Tuorein sisältö

Dishonored

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Seikkailupelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Arkane Studios
Julkaisija: Bethesda Softworks
Julkaisupäivä: 12.10.2012
Pelin kotisivut
Juho Ahola

01.11.2012 klo 20.27 | Luettu: 18776 kertaa | Teksti: Juho Ahola

Vuoden yllättäjä on kunniakas saavutus
Yllättävät pelijulkaisut ovat nykyään harvinaisia. Tästä pitävät huolen loputon jatko-osien vyöry sekä tyypillisesti kuukausien mittaiseksi venyvät, pelien julkistusta edeltävät hypetysrumbat. Syystä tai toisesta Bethesdan julkaisema ja Arkane Studiosin (Arx Fatalis, Dark Messiah of Might and Magic) kehittämä Dishonored tuotettiin kaikessa rauhassa loppuun ennen mainosmyllyn käynnistämistä ja täten positiivinen yllätys olikin valmis. Dishonored on kuin Thief, Bioshock, Deus Ex: Human Revolution ja Half-life 2 heitettynä tehosekoittimeen. Lopputulos on pelipirtelö, josta voi olla hieman vaikea löytää mitään kovinkaan omaperäistä vivahdetta, mutta maku on herkullinen.

Heti nyt se mun kunnia tänne takaisinPelin omalaatuisin ominaisuus on sen maailma. Tapahtumapaikkana toimii vanhan Lontoon mukaan mallinnettu fiktionaalinen Dunwall, jossa pelaaja suorittaa seikkailunsa kuningattaren kuuluisan henkivartijan, Corvon saappaissa. Dunwallia vaivaa mystinen tauti, joka niittää kansaa kuin heinää ja muuttaa ihmisiä jonkinlaisiksi zombieiksi. Taudinlevittäjinä toimivat rotat ovat vallanneet kadut sekä talot. Kun hommat menevät tästäkin enemmän käsille ja Corvo lavastetaan syylliseksi, alkaa tehtävistä koostuva operaatio miehen maineen palauttamiseksi. Sen enempää tarinaa spoilaamatta todettakoon, että yleensä tehtävänä on jonkun enemmän tai vähemmän salassa suoritettava eliminoiminen, kidnappaaminen tai pelastaminen.

Suurin osa tehtävistä suoritetaan omalla kartallaan, joka koostuu jostain osasta kaupunkia. Vaikka ohjeenanto on yleensä aika yksiselitteinen, ei kuitenkaan voida puhua putkesta, tai jos puhutaan, niin puhutaan oikein leveästä sellaisesta. Tiettyyn pisteeseen on yleensä päästävä, mutta suoraan sinne juokseminen on loistavan pelisisällön tuhlausta. Kartat läpi koluamalla löytää niin ylimääräistä tehtävää, hahmolleen parannuksia kuin mielenkiintoista nähtävääkin. Jotkut pikajuoksijat ovat jo ehtineet itkeä siitä, että tämänhän pääsi lävitse muutamassa tunnissa. En ymmärrä, mitä tällaisella valituksella ajetaan takaa. Pitäisikö kaikkien pelien olla kapeita, tiettyyn toimintamalliin pakottavia putkia, jotta päätarina saataisiin varmasti riittävän pitkäksi niille, jotka eivät osaa lähteä risteyksessä vasemmalle, kun päätehtävän määränpää löytyy oikealta? Tuotantoprosessin keston ja kustannusten kannalta on varmasti lähes samantekevää onko kyseessä päätehtävä vai sivutehtävä, jos joka tapauksessa tähdätään laatuun. Itselleni pelitunteja kertyi ainakin 20, enkä ihan kaikkia kulmia kolunnut.

Kaksi yhden hinnalla, ja siinä kaikkiToiminnan osalta Dishonored on melkein kuin kaksi peliä yhdessä. Halutessaan pelin pääsee ilmeisesti lävitse ketään tappamatta. Vastapainoisesti murhanhimoisille on mahdollista pistää kylmäksi joitain päähahmoja lukuun ottamatta vaikka koko kaupunki. Pasifistien lähestymistapa perustuu kuurupiiloon ja vartijoiden hiljaiseen kierrosta poistamiseen, siinä missä suoraviivaisempi lähestyminen suoritetaan miekoilla, alkeellisilla pyssyillä ja ansoilla. Molempia lähestymistapoja tukevat Corvon taikavoimat ja taidot, joita saa lisättyä ja paranneltua pelimaailmasta löytyvillä riimuilla. Lisäksi kaduilta ja taloista löytyy riipuksia, joilla saa käyttöönsä kaikenlaisia passiivisia bonuksia.

Tehtävien välissä pelaajalla on mahdollisuus parannella varustustaan ja taitojaan myös pelirahalla, jota saa keräämällä tai pöllimällä kamaa kaupungilta. Välillä unohduin taloihin ja kartanoihin ihan vaan etsimään jotain arvokasta mukaanvietävää, vaikka varsinaista tarvetta ei ollut. Jos on ok sanoa että pelissä tappaminen on hauskaa, niin sitten kukaan ei varmaan pahastu, kun kerron että sain jotain selittämättömiä kiksejä virtuaalianastamisestakin. Hommaa tukevat huolella lavastetut, melko realistiset ympäristöt, jossa arvokkaat asiat löytyvät suurinpiirtein sellaisista paikoista kun niiden kuvittelisin löytyvän. Mitä vaikeampi jonnekkin on päästä, sitä todennäköisemmin sieltä löytyy jotain arvokasta.

Tahto tappaaYritin jakaa pelikokemukseni hiipimällä suoritettaviin tehtäviin ja suoraviivaiseen rähinään. Ninja-Corvon ystäviä ovat varjot, tajuttomia vartijoita kätevästi säilövät roskikset sun muut, yllätyshyökkäykset selän takaa ja teleporttitaika. Pääasiassa vastassa on vartijoita, joilla on ihan kohtuullinen tekoäly. Normaalit hiippailupelin myönnytykset on toki tehty, merkittävimpänä pelaajan nähneiden vahtien halu luovuttaa etsinnät pienen hetken jälkeen. Ei, se veitsi kädessä suoraan nokkasi editse juossut salamurhaaja ei ollut vain rotta. Hieman on vinguttava myös siitä, että vartijoiden tainnutus selän takaa tapahtuu aina juuri ja täsmälleen samalla tavalla ja samalla animaatiolla. Tappamista uskollisesti välttelevälle sankarille jatkuva kuristelu ja tajuttomien vartijoiden siirtely voi alkaa tuntua hieman monotoniselta.

Suora toiminta on veristä, monipuolista ja yllättävän haastavaa. Corvo ei kovin montaa iskua kestä ennen viikatemiehen visiittiä ja mistään rynnäkkökivääreistä on edes turha haaveilla, joten oikea-aikaiset hyökkäykset ja torjunnat ovat avainasemassa. Homma helpottuu ajan myötä pelaajan saadessa käyttöönsä voimakkaita superkykyjä, kuten ajan pysäyttämisen tai tietokonehahmon haltuun ottamisen. Koska temppuja on kohtuullinen määrä ja niitä saa taikapisteiden riittäessä ketjuttaa vapaasti, antaa Dishonored harvinaisen paljon tilaa mielikuvitukselle. Suoraan päin hyökkäämällä jo pari-kolme vahtia voi olla liikaa, mutta suunnitelmallisuudella ja hyvällä toteuttamisella isompikin poppoo ottaa lukua ennen kuin ehtivät rottaa sanoa.

The Honored DishonoredTeknisesti Dishonored on kaksipiippuinen juttu. Peli pyörii hienosti täysillä asetuksilla (i7-860 @ 3.6Ghz, 8Gt, GTX670@680) ja äänet näyttelijöineen ovat kohdallaan. Ohjaus toimii hiirellä, ja kuulemma padillakin, täydellisesti. Grafiikat sen sijaan eivät yllä muun toteutuksen tasolle. Vaivalla suunnitellut ympäristöt kärsivät hieman nykystandardein suttuisista tekstuureista. Siinä missä itselleni mm. Skyrim kelpasi ihan hyvin jo alkuperäisillä grafiikoilla, Dishonored suorastaan huutaa tekstuuripäivitystä PC-versiolleen. Puuroiset seinät häiritsivät aluksi jonkin verran, mutta asiaan tottuu. Henkilökohtaisesti otan mieluummin hyvin pyörivän, tältä näyttävän pelin kuin komeimman mahdollisen, jos hintana on edes ajoittain epätasainen ruudunpäivitys.

Dishonored jätti mieleen aika samanlaiset fiilikset kuin myös arvostelemani Deus Ex: Human Revolution. Se on enemmän kuin osiensa summa, ja ilahduttava paluu aikoihin, jolloin muitakin kuin roolipelejä suunniteltiin niin, että myös päätehtävien ulkopuolista sisältöä ja mielenkiintoista tutkittavaa on tarjoilla. Olit sitten kasuaali hiiviskelijä tai hiiritaidoistaan ylpeä PC-elitisti, tällä pelillä on jotain laadukasta tarjottavaa. Tuore maailma, hahmot ja yhdistelmä erilaisia pelimekaniikkoja tuntuvat samaan aikaan sekä uudelta kokemukselta, että laadukkaalta paketilta vanhoja, hyväksi todettuja ratkaisuja. Tälle saakin tehdä jatkoa.

V2.fi | Juho Ahola

Dishonored (Tietokonepelit)

Dishonored on yllättäjä. Vaihtoehtoiset lähestymistavat, epätavallisen leveä putki ja huolellinen toteutus riittävät kilpailuun vuoden pelin tittelistä.
  • Sekä hiivintä että toiminta on toteutettu hyvin
  • Tuore maailma, tuore meno
  • Peli on lineaarinen, mutta putki on leveä ja sisältää tekemistä
  • Grafiikat eivät yllä muun toteutuksen tasolle
  • Animaatiot ja hiippailu kaipaisivat hieman monipuolisuutta
  • Jonkin verran zombeja. Nähty.
< Smart As...... Fable: The Journey... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (17 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

02.11.2012 klo 10.47 5 tykkää tästä

Hyvä arvostelu. Erinomainen peli. Arvostelussa olisi tosin voinut mainita, että peli käyttää "maalausmaista" graafista tyyliä, joten "suttuiset" tekstuurit ovat kuitenkin jotenkin pelimaailmaan sopivia.
lainaa
DASDAS

02.11.2012 klo 12.55 7 tykkää tästä

http://cloud-2.steampowered.com/ugc/1136290815754693577/5

http://cloud.steampowered.com/ugc/1136290815760503231/634

http://cloud-2.steampowered.com/ugc/1135165696851290862/F

Joo itse en löytänyt graafiselta puolelta paljoa valitettavaa.
lainaa
Yarrrr

02.11.2012 klo 13.33 2 tykkää tästä

Lukuun ottamatta mieluummin erikseen. Ei saa lyödä.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

02.11.2012 klo 13.51 2 tykkää tästä

Eivät ne grafiikat huonoja olleet, enkä niin tekstissä väittänytkään. Mutta kun keskiverrot tekstuurit silmiin tasaisin väliajoin osuivat, niin ne mainitsin. Harvemmin sitä nykyään edes pääsee grafiikoista nokkaa koputtamaan, joten käytetään tilaisuus. ;) Noistakin screenshoteista ilmenevä laadukas tasosuunnittelu pelasti paljon.

ps. Kirjoitusasu korjattu. Ei täällä aiheellisista korjauksista lyödä. Hyvä kieli on voittoa.
Muokannut: Rams 02.11.2012 klo 13.55 lainaa
12Kings

Rekisteröitynyt 04.09.2011

02.11.2012 klo 14.49

Itse vedin pelin läpi täysin pasifistina ja pelitunteja taisi kertyä aikas reippaasti. Jossain vaiheessa kai voisi pelata kaiken tappavana psykopaattina, mutta ei vielä ole sen aika.

Peli oli itsessään aivan mahtava kokemus ja vain aiona asia mistä pitää valittaa on tallenuskansion koko: kansio saattoi olla täynnä (tyhjiltään aloitettuna) ennen kuin 1/4 tehtävästä oli suoritettu. Toki tätä voi kompensoida vähentämällä savettamisen määrää, mutta itse tallensin aina kun olin epävarma seuraavista tapahtumista yms.

En myöskään ole ollut koskaan quicksavetuksen ystävä johtuen takavuosien tapahtumista, jossa oli vain quicksavettanut viimeisen parin pelitunnin tapahtumat ja pelin kaatumisen tai yms. syyn takia uudelleen ladattaessa huomannut quicksaven korruptoituneen... kyllä siinä ärräpäitä pääsi toden teolla...
lainaa
Jonezi

Rekisteröitynyt 23.04.2007

02.11.2012 klo 15.20 2 tykkää tästä

Kolmas pelikerta menossa, tulen pelaamaan vielä neljännenkin. Törkeän hyvä peli, hiukan lyhyt vain.
lainaa
SimaaLiittimessä

02.11.2012 klo 16.08 2 tykkää tästä

Mitähän hittoa, olenko pelannut eri peliä kuin muut? Mielestäni todella tasapaksua jöötiä. Oli yritetty jotain hienoa mutta kaikinpuolin menty metsään. Mitään oikeaa valinnanvaraa ei ollut ja ne pienetkin valinnat oli toteutettu todella huitaisten. Tekoälykin oli hirveää kuraa ja viholliset pyörivät paikallaan huulipyöreänä vaikka vieressä kaatuu miestä. Juonesta en viitsi sen enempää edes mainita, mieleemmin katsoisin vaikka salkkarien tuotannon maratoonina putkeen ja kirjoittaisin siitä syväluotaavan analyysin.
lainaa
asdff

02.11.2012 klo 16.09 1 tykkää tästä

pelin lyhyestä kestosta olisi tosiaan voinut enemmän mainita, varsinkin kun pelistä pyydetään oikean pelin hintaa
lainaa
hohhohohoo

02.11.2012 klo 17.39 1 tykkää tästä

SimaaLiittimessä kirjoitti:
Mitähän hittoa, olenko pelannut eri peliä kuin muut? Mielestäni todella tasapaksua jöötiä. Oli yritetty jotain hienoa mutta kaikinpuolin menty metsään. Mitään oikeaa valinnanvaraa ei ollut ja ne pienetkin valinnat oli toteutettu todella huitaisten. Tekoälykin oli hirveää kuraa ja viholliset pyörivät paikallaan huulipyöreänä vaikka vieressä kaatuu miestä. Juonesta en viitsi sen enempää edes mainita, mieleemmin katsoisin vaikka salkkarien tuotannon maratoonina putkeen ja kirjoittaisin siitä syväluotaavan analyysin.


Joo, olet pelannut eri peliä. Varmaan jotain jonnepeliä very easylla
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

02.11.2012 klo 18.30 7 tykkää tästä

asdff kirjoitti:
pelin lyhyestä kestosta olisi tosiaan voinut enemmän mainita, varsinkin kun pelistä pyydetään oikean pelin hintaa


Niin, enhän minä aihetta käsitellyt kuin kokonaisen kappaleen verran, ja mielestäni aika kattavasti selitin miksi olen yksinkertaisesti eri mieltä. Läpi juoksemalla tuon saa menemään hujauksessa aivan varmasti, mutta niin saa monet muutkin pelit joista niin halutessaan saa kuitenkin irti moninkertaisesti pelattavaa.
lainaa
Astorethein

Rekisteröitynyt 25.09.2011

02.11.2012 klo 22.36

Erinomaiselta peliltä vaikuttaa, hankintaan menee satavarmasti jossain vaiheessa. Mietin vaan, että eroaakohan konsoliversio mitenkään merkittävästi PC:stä. Omalla myllyllä peli tuskin pyörii jouhevasti, joten luultavasti tulee Boxilla pelattua.Graafikoissa tietty on eroja, mutta pelattavuutta lähinnä mietin.
lainaa
foundNirvana

Rekisteröitynyt 21.05.2009

03.11.2012 klo 17.51

Pari tehtävää vielä jäljellä muttakyllähän tuo on maistunut. Upea graafinen tyyli, ja järjettömän laajat etenemismahdollisuudet luovat hienon pelikokemuksen. Juoni on tosiaan surkea ja mitäänsanomaton. 9/10
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

03.11.2012 klo 21.37

Vaikka ne tekstuurit on suttuisia niin ei ne sais olla rosoisia
lainaa
Sake

03.11.2012 klo 23.48 1 tykkää tästä

Toissa päivänä ostettu, tänään läpi ensimmäinen kierros, uutta aloiteltu. Mikäli loppuvuodesta ei yllättäjää enää nouse, on tässä oma vuoden pelini. Innovatiivinen, kekseliäs ja ennen kaikkea hauska pelata. Monesti puhutaan hiekkalaatikko peleistä, joissa on sata neliökilometria tilaa temmeltää, mutta itselläni tämä oli enemmän vapaa hiekkalaatikko, kuin mikään muu peli on tarjonnut aikoihin.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

04.11.2012 klo 18.01 1 tykkää tästä

Rams kirjoitti:
asdff kirjoitti:
pelin lyhyestä kestosta olisi tosiaan voinut enemmän mainita, varsinkin kun pelistä pyydetään oikean pelin hintaa


Niin, enhän minä aihetta käsitellyt kuin kokonaisen kappaleen verran, ja mielestäni aika kattavasti selitin miksi olen yksinkertaisesti eri mieltä. Läpi juoksemalla tuon saa menemään hujauksessa aivan varmasti, mutta niin saa monet muutkin pelit joista niin halutessaan saa kuitenkin irti moninkertaisesti pelattavaa.

Ja onhan se jo selvää peli-HARRASTAJALLE, että peleistä saa enemmän irti kun ottaa suosiolla sen Hardin, very hard on sitten jos oikeasti haluaa haastetta. Mutta Hardin ottamalla pitkälti välttää jokaisen pelin liian helppouden ja pitkittää sitä hieman. Mukaan saa sitten vielä enemmän jännitystä ja tarvetta olla luovempi. Okei, ainahan tämä ei päde, mutta ainakin tässä pelissä pätee.
lainaa
M454

20.04.2015 klo 12.29

http://rollaattori.blogspot.fi/2015/04/dishonored-ps3.htm

Vieläkin peli on hyvä vaikka vuosia kulunut.
lainaa
jpfdsfdpjifdpif

20.04.2015 klo 12.44

M454 kirjoitti:
http://rollaattori.blogspot.fi/2015/04/dishonored-ps3.htm

Vieläkin peli on hyvä vaikka vuosia kulunut.


Niin paljon kirjoitusvirheitä että V2 näyttää hyvältä
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova