Tuorein sisältö

iPodin uusi elämä

Mikko Heinonen

02.04.2009 klo 21.45 | Luettu: 37070 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Vaihtoehto roskakorille
Apple iPod on erinomainen mediasoitin. Se on laadukassointinen, tyylikkään näköinen ja kestävä. Applekaan ei kuitenkaan ole keksinyt ikiliikkujaa, joten myös tämä laite voi vikaantua. Niinpä minulla tänään illalla oli käsissäni oikealla näkyvä tilanne: Muutaman vuoden vanha iPod Video (5. sukupolvi), joka ei oikein tehnyt enää mitään. Kiintolevy naksui ja akku ei ottanut latausta vastaan. Tämä olisi valmista kauraa elektroniikan hautausmaalle - vai olisiko?

Vaikka iPodin kotelo näyttää siltä, ettei sitä ole suunniteltu avattavaksi, käy homma kuitenkin teräväreunaisella muovinkappaleella melko näppärästi. Pian edessäni olikin vialliseksi osoittautunut kiintolevy sekä akku, joka jää yllä olevassa kuvassa vasemmalle.Akun voi joko yrittää löytää alkuperäisenä eBaylta tai tarvikkeena muualta, itse tilasin DealExtremestä edullisen tarvikepariston. Apple-myyjät saavat usein myydä varaosat vain huoltotyön kanssa, mikä voi olla pitkä penni verrattuna 6 dollarin vaihtoakkuun. Akun vaihto on sinällään triviaalia: liitin vedetään irti ja uusi painetaan tilalle.

Varsinainen päivitys tässä tapauksessa oli kuitenkin se, että aioin hankkiutua kiintolevystä eroon. SSD on päivän sana, ja musiikkisoittimen tarpeisiin sellaiseksi kelpaa mainiosti CompactFlash-muistikortti. Omani löysin eBaylta n. 40 euron hintaan, kapasiteettia on 32 gigatavua. iPod Video käyttää ns. ZIF-liitintä (Zero Insertion Force), ja sellaiseen on saatavana edullinen sovitin, jälleen DealExtremestä. Hintaa selittää, että CF-kortti käyttää itse asiassa täsmälleen samoja komentoja kuin IDE-kiintolevy - jollainen ZIF-kiintolevy puolestaan on. Ennen kuoren napsauttamista kiinni varmista, että liitin on kunnolla kiinni.Kuoren sulkemisen jälkeen iPod ilmoittaa, että se on viallinen ja pitää alustaa. Tähän kelpaa ainoastaan iTunes-ohjelma. No, minullapa on kotikoneessa Linux, mutta onneksi myös VirtualBox, johon asensin HTPC:stä käyttämättä jääneen XP-lisenssini. Siispä virtuaalimylly käyntiin ja iPod koneeseen kiinni. Tuloksena on ilmoitus, että tiedot pitää palauttaa:Varmistusikkunan kuittaamisen ja hetken miettimisen jälkeen iPod käynnistyy uudelleen, ja näemme, että operaatio onnistui:Jos haluat käyttää vain iTunesia, homma on nyt valmis - sinulla on toimiva, tärinäkestävää muistia käyttävä iPod, jonka akunkesto paranee huimasti kun kiintolevy poistuu.

Itse halusin kuitenkin viedä homman astetta pidemmälle, ja asentaa laitteeseen myös RockBox-ohjelmiston. RockBox on avoimen lähdekoodin musiikkisoitinohjelmisto, joka tukee monia eri soitinmalleja. Vakio-iPodiin verrattuna RockBox tarjoaa seuraavaa:

  • Paljon lisää tiedostomuotoja (Ogg Vorbis ym.)

  • Soitin näkyy suoraan levynä, iTunesia tms. ei tarvita

  • Soitin päivittää itse kappaletietonsa

  • Aivan kaikki säädettävissä itse


Virittelijät ovat hieroneet RockBoxeistaan upeita custom-virityksiä, itselleni kelpaa perusversio. Siksipä noukin RockBoxin sivuilta asennusohjelman, joka tunnistaa käytettävän soittimen, heittää siihen uusimman vakaan RockBox-version ja tekee perusasetukset automaattisesti. Tämä ohjelma löytyy Windowsille, Macille ja Linuxille - selvyyden vuoksi jatkoin puuhiani virtuaalikoneen Windowsissa. Soitintyypin tunnistuksen jälkeen asennus oli niinkin vaativa kuin yhden napin painaminen.RockBoxin oletusvalikko on asiallisen karu. Kuten sanottu, teemoja on saatavana kahmalokaupalla niille, jotka niitä kaipaavat ja lisää voi tehdä itse; itselleni riittää, että soitin on nyt täysin käytettävissä myös Linux-puolella eikä riippuvainen raskaasta iTunes-ohjelmistosta, ja sen tuntemat formaatit ovat lisääntyneet huomattavasti. Applen ohjelmisto on edelleen laitteessa sisällä, ja sen voi käynnistää tietokonemaailmasta tutulla dualboot-periaatteella, eli soittimen Hold-näppäimen pitäminen pohjassa lataa omppuohjelmiston. Haluttaessa soitin toimii siis edelleen erinomaisesti pelkkänä iPodina.

Noin 1,5 tunnin askartelulla syntyi tappotuomion saaneesta elektroniikasta kuin uusi soitin, joka kestää tärinöitä aivan toiseen malliin kuin entinen magneettilevyn sisältänyt malli. Kokonaishinnaksi tuli n. 70 euroa, mistä suurimman osan vei iso muistikortti - tinkimällä kapasiteetin vaikkapa 16 gigaan säästää jo kymppejä lisää. Kohtalaista, huomioiden että 16 gigan iPod Nano maksaa 199 euroa, eikä osaa puoliakaan niistä tempuista mitä RockBoxattu vanha iPod Video.

V2.fi | Mikko Heinonen
< TDK EP-200, SP-200 j... Maj Karman Herra Ylp... >

Keskustelut (21 viestiä)

Tane

Rekisteröitynyt 26.06.2007

02.04.2009 klo 22.38 1 tykkää tästä

Hieno artikkeli!! Tosi mukavaa luettavaa. Tässähän tekee ihan mieli ostaa ebaysta rikkinäinen iPod :D
lainaa
MaryPoppins

Rekisteröitynyt 10.02.2009

02.04.2009 klo 22.44

Oli kyllä pätevä artikkeli. Tuota RockBoxia olen joskus harkinnut asentavani omaan vastaavaan iPod videooni. En vain ole vielä saanut aikaiseksi.

Osaatko, Mikko, sanoa kuinka paljon tuo kovalevystä luopuminen vaikuttaa akun kestoon?

Vastaavia korjaus-/säätö- yms. juttuja olisi kiva lukea jatkossakin.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

02.04.2009 klo 22.46

Akunkestosta pitää tehdä pitempiä tutkimuksia, kunhan ehdin soitinta käytellä. Olen nähnyt lukuja 30-50%, ei kuulosta mahdottomalta.
lainaa
jaeger

Rekisteröitynyt 19.04.2007

03.04.2009 klo 01.28

Jeesjees, oma iPodini vetelee viimeisiään, ja olen tässä jo etsiskellyt jostain huokealla touch -mallia, mutta tämän luettuani taidankin askarrella tuosta vielä toimivan pelin! Luulin ihan täysin, ettei tuota saa korjattua muutakuin huoltoliikkeen kautta. Tänks tästä!
lainaa
Rautamaha

Rekisteröitynyt 20.12.2008

03.04.2009 klo 02.27

Tämä oli parhautta. Oma podi ollut kuolleena jo pitkän aikaa, ei inahtanutkaan sen jälkeen kun unohdin sen viikoksi laatikkoon akku tyhjänä. Hienoa että lataamiseenkin tarvitaan herätevirtaa, tms. Noh, josko tilaisi tuolta uuden akun, kun kerran melkein ilmaiseksi saa.
lainaa
Tero

03.04.2009 klo 07.03

Mites homma toimisi ipod touchin kanssa? Onnistuisiko rockboxin asennus ilman muuta jailbreikkausta?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.04.2009 klo 07.32

Rockbox tukee tällä hetkellä iPodeja vain sukupolveen 5.5 asti. Sen jälkeen Apple on lisännyt laitteeseen hasheja, joita ei ole vielä saatu luotettavasti avattua. Kannattaa seurailla tilannetta.
lainaa
B-Real

03.04.2009 klo 07.37

Mahtava artikkeli! Tuli mieleen, että voisi ite tehä samanlaisesti jopa.. :P
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.04.2009 klo 09.23

Lisättäköön vielä hardcore-Linuxmiehille: iTunesin käytön kiintolevyn vaihdossa voi välttää, jos vanha kiintolevy toimii sen verran, että sen systeemiosiosta saa dd:llä imagen, jonka sitten dumppaa uudelle levylle. Tämä on kuitenkin aika haastavaa, joten kannattaa etsiä käsiinsä Windowsin omistava kaveri. Macilla alustettaessa iPod menee HFS-tiedostojärjestelmään, joten Windows on eri koneiden käytössä parempi vaihtoehto.
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

03.04.2009 klo 11.37

Vaikka tietotaito elektroniikan sun muun käsityön parissa rajautuu "Osaan asentaa pelin" skilleihin, niin tämä oli todella mielenkiintoinen ja perinpohjainen artikkeli, jota voisi melkein seikkailuksi luonnehtia.
Näitä lisää!

Melkein tekisi mieli availla tyhjänpäiväiseksi jäänyt Ipod Nano ja pimpata siitä järjetön laite. Järkevintä voisi ehkä olla skipata moiset suunnitelmat, ties mitä onnistun tekemään :P
lainaa
Sharkner

Rekisteröitynyt 02.06.2008

03.04.2009 klo 12.45

Hyvä artikkeli.
Alko tehä mieli ostaa joku Ipod
lainaa
Quincy

Rekisteröitynyt 13.04.2007

03.04.2009 klo 13.47

Tämä oli kyllä varsin mielenkiintoinen artikkeli. Vois kokeilla joskus tuota Sansaa herätellä, kun otti ja kuoli pari viikkoa sitten. :)
lainaa
Note

Moderaattori

Rekisteröitynyt 18.05.2007

03.04.2009 klo 14.18

Ite oisin valinnut sen roskiksen, mutta ihan hyvin askarreltu :)
lainaa
hyvähyvä

10.04.2009 klo 13.01

10 pistettä mielenkiintoisesta artikkelista.
lainaa
Drzn

Rekisteröitynyt 21.04.2007

10.04.2009 klo 16.45

Olipas loistava artikkeli :]

Rockbox on ollu omassa iPodissa (5.5G valkonen) asennettuna joskus. Pitää pistää tää artikkeli korvan taakse, jotta voin soveltaa tätä sitten kun omasta ompusta aika jättää. Lisääntynyt akkukesto kuulostaa hienolta.

Rockbox ei muuten ole pakollinen jos haluat irti iTunesista. Tähän tarkoitukseen käy loistavasti Floola (http://www.floola.com/modules/wiwimod/index.php?page=Wiwi). Toimii Winukalla, Linuxilla ja Macilla. Ohjelma on vain yksi suoritettava tiedosto (Winukalla siis .exe). Floolan voi myös siirtää iPodiin, jolloin musiikkia voi hallita millä tahansa tuettua käyttöjärjestelmää käyttävällä tietokoneella josta löytyy USB-portti (siirtämällä siis iPodiin kaikki kolme versiota
).

Suositelen \o/
lainaa
Masiina

13.04.2009 klo 21.39

Mahtava, artikkeli!

Ajattelin myös itsekkin tehdä samanlaisen operaation omalle 5.0 Gen iPodilleni. Semmoinen vaan askarruttaa, että onko tuo CF/ZIF adapteri todellakin tuo musta, sillä DealExtremessä porukka ei ole saanut sillä CF-kortteja pelittään iPodin kanssa. Pulju myy myös hiukan kalliimpaa, ilmeisesti samanlaista adapteria vihreänä, joka ainakin kävisi...

Tiedä sitten noista, tilaan varmaan tuon vihreän, ettei mene sen takia homma pilalle
lainaa
mikko

14.04.2009 klo 12.52

Todella hyvä artikkeli. Lisää tämmöistä.

Pitääpä tarkistaa oman ipodin sisältö (nano 3rd gen.), jotta voiko sillekkin tehdä samantapaisen askartelupäivityksen kun se lakkaa joskus toimimasta.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.04.2009 klo 11.54

Masiina kirjoitti:
Semmoinen vaan askarruttaa, että onko tuo CF/ZIF adapteri todellakin tuo musta, sillä DealExtremessä porukka ei ole saanut sillä CF-kortteja pelittään iPodin kanssa.


Katso, että se on samannäköinen kuin kuvassa, ainakin oma on väriltään tumma. DX:ssä nuo joskus vaihtelevat. Kaveri oli tilannut ihan saman näköisen sieltä ja se oli toiminut myös Creative MuVon kanssa.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.04.2009 klo 09.15

Olen nyt päässyt käyttelemäänkin tätä iPodia kunnolla - pian jutun kirjoituksen jälkeen ilmeni, että laitteen emolevy on myös rikki, mikä oli aiheuttanut akun syväpurkautumisen. Uusi emo maksoi 39$ eBaylla.

Soittoaika on tottavie parantunut. Kun ennen akku kesti 5-6 tuntia yhtämittaista soittelua, on nyt takana jo n. 8 tuntia ja akusta on kolmannes jäljellä.
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

14.05.2009 klo 14.59

Kyllä tuo pieni askartelu on mukavaa :)
lainaa
omenasuossa

15.02.2010 klo 01.55

Nyt sammahti oma 6th generation ipod classic. Näissä uusissa malleissa saa olla melkoinen ninja, että pääsee käsiksi sisuksiin. Niin vaikeaksi on tehty avaaminen. 250 € näyttää menneen vessasta alas. Ikävä kyllä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova