Tuorein sisältö

Ensifiilistelyssä BESSin tuore kappale Sammumaton - ‘Ylistys kaikille myöhäisten öiden bileurhoille vai jotain ihan muuta?’

Jesse Kärkkäinen

05.11.2022 klo 19.12 | Luettu: 3244 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Rampamamapanan - vai miten se meni? Maailmasta ei varmasti löydy montaakaan ihmistä, jotka eivät olisi kyseistä rallatusta jossain vaiheessa kuulleet. Ja mahdotonta kyseistä biisiä on ollut välttää, sillä tämä on rikkonut lähes kaikki mahdolliset ennätykset, joita kotimaamme kamaralla on mahdollista rikkoa: se on ollut radiokanavien soitetuin biisi viikkokaudet putkeen, se on tavoittanut miljoonia kuulijoita ja mitävielä! Joskus musiikki iskee kansan syviin riveihin, Ram pam pam on tästä täydellinen esimerkki.

Nyt BESS pistää uutta musiikkia pihalle. Tekijänsä tunnetuinta hittibiisiä lypsetään hieman lisää vääntämällä tämä Lontoon murteelle, mutta keskitytään nyt tähän toiseen aidosti uuteen biisiin nimeltään Sammumaton. Vaan mitähän tällä kertaa on luvassa? Ainakin nimestä voisi päätellä, että nyt tykitellään ilmoille kunnon bileanthemi, jossa ylistetään myöhäisiä juhlailtoja, jotka eivät pääty jatkoille vaan ovat käynnissä vielä auringon noustessa horisonttiin. Näissä bailuissa ei ketään väsytä eikä kukaan hyydy kesken kaiken. Vapiskaa JVG:t ja Antti Tuiskut, jotka luulette tietävänne kuinka bailataan, nyt tulee sellaista kamaa, että oksat pois!

Vaan kuinkas taas kävikään? Pitäisi varmaan kuunnella kappaleet ennen kuin näitä alkaa kummemmin spekuloimaan, sillä tälläkin kertaa ennakkoon heitetyt arvaukset menevät metsään kuin hirviporukka syyskuussa.

Nyt ei turhia kikkailla. Alkuun hieman synaa, sitten laulut potkaisevat rallin käyntiin. Mukavan jäntevä tamppaus antaa biisille ryhtiä, ilmassa puolestaan leijuu herkullinen elektroninen efektimatto, joka kietoo kappaleen syleilyynsä. Kertosäe ei ensimmäisellä pyöräytyksellä täysin vakuuta, mutta toisella kerralla tämä alkaa jo mukavasti kutittelemaan aivojen mielihyväkeskusta. BESSin ulosanti on upeaa, tuotantopuolella on tehty kerrassaan mahtavaa jälkeä. Kappale soi uljaasti ja miellyttävästi, meiningistä tulee jollain etäisellä tasolla mieleen The Weeknd - ja ainoastaan hyvällä tavalla! Vain reippaampi syntikan hyödyntäminen uupuu, mutta ei sitä lopulta kaipaa lainkaan.

Ei tämä siis mitään bileylistystä ole, vaikka sanoituspuoli ei toisaalta pakota tulkitsemaan itseään eikä oikeastaan jätä suurempia muistijälkiäkään. On kuitenkin vain hyvä, ettei aiemman hittibiisin kaavaa ole lähdetty toistamaan keksimällä sekaan jotain korvamadoksi äityvää hokemarenkutusta. Sammumaton toimiikin nimenomaan kokonaisuutena. Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka näennäisesti yksinkertaisilla aineksilla saadaan rakennettua hienosti toimiva kappale. Vaikka biisistä on parin pyöräytyksen jälkeen hankala nostaa esille mitään yksittäistä sävellystä tai korvaan poraavaa elementtiä, niin silti popmusiikin standardeihin sopiva kolmeminuuttinen soljuu mielekkäissä fiiliksissä alusta loppuun. Vahva tunnelma ja toteutus pitävät pihdeissään. Tätähän haluaa kuunnella lisää!

Ensifiilis:
"Joskus vähemmän on enemmän, BESSin uusi kappale on hieno veto!"
----------------------------
V2.fin “Ensifiilistely” on artikkelisarja, jossa pureudutaan uuteen musiikkiin tuoreeltaan turhia kiertelemättä ja rennolla otteella. Kappaleiden synnyttämät tuntemukset puretaan parin pyöräytyksen jälkeen mitään suodattelematta ja kuvia kumartelematta. Tarjolla höpinää asiasta ja asian vierestä, näkökulmia totuuden ja tietämättömyyden välimaastosta.


V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Ensifiilistelyssä Ri... 1899, jakso 1: aavel... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova