiinnikkeiden kanssa tarvitse taistella. Hinta-laatusuhde on siis varsin mallillaan.


Ei Litraa, vain monitoreista tuleva valo.


Litra päällä, puoliteho, kylmä valo.


Litra päällä, täysi teho, lämmin valo.Logitech for Creators Litra Glow
Hintaluokka: 69 eur
Lisätietoa: Logitech

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Arlo ... Festariraportti Tusk... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova