Tuorein sisältö

Inazuma Eleven 3: Bomb Blast

Arvioitu: Nintendo 3DS
Genre: Roolipelit, Urheilupelit
Pelaajia: 1, moninpeli
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Level 5
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 27.09.2013
Pelin kotisivut
Aino Tegelman

07.10.2013 klo 17.33 | Luettu: 3459 kertaa | Teksti: Aino Tegelman

Jalkapallohuligaanin oppivuodet
Ensimmäisen Inazuma Eleven -pelin ilmestyessä naureskelin aikani jalkapallo-rpg:n konseptille. Pilkka osui omaan nilkkaan, kun hurahdinkin tuntikausiksi juoksuttamaan esiteini-ikäisiä futissankareita DS:n ruudulla. Parin vuoden sisällä pelisarjasta pukkaa ilmoille kuitenkin jo kolmatta osaa, mikä saa hieman varuilleen: Level-5 on tunnettu teknisesti laadukkaista DS-peleistään (mm. Professor Layton -sarja), mutta bulkkijatko-osa on aina bulkkijatko-osa. Kantaako alkuperäisen Inazuman taika siis enää kolmannelle kierrokselle DS:n puolella?

Kuningaslaji sirkustempuilla


Inazuma Eleven -pelit perustustuvat aika yksinkertaiselle kaavalle. Roolipeleistä on apinoitu kestävyys- ja erikoispisteet, joiden avulla pelaajat ottavat reaaliaikaisissa jalkapallomatseissa toisistaan mittaa. Vaikka ottelut näennäisesti noudattavat tosimaailman futista, on päälle nakattu kasa fantasiaa erilaisten spesiaaliliikkeiden muodossa. Ylimääräistä “taktista” ulottuvuutta on lisätty mm. elementaalikyvyillä ja yhteishyökkäyksillä, mutta käytännössä matsien kivijalkana on staminan tarkkailu sekä pelikentän holtiton sohiminen styluksella.

Tarinallisesti Inazuma Eleven kertoo edelleen Markista, intohimoisesta maalivahdista, jonka elämään ei nappisten ja hikinauhojen lisäksi juuri muuta mahdu. Aiempien seikkailujensa aikana Mark on onneksi kerännyt ympärilleen lössin muita esipuberteettisia atleetteja, joiden joukosta tällä kertaa seulotaan kansainväliseen jalkapalloturnaukseen harvat ja valitut. Häviö ei ole optio eikä kunnia kyseenalaistettavissa, joten luvassa on animesta tuttua tunteenpaloa urheilun kauneudesta ja periksiantamattomuuden välttämättömyydestä.

Ei pallo pelaamalla lopu


Uudistuksia Inazuman kolmanteen tulemiseen on lisätty niukasti. Jopa ensimmäisestä pelistä tuttu täsmäkaavani perusmatsien (4v4) läpäisyyn toimi kuin rasvattu, joten tekoälyllä ei vieläkään juhlita. Osa tärkeämmistä matseista on lisäksi etukäteisskriptattu, jotta toiminta olisi mahdollisimman piirrossarjamaista. Ratkaisu on kaksijakoinen: toisaalta se lisää tunnelmaa, toisaalta aiheuttaa deus ex machina -tyylisillä käänteillään ärsytystä, sillä aitoa strategista jännitettä eivät yllärimaalitkaan onnistu matseihin luomaan.

Kolmas Inazuma on myös tarinaltaan suoraa jatkoa kahdelle edelliselle pelille. Pelaajan niskaan kaadetaankin heti ensihetkistä lähtien kauhakuormallinen hahmoja, joiden taustoja ei juuri tyydytä uudelleen kertailemaan. Vaikka oleellisimmat kuviot pystyy toki päättelemään lukion lyhyelläkin matikalla, osoittautuu aiempien draamojen jälkipuinti hieman vaivaannuttavaksi. Tarinallista kaarta nimittäin syö jatkuva “...Pitäiskö tän tyypin nyt olla jotenkin tosi spesiaali? Kyllä? Ei?” -arvailu, jos aiempia pelejä on jäänyt välistä.

Kansio täyteen keräilykortteja


Mutta eihän tänne tultu shaibaa jauhamaan, vaan palloa pelaamaan! Ja siitä Inazumassa on todellakin kyse, niin hyvässä kuin pahassa. Isompien matsien, pienempien matsien ja satunnaismatsien välissä juostaan kylillä rekrytoimassa uusia pelaajia. Suurin osa pelillisestä annista perustuukin oikeastaan tähän pääkallonmetsästykseen, jossa seuraavan sosiaalilinkin takana voi piileskellä uusi Maradona. Sinänsä koko setti on toisaalta yhdentekevää, sillä matsit voittaa ilman turhaa hikoilua peruspelaajillakin. Jalkapallo-pokemoniin on kuitenkin panostettu, ja aikaa pelaajien etsimiseen saa kyllä kulutettua monta kertaa itse tarinan verran.

Itse 3D-lisä on pelissä nimellinen. Kun Inazuma Eleven 3 julkaistiin vielä kahtena erillisversiona (Bomb Blast ja Lightning Bolt), leijuu ilmassa vieno rahastuksen maku. Teknisesti peli on toki Level-5:n täsmälaatua sekä tarjoaa rahalle varmasti vastinetta, mutta sen yksilölliset ansiot jäävät kyseenalaisiksi jatko-osan muodossa. Jos jalkapallo herättää kuitenkin vahvaa tutinaa reisissä tai urheilijakorttien pakonomainen keräily tuntuu kiehtovalta ajatukselta, voi sitä huomattavasti huonompiinkin peleihin 3DS:llä tarttua.

V2.fi | Aino Tegelman

Inazuma Eleven 3: Bomb Blast (Nintendo 3DS)

Hattutempusta on turha puhua, mutta perusvarmaa settiä itseään toistavalla juonella Inazuma-faneille.
  • Tekemistä tuntikausiksi
  • Koukuttava Pokémon-syndrooma
  • Toteutus toimii edelleen hyvin
  • Itseään toistava juoni
  • Vaikeaselkoinen ensikertalaiselle
  • Samaa vanhaa uusissa kuorissa
< Lost Planet 3... Payday 2... >

Keskustelut (2 viestiä)

pyyhe

Rekisteröitynyt 28.09.2008

08.10.2013 klo 22.05

Arvostelija nähty YLEn uutisissa :)
lainaa
Mazena

Rekisteröitynyt 29.10.2007

10.10.2013 klo 18.06

pyyhe kirjoitti:
Arvostelija nähty YLEn uutisissa :)


Siellä se mustamaalasi pelaamista heittelemällä rahaa strippareille GTA:ssa! D:
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova