Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi 13T Pro -puhelin

Anne Kukkura

17.11.2023 klo 21.15 | Luettu: 1362 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Kolmetoista T-mallina
Xiaomi 13T Pro eli syksyn 2023 lippulaivamalli saapui sadekelien myötä. T-mallien ideana on tarjota muskeleita ja isoja ominaisuuksia ensimmäistä lippulaivamallia edullisemmassa paketissa. Puhelinta saa tällä kertaa kiiltävän mustana ja keinonahkaisena sinisenä.


Testattu versio oli se keinonahalla pinnoitettu, ja pakko myöntää – tuntumassa on häivähdys ylellisyyttä ja pito on hyvin miellyttävä. Reunakehys on muovia ja painikkeineen kaikkineen se ei näytä tai tunnu ollenkaan huonolta. Päin vastoin, muovin laatu vaikuttaa kohtuullisen hyvältä ja kehys halaa puhelimen reunoja mukavasti. Näyttölasina on Corning Gorilla Glass 5, joka asettuu kehyksen kanssa tiiviisti rinnakkain. Rakenne on IP68-luokiteltu, eli se on pöly- ja vesitiivis. Parannus siis viime vuoden 12T Pro -malliin nähden.

Puhelimen mukana tulee 120 W laturi, jolla 5000 mAh akun lataa täyteen nopeasti. Riippuen asetuksista ja akun varauksesta latauksen alussa, tarvitsee täyttä latausta odottaa vain runsaat kaksikymmentä minuuttia tai vähemmän. Akun käyttöikää voi pidentää hitaammilla latausasetuksilla. Akku kestää ladattuna peruskäytössä yli päivän ja vähäisemmällä käytöllä kaksikin päivää, sillä 13T Pro on valmiustilassa ollessaan hyvin säästeliäs. Langatonta latausta ei valitettavasti tueta.

Näyttö on 6,67-tuumainen ja paneelina on komea 2712 x 1220 pikselin AMOLED. Ruutu toistaa 68 miljardia väriä ja se tukee myös Dolby Visiona sekä HDR10+:aa. Kirkkaus on nostettu edellisvuoden tyypillisestä 500 nitistä jopa 1200 nitiin, mikä tekee siitä huikean kirkkaan. Huippukirkkauden ilmoitetaan sijoittuvan 2600 nitiin. Virkistystaajuus sijoittuu nyt enimmillään 144Hz saakka ja kosketuksen näytteenottotaajuus on 480Hz, joten katselu ja käyttö sujuvat molemmat oikein pehmeästi. Sormenjäljenlukija on näytön alla eikä senkään toiminnassa ole mitään moitittavaa.

Myös äänipuoli on kunnossa, vaikka lisäbrändäykset on tällä kertaa jätetty pois paketista. Stereokaiuttimista toinen, se puhelimen yläpäähän sijoitettu, kuulostaa olevan kahdesta hiljaisempi, mutta tavallisissa käyttötilanteissa sitä ei välttämättä tule edes huomanneeksi. Stereovaikutelma on kuitenkin tasalaatuisesti toteutettu – bassoa ehkä voisi olla enemmän ja korkeimmat sävyt ovat aavistuksen latteita, mutta jälleen kerran, tyypilliseen käyttöön kuten vaikkapa elokuvien katseluun, pelien pelaamiseen ja puheohjelmien kuunteluun kaiuttimet ovat riittävän hyvällä tasolla ja pääsivät ajoittain jopa yllättämään. Dolby Atmos -tukikin pikkuisilla kaiuttimilla on. Fyysistä kuulokeliitintä ei ole, mutta tuoreimman Bluetooth 5.4 -version tuki kyllä löytyy.


Sisuksissa tehoista vastaa markkinoiden uusi haastaja, MediaTek Dimensity 9200+. Järjestelmäpiiri on pätevä tapaus, joka selviää niin päivittäisestä käytöstä kuin raskaammistakin 3D-peleistä mukisematta. Lämpenemistä tapahtuu vaativammissa tehtävissä, mutta liian kuumaksi ei puhelin päässyt, kiitos toimivan jäähdytyksen.

Alla pyörii Android 13 ja sen päällä jo muista 13-sarjalaisista tutuksi tullut MIUI 14 -kerros. MIUI 14 on mielestäni edelleen näppärä, hyvin muokattava, helppo ja jotenkin edellistä versiota enemmän Applemainen, mikä on huvittava suunta. Käyttökokemus on hyvä, joskin kumppanuussovelluksia on ahdettu mukaan. Niistä pääsee eroon edelleen helposti eikä vaiva tunnu kummoiselta, sillä mainoksiakaan ei kerros tunge silmille tällä kertaa. Xiaomi on luvannut puhelimelle neljä suurta Android-versiota sekä viisi vuotta turvallisuuspäivityksiä.

Kamera- ja kuvauspuoleen on panostettu. Kamerasaareke, jossa myös Leica-yhteistyö näkyy, on paksuhko mutta muotoiltu reunoiltaan miellyttävästi käsiteltäväksi ja tyylikkääksi. Pistemäisesti näyttöön upotetulla 20 MP etukameralla perusselfiet hyvässä valossa onnistuvat kyllä, mutta valotus ei onnistu joka kerta heti ja se kannattaa pitää mielessä. Dynamiikka on useimmiten riittävä ja värit kirkkaat. Välillä kuvat ovat teräviä, mutta useimmiten niihin jää hieman liiallista pehmeyttä, mikä on harmi. Syksyn iso puhelinjulkaisu voisi edustaa paremmilla naamakuvilla.

Pääkameralle voi valita Leica-yhteistyönä laadituista Authentic- ja Vibrant-tiloista kulloinkin mieluisen. Authentic kuvaa pehmeämmin ja realistisemmin väritettyä kuvaa korostaen varjoja ja Vibrant lisää sävykkyyttä, menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Käytin molempia ja vaihtelin niitä sen mukaan, kumpi mielestäni tilanteeseen sattui sopimaan. Pääkamera tallentaa 12,5 MP kuvia, jotka näyttävät yleensä mukavilta dynamiikkansa ja yksityiskohtien puolesta. Prosessointi ei tee kuvista epäluonnollisia, vaan toimii yksityiskohtien kanssa yllättävän lempeästi ja kohtuullisesti.

Pääkamerasta saa 50 MP -tilassa suurempia kuvia, joiden prosessointi on tehty järkevästi, vaikka suurempi kuva koostetaan pikseleitä yhdistämällä. Kuvat eivät näytä suoraan suurennetuilta tai muuten omituisilta, eivätkä ne toisaalta tarjoa enempää yksityiskohtiakaan. Jälki on tasaisen hyvää, jos isompaa kuvaa sattuu johonkin tarvitsemaan.

Mukana ei ole turhia roskamakroja, onneksi. Sen sijaan Xiaomi 13T Pro tarjoaa kivan telekameran, jolla saa 12,5 MP kuvia. Sensori on pääkameraa pienempi ja ohjelmallista tarkentamista käytetään vähän turhankin raskaalla kädellä, mutta kaksinkertainen suurennus on mukava ja hyödyllinen ominaisuus, jota käytän puhelimissa mielelläni usein. Omituista oli vain se, että välillä puhelimen kamerasovelluksen 2x-valinta vaihtoi telekameraan ja välillä pääkameran digitaaliseen zoomiin. En tiedä, oliko kyseessä ominaisuus vai bugi, mutta en tästä suuremmin pitänyt.

Ultralaajakulmakamera tallentaa yksityiskohtia kohtuullisen hyvin eikä merkittävää kohinaa näy. Dynamiikka on yllättävän hyvä eivätkä tummat sävyt puuroudu, kuten usein laajakulmakuville voi käydä. Värit ovat myös tasalaatuiset ja miellyttävät. Alla yksi testikuva, jutun lopussa lisää.


Videokuvapuolella taas etukamera tallentaa ainoastaan 30 fps 1080p-tarkkuudella. Ratkaisu tuntuu vanhentuneelta ja videokuvan värit ovat etukameran osalta aina joko liian haaleat tai yliräikeät, joten kamera soveltuu selvästi parhaiten videopuheluihin eikä niinkään somesisältöjen luontiin. Pääkamerasta sen sijaan irtoaa videota parhaimmillaan laaduilla 8K / 24 fps, 4K / 60 fps, 1080p / 60 fps ja 720p / 30 fps. Laajakulma rajoittuu suurimmillaan resoluutioon 4K / 30 fps. Telekamera puolestaan parantaa tästä hiukan: se kuvaa 4K / 60 fps saakka. Videon varsinainen kuvanlaatu on hyvää ja oikein somekelpoista, joskin mielestäni 4K on suhteessa videoprosessointiin ja bitrateen sitä parhaimman näköistä liikkuvaa kuvaa, jota tästä puhelimesta irtoaa. Dynamiikkaa on mukavasti ja valittavissa on tavanomaisen h.264-pakkauksen lisäksi uudempi h.265. Myös HDR10+-sisältöä on mahdollista tallentaa joillakin tallennuslaaduilla.

Yötila ei toiminut lainassa olleessa mallikappaleessa kunnolla tuntemattomasta syystä, joten lienee paras olla tekemättä siitä tällä kertaa mitään johtopäätöksiä. Internetissä puhelimen yökuvatilaa on kehuttu, joten jos asia kiinnostaa, mallikuvia löytyy varmasti erilaisista tilanteista.

Prosessori: MediaTek Dimensity 9200+
Muisti: 12 Gt
Tallennustila: 512 Gt
Koko: 162,2 mm x 75,7 mm x 8,62 mm
Paino: 200 g
Näyttö: 2712 x 1220, 144 Hz AMOLED
Akku: 5000 mAh, 120 W pikalataus
Pääkamera: 50 MP f/1.9, OIS
Telekamera: 50 MP f/1.9
Ultralaajakulma: 12 MP, f/2.2
Etukamera: 20 MP, f/2.2
Videon maksimilaatu: 8K / 24 fps tai 4K / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + MIUI 14 Global
Päivityslupaus: 4 käyttöjärjestelmäpäivitystä + 5 vuoden tietoturvapäivitykset
Muuta: Kaksois-nano-SIM, eSIM, Bluetooth 5.4, 5G, NFC, Wi-Fi 7, IP68-luokitus, Dolby Atmos, Dolby Vision, HDR10+


Xiaomi 13T Pro on oikein kiva puhelin mukavilla ominaisuuksilla ja hyvällä kamerakattauksella. Sitä myydään nyt myös tuntuvalla alennuksella valmistajan sivustolla, mikä asettaa ominaisuudet vielä paremmin linjaan 700 euron alle jäävään hintaan nähden.

Laitteesta on helppo pitää, mutta se mistä en pidä, on yhtiön hämäräperäinen toimintatapa. Xiaomi on jatkanut liiketoimintojaan Venäjällä hyökkäyssodan alkamisen jälkeen eikä ole monien muiden elektroniikan valmistajien tapaan vetäytynyt maasta. Yhtiö julkaisi huhtikuussa lyhyen lausunnon (täällä) jossa se väittää keskittyvänsä siviilipuolen elektroniikan myyntiin ja vastustaa Ukrainan korruptionvastaisen viraston syytöstä kansainvälisen sodan sponsoroinnista. Koska myynti Venäjällä on jatkunut, valmistajan myös kasvattaen markkinaosuuttaan maassa (mobiili.fi:n artikkeli) eikä Xiaomi ole vastannut tarkentaviin tiedusteluihin tilanteesta, saattavat merkin puhelimet jäädä jatkossa hyllyyn siellä, missä niitä yhä myydään. Suomessa kolme mobiilioperaattoria on lopettanut Xiaomi-puhelinten myynnin.

Koska Xiaomin noudattama linja on enemmänkin kuin kyseenalainen tässä maailmantilanteessa, V2.fi luopuu toistaiseksi valmistajan kaikkien puhelinmallien arvioimisesta eettisistä syistä.




Xiaomi 13T Pro
Hintaluokka: 699 euroa (849 euroa)
Lisätietoa: Xiaomi












V2.fi | Anne Kukkura
< One Piece 1-1: piraa... Monarch: Legacy of M... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova