Tuorein sisältö

Mini-Cebit 2010

Matti Lintula

20.03.2010 klo 21.05 | Luettu: 3248 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Saksalaiset viihdemessut Suomen tapaan
Muun muassa Buffaloa, Creativea, Logitechia ja Philipsiä Suomessa edustava Pan Vision järjesti tänä vuonna toista kertaa saksalaisten Cebit-elektroniikkamessujen varjotapahtuman, Mini-Cebitin. Naantalin kevätauringon alla esiteltiin 12. maaliskuuta usean yhtiön uutuustuotteita ja uudistuneita versioita vanhoista hiteistä. Tapahtumasta jäi käteen muutama täky loppuvuoden suuntauksista.

Vauhti on valttia


Buffalon osastolla esiteltiin USB 3.0:aa, joka vie mm. ulkoisten kiintolevyjen tiedonsiirtonopeuden aivan uudelle tasolle. Ensimmäinen USB 1.0 -standardi julkistettiin jo vuonna 1996 ja uusi liitäntätyyppi mullisti lisälaitemarkkinat kertaheitolla. 90-luvun lopulla alettiin jättää hyvästejä sarja- ja rinnakkaisporteille sekä erillisille liitäntäkorteille kun kaikki lisälaitteet web-kameroista peliohjaimiin ja tulostimiin asti saatiin liitettyä tietokoneeseen yhden standardiliittimen avulla. Standardin vauhdikkaampi versio 2.0 on sekin yltänyt jo kunnioitettavaan 10 vuoden ikään, mutta ulkoisten kiintolevyjen yleistymisen myötä ns. SuperSpeed USB, eli versio 3.0 on jo tervetullut uutuus.

USB 3.0:n teoreettinen tiedonsiirtonopeus on 4,8 gigabittiä sekunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että teoriassa uuden väyläversion kautta siirtyy yli 500 megatavua dataa sekunnissa. Vertailun vuoksi ensimmäinen USB 1.0 -versio välitti tietoa parhaassakin tapauksessa alle 200 kilotavua sekunnissa. Buffalolla tiedonsiirtoa esiteltiin uudella ulkoisella LinkStation-kiintolevyllä ja tietokoneeseen liitettävällä PCIe-väyläisellä USB 3.0 -lisäkortilla. Selkeimmin tiedonsiirron nopeus tuli ilmi siirtämällä tietokoneen sisäiseltä levyltä noin 250 megatavun kokoinen videotiedosto ensin USB 2.0 -liitäntäiselle ulkoiselle levylle, jolle siirto kesti kymmeniä sekunteja ja tämän jälkeen uudelle USB 3.0 -levylle, jolle tiedosto sujahti silmänräpäyksessä. Tiedosto siirtyi niin nopeasti, ettei tiedonsiirtoikkunasta ehtinyt edes lisätietopainiketta painaa, jotta varsinaisen siirtonopeuden olisi saanut näkyviin. Erillinen diagnostiikkaohjelma paljasti USB 3.0:n olevan jo niin nopea väylä, että pullonkaulaksi kirjoitusoperaatiossa alkoi muodostua LinkStationin sisällä hyrräävän Samsungin kiintolevyn kirjoitusnopeus. Demonstraatio vakuutti paikallaolijat allekirjoittaneen mukaanlukien uuden USB-standardin ylivertaisuudesta.


Langatonta ja brändättyä ääntä


Creativella ei tällä kertaa ollut varsinaisia mediasoitinuutuuksia esillä, sillä uusin näytillä ollut malli oli V2.fi:ssäkin arvioitu Zen X-Fi 2, mutta paikalla olleen edustajan Mika Sevurin mukaan markkinoille on piakkoin tulossa uusi yksinkertainen ja tyylitelty mediasoitin vain noin 70 euron hintaluokkaan. Uutuuden toivotaan palauttavan Creativen markkinoilla varsin haluttujen edullisten perussoitinten kärkikastiin.

Kevään rummutetuin Creative-tuote on ehdottomasti langaton audiojärjestelmä, jossa käyttöjärjestelmäriippumattomalta USB-lähettimeltä voidaan lähettää esimerkiksi Spotifyn tai iTunesin kautta soitettua musiikkia rajattomaan määrään langattomia vastaanottimia. Lähetin on hieman peukaloa suurempi USB-tikku ja vastaanotin hyvin kämmenelle mahtuva RCA-stereoliittimillä varustettu musta möykky. Kantavana ajatuksena on asennuksen yksinkertaisuus. Tikku isketään kiinni koneeseen ja vaikka toisessa huoneessa sijtaitsevat kaiuttimet kiinni vastaanottimeen, minkä jälkeen ääni jo kuuluukin ilman johtojen vetoa siellä muissä ääntä tarvitaan. Tuotesarjaan on tulossa myöhemmin myös sisäänrakennetulla vastaanottimella varustettuja kaiuttimia johtosotkujen eliminoimiseksi.

Pelaajille Creativella oli tarjota uudet World of Warcraft -teemakuulokkeet. Langattomina ja langallisina myytävien kuulokkeiden kaiutinkuppeihin saadaan hehkumaan joko horden tai alliancen logo ja hehkuvan taustavärin voi valita täydestä 16,7 miljoonan värin paletista. Kevään aikana kauppoihin saapuvia kuulokkeita myydään sekä langallisina että langattomina. Jälkimmäisten hinta on noin 160 euroa.

Odotettavissa tänä vuonna


Trendien kärjeksi Mini-Cebitistä nousi USB 3.0, langaton audio ja Iomegan esittelemä kotikäyttöön tarkoitettujen mediapalvelinten kavalkadi. Näiden lisäksi esillä oli toki paljon muutakin. Logitechilla oltiin yllättyneitä kannettaville mikroille tarkoitettujen sylitukien menekistä, joten uusia malleja tälle saralle pukkaa jatkossakin. Nyt esittelyssä olivat kaiuttimilla ja hiljaisella tuulettimella varustettu tuki, todella litteä ja ulosvedettävällä hiiritasolla varustettu matkustavan työläisen tuki sekä keltaisin yksityiskohdin koristellun hiiren ja näppäimistön kaupanpäällisinä tarjottava pöytätuki isollekin läppärille.

Microsoft esitteli tapahtumassa paitsi tulevaa Office 2010 -toimistosovelluspakettiaan, myös liutaa uusia hiiriä ja näppäimistöjä, joista kiinnostavimmaksi muodostui taustavalaistu X4-pelinäppäimistö. Microsoftin osastolle oli askarreltu myös minigolfrata, jossa ohitettavina esteinä oli paitsi Windows 7:n ja Officen myyntipaketteja, myös trackball-ohjain ja kaksi yhtiön vanhaa kaksipainikkeista hiirtä, joista toinen oli suunniteltu varta vasten muinaisen DOS-käyttöjärjestelmän alla toimivaksi. Nykyhiiriin verrattuna nämä historialliset työkalut olivat kulmikkaita, suuria ja epämukavia kädessä pidettäväksi.

Philipsin osastolla hehkutettiin uusia akuilla ja hipaisukytkimillä varustettuja, videokuvaakin toistavia digitaalisia valokuvakehyksiä, mutta mielenkiintoa herätti myös yhtiöltä syksyllä markkinoille tuleva uusien mediasoitinten sarja. Alumiinirunkoiset soittimet olivat tukevan oloisia ja todella näyttävän näköisiä. Lippulaivamallissa pyörii tiettävästi Googlen Android-käyttöjärjestelmä, johon käyttäjä saa ladattua melkoisen määrän lisäohjelmia verkosta. Soittimessa on luonnollisesti sisäänrakennettu Wi-Fi-tuki. Tarjolle tulee myös ilman verkkoyhteyksiä ja kameraa varustettu mediasoitin HDMI-liittimellä, jolloin soittimeen tallennettuja videotiedostoja voi helposti katsella myös television kautta. Syksyllä julkaistavaa soitinsarjaa on syytä tarkkailla, sillä malleja löytyi moneen lähtöön ja Philipsin uutuudet jättivät itsestään tässä vaiheessa hyvän vaikutelman.

Pelipuolta esitteli myös Keski-Euroopassa tunnettu lisälaitevalmistaja BigBen, jonka tarvikkeista V2.fi:ssä on uutisoitu ainakin Wiihin kytkettävästä kuntopyöräohjaimesta. Nyt laitteesta on tulossa uusi versio, jossa vastusta on lisätty ja lelumaisesta pyörästä on tehty entistä enemmän aidon kuntopyörän oloinen. Pyörää polkemalla voidaan kuitenkin edelleen ohjata televisioruudulla etenevää virtuaalifillaristia vaihtelevissa maisemissa.

Vuoden 2010 Naantalin Mini-Cebit tarjosi kattavan leikkauksen Pan Visionin edustamien laitevalmistajien tarjonnasta ja antoi hieman osviittaa siitä, mitä uutta tänä vuonna voidaan odottaa saapuvaksi viihde-elektroniikkaa palvoviin koteihin.

V2.fi | Matti Lintula
< Peltonen ja Oscar-ga... Peltonen ja antiikki... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova