Tuorein sisältö

Home Theatre PC

Mikko Heinonen

22.07.2007 klo 12.24 | Luettu: 27374 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Mikä se on, mitä sillä tekee?


PC on tullut koteihin jo vuosia sitten, mutta pysyttäytynyt toistaiseksi enimmäkseen työhuoneen puolella. Televisio taas on vähän kerrassaan kehittynyt lähemmäksi tietokoneen näyttölaitetta: kurjasta 720x576 kuvapisteen lomitetusta välkkynäytöstä on päästy jo suuriin tarkkuuksiin, päivän sana on FullHD eli 1920x1080 lomittamattomana. Alkaakin tuntua luonnolliselta, että huipputason telkkarista tai videotykistä katsellaan myös tietokoneen kuvaa.

Pelkän web-selailun lisäksi tietokone olohuoneessa on muutenkin houkutteleva konsepti. Jo parin vuoden ikäinen, melko edukas rauta jaksaa skaalata DVD-levyt täyteen tarkkuuteen, digi-tv -kortilla loota käy tallentavasta digiboksista, eikä sovi unohtaa pelaamistakaan. Konsolipelien eräs valtti on ollut iso näyttöruutu, mikä lisää tunnelmaa tuntuvasti. Samoin jos kotiteatterista löytyy kunnon kaiuttimet, on mukava tökkäistä PC:n äänet niihin kiinni ja nauttia surround-toistosta peleissä sekä mp3-kokoelmasta kunnon ämyreiden kautta. Jopa liittäminen on varsin yksinkertaista: ikään kuin hetkellisenä järjen valona tässä standardiviidakossa voi DVI-liitäntäisen näytönohjaimen liittää HDMI:llä televisioon parin kympin hintaisella kaapelilla. Äänikortit taas ovat jo pitkään osanneet antaa ulos vahvistimen syömää SPDIF-signaalia.

Samoin mikäli HD-DVD:n ja Blu-Rayn välinen formaattisota jatkuu vielä pitkään, kannattaa harkita mahdollisuutta ostaa tietokoneeseen comboasema, joka lukee molempia muotoja - tai vaikka asemat molemmille levytyypeille. Jos kone on jo hankittuna, hinta on verrattomasti edullisempi kuin itsenäinen soitin, PS3 tai Xbox 360 ja ulkoinen asema. Tässä kannattaa kuitenkin huomioida, että koneen näytönohjain tukee levytyyppien kopiosuojausta.

Sopivasti lihava


Ensimmäinen ilmeinen ongelma on se, että keskimääräinen PC on joko suuri, ruma tai molempia. AV-laitteita on muotoiltu tosissaan viimeiset 40 vuotta niin, että ne sopivat mahdollisimman moneen eri ympäristöön, kun taas tietokoneen ostaja sai vielä viime vuosikymmenellä valita lähinnä erilaisista kermanvärisistä torneista. Kehitys on kulkenut vauhdilla, mutta vieläkään valtaosa kotitietokoneista ei voittaisi mitään kauneuskilpailuja.

Kotiteatteri-PC:n rakentajalla on siis edessään valinta. Lähteäkö täysin utilitaristiselle linjalle, eli halvinta rautaa kehiin ulkonäöstä välittämättä, vai yrittääkö löytää jotakin somempaa ja paremmin olkkariin sopivaa, jolloin hinta nousee suhteessa. Saatavana on sekä erityisiä HTPC-koteloita, joista parhaat muistuttavat kokoluokaltaan videonauhuria, että erityisen pieniä emolevyjä, jotka saa ujutettua melkein mihin koteloon tahansa.

Shuttle on kotiteatterin kanssa melkein kotonaan. Perfektionisti vaihtaisi kauniimman DVD- ja levyaseman.
Itse päädyin asiassa kompromissiin, jonka nimi oli Shuttle PC. Syitä oli kaksi: ensinnäkin HTPC-emolevyt ja -kotelot ovat kalliita, eikä niiden integroiduissa näytönohjaimissa tahdo riittää potkua peleihin. Toinen, tärkeämpi syy oli, että sain Shuttle-rungon ilmaiseksi käyttööni, kun siitä oli sukulaisneidillä kärähtänyt prosessori. 2,4 GHz Celeron, 512 megaa muistia ja integroitu GeForce 4 MX eivät olleet mitään tehorautaa, mutta emolevyllä oli vapaa muistikanta, AGP-paikka ja prosessorille Socket 478, joten laajennusmahdollisuuksia oli.

Löylyä lissää


Koska tarkoitus oli, että kone osaisi purkaa videota 1080p-resoluutiolla ja pyörittää pelejä tarkkuudella, joka ei näytä äärettömän rumalta 55" Sony KDS-55A2000 -taustaprojektion ruudulla, oli selvää, että vanha Selleri tarvitsee hormoniruiskeen. Netistä löytyi 2,8 GHz:n Pentium 4 -prosessori, joka on toiseksi tehokkain emolevyyn sopiva kivi (paras olisi likimain mahdoton löydettävä, eli 3,06 GHz Northwood HyperThreadingilla ja 533 MHz FSB:llä - saa tarjota, jos jollain on ylimääräisenä). Muistin tuplasin gigaan ja näytönohjaimeksi valitsin MSI:n AGP-väyläisen, passiivijäähdytetyn GeForce 7600GS:n. HDCP-kopiosuojausta tukevia ohjaimia ei ollut AGP:hen tarjolla ainakaan suoraan hyllystä. Langattoman näppäimistön ja hiiren nappasin Labtecin valikoimasta, mutta ainakaan tätä halvinta settiä en voi käyttökokemusten perusteella suositella. Kantama ei riitä ja rotta syö paristoja rotan lailla.

Iso tuuletin peittää melkein koko takapaneelin, mutta pitää koneen viileänä ja hiljaisena.
Heatpipe-jäähdytyksellä varustettu Shuttle on kohtuullisen hiljainen kotelo, mutta jälleen kerran vain PC-mittarilla. Olohuoneessa sen ääni olisi käynyt korviin, joten muutokset olivat tarpeen. Tilasin Only4pro.com:ista erittäin hiljaisen 120 mm tuulettimen ja muunnospalikan, joka suurensi alkuperäisen 80 mm tuuletinpaikan suuremmaksi. Tötterö ei ole erityisen esteettinen, mutta toimii, eikä kotiteatterin takaosa muutenkaan ole johtosotkuineen mikään näyttelyalue. Saman tien vaihdoin virtalähteenkin tuulettimen hiljaisempaan.

Käyttöjärjestelmän valintaa helpotti taas se, että omistin jo yhden ylimääräisen lisenssin ennestään, joten koneeseen asennettiin Windows XP. Puhtaasti mediakäyttöön Linux olisi ollut kenties parempi vaihtoehto, mutta pelaamisen tarve kallisti vaa'an Windowsiin (monta vuotta Linuxia aktiivisesti käyttäneenä kun tunnustan, että ei-natiivipelien pelaaminen on enemmän tai vähemmän arpapeliä). Dualboot taas olisi ollut turhaa, kun Windowsilla saa pääosin hoidettua samat asiat - vaikka mplayerin voittanutta ei olekaan, mitä mediasoittimiin tulee. Jos jostain vielä onnistuu Windowsin Media Center -versiota saamaan käsiinsä, se lienee optimaalisin.

Toimiiko se?


WoWiakin on kiva patch... eikun pelata olkkarissa.
Vaikka rakentelinkin laitteen enimmäkseen ajankuluksi, Home Theatre PC on osoittanut olevansa yllättävän kiva vempele. Olen jakanut Linux-koneellani olevat mp3:t, valokuvat ja videot Samballa verkkoon, joten melko pienellä 80 Gt kovalevyllä varustettu Shuttle saa käyttöönsä koko yli 500 Gt mediapankkini. On hiukan eri juttu katsella lomakuvia huipputason telkkarista kuin tihrustaa niitä pieneltä näytöltä vieri vieressä. Lisähyötyä saan itse siitä, että omistan Topfield-merkkisen digiboksin, josta saa tallennetut ohjelmat ulos USB2-liitännän kautta. Käytännössä siis imaisen Toppyn Windows-ohjelmistolla nauhoitukset talteen HTPC:lle, pakkaan ne vähän pienemmäksi ja siirrän verkon yli Linux-koneelle, josta niitä voi sitten toistaa myöhemmin, ilman pelkoa digiboksin 160 Gt:n kiintolevyn loppumisesta.

Bring back the only demo art. Valot pois ja tunnelma on kuin Assemblyillä.
Pelitkin toimivat. Rauhalliset rakentelut kuten Settlers II Anniversary, The Sims lisäosineen ja selainpeli Travian ovat erinomaisia sohvalla pelattuina. WoW onnistuu sekin, tosin hyötyisi paremmasta hiirestä (MIKSI piti säästää ja ostaa halvin, miksi?). Kone jaksaa pyörittää useimmissa peleissä erinomaisesti tarkkuutta 1024x768, toiset tukevat jopa HDTV-resoluutiota 1280x720. Lisäarvoa itselleni on tarjonnut myös mahdollisuus katsella viime vuosien Windows-demotarjontaa, joka on Linux-käyttäjältä mennyt pitkälti ohi. Kunnon ruudulta tunnelma on parhaimmillaan kuin olisi paikan päällä partyilla.

HTPC on kelpo keino hyödyntää rautaa, joka ei ehkä enää kelpaa tiukimpaan pelaamiseen, mutta palvelee mainiosti casual-käytössä. Edellisenkin sukupolven näytönohjaimet jaksavat hienosti puskea ulos uusimpien televisioiden vaatimia tarkkuuksia, ja videon purkuun kelpaa vielä muukin kuin ylikellotettu Core 2 Duo.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Miljoonarockin paket... Perjantaipäivä Poris... >

Keskustelut (15 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

22.07.2007 klo 18.05

Mullekkin! 80

Todella nätti televisio, kajarit... Kaikki. Kunhan joskus omaan asuntoon muutan, on selvä vaihtoehto itselleni yksi iso ruutu, jossa olen PC:llä, pelaan PC:llä, katson televisiota, sekä pelaan konsoleilla.

Paljonkos muuten maksoi tuo televisiosi?

Niin, ja hyvä artikkeli. Oli mukava lukea ja pihistä samalla kateudesta. :)

Edit: Mutta kuvat olisin halunnut mielellään suurennettaviksi. :(
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.07.2007 klo 18.25

Execta kirjoitti:

Paljonkos muuten maksoi tuo televisiosi?


Karvan alle 3000 euroa.
lainaa
Mr_Palikka

Rekisteröitynyt 18.04.2007

22.07.2007 klo 18.29

Hyvä artikkeli. Tämäntyyppisiä lisää vaan.
lainaa
Falyon

Rekisteröitynyt 16.04.2007

22.07.2007 klo 18.56

Mielestäni juuri tämän kaltaiset artikkellit ovat mielenkiintoisia. On mukava lukea jotain tavallisesta poikkeavaa tekstiä.
lainaa
jehu

Rekisteröitynyt 10.04.2007

22.07.2007 klo 23.36

Kohta (tai ainakin joskus kuulema) ois vissiin tulossa Mikolta artikkelia/arvostelua itse näyttölaitteesta...sekin lienee mielenkiintoista luettavaa.
lainaa
Nico__

Rekisteröitynyt 08.06.2007

23.07.2007 klo 01.35

Noniin, tämmöistä artikkelia olinkin jo odotellut. Lisää vain tämmöisiä tulemaan.
lainaa
sanjuro

23.07.2007 klo 02.17

Hyvä juttu, näitä on kiva lukea :)
lainaa
Quincy

Rekisteröitynyt 13.04.2007

23.07.2007 klo 14.17

Jep, juuri tälläisiä lisää. ;)
lainaa
Quantin

Rekisteröitynyt 17.07.2007

24.07.2007 klo 10.16

Itselläni samanlainen viritys, joku päivä vois postaa vähän fotoo, tosin telkku ei ole Full-HD, mutta minulla vielä parempaa
lainaa
Turhis

Rekisteröitynyt 29.04.2007

25.07.2007 klo 00.20

Omaan kämppään kun muutan niin tollanen tänne tulee :)
lainaa
MeRQuR

Rekisteröitynyt 19.04.2007

27.07.2007 klo 21.34

Nämä artikkelit kyllä jyräävät. Itsekin tuossa koneen takaosaa imuroidessani (n. 2 kk sitten, siivoan kyllä useammin) innostuin koettamaan liittää oma PC:ni Samsungin 32" televisioon.

Noh, tämä testi osoittautui niin mukavaksi, että siinä se kone edelleen nököttää. Tosin koneeni kuuluu näihin erittäin suuriin, mutta tyylikkäisiin, eikä johdotustakaan saanut mitenkään nätiksi, eli siivoominen tämän jälkeen on ollut yhtä helvettiä :D Itselleni myöntelen, että pian siirrän takaisin omalle paikalle, mutta jotenkin tuo surffailu/pelailu viehättää "isolta" ruudulta.

Tosiaan, näitä artikkeleita lisää : )
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.07.2007 klo 18.13

Itse käyttänyt telkkaria näyttönä jo kuukauden päivät. Ja miksen käyttäisi? VGA liitin löytyy, joten pikselintarkka 26" kuva kelpaa ehdottomasti. Ei toki mikään fullhd, mutta hyvinpä nuo 720p elokuvat ja sarjat näkyilee.

Toki pelatakin on mukava, mutta ainakaan vuosmallia 2007 oleva samsung häntii aivan liikaa nopeatempoisissa peleissä ja pää on kohta kipeä. Nipinnapin wowia pystyy pelaamaan ilman vammoja.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

02.08.2007 klo 11.17

"Toki pelatakin on mukava, mutta ainakaan vuosmallia 2007 oleva samsung häntii aivan liikaa nopeatempoisissa peleissä ja pää on kohta kipeä. Nipinnapin wowia pystyy pelaamaan ilman vammoja."

Minkälainen vasteaika siinä telkkarissas on?
lainaa
Mika

10.08.2007 klo 11.41

Miten paljon tuolle koneelle sitten kokonaisuudessaan kertyi hintaa? Itseänikin kiinnostaisi, mutta en viitsi kuvaputki tv:lle alkaa kasaamaan.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.08.2007 klo 16.47

Mika kirjoitti:
Miten paljon tuolle koneelle sitten kokonaisuudessaan kertyi hintaa? Itseänikin kiinnostaisi, mutta en viitsi kuvaputki tv:lle alkaa kasaamaan.


Suurin piirtein näin:

- Kotelo ja emo 50 eur (itse sain ilmaiseksi)
- Prossu 50 eur
- Muistit 80 eur
- Kiintolevy 100 eur (itsellä vanha kierrätetty)
- Viilentimet 50 eur
- Näytönohjain 150 eur
- Windows 100 eur
- Näppis ja hiiri 30 eur

Eli sanotaan että pyöreästi 500 euron hintaluokassa liikutaan, jos kaiken ostaisi. Jos on mitään komponentteja ennestään, säästöä tulee nopeasti, ja HTPC onkin hyvä "loppusijoituspaikka" epäkurantille raudalle.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova