Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Bose QC25

Mikko Heinonen

02.12.2014 klo 19.40 | Luettu: 14040 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Laadukasta meluntorjuntaa
Vastamelukuulokkeet kuulostavat kalliilta turhakkeilta aina siihen asti kunnes niitä pääsee kokeilemaan. Jokainen, joka matkustaa paljon julkisilla liikennevälineillä – etenkin lentokoneella – tai työskentelee meluisassa ympäristössä osaa varmasti arvostaa mahdollisuutta kytkeä taustahäly pois ja korvata se musiikilla. Vastamelutekniikan ansiosta tähän ei tarvita suunnatonta äänenvoimakkuutta ja/tai Motörheadin tuotantoa. Kuulokkeissa oleva mikrofoni tallentaa ympäristön ääntä, elektroniikka analysoi sen ja tuottaa siihen nähden vastakkaista aaltomuotoa. Tämä toimii erityisen hyvin silloin, kun taustamelu on tyypiltään tasaista ja toistuvaa, kuten suihkumoottorin kohina, rengasmelu tai konttorin ilmastoinnin suhina.


Olen itse käyttänyt Sennheiserin suhteellisen edukkaita vastamelukuulokkeita muutaman vuoden ajan, ja aivan erityisen hyödyllisiksi ne osoittautuivat Japaniin lennettäessä. Turistiluokassakin sai herkkäuninen nukahdettua sentään hetkeksi, kun moottoreiden kohina suodattui pois. Huonona puolena on tietenkin se, että vastamelutoiminto vaatii sähköä, ja ainakin omissa vastamelukuulokkeissani on melko kookas, mikrofonin ja AAA-pariston sisältävä mötikkä johdossa kiinni.

Uusi laatuluokka


Yli 300 euron hintalapulla varustettuina Bose QC25:t eivät ole enää mikään heräteostos. Ero puolet halvempiin Senkkuihin käy kuitenkin ilmeiseksi heti kun luurit poistaa tukevasta suojapussistaan. Muun muassa paristokotelon ongelma on ratkaistu sijoittamalla AAA-paristo suoraan toisen kuulokkeen sisään. Oikea ja vasen kuuloke on merkitty esimerkillisen selkeästi ja kupit istuvat päähän mukavasti. Pitempikään käyttörupeama ei juuri paina korvia. Jos paristo loppuu kesken kaiken, kuulokkeista kuuluu edelleen ääntä, mutta huomattavasti hiljempaa (eikä vastamelusuodatus tietenkään enää toimi).


Soinniltaan QC25:t ovat hieman kaupallisen bassovoittoiset, mutta kohtuullisen tarkat ja ärsyttämättömät. Osaltaan tummasävyisyys johtuu myös suljetusta rakenteesta. Monenlainen musiikki toistuu niiden kautta asiallisesti – mitä voi tämän hintaluokan kuulokkeilta toki odottaakin. Vastameluelektroniikan hinta kuitenkin näkyy, sillä suunnilleen samaan rahaan saa vaikkapa Sennheiser HD 650:t, jotka ovat jo puhtaat hifikuulokkeet. Niille QC25:t eivät pärjää sen enempää käyttömukavuudessa kuin toiston tarkkuudessakaan. Toisaalta HD 650:t ovat vaikeampi kuorma kännykälle tai muulle pienelle laitteelle, eivätkä ne sisällä mikrofonia puheluita varten.

Kokonaisarvosana koostuu tässä tapauksessa jonkinlaisesta keskiarvosta. Vastamelusuodatuksesta kuulokkeet saavat täydet viisi tähteä, sillä se toimii mainiosti erityisesti yhdistettynä miellyttäviin kuulokekuppeihin. Äänenlaadusta antaisin tässä hintaluokassa kolme ja puoli tähteä, ja senkin vastameluvahvistin päällä. Ilman vahvistusta kuulokkeista tulee nimittäin melkoisen epäherkät. Kokonaisuus on kuitenkin mietitty huolellisesti ja paketin käyttömukavuus on mainio, joten jos nyt etsit vastameluluureja, nämä kannattaa koekuunnella. Mukana toimitetaan myös sovitin lentokoneen istuimen kuulokeliittimeen.

Valmistaja: Bose
Malli: QC25
Hintaluokka: 320 euroa

Plussaa: Erittäin toimiva vastamelusuodatus, mukavat päässä, asiallinen sointi
Miinusta: Korkeahko hinta, epäherkät ilman vahvistusta
Arvio:V2.fi | Mikko Heinonen
< V2.fi:n joulukisavii... V2.fi testasi: Urban... >

Keskustelut (2 viestiä)

lehtu

03.12.2014 klo 09.52

Onko näissä malleissa jo automaattinen sammutus? Ettei patterit kulu turhaan silloin kun kuulokkeet eivät ole käytössä.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.12.2014 klo 10.34

Ei ole tässä mallissa, on kyllä puute, mutta olin jo itse tottunut siihen Sennheisereiden kanssa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova